اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

پرونده ایران140 ، عبرت آموز می شود؟




 اخباراجتماعی  - در حاشیه اظهارات اخیر دادستان تهران درباره سقوط مرگبار
پرونده ایران140 ، عبرت آموز می شود؟

همان طور که دادستان تهران نیز به درستی اشاره کرده است، این هواپیما دچار نقص فنی بوده است. شاید پاسخ بگویند که هر هواپیمایی می تواند دچار نقص فنی شده و سقوط کند. این سخن درستی است اما درباره هواپیمای ایران140 باید گفت که نقص آن ساختاری بوده است ولی سازندگان و به کارگیرندگان هواپیما، تمام انتقادات کارشناسی راجع به ساخت این هواپیما را نادیده گرفتند و اصرار داشتند که باید آن را بسازند و مردم را جابجا کنند!

 دادستان تهران روز گذشته با اشاره به حادثه سقوط یک فروند هواپیمای ایران140 در نزدیکی تهران که منجر به کشته شدن دهها نفر از هموطنان مان شد، اظهار داشت: در حادثه اخیری که در کشور رخ داد یک هواپیمای آنتونف سقوط کرد ولی برخلاف پرونده‌های قبلی ما قصد نداریم با فوت خلبان پرونده را مختومه کنیم.

 

این بار دادستان ورود عمیق‌تری به موضوع داشته و نه در دادسرای فرودگاه بلکه در دادسرای ویژه جنایی یک بازپرس ویژه مشغول رسیدگی به این پرونده شده است.تا اینجای تحقیقات نقص ایمنی هواپیما مشخص‌تر از نقص خلبان بوده است و کسانی که از این هواپیما تولید کرده‌اند باید به مردم پاسخگو باشند و دادستان اجازه نمی‌دهد که این پرونده به سادگی بسته شود.

هواپیمایی که 19 مرداد 93 سقوط کرد محصول شرکت صنایع هواپیماسازی ایران بود. این هواپیما در واقع همان آنتونف 140 اوکراینی است که از هواپیماهای نازل در سطح دنیا به شمار می رود و پیشتر نیز کارشناسان هوایی کشور نسبت به وقوع حادثه در خصوص این هواپیمای ناایمن هشدار داده بودند.

اخبار,اخباراجتماعی,سقوط  هواپیمای ایران140

 

با این حال، سازندگان هواپیما اصرار داشتند که محصول کم کیفیت شان وارد ناوگان هوایی کشور شود و نهایتاً هم بعد از آن که هیچ کدام از ایرلاین های داخلی، ایران140 را نخرید، رأساً با آن به مسافرکشی هوایی پرداختند و نهایتاً هم دهها نفر را به کشتن دادند.

همان طور که دادستان تهران نیز به درستی اشاره کرده است، این هواپیما دچار نقص فنی بوده است. شاید پاسخ بگویند که هر هواپیمایی می تواند دچار نقص فنی شده و سقوط کند. این سخن درستی است اما درباره هواپیمای ایران140 باید گفت که نقص آن ساختاری بوده است ولی سازندگان و به کارگیرندگان هواپیما، تمام انتقادات کارشناسی راجع به ساخت این هواپیما را نادیده گرفتند و اصرار داشتند که باید آن را بسازند و مردم را جابجا کنند و جالب اینجاست که بعد از تجربه ناموفق و مرگبار ایران140 ، این بار سراغ ساخت هواپیمای پهن پیکر150 نفره رفته اند!

 
بیان صریح و قاطع دادستان تهران مبنی بر این هواپیما نقص داشته و اجازه نخواهد داد پرونده به این آسانی بسته شود، از دو جهت بسیار امیدبخش است: اول این که پرونده سقوط هواپیما که دهها انسان بی گناه در آن جان خود را از دست دادند مورد رسیدگی قرار می گیرد و این بار، با نگاهی عمیق تر و جدی تر به ماجرا، نه "مرحوم خلبان" که تمام مسوولانی که این هواپیمای ناایمن را ساختند و به پرواز درآوردند تحت تعقیب قرار می گیرند، به ویژه آن که همین افراد پیش از این بارها و بارها مخاطب کارشناسانی قرار گرفته بودند که آنتونف را مناسب جغرافیا و آب و هوای ایران نمی دانستند و بر نواقص فنی آن تأکید داشتند.

 

اخبار,اخباراجتماعی,سقوط  هواپیمای ایران140


اما نکته دوم که از اولی مهم تر است، عبرت آموزی و بازدارندگی این رسیدگی قضایی است. اگر پرونده سقوط ایران140 ، به طور جدی و بدون اغماض مورد رسیدگی قرار گیرد و مقصران آن طبق نظر دادگاه به مجازات قانونی برسند، دیگرانی که کالا یا خدمات به مردم عرضه می کنند، درخواهند یافت که حق ندارند به بهانه تولید، امنیت مردم را به خطر بیندازند.


امروزه هر چند نهادهایی مانند سازمان ملی استاندارد بر محصولات داخلی نظارت دارند ولی واقعیت این است که تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله فراوانی وجود دارد و این فاصله، بعضاً به بهای آسیب مردم تمام می شود. شاید بررسی های فنی و قضایی در برخی موارد منجر به این نتیجه شود که باید سازمان ملی استاندارد هم به برخی اصلاحات تن دهد و استانداردهای خود را ارتقا بخشد.

رسیدگی قاطع و بی اغماض به پرونده ایران140 (از تولید تا سقوط) باعث خواهد شد همه تولید و عرضه کنندگان، از خودروسازان گرفته تا تولید کنندگان میوه و تره بار، موضوع مهمی به نام اطمینان از سلامتی مصرف کنندگان را رعایت کنند زیرا با خود خواهند گفت وقتی با تولیدکنندگان نامداری که حقوق مردم را رعایت نمی کنند، این گونه برخورد قاطع می شود، اگر ما نیز حقوق و امنیت مردم را نادیده بگیریم باید پاسخگو باشیم.

رسیدگی قاطع و سریع به پرونده ایران140 می تواند یکی از بزرگ ترین و تحول آفرین ترین خدمات دستگاه قضایی به جامعه باشد و امید که چنین شود.

 

 اخبار اجتماعی  - عصر ایران


ویدیو مرتبط :
عبرت های پرونده هسته ای(پارت 2 از 5)

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

یک داستان عبرت آموز



 

یک داستان عبرت آموز

 

 

امام باقرعلیه السلام فرمود: در زمان رسول خدا، در آغاز هجرت یکی از مومنین صفه به نام سعد بسیار در فقر و ناداری به سر می برد و همیشه در نماز جماعت، ملازم پیامبر خدا بود و هرگز نمازش ترک نمی شد رسول خدا صلی الله علیه واله و سلم وقتی او را می دید، دلش به حال او می سوخت و نگاه دلسوزانه به او می کرد.

 

غریبی و تهیدستی او رسول خدا را سخت ناراحت می کرد، روزی به سعد فرمود: اگر چیزی به دستم برسد تو را بی نیاز می کنم. مدتی از این جریان گذشت، رسول خدا صلی الله علیه واله و سلم از این که چیزی به او نرسید تا به سعد کمک کند، غمگین شد خداوند وقتی رسولش را این گونه غمگین یافت، جبرئیل را به سوی او فرستاد جبرئیل که دو درهم همراهش بود، به حضور پیامبر صلی الله علیه واله و سلم آمد و عرض کرد: ای رسول خدا صلی الله علیه واله و سلم خداوند اندوه تو را به خاطر سعد دریافت، آیا دوست داری که سعد بی نیاز گردد، پیامبر صلی الله علیه واله و سلم فرمود: آری. جبرئیل گفت، این دو درهم را به سعد بده و به او دستور بده که با آن تجارت کند پیامبر صلی الله علیه واله و سلم آن دو درهم را گرفت و سپس برای نماز از منزل خارج شد؛ دید سعد کنار حجره مسجد ایستاده و منتظر رسول خداست. وقتی که سعد را دید، فرمود: ای سعد آیا تجارت و خرید و فروش می دانی؟

 

سعد گفت: سوگند به خدا چیزی ندارم که با آن تجارت کنم. پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم آن دو درهم را به او داد و به او فرمود: با این دو درهم تجارت کن و روزی خدا را به دست بیاور. او هم آن دو درهم را گرفت و همراه رسول خدا به مسجد رفت و نماز ظهر و عصر را خواند، بعد از نماز، رسول خدا به او فرمود: برخیز به دنبال کسب رزق برو که من از وضع تو غمگین هستم. سعد برخاست و کمر همت بست و به تجارت مشغول شد به قدری از دو درهم برکت داشت که هر کالایی با آن می خرید، سود فراوان می کرد؛ دنیا به او رو آورد و اموال و ثروتش زیاد گردید و تجارتش رونق بسیار گرفت. در کنار مسجد محلی را برای کسب و کار خود انتخاب کرد و به خرید و فروش، مشغول گردید.


این داستان هشداری است به کسانی که دلبستگی به دنیا دارند و دنیا را هدف می دانند؛ غافل از آن که دنیا وسیله است برای آخرت، و دلبستگی افراطی به دنیا مانع یاد خدا می شود.



کم کم پیامبر صلی الله علیه واله وسلم دید که بلال حبشی وقت نماز را اعلام کرده ولی هنوز سعد سرگرم خرید و توبه فروش است، نه وضو گرفته و نه برای نماز آماده می شود. پیامبر صلی الله علیه واله وسلم وقتی او را به این وضع دید، به او فرمود: «یا سعد شغلتک الدنیا عن الصلاة ای سعد دنیا تو را از نماز بازداشت». او در پاسخ چنین توجیه می کرد و می گفت: چه کار کنم؟ ثروتم را تلف کنم؟ به این مرد متاعی فروخته ام؛ می خواهم پولش را بستانم و از این مرد متاعی خریده ام؛ می خواهم قیمتش را بپردازم. رسول خدا صلی الله علیه واله وسلم در مورد سعد، آن چنان ناراحت و غمگین شد که این بار اندوه رسول خدا شدیدتر از آن هنگام بود که سعد در فقر و تهیدستی به سر می برد.



جبرئیل بر پیامبر صلی الله علیه واله وسلم نازل شد و عرض کرد: خداوند اندوه تو را در باره سعد دریافت، کدام یک از این دو حالت را در مورد سعد دوست داری آیا حالت اولی یعنی فقر و تهیدستی او و توجه به نماز و عبادت را دوست داری یا حالت دوم را که بی نیاز است ولی توجه به عبادت ندارد؟ پیامبر صلی الله علیه واله وسلم فرمود: حالت اولی را دوست دارم، چرا که حالت دوم او باعث شد که دنیایش، دینش را ربود و برد، جبرئیل گفت:

 

«ان الدنیا و الاموال فتنه و مشغله عن الاخره» ؛ دلبستگی به دنیا و ثروت، مایه آزمایش و بازدارنده آخرت است. آن گاه جبرئیل گفت: آن دو درهم را که به او قرض داده بودی از او بگیر که در این صورت وضع او به حالت اول برمی گردد رسول خدا صلی الله علیه واله وسلم به سعد فرمود: آیا نمی خواهی دو درهم مرا بدهی؟ سعد گفت: به جای آن دویست درهم می دهم. پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم فرمود: همان دو درهم مرا بده. سعد دو درهم آن حضرت را داد از آن پس دنیا به سعد پشت کرد و تمام اموالش کم کم از دستش رفت و زندگیش به حالت اول بازگشت.



این داستان هشداری است به کسانی که دلبستگی به دنیا دارند و دنیا را هدف می دانند؛ غافل از آن که دنیا وسیله است برای آخرت، و دلبستگی افراطی به دنیا مانع یاد خدا می شود. 1




1- گناه شناسی، محسن قرائتی، ص 183 الی 186.