اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

نظر مراجع درباره پیامک‌ های زنجیره‌ ای


در برخی مواقع پیامک‌هایی از سوی برخی افراد با اتکاء به عقاید مذهبی مردم منتشر می‌شود که نحوه انتشار آن می‌تواند محل تامل باشد، در این راستا نظرات فقهی تعدادی از مراجع عظام را در قالب استفتاء جویا شدیم.

 خبرگزاری ایسنا:  در برخی مواقع پیامک‌هایی از سوی برخی افراد با اتکاء به عقاید مذهبی مردم منتشر می‌شود که نحوه انتشار آن می‌تواند محل تامل باشد، در این راستا نظرات فقهی تعدادی از مراجع عظام را در قالب استفتاء جویا شدیم.

متن کامل سوالات و پاسخ آیات عظام صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، علوی گرگانی، موسوی‌اردبیلی، حسینی‌زنجانی و شبیری زنجانی به این شرح است:

با احترام، بدینوسیله به استحضار می‌رساند اخیرا پیامک‌هایی از سوی برخی افراد با اتکاء به عقاید مذهبی مردم منتشر می‌شود که می‌تواند نحوه انتشار آن محل تامل باشد، لذا از حضرتعالی درخواست می‌شود تا پس از مطالعه متونی که به عنوان مثال و مصداق در ادامه می‌آید، نظرات فقهی خود را درباره آنها بیان کنید.

* تا پیام دیدی هشت بار بگو (یا ابوالفضل) و برای هشت نفر بفرست، همین الان خبر خوشی می‌شنوی به (ابوالفضل) قسم‌ات می‌دم بفرست فقط امتحان کن خیلی عجیبه.

* ختم شش میلیون صلوات تقدیم به شیرخوار امام حسین(ع) سهم شما شش صلوات و ارسال به شش عاشق حسینی، لطفا قطع‌کننده زنجیر نباشید.

* من یک شفا گرفته از حضرت زینب(س) هستم، برای اینکه آن حضرت هم از شما و جامعه‌مون بلاها را دفع کند هزار دفعه اسم اون حضرت رو بگو و صد مرتبه آیةالکرسی را قرائت کن. اگر این کار را نکنی از این به بعد بدی می‌بینی. یک نفر این کار را انجام نداد، بچه‌اش را توی تصادف از دست داد.

سوالات

1- اقدام به نگارش و نشر چنین مطالبی به روش‌های گوناگون (پیامک، ایمیل و ...) در سطح جامعه چه حکمی دارد؟

2- ابداع خودآگاه اذکار و دعاهایی از سوی افراد که متون آن در میان آیات و روایات دین مبین اسلام موجود نیستند چه حکمی دارد؟

3- حکم ملزم کردن افراد به ذکر تعداد خاصی از اذکار دینی و غیردینی و ارسال آن برای چند نفر دیگر چیست؟

4- وظیفه افراد در برابر الزام به ذکر تعداد خاصی از اذکار دینی و غیردینی چیست؟

5- در صورت اینکه انتشار اینگونه مطالب به واسطه شرکت یا موسسه‌ای انجام گیرد، سود احتمالی که از این بابت نصیب این موسسات می‌شود چه حکمی دارد؟

پاسخ مراجع

پاسخ آیت‌الله صافی‌گلپایگانی
بسمه تعالی

به طور کلی این پیام‌ها باید مدرک صحیح شرعی داشته باشد و در غیراین صورت ارسال آن‌ها برای دیگران جایز نیست و باید از آن‌ها جلوگیری شود.

والله العالم

پاسخ آیت‌الله نوری همدانی
بسمه تعالی

سلام علیکم

مطالبی را که به صورت فوق نوشته‌اید صحت ندارد، ولی ذکر خداوند متعال در هر حال خوب است.

پاسخ آیت‌الله مکارم شیرازی
بسمه تعالی

هیچ کدام از این امور اعتباری ندارد و سزاوار است مردم به این کارها دامن نزنند ولی هرگونه دعا و ذکر خدا و توسلات کار خوبی است.

پاسخ آیت‌الله علوی‌گرگانی
بسمه تعالی

1- اینگونه پیامک‌ها به دو صورت است.

الف: گاهی به صورت تشویق به انجام عمل خیر است بدون‌ آنکه جنبه دستوری داشته باشد و یا وعده و وعیدی در کنار آن باشد مثل ختم صلوات به نیت اولیا و ائمه(ع) که در این صورت نگارش و نشر آن مانعی ندارد.

ب: گاهی به صورت دستوری و بدون سند و مدرک معتبر است و به دنبال آن وعده و یا وعید خاصی بیان شده است که در این صورت نگارش و نشر آن صحیح نیست و اگر موجب ایجاد وحشت و ترس در عموم مردم و یا انتساب به ائمه (ع) و یا بزرگان باشد و یا موجب ترویج مطالب خرافی شود حرام است و نباید انتشار پیدا کند.

2- این عمل شرعا حرام است انتساب آن افترا به پروردگار و اهل بیت‌علیهم‌السلام است.

3- این عمل شرعا صحیح نیست و اگر مستلزم انتساب خلاف واقع به اهل بیت(ع) و یا موجب ترویج خرافات شود حرام است.

4- باید نسبت به آن بی‌توجهی کرده و آن را انتشار ندهند و نسبت به تذکر به افرادی که قصد انتشار آن را دارند کوشا باشند.

5- در صورتی که عمل غیردینی را انتشار دهند و موجب ترویج یک امر غیرحقیقی و غیرشرعی شوند، درآمد آنها از این راه حرام است.

پاسخ آیت‌الله موسوی اردبیلی
بسمه تعالی

این گونه نوشته‌ها اعتبار ندارد.

پاسخ آیت‌الله شبیری زنجانی
بسمه تعالی

1- در صورتی که مشتمل بر کذب و مفسده باشد، جایز نیست.

2- در صورتی که منتسب به متون دینی شود، جایز نیست. همچنین اگر عرف برداشت انتساب، نماید.

3 و -4 این گونه امور الزامی برای افراد نمی‌آورد.

5- در صورتی که در مقابل کار حرام باشد، اکل مال به باطل است.

پاسخ آیت‌الله سیدعزالدین حسینی زنجانی
بسمه تعالی

قبل از انقلاب و اوائل انقلاب نیز این گونه مطالب به صورت کاغذهای دست نویس و احیانا چاپی پخش می‌شد و انتشار بعضی از این پیام‌ها موجب وهن شریعت و دین می‌شود و لذا جایز نیست و هیچ گونه الزام شرعی هم در تکثیر متوجه دریافت کنندگان نیست.


ویدیو مرتبط :
نظر مراجع درباره قمه زنی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

نظر مراجع عظام درباره میزان فطریه و كفاره



 

نظر مراجع عظام درباره میزان فطریه و كفاره

 

 

آیات عظام نوری همدانی، صافی گلپایگانی، علوی گرگانی، مكارم شیرازی و سبحانی در آستانه عید سعید فطر نظر خود را درباره‌ی مبلغ نوع و میزان فطریه و كفاره اعلام كردند.


دفتر آیت‌الله ‌العظمی نوری همدانی , درباره زكات فطره و میزان كفاره امسال اظهار كرد: فطریه امسال 3 كیلو گندم است كه معادل 1500 تومان می‌شود و میزان كفاره امسال در موارد عمد روزی 700 تومان و در موارد غیر عمد روزی 400 الی 450 تومان است.


دفتر آیت الله العظمی صافی گلپایگانی، درباره مبلغ فطریه و میزان كفاره امسال اظهار كرد: مبلغ فطریه اگر بنا باشد بر اساس گندم حساب شود معادل هر نفر 1500 تومان است و میزان كفاره نیز در صورتی كه روزه عذری باشد، روزی 500 تومان است.


همچنین دفتر آیت‌الله ‌العظمی علوی گرگانی ، درباره زكات فطره و میزان كفاره امسال اظهار كرد: زكات فطره هر نفر بر اساس قوت غالب گندم، مبلغ 2000 تومان و براساس قوت غالب برنج 6هزار تومان است.


وی درباره میزان کفاره روزه امسال نیز عنوان کرد: کفاره روزه امسال بر اساس گندم روزی 600 تومان و بر اساس برنج دو هزار تومان است.


همچنین آیت‌الله العظمی مكارم شیرازی نیز با اشاره به در پیش بودن عید سعید فطر به چگونگی پرداخت میزان فطریه اشاره كرد و گفت: اگر افراد می‌خواهند فطریه‌ خود را بر اساس گندم بدهند سهم هر نفر 1500 تومان خواهد بود.


این مرجع تقلید ادامه داد: آن دسته از خانواده‌ها و افرادی كه می‌خواهند فطریه‌ی خود را بر اساس برنج بدهند میزان فطریه برای هر نفر پنج هزار تومان خواهد بود.


این مرجع تقلید تاكید كرد: افراد و خانواده‌هایی كه توانایی دارند بهتر است فطریه خود را برنج دهند.


وی با بیان اینكه برخی‌ها می‌پرسند آیا می‌شود فطریه را به مردم مسلمان سیل زده پاكستان داد، عنوان كرد: احتیاط واجب آن است كه اگر در شهرتان فقیری هست فطریه را به او دهید و از روش‌های دیگری به افرادی كه خارج از شهر هستند كمك كنید.


همچنین آیت‌الله العظمی سبحانی در حاشیه جلسه تفسیر كه در مجمتع عالی فقه حجتیه برگزار می‌شد درباره زكات فطره ماه مبارك رمضان عنوان كرد: اگر قوت غالب برای فطره دهندگان گندم باشد مبلغ زكات فطره 1500 تومان و اگر قوت غالب برای افراد برنج در نظر گرفته شود میزان فطره 5500 تومان خواهد بود.


وی تاكید كرد: زكات فطره نوعی شكرگذاری نسبت به توفیقی است كه خداوند نسبت به انجام اعمال دینی در این ماه مبارك به بندگان خود داده است.../ایسنا