اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

نقش "محمد بن نایف" در عربستان جدید



اخبار,اخبار بین الملل ,پادشاه جدید عربستان

 

یک رسانه عرب زبان با اشاره به انتقال قدرت در عربستان و انتخاب محمد بن نایف به عنوان جانشین ولیعهد به نقش وی در ترسیم سیاست خارجی این کشور پرداخته است.

به گزارش تسنیم، روزنامه الشعب با اشاره به تغییر و تحولات جدید در عربستان آورده است: انتخاب محمد بن نایف به عنوان ولیعد در عربستان پس از مرگ ملک عبدالله در واقع تفسیر بارز سیاست داخلی و خارجی عربستان است. با روی کار آمدن ملک سلمان و انتخاب مقرن بن عبدالعزیز به عنوان ولیعهد، پست محمد بن نایف اهمیت پیدا می کند و وی را به عنوان حاکم کنونی عربستان مطرح می کند و این به دلیل اوضاع جسمانی و سیاسی پادشاه و ولیعهد است.

از زمانی که ملک عبدالله در سال 2005 قدرت را در دست گرفت سیاست خارجی عربستان بر دخالت سعودی ها در امور کشورهای عربی و مقابله با نفوذ رو به رشد ایران استوار بود. پادشاه جدید یعنی سلمان بن عبدالعزیز بسیار محافظه کارانه تر از برادر تازه درگذشته اش است و یکی از هفت سدیری است که ملک عبدالله در راستای تضعیف آنها برای هموار کردن موقعیت فرزندانش برآمد.

به سبب اینکه وضع جسمانی سلمان بن عبدالعزیز بد است افق رهبری عربستان از سوی وی کم سو می نمود و همین موضوع بود که ملک عبدالله را وادار به انتخاب مقرن به عنوان جانشین ولیعهد کرد. در ابتدا گمان می رفت که به سبب وضع جسمانی سلمان بن عبدالعزیز، قدرت به طور مستقیم به مقرن بن عبدالعزیز واگذار شود اما سلاله السدیری بر به قدرت رسیدن وی اصرار داشت تا جانشین ولیعهد را انتخاب کند و هدف سدیری ها محقق شد و جانشین ولیعهد یعنی محمد بن نایف یکی از فرزندان السدیری شد.

ملک عبدالله در سال 2014 وی را مامور پرونده سوریه پس از شکست استراتژی بندر بن سلطان تا آن هنگام کرد. محمد بن نایف به سبب نفوذ گسترده و جایگاه خاص در میان قبایل سعودی شانس بالایی برای انتخاب به عنوان جانشین ولیعهد به دست آورد.

بن نایف اقدامات جسورانه‌ای به عنوان سیاستگذار سوریه انجام داد. با توجه به اینکه وی برنامه مبارزه با افراد و بازپروری تروریست‌ها را برعهده دارد سعی کرد که عربستان سعودی را پیش رو در مبارزه با تروریسم مطرح کند به ویژه با توجه حضور هزاران سعودی در جنگ کنونی سوریه که بازگشت آنها به عربستان چالش جدی برای امنیت خلیج فارس است.

وی حامی جبهه جنوبی ارتش آزاد سوریه در مقابل ائتلاف ملی سوریه در خارج است. این رویکرد جدید ممکن است که نتایج بهتری برای عربستان در مقایسه با تلاش های بندر بن سلطان به دنبال داشته باشد. راهکار سعودی ها برای بحران سوریه تشکیل دولت انتقالی سوریه است. بن نایف به دنبال کسب حمایت آمریکا در این زمینه است و در راستای بهبود روابط آمریکا با عربستان پس از افول نسبی حرکت می کند و مشارکت در ائتلاف تحت رهبری آمریکا علیه داعش در این راستاست.

محمد بن نایف پراگماتیست (عملگرا) نیز هست. باوجود بی اعتمادی عربستان سعودی به تهران اما سعودی ها نفوذ ایران در منطقه را به عنوان یک واقعیت که به آسانی نمی توان از کنار آن گذشت درک کرده است و این سبب شده است که در عراق و یمن به شکل پراگماتیسم عمل کند در همین راستا از تغییر دولت در عراق و انتقال از نوری المالکی به حیدر العبادی حمایت کرد و در یمن کانال های خود را با حوثی ها با وجود ناخرسندی از عملکرد حوثی ها حفظ کرد. احتمال دارد که ادامه حضور داعش به عنوان دشمن مشترک عربستان سعودی و ایران، ریاض را به سوی کنار آمدن با تهران در آینده سوق دهد که این موضوع بر سرنوشت کشورهایی مانند لبنان اثر آرام بخش دارد زیرا بحران سیاسی کنونی این کشور حاصل رقابت سعودی-ایرانی است.

با توجه به وضع جسمانی ملک عبدالله و بی طرفی شاهزاده مقرن، کاملا آشکار است که محمد بن نایف قدرت اصلی در پس ورای تغییرات اخیر در سیاست عربستان سعودی است و وی ترسیم کننده سیاست عربستان سعودی در خاورمیانه خواهد بود.

بنابر این انتقال قدرت از ملک عبدالله به سلمان مهم است نه از این جهت سلمان و مقرن چه می کننند بلکه از این حیث که چه کسی چارچوب های سیاست خارجی عربستان راتعیین می کند. انتظار داریم که عربستان همان خط مشی سال گذشته را ادامه دهد به ویژه که بن نایف به شکل رسمی نفوذ پیدا کرده است و می تواند با جسارت بیشتری حرکت کند.

اخبار بین الملل - تسنیم

 


ویدیو مرتبط :
#27 چرا به AMP نیاز داریم؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

سیاست های جدید عربستان:"شاهزاده محمد" چهره ای برای جبران شکست های بندر بن سلطان /تلاش برای خرید تسلیحات هسته ایی



 اخبار,اخبار بین الملل,نشست سران آمریکا و عربستان

 
اخبار بین الملل - عربستان: "شاهزاده محمد" چهره ای برای جبران شکست های بندر بن سلطان

ناظران می گویند این تحولات نفوذ شاهزاده محمد در اداره کلان کشور عربستان به ویژه روابط با آمریکا نیز افزایش می یابد. او تلاش می کند یکی پس از دیگری پرونده های هماهنگی های امنیتی خارجی را برعهده بگیرد.

یکی از روزنامه های چاپ لندن با انتشار  گزارشی نوشت: پرونده های استراتژیک امنیتی - خارجی عربستان سعودی در حال انتقال به حوزه مسؤولیت وزیر کشور ریاض است.

به گزارش عصر ایران، این پرونده ها هم اکنون در اختیار شاهزاده بندر بن سلطان رئیس سازمان اطلاعات و امنیت عربستان سعودی هستند اما به تدریج به شاهزاده محمد بن نایف وزیر کشور سپرده می شوند.

"شاهزاده محمد" فرزند نایف وزیر کشور سابق عربستان سعودی است. او قبل از تصدی سمت وزیر کشور برای سال ها مسؤولیت معاونت وزارت کشور را برعهده داشت و پس از مرگ پدرش به عنوان وزیر کشور منصوب شد.

منابع غربی همچنین پیش بینی می کنند به زودی با برکناری بندر بن سلطان از ریاست سازمان اطلاعات و امنیت عربستان سعودی، این مسؤولیت به وزیر کشور سپرده شود.

قرار است وزیر کشور عربستان سعودی بعد از سفر فعلی اش به آمریکا، به این سمت منصوب شود.

همچنین پرونده های اصلی امنیتی - سیاست خارجی عربستان سعودی و در راس آنها پرونده بحران سوریه و وضعیت لبنان، از شاهزاده بندر به وزیر کشور عربستان سعودی سپرده می شوند.

شاهزاده بندر رئیس سازمان اطلاعات و امنیت عربستان سعودی و دبیرکل شورای امنیت ملی عربستان سعودی از دو ماه پیش تاکنون در آمریکا بستری و مشغول عمل جراحی و معالجه است.

وزیر کشور عربستان سعودی از چند روز پیش پرونده های مهم مربوط امنیت خارجی دولت ریاض را برعهده گرفته است.

تحلیلگران درباره نشانه های این تغییرات کلان در ریاض هم به صدور دستورات و احکام جدید در حوزه مبارزه با تروریسم اشاره می کنند. براساس یکی از این احکام، هر شهروند عربستان سعودی که در خارج از این کشور وارد جنگ شود یا به گروه های تندرو بپیوندد با مجازات زندان روبه رو خواهد شد. این اقدام از سوی وزارت کشور صادر و مورد پیگیری قرار می گیرد.

همچنین اجرای  قانون مبارزه با تروریسم شامل تعقیب و مجازات مخالفان حکومت پادشاهی در داخل یا خارج از مرزهای عربستان سعودی نیز به وزارت کشور سپرده شد و همه اینها نشانه های از افزایش قدرت وزیر کشور است.

ناظران می گویند این تحولات نفوذ شاهزاده محمد در اداره کلان کشور عربستان به ویژه روابط با آمریکا نیز افزایش می یابد. او تلاش می کند یکی پس از دیگری پرونده های هماهنگی های امنیتی خارجی را برعهده بگیرد. بسیاری از این پرونده ها در دوره  مدیریت بندربن سلطان با چالش های جدی روبه رو شدند که از جمله می توان به پرونده های رابطه ریاض - واشنگتن، بحران سوریه و تحولات لبنان اشاره کرد.

به همین دلیل سفر اخیر وزیر کشور عربستان به آمریکا از اهمیت دوچندانی برخوردار است. همچنین این سفر در آستانه سفر ماه آینده میلادی باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا به عربستان سعودی صورت می گیرد. وزیر کشور عربستان سعودی در سفر به واشنگتن ، توافقات دو جانبه را آماده تایید نشست سران آمریکا و عربستان خواهد کرد.

مقامات ریاض و واشنگتن امیدوارند سفر اوباما به عربستان سعودی، بتواند در کاهش تنش و اختلاف میان دو طرف بر سر مسائل مهم منطقه و در راس آنها ایران و سوریه کاهش یابد.
انجام سفر وزیر کشور عربستان سعودی به آمریکا یک ماه قبل از سفر اوباما به ریاض نشان دهنده سپردن پرونده روابط ریاض - واشنگتن به شاهزاده محمد بن نایف است.

علاوه بر این، دولت فعلی آمریکا از رفتارها و واکنش های شاهزاده بندر رضایت ندارد و در مقابل، از تعامل با شاهزاده محمد بن نایف خرسند است.

 به نوشته این روزنامه، در حال حاضر،  عربستان سعودی صحنه رقابت های سیاسی در لبنان و سوریه را نه تنها به سود دولت دمشق و ایران می بازد بلکه القاعده هم استفاده کننده برتر از این شرایط است.
  مشارکت صدها نفر از شهروندان سعودی در فعالیت های تروریستی القاعده در سوریه و لبنان، امکان بازگشت آنها به عربستان سعودی برای فعالیت های علیه حکومت ریاض را جدی کرده است.

شاهزاده محمد از سال ها پیش مسؤولیت پرونده های یمن و مبارزه با عناصر القاعده در شبه جزیره عربستان سعودی را در دست داشت. وی توانست در این مدت از طریق همکاری نزدیک با آمریکا، زمینه مقابله با القاعده را در این منطقه فراهم کند و آمریکایی ها نیز به شدت از وی رضایت دارند.


                                           ....................................... 


آیا سعودی‌ها به دنبال غنی‌سازی یا خرید سلاح هسته‌ای هستند؟

منابع اطلاعاتی و تحلیل‌گران غربی مدعی هستند که عربستان سعودی به دنبال ایجاد توانایی غنی‌سازی هسته‌ای علی‌رغم نگرانی‌های تسلیحانی ناشی از آن است. رسانه‌های غربی این مساله را یکی از نتایج روند توافق هسته‌ای بین ایران و غرب می‌دانند.

به گزارش «تابناک»، نشریه آمریکایی دیلی‌بیست مدعی شده است که وندی شرمن مذاکره‌کننده ارشد آمریکایی در ماه گذشته و در جلسه‌ای که با سفرای کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی داشته، این خبر بد را به گوش آنها رسانده است که در توافق نهایی احتمالی با ایران، این کشور توانایی غنی‌سازی خود را حفظ خواهد کرد.

بر اساس این گزارش، اگر چه کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس پس از به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای ایران و 5+1 و اجرایی شدن توافق موقت دو طرف، در ظاهر از این روند حمایت کرده‌اند ولی در پشت صحنه انها همواره نگرانی خود را از این روند به آمریکایی‌ها گوشزد کرده‌اند.

اما در این میان یکی از این کشورها، یعنی عربستان سعودی پا را فراتر گذاشته است. عربستان سعودی مدتها است که علاقه خود را به برنامه هسته‌ای نشان داده است ولی سرویس‌های اطلاعاتی غربی و اسرائیلی اکنون نشانه‌هایی از جدی شدن تلاش‌های این کشور پادشاهی و از جمله تلاش برای دستیابی به غنی‌سازی هسته‌ای خبر می‌دهند. کارشناسان غربی این اقدام را نشانه تمایل عربستان سعودی برای پیمودن مسیر دستیابی به سلاح هسته‌ای می‌دانند.

دیوید آلبرایت کارشناس غربی که ریاست موسسه دانش و امنیت بین‌المللی را بر عهده دارد و تحلیل‌های وی در مورد مدت زمان مورد نیاز ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای در ماه‌ها و سالهای گذشته ابزار فشار بر سر سر برنامه هسته‌ای ایران بوده است، در مورد تلاش‌های اخیر عربستان مدعی شده است که «آنها از تحولات مساله ایران بسیار نگران هستند، آنها پول دارند، می‌توانند استعدادهای مورد نیاز را بخرند، آنها می‌توانند با پول آموزش هم ببینند... سعودی‌ها به دنبال راهی برای تامین قدرت بازدارندگی در برابر ایران هستند».

در حالی که دولت عربستان سعودی در سال 2012 برنامه خود برای ساخت 16 راکتور هسته‌ای اعلام کرد، منابع اطلاعاتی غربی مدعی هستند که عربستان در سالهای اخیر و در خفا به دنبال دانش فنی و مهارت لازم و نیز جذب مهندسین و دانشمندان برای گسترش برنامه هسته‌ای خود رفته است.

شبکه جهانی بی‌بی‌سی نیز در سال گذشته مدعی شد که عربستان سعودی به طور گسترده در برنامه هسته‌ای پاکستان سرمایه‌گذاری کرده است و گزینه‌های مختلف دستیابی این کشور به سلاح هسته‌ای را مورد بررسی و ارزیابی قرار داد.

موضوع مهم دیگری که در این چارچوب مهم ارزیابی شده است، پرسش و پاسخی است که در اجلاس امنیتی مونیخ بین سناتور لیندسی گراهام و شاهزاده ترکی الفیصل رئیس پیشین سازمان اطلاعاتی عربستان در گرفت. شاهزاده سعودی در پاسخ به این سوال سناتور آمریکایی که اگر ایران برنامه غنی‌سازی خود را در توافق نهایی احتمالی با غرب حفظ کند، آیا کشورهای عربی نیز به چنین حقی متوسل خواهند شد، ابراز داشت: «فکر می‌کنم ما باید بر حقوق برابر برای همگان تاکید کنیم؛ این بخشی از معاهده ان‌پی‌تی است».

رسانه‌های غربی، عربستان را در این روند تنها نمی‌بینند. آنها به ترکیه نیز اشاره می‌کنند که اخیرا مذاکرات هسته‌ای با ژاپن از سر گرفته است. ترکیه در حالی به دنبال دریافت تکنولوژی هسته‌ای از ژاپن است که گفته می‌شود در صورت توافق ژاپن و اصلاح قرارداد بین دو طرف، توانایی غنی‌سازی را نیز دریافت خواهد کرد.

در همین حال الگمینر ژورنال روزنامه یهودیان ایالات متحده در حال برجسته کردن موضع کارشناسان آمریکایی است که مدعی شده‌اند، اگر در توافق نهایی، ایران برنامه غنی‌سازی خود را حفظ کند آن گاه هیچ مبنایی برای منع دیگر کشورها از غنی‌سازی وجود نخواهد داشت.

به نظر می‌رسد در آستانه دور جدید مذاکرات هسته‌ای ایران و 5+1 توجه به دو زاویه از اخبار منتشر شده در رسانه‌های غربی در مورد عواقب توافق احتمالی ایران و غرب قابل توجه است.

نخست آن که بخش زیادی از اخباری که به خصوص توسط مقامات سیاسی و رسانه‌های با گرایش نزدیک به رژیم صهیونیستی منتشر می‌شود مدعی هستند که توافق با ایران به گسترش برنامه‌های هسته‌ای در منطقه و همچنین اشاعه تسلیحات هسته‌ای منجر خواهد شد.

 

این در حالی است که برای مثال نوع روابط بین پاکستان و ایالات متحده و تمایل قدرت‌های جهانی برای جلوگیری از اشاعه هسته‌ای مانعی جدی در راه انتقال سلاح هسته‌ای پاکستان به عربستان سعودی است. این احتمال به ویژه در شرایطی کمرنگ‌تر می‌شود که تلاطم‌های سیاسی و پیر و سالخورده بودن حکومت عربستان و غیر قابل پیش‌بینی بودن آینده این کشور مورد توجه قرار گیرد.

نکته مهم دیگر این است که به هر حال گسترش فناوری در سطح جهانی و به تبع آن در منطقه خاورمیانه این امکان را به کشورهای مختلف داده است که از دانش هسته‌ای در حوزه‌های مختلف استفاده کنند. استفاده از دانش صلح‌آمیز هسته‌ای طبق معاهده عدم اشاعه از حقوق همه کشورهای عضو است و اگر تاکنون بسیاری از این کشورها امکان استفاده از این دانش را نداشته‌اند به تدریج در حال به دست آوردن آن هستند.

نگرانی ابراز شده در روزنامه الگمینر که در بالا به آن اشاره شد اگر چه تا حدی واقعی به نظر می‌رسد ولی توانایی ایران در حفظ حقوق خود تنها یکی از دلایل وقوع آن است.
 اخبار بین الملل - عصر ایران, تابناک