اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

وای به روزی که بگندد نمک! +عکس


به اندازه بلیت پرواز یک‌طرفه تهران قشم باید پول داد تا از این سر جزیره به آن سرش رفت و طولانی‌ترین غار نمکی جهان را دید، غاری که این روزها دلگشاتر شده تا راه برای ورود گردشگران به داخلش بازتر شود‌، غافل از این که راه دسترسی به این غار هنوز ابتدایی‌ترین شکل ممکن را دارد‌، خاکی و سنگلاخی‌.

خبرگزاری ایسنا: راننده‌های جزیره قشم برای جابجایی مسافران از شهر قشم تا غار نمکی، 250 تا 300 هزار تومان می‌گیرند‌، تقریبا همان پولی که برای بلیت پرواز یک‌طرفه تهران قشم دادم تا به جزیره بروم و شاهد اتفاقاتی باشم که در گنبد نمکی قشم در حال وقوع است، گنبدی که روزی در فهرست ژئوپارک‌های جهانی یونسکو جایگاهی داشت.

گنبد و غار نمکی در غرب جزیره واقع شده، راه دسترسی به آن طولانی و صعب‌العبور است. هر راننده‌ای قبول نمی‌کند مسافر به آنجا ببرد‌، مگر در ازای گرفتن پول بیشتر. نرخ جابجایی راننده‌های جزیره ساعتی 20 هزار تومان است‌، اما برای رفتن به غار نمکی حاضر نیستند با چنین نرخی مسافر جابجا کنند و قیمت را به قول خودشان توافقی تعیین می‌کنند،‌ رقمی بین 250 تا 300 هزار تومان. من حتی تا 350 هزار تومان هم رقم پیشنهادی از برخی راننده تاکسی‌ها داشتم. علت این گرانی، جاده‌ای خاکی منتهی به گنبد و غار نمکی است.

کمی بعد از تابلویی که رویش نوشته شده 20 کیلومتر تا غار نمکی‌، جاده خاکی آغاز می‌شود که تا دهانه‌های غار گندی نمکی ادامه دارد.

حال در چنین شرایطی که ابتدایی‌ترین زیرساخت، یعنی راه دسترسی به ژئوسایت نمکی قشم فراهم نیست‌، مسوولان اداره ژئوپارک تصمیم گرفته‌اند غار را با هدف توسعه گردشگری سامان‌دهی کنند! غافل از این‌که رییس ژئوپارک جهانی قرار است اوایل سال آینده از این ژئوپارک بازدید کند و معلوم نیست وقتی شاهد تخریب بخشی از ژئوپارک باشد‌، چه تصمیمی برای تنها ژئوپارک خاورمیانه می‌گیرد.

ردپای "لودر 400" و "بابْکت" در محوطه بیرونی غار دیده می‌شود و البته راهی که در اطراف آن هموار شده تا ماشین‌های دو دیفرانسیل خود را از این میان‌بر، سریعتر مقابل دهانه‌های غار برسانند. لودرها جوی آبی را که با کریستال‌های ریزنمک ترکیب شده بود و زمانی از غار بیرون می‌آمد زیر گرفته‌اند.

دیوارهای نمکی اطراف دهنه‌ی غاری که قرار است گردشگری شود زیر تیغه‌ی لودرها نابود شده و تا 20 متری غار فراخ شده است‌، در محوطه‌ی بیرونی غار‌، حوضچه‌ی نمکی ایجاد شده‌ که همان لودرها درست کرده‌اند تا آب در این حوضچه‌ها جمع شود به اصطلاح جایی برای نمک‌درمانی گردشگران شود‌، همان حوضچه‌ای که معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری جزیره می‌گفت؛ قبلا وجود داشته و الان فقط لایروبی شده است‌!

در داخل غار، سنگ‌های بزرگی بود که گاهی گردشگران روی آن می‌نشستند و استراحت می‌کردند و محو تماشای رگه‌های رنگارنگ نمک می‌شدند، اما حالا خبری از آن‌ها نیست، آن‌ سنگ‌ها را به همراه توده‌ای از نمک به بیرون غار منتقل کرده‌اند. خوشبختانه لودر هنگام جاده‌سازی در داخل غار به یک مانع برخورد کرده و دیگر ادامه نداده، وگرنه معلوم نبود این عملیات راه‌سازی تا کجا قرار بود ادامه پیدا کند؟!

همه این دخل و تصرف‌ها در ژئوسایت نمکی ژئوپارک قشم درحالی رخ داده که مسوولان منطقه آزاد قشم و البته حامی نخست ژئوپارک، یعنی همان اداره ژئوپارک که مجری این عملیات است، بر آن هستند تا اقدامات خود را از این منظر که غار طولانی نمکدان دست نخورده مانده و این اقدامات در غار دیگری انجام شده‌، توجیه کنند، غافل از اینکه‌ مساله حفاظت از حریم و زون گنبد نمکی مطرح است نه یک غار طولانی.

از طرف دیگر این همه این دلسوزی برای گردشگران درحالی صورت می‌گیرد که هنوز راه دسترسی به این ژئوسایت مهم خراب است و زیرساخت‌ها برای جذب گردشگر به آن محدوده فراهم نیست، منطقه و سایت برای ورود گردشگر ظرفیت‌سنجی و ایمن نشده‌، طرح گردشگری خاص این ژئوسایت وجود ندارد، گنبد و غار برای بازدید گردشگران سطح‌بندی نشده و هیچ تدبیر امنیتی برای حفظ جان گردشگران هنگام بازدید از این غار ناپایدار اتخاذ نشده است.

تازگی‌ها هم شنیده شده غارنوردان حرفه‌ای برخلاف گردشگران به سختی اجازه ورود به غار نمکدان را پیدا می‌کنند، مگر آنکه به اداره ژئوپارک مراجعه کنند پول بدهند‌، راهنما و تجهیزات بگیرند و بعد مجوز می‌گیرند که داخل شوند.

وای به روزی که بگندد نمک!

وای به روزی که بگندد نمک!

وای به روزی که بگندد نمک!

وای به روزی که بگندد نمک!

وای به روزی که بگندد نمک!

وای به روزی که بگندد نمک!

وای به روزی که بگندد نمک!

وای به روزی که بگندد نمک!

وای به روزی که بگندد نمک!

وای به روزی که بگندد نمک!

وای به روزی که بگندد نمک!

وای به روزی که بگندد نمک!


ویدیو مرتبط :
همه چیز در مورد نمک و انواع آن | نمک صورتی، نمک آبی، نمک دریا، نمک یددار

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

شبکه سه و تکرار خاطره «روزی روزگاری» با یک سریال جدید + عکس



 

 

مجموعه «پشت کوه‌های بلند» با نام قبلی «اوسنه پادشاهی» امشب سرانجام از شبکه سوم سیما روی آنتن می‌رود اما این سریال تا رسیدن به پخش فراز و فرودهایی را پشت سرگذاشت که مرور آنها خالی از لطف نیست.

دی ماه سال 87 بود که امرالله احمدجو از پایان نگارش طنز شبانه «اوسنه پادشاهی» در 50 قسمت خبر داد. سریالی که آن زمان مشغول بازنویسی‌اش بود و اعلام کرد مجموعه روایتگر پادشاهی است که ماجراهای مختلفی برایش اتفاق می‌افتد. البته در این اثر به تاریخ خاصی پرداخته نمی‌شود و داستان‌ها مثل مجموعه «سلطان و شبان» خیالی است.

در واقع احمدجو از نگارش پروژه‌ای خبر داد که ایپزودیک است و برخی قصه‌های آن در دو قسمت روایت می‌شوند. نکته جالب توجه برای کسانی که مجموعه‌های قبلی این کارگردان پیشکسوت همچون «روزی روزگاری» و «تفنگ سرپر» را دیده‌اند، هم راستایی این اثر با آن سریال‌ها است. اثری که تدارکات سبک‌تری دارد و قالب طنزهایش بیشتر شوخی و مضمون داستان‌هایش اخلاقی است.

سرانجام تیرماه 88 احمدجو متن بازنویسی شده، سریال تازه‌اش را به شبکه سوم تحویل داد و پس از طی مراحل اداری معمول مهر ماه 88 تهیه کننده این سریال رضا جودی معرفی شد. البته آغاز تصویربرداری سریال به سال 89 و اردیبهشت ماه موکول شد.

 

پشت کوه‌های بلند , روزی روزگاری , سریال ,  اخبار فرهنگی

 

بنابراین احمدجو که محمود پاک نیت را به عنوان نقش اول سریال خود برگزیده و همسر وی مهوش صبرکن را نیز در فهرست بازیگران جای داده بود، با اتمام نوروز 89 سریال تازه خود را در اصفهان کلید زد و پس از حاشیه‌هایی چون منتفی شدن حضور حمیدرضا پگاه، اغلب بازیگران اصفهانی را برای حضور در سریال دعوت کرد.

 

ادای احترام به خسرو شکیبایی و ژاله علو

با گذشت 1 سال و دو ماه از آغاز تصویربرداری در اصفهان سرانجام در تیر ماه 90 ساخت اوسنه پادشاهی به پایان رسید و احمدجو این کارگردان گزیده کار در گفتگویی از ادای احترام به مرحوم خسرو شکیبایی و ژاله علو خبر داد: «در یکی از قصه‌های این سریال اشاره مستقیمی به سریال «روزی روزگاری» داشته‌ام و به این واسطه از مرحوم خسرو شکیبایی و ژاله علو تقدیر کرده‌ام. مهتاج نجومی نقش خاله لیلا که علو در روزی روزگاری ایفا کرده بود را برعهده دارد و علیرضا شجاع نوری نقش خسرو شکیبایی را مجددا ایفا کرده است.»

با اتمام تصویربرداری این مجموعه بی حاشیه کارگردان سریال از مراحل تدوین اظهار رضایت کرد و تنها نکته قابل توجه درباره سریال این بود که عنوان آن از «اوسنه پادشاهی» به «پشت کوه‌های بلند» تغییر پیدا کرد که به نوعی تداعی‌گر سرزمینی ناشناخته پشت کوه‌ها بود که مسائل اجتماعی و اخلاقی در این فرصت به نقد گذاشته می‌شوند.

سرانجام با پایان نوروز 91 و همزمان با پخش سریال «مسیر انحرافی» انتظارها به سر رسید و اعلام شد از نهم اردیبهشت شاهد پخش هرشبی «پشت کوه‌های بلند» خواهیم بود. وعده‌ای که از امشب عملی می‌شود.

 

پشت کوه‌های بلند , روزی روزگاری , سریال ,  اخبار فرهنگی

 

محمود پاک نیت ، حسن اکلیلی، انوشیروان ارجمند، فردوس کاویانی، آتش تقی پور، مهوش صبرکن، علیرضا شجاع نوری، مهتاج نجومی، محمد فیلی ، بهروز مسروری، فریدون سورانی ، رحیم هودی و پرویز بزرگی بازیگران این سریال هستند.

در این سریال سامشا که حالا پادشاه شده، همراه با ملک خاتون، شمس وزیر، قشون سالار و دیگر خدم و حشم معمول پادشاهان از جمله تلخک دربار، برای تفرج، شکار و خوشگذرانی به اصفهان می‌آید.

حاکم دست نشانده سامشا در اصفهان که دور از چشمان سامشا می‌خواهد پادشاهی را از آن خود کند، با طراحی پیشکار خواجه نعمان تاجر بزرگ اصفهان و کدخدای کولیباد را به دارالحکومه دعوت کرده تا با جلب حمایت آنها طرح خود را عملی کنند. معلوم می‌شود که خواجه نعمان با غرق شدن کشتی‌هایش در مسیر هند ورشکسته شده و کد خدای کولیباد هم آن سلحشور و جنگجویی که تصور می‌کردند نیست.

قاصد پادشاه سر می‌رسد که سامشا در انتظار پیشواز حاکم در نزدیکی اصفهان اردو زده است و بنا به خلقیت خاصش و عادت دوران راهزنی هنوز بیابان نشینی و چادر نشینی را به کاخ نشینی ترجیح می‌دهد و به این جهت کنار رودخانه زاینده رود اردوگاهی برایش علم می‌شود ، حاضر نیست وارد شهر اصفهان شود. حاکم و پیشکار عاجز و درمانده که نقشه پادشاهی را چه کنند و...

امرالله احمدجو که متولد سال 1323 در روستای زیادآباد میمه اصفهان است فعالیت سینمایی خود را از سال 63 با ساخت فیلم‌های کوتاه آغاز کرد. نخستین و تنها فیلم بلند سینمایی او "شاخه‌های بید" است که سال 67 ساخته شد. این کارگردان در عرصه سریال‌سازی با دو مجموعه "روزی روزگاری" و "تفنگ سرپر" شناخته می‌شود که ویژگی مشترک آنها روایتی شیرین از سرزمین‌های خیالی در برهه تاریخی نامعلوم است.

خود او درباره این روایت خیالی می‌گوید: «من در آثار خود با مطالعه و علاقه زیاد به سراغ دنیای خیالی رفتم و از تعزیه که مهمترین الگوی نمایشی من از کودکی بود، بهره بردم، چرا که تعزیه یک واقعه تاریخی را به خیال نزدیک می‌کند و به روح مسئله عاشورایی می‌پردازد.»

ویژگی دیگر آثار احمدجو پایبندی به آداب و رسوم‌های ایرانی و بهره‌گیری از فضای بومی است. در واقع آثار او دقیقا نمونه یک اثر ایرانی اصیل است. خود او در این باره توضیح می‌دهد: «زمانی قلم را به دست گرفتم که نسبت به آئین‌ها آشنایی پیدا کرده بودم. همیشه در روستای پدری به دنبال شنیدن و یاد گرفتن فرهنگ‌های مختلف بودم و همه مراسم‌ها از جمله قاشق‌زنی و ... برایم جذابیت داشت. در مجموعه‌های «روزی روزگاری» و «تفنگ سرپر» نیز سعی داشتم فرهنگ بومی را یادآوری کنم. البته نمی‌دانم تا چه حد موفق بودم، اما همیشه به دنبال به تصویر کشیدن فرهنگ بومی هستم.»

او همچنین جایگاه مهمی برای زبان در کارهای نمایشی قائل است و می‌گوید: «زبان فارسی شاخه‌های متعددی دارد و لهجه‌های مختلفی که از اصل مادر این زبان منشعب شده‌اند. آشنایی با آن‌ها و بکارگیری صحیح این لهجه‌ها در ایجاد سینما و تلویزیون بومی تاثیرگذار است و شرط اصلی آن این فرهنگ و در رأس آن به زبان فارسی است.»

«پشت کوه‌های بلند» از امشب نهم اردیبهشت در50 قسمت 40 دقیقه‌ای به تهیه‌کنندگی رضا جودی -که همزمان سریال «حیرانی» را روی آنتن شبکه اول دارد- در ساعت 21 از شبکه سوم سیما پخش می‌شود.../خبرآنلاین