اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

«نیویورک» بدون توقف/ محمدجواد ظریف بعد از 6 سال به نیویورک بازگشت



 محمدجواد ظریف,سفر  محمدجواد ظریف به نیویورک

«نیویورک» بدون توقف/ محمدجواد ظریف بعد از 6 سال به نیویورک بازگشت

محمد جواد ظریف، یک هفته پیش‌تر از موعد سخنرانی رییس‌جمهوری به نیویورک می‌رود تا مقدمات دیدارهای او را فراهم کند.

محمدجواد ظریف، شب گذشته پس از شش‌سال به نیویورک بازگشت؛ برای حضور در مجمع عمومی سازمان‌ملل.

 

او که حدود 36 سال از عمرش را در ایالت‌های مختلف آمریکا گذرانده، سمت‌های مختلفی از نمایندگی محلی تا کاردار و نماینده دایم جمهوری اسلامی ایران در سازمان‌ملل را تجربه کرده است.

 

ظریف که از سال 1380 تا 1386 نماینده دایم ایران در سازمان‌ملل بوده، شب گذشته در کسوت وزیر خارجه و مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای برای حضور در مجمع عمومی این سازمان راهی نیویورک شد. 

 

ظریف این خبر را بعد از وقفه کوتاهی که در حضورش در شبکه اجتماعی پیش آمده بود، در صفحه فیس‌بوکش منتشر کرد. اگر چه مقارن با انتشار این پست در فیس‌بوک، سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری با خبرنگاران، از اطلاع‌رسانی در مورد این سفر قریب‌الوقوع، امتناع کرده و انتشار خبر در مورد آن را به زمان مقتضی موکول کرد.

ظریف روز گذشته در فیس‌بوکش نوشت: «برای شرکت در مجمع عمومی ملل متحد عازم نیویورک هستم. در حاشیه مجمع عمومی با برخی وزرای خارجه، خانم اشتون و احتمالا با 1+5 ملاقات خواهم داشت. امیدوارم با دعای خیر شما مردم عزیز و خداجوی ایران در حل مشکلات مردم با حفظ تمامی حقوق کشور توفیقی به‌دست آورم.»

 

ظریف به تکرار در کتاب «آقای سفیر» که مصاحبه مفصلی است با او در مرور برخی قصورهایی که در حوزه دیپلماسی به دلیل بی‌تجربگی خود و دیگر دیپلمات‌های حاضر در نمایندگی سازمان‌ملل طی سال‌های جنگ و بعد از آن صورت گرفته، از مردم پوزش خواسته و حلالیت طلبیده است.

 اکنون فرصت دوباره‌ای برای ظریف به دست آمده تا در پست وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران از برجسته‌ترین حوزه تحت فشار ایران امروز، یعنی دیپلماسی کشور، دفاع کند و مشکلات این حوزه را رفع کند و برای تحقق این هدف، تجارب پیشین را دستمایه دیپلماسی کارساز و منطبق با منافع ملی قرار دهد.طبق برنامه‌ اعلام‌شده از سوی سازمان‌ملل، نشست سالانه مجمع روز 17 سپتامبر به صورت رسمی آغاز می‌شود.

 

طبق زمان‌بندی منتشرشده، روز 23 سپتامبر نشست مجمع عمومی با موضوع تحقق اهداف توسعه هزاره برگزار می‌شود.  سخنرانی حاضران در مجمع هم از صبح روز 24 سپتامبر رسما آغاز می‌شود.

 

بنا‌ بر فهرست منتشرشده، قرار است رییس‌جمهوری ایران در نوبت عصر روز 24 سپتامبر (اوایل وقت سوم مهر) سخنرانی کند.

 

تنها اخباری که از برنامه کاری ظریف در نیویورک منتشر شده، دیدار او با «ویلیام هیگ» وزیر خارجه انگلیس، «کاترین اشتون»، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و احتمالا اعضای 1+5 است. اما از همراهان وزیر در این دیدار و احتمال حضور تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای خبری منتشر نشده است.

دیداری با آمریکایی‌ها نداریم
جواد ظریف، یک هفته پیش‌تر از موعد سخنرانی رییس‌جمهوری به نیویورک می‌رود تا مقدمات دیدارهای او را فراهم کند. برخی رسانه‌ها گمانه‌زنی می‌کردند که احتمال دارد، بین باراک اوباما و حسن روحانی در نیویورک دیدارهای مستقیمی صورت گیرد.

 

همانند سخنگوی وزارت خارجه ایران، دبیر مطبوعاتی کاخ سفید نیز روز گذشته با سوالات متعدد خبرنگاران در مورد دیدار حسن روحانی و اوباما مواجه بود؛ جی کارنی در جواب این سوال گفت برنامه‌ای برای ملاقات باراک اوباما با حسن روحانی در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان‌ملل در نیویورک وجود ندارد.

او همچنین گفت: «ما امیدواریم که دولت جدید ایران تعامل واقعی داشته باشد تا به یک راه‌حل دیپلماتیک که به طور کامل نگرانی‌های جامعه بین‌المللی درباره برنامه هسته‌ای‌اش را رفع کند، دست یابیم.»

 

به گزارش ایسنا، «کارنی» گفت: «ما همچنان آماده‌ایم که با دولت حسن روحانی بر مبنای احترام متقابل به منظور دستیابی به یک راه‌حل صلح‌آمیز برای موضوع هسته‌ای ایران تعامل داشته باشیم.»

 

همچنین سخنگوی رییس سیاست خارجه اتحادیه اروپا گفت پیشنهادهای گروه 1+5 در مذاکرات آینده با ایران در نیویورک همان پیشنهادی خواهد بود که در «آلماتی» مطرح شد.

 

«مایکل مان»، سخنگوی کاترین اشتون، در گفت‌وگو با «ایسنا» در پاسخ به اینکه «آیا تاریخ ملاقات اشتون با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در نیویورک مشخص شده است یا خیر» گفت: «هنوز نه. ولی این ملاقات اوایل هفته برگزاری نشست مجمع عمومی سازمان‌ملل خواهد بود.»

 

مان در پاسخ به اینکه «آیا ملاقاتی بین ظریف و گروه 1+5 در حاشیه نشست مجمع عمومی برگزار خواهد شد» گفت: «اینکه چه اتفاقی در ادامه می‌افتد باید در ملاقات بین اشتون و ظریف مورد بررسی قرار گیرد.رویکرد گروه 1+5  همیشه مثبت بوده .

 

امیدواریم تیم جدید ایران در این روند تعامل مثبتی داشته باشد.» سخنگوی رییس سیاست خارجه اتحادیه اروپا در پاسخ به اینکه «محور مذاکرات اشتون و ظریف چیست؟» گفت: «این گفت‌وگوها درباره چگونگی پیشبرد پرونده هسته‌ای ایران خواهد بود.»به این ترتیب محمدجواد ظریف روزهای پرکاری در پیش خواهد داشت.

روزنامه شرق

 

 


ویدیو مرتبط :
گفتگو با محمدجواد ظریف در کنفرانس نیویورک (کامل)

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

سعود فیصل به آرامش رسید، او امسال در نیویورک از محمدجواد ظریف پیام آشتی خواهد شنید



اخبار,اخبارسیاست خارجی,سفر معاون وزیر خارجه ایران به عربستان

 

 اخبار سیاست خارجی - نگاه «نشنال اینترست» به سفر معاون وزیر خارجه ایران به عربستان سعودی:
سعود فیصل به آرامش رسید، او امسال در نیویورک از محمدجواد ظریف پیام آشتی خواهد شنید

برقراری اشتی بین دو کشور و اجرایی شدن آن به مجموعه ای از فاکتورها بستگی دارد، که توانایی روحانی برای اجماع در مورد مسئله ی سعودی در تهران از آن جمله است. تنها در آن صورت است که رئیس جمهور ایران می تواند مسیر روابط دو کشور محوری خاورمیانه را تغییر دهد.

نشنال اینترست نوشت: پس از یکسال تردید، حسن روحانی رئیس جمهور ایران نسبت به تعامل با رقیب منطقه ای تهران اعلام آمادگی کرد. چندی پیش، یک مقام ارشد ایران به ریاض اعزام شد که بلندپایه ترین مقامی بود که پس از پیروزی روحانی به عربستان سعودی سفر کرده بود.

به گزارش انتخاب »، باوجود روابط تیره چندین سال گذشته، سعودی ها از سیگنال تهران استقبال کرده اند. حوادث منطقه بویژه تحکیم قدرت داعش در عراق و سوریه بدون شک کاتالیزورهای کلیدی در پشت این آشتی بالقوه هستند.

برقراری اشتی بین دو کشور و اجرایی شدن آن به مجموعه ای از فاکتورها بستگی دارد، که توانایی روحانی برای اجماع در مورد مسئله ی سعودی در تهران از آن جمله است. تنها در آن صورت است که رئیس جمهور ایران می تواند مسیر روابط دو کشور محوری خاورمیانه را تغییر دهد.

روحانی در طول مبارزات انتخاباتی خود به روابط تیره تهران و ریاض اشاره کرد و ارتباط با این کشور را سرمایه ای استراتژیک برای ایران توصیف کرد. سفر اخیر حسین امیرعبداللهیان مقام ارشد وزارت خارجه ایران در راستای تحقق همین وعده ی پیش گفته بود.

تهران و ریاض جزئیات بسیار کمی از محتوای مذاکرات امیرعبداللهیان و شاهزاد سعود الفیصل وزیر خارجه عبرستان اشکار کردند. اما روند اتفاقات چندین هفته ی گذشته نشان می دهد که این دیدار چیزی بیشتر از یک جلسه معمولی بوده است.

در روز 17 اگوست، تنها دو هفته پس از سقوط موصل بدست داعش، تهران سرانجام سفیر جدیدی به ریاض اعزام کرد. حسین صادقی سفیر جدید ایران کسی است که سعودی ها بخوبی او را می شناسد و از حضور او استقبال کردند.

صادقی به اصلاح طلبان ایران نزدیک است و برادر زن محمد خاتمی رئیس جمهور سابق ایران است که او را در دوره ی ریاست جمهوری خود به عربستان اعزام کرد. وقتی به گذشته نگاه می کنیم، در می یابیم که آن دوره، دوره ی طلایی روابط ایران و سعودی بود که خاتمی و ملک عبدالله وارد مذاکره شدند.

بازگشت صادقی به ریاض نخستین بار اندکی پس از پیروزی روحانی در انتخابات ریاست جمهوری اعلام شد. با این حال اعلام اعزام او تا اگوست 2014 طول کشید.  دولت روحانی بازگشت صادقی به ریاض را نشانه ی پایان هشت سال روابط تیره و تار با عربستان می داند.

اخیرا پس از ساقط کردن پهپاد اسرائیل در نطنز، خبرگزاری فارس در روزی که امیرعبداللهیان به ریاض رفت، اعلام کرد که هواپیمای بدون سرنشین ساقط شده از پایگاهی در عربستان سعودی بلند شده است.

روز پس از آن، اتهامات علیه ریاض به سرعت رد شد و همان خبرگزاری گزارش داد که این هواپیما از کشوری در شمال ایران یعنی آذربایجان به پرواز درآمده است.

رد سریع اتهامات نسبت به عربستان نشان دهنده ی آن است که تهران به دنبال یافتن راهی برای همکاری با ریاض است.

باتوجه به اجماع احتمالی در تهران بر سر یافتن زمینه ی مشترک با سعودی ها، تمامی نگاه ها به آن است که همکاری دو کشور در کجا شکل می گیرد.

پس از تحولات سیاسی اخیر در بغداد که ریاض در آن از نقش تهران قدردانی کرد، گمانه زنی های بسیاری در مورد احتمال اقدام مشترک ایران و عربستان علیه داعش بوجود آمده است.

این گمانه زنی اشتباه است. مبارزه مشترک علیه داعش زمانی پیچیده می شود که درمی یابیم، این گروه تروریستی قسمت زیادی از سوریه را در اختیار خود گرفته است و در سوریه، تهران و ریاض همچنان به شدت در مقابل یکدیگر قرار دارند.

از بحرین تا یمن و از لبنان تا مسئله ی حماس و فتح، تهران و ریاض در مقابل یکدیگر قرار دارند و بایکدیگر دچار اختلاف هستند. به همین دلیل، عاقلانه و خردمندانه است که دو کشور با برداشتن گام های کوچک که می تواند زمینه را برای سیاست های اشتی جویانه در منطقه آماده کند، به یکدیگر نزدیک شوند.

همانطور که شاهزاده سعود فیصل به امیرعبداللهیان گفت، بهترین اقدام، حرکت در جهت بهبود روابط ایران و عربستان براساس منافع مشترک است.

مسئله سوریه فعلا در لیست مسائل مورد بحث دو کشور نیست اما شاهزاده سعود فیصل می تواند فعلا آسوده خاطر باشد، چراکه وقتی  در مجمع عمومی سازمان ملل در ماه سپتامبر محمد جواد ظریف همتای ایرانی خود را می بیند، پیام آشتی را از او خواهند شنید.


 اخبار سیاست خارجی - انتخاب