اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

«منار جنبان» نجنبید!


برخی مسافران نوروزی در سفر به اصفهان وقتی به دیدن یکی از عجیب‌ترین و پیچیده‌ترین آثار تاریخی این شهر رفتند، به جای آن‌که شاهد تکان خوردن «منار جنبان» باشند، به در بسته خوردند.

خبرگزاری ایسنا: برخی مسافران نوروزی در سفر به اصفهان وقتی به دیدن یکی از عجیب‌ترین و پیچیده‌ترین آثار تاریخی این شهر رفتند، به جای آن‌که شاهد تکان خوردن «منار جنبان» باشند، به در بسته خوردند.

«منار جنبان» نوروز امسال برای گردشگران تکان داده نشد و متولیانی که در این بنای تاریخی حضور داشتند، در پاسخ به پرسش‌های مکرر بازدیدکنندگان، دلیل این اتفاق را مرمت «منار جنبان» پیش از آغاز تعطیلات نوروزی دانستند که به‌دنبال آن، مناره‌ی این بنا دیگر تکان نمی‌خورد.

البته برخلاف گزارش‌هایی که برخی گردشگران به خبرنگار ایسنا دادند، معاون میراث فرهنگی استان اصفهان گفت: هیچ‌یک از مناره‌های این بنای تاریخی برای تکان خوردن مشکلی ندارند؛ تکان دادن یا تکان ندادن آن‌ها به تشخیص کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان‌ انجام می‌شود و هر دو مناره براساس سیاست‌های ما تکان داده می‌شوند.

ناصر طاهری با اشاره به انجام شدن مرمت‌های دوره‌یی در همه‌ی بناهای تاریخی‌، ادامه داد: «منار جنبان» نیز از این مرمت‌های دوره‌یی بی‌نصیب نیست و آخرین دوره‌ی مرمت این بنا در سه‌ماه پایانی سال 91 انجام شد.

او استحکام‌بخشی‌، تثبیت تزیینات کاشی‌کاری‌، آجرکاری معلقی و بندکشی این بنای تاریخی را از اقدامات انجام‌شده در «منار جنبان» دانست و افزود: «منار جنبان» معمولا به‌صورت دوره‌یی توسط کارشناسان بررسی می‌شود و در صورت نیاز داشتن به مرمت، گروه کارشناسی برنامه‌ی آن را در دستور کار قرار می‌دهد.

شهرت این بنای کوچک، با پهنای 9 متر و بلندای 17 متر، این است که با تکان دادن یکی از مناره‌ها، مناره‌ی دیگر و حتا کل ساختمان تکان می‌خورد. ایوان بنا به سبک مغول ساخته شده‌ است و از آن دوره کاشی‌کاری‌هایی دارد؛ ولی شکل مناره‌ها نشان می‌دهد که احتمالا در پایان دوره‌ی صفوی به ایوان اضافه شده‌اند.

تکان خوردن مناره‌های این بنا تا مدت‌ها برای دانشمندان پرسش‌برانگیز بود. معماری اسرارآمیز آن برای بسیاری هنوز هم در ابهام است. منطقی‌ترین علتی که برای تکان خوردن مناره‌ها وجود دارد، پدیده‌ی فیزیکی تشدید یا پدیده‌ی رزونانس است، چون مناره‌ها سبک معماری مشابهی دارند و تکان خوردن یکی روی دیگری اثر می‌گذارد.

بعد از تبدیل شدن «منار جنبان» به جاذبه‌ی توریستی، برنامه‌ای برای تکان دادن مناره‌ها در زمان‌ها مشخص اجرا شد. در حالی که خاصیت لرزه‌پذیر بودن اثر برای مقاوم‌سازی بنا در برابر زلزله در آن ایجاد شده است.


ویدیو مرتبط :
منار جنبان اصفهان

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تنها منار جنبان تمام خشتی دنیا



خرانق، بخشی است در فاصله 65 کیلومتری شهرستان اردکان و در مسیر طریق‎الرضا که صاحب یکی از دیدنی ترین بناهای ایران است. منارجنبان خرانق تنها منار جنبان تمام خشتی دنیا است که شاید اگر در جایی دیگر از ایران بود، روزانه هزاران نفر از دوستداران میراث کهن ایران برای دیدن آن راهی یزد می شدند.
 
منار جنبان خرانق با نوع معماری خارق‌العاده خود که با زور دست به حرکت در می‌آید، یکی از دیدنی ترین منارجنبان های دنیا است که روی آن هیچ کاشی کاری ای به چشم نمی خورد و پیکره آن تمام خشتی است. قدمت بنای اولیه بنای این منارجنبان به ساسانیان می‌رسد.

  منار جنبان,منار جنبان خرانق

  این منارجنبان 3 طبقه بوده و در ضلع شمالی مسجد جامع خرانق بر پا شده که قدمت آن از خود مسجد بیشتر است .این منارجنبان دو راه‌پله مجزا برای بالا و پایین آمدن دارد و نکته جالب این است که جنبیدن این منارجنبان به وضوح قابل دیدن است. از این مناره که مرتفع ترین بنای منطقه است، در قدیم به عنوان فانوس خانه و برج دیده بانی استفاده می شد. منارجنبان خرانق ارتفاع 15 متری از بام مسجد دارد که از نقاط مختلف منطقه می‌ توان آن را تماشا کرد. در گذشته قسمت بالایی این مناره، ساختاری چوبی داشته که بر اثر زلزله و وزش باد کج شده است و اهالی از بیم افتادن آن را بریده و پایین آورده اند.

  منار جنبان,منار جنبان خرانق

 منار جنبان خرانق یک راه پله حلزونی دارد که شامل دو ردیف پله برای رفت و برگشت است و نظیر آن در یکی از مناره های مسجد جامع یزد به کار گرفته شده است .عرض پلکان های داخل آن در قسمت پایین 60 تا70 سانتی متر است و در قسمت بالا به 40 تا 50 سانتی متر می رسد.


چرا مناره می لرزد؟
به کاربردن آجرهایی با ویژگیهای خاص که ضریب ارتجاعی بالاتری نسبت به آجرهای به کار رفته در بخش های دیگر دارد باعث لرزیدن منار جنبان ها می شود. گفته می شود که تقریبا همه مناره ها این خاصیت را دارند اما شاید کوتاهتر بودن منارجنبان ها سبب تکان خوردن کل بنا می شود. 

 منار جنبان,منار جنبان خرانق

 به جز منار جنبان معروف اصفهان و منارجنبان خرانق، مناره های جنبان دیگری هم وجود دارند. مثلا مناره مسجد اشترجان در 40 کیلومتری غرب اصفهان که قسمت اعظم آن تخریب شده یا یکی از مناره های مسجد حضرت علی (ع ) در بصره که بنا به نظر ابن بطوطه، سیاح معروف مراکشی در قرن هشتم قمری، تکان می خورده و از این جهت ارزش مسجد را برای زائرین دوچندان کرده است.

منبع:tebyan.net