اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

معمای دایناسورهای غول پیکر حل می‌شود؟


دیرینه شناسان امید به بررسی تخم دایناسوری بسته اند که معمای رشد گونه های غول پیکر آنها را حل می کند.

خبرگزاری مهر: دیرینه شناسان امید به بررسی تخم دایناسوری بسته اند که معمای رشد گونه های غول پیکر آنها را حل می کند.

وقتی تمام دایناسورها البته به جز پرندگان ۶۶ میلیون سال پیش در سراشیبی تند انقراض قرار گرفتند هنوز هم باشکوه ترین جانوران روی زمین بودند. آخرین سری از دایناسورها «تیتانوزاروس»ها بودند. آنها گونه ای از دایناسورهای گردن دراز بودند که برخی از آنها درازای گردنی درحدود ۴۰ متر و حداکثر وزن ۷۰ تنی داشتند. این میزان معادل وزن ۱۵ فیل بالغ و درشت هیکل است.

دیرینه شناسان و علاقمندان به دایناسورها همواره متأثر از نوع زندگی این گونه های جانوری بوده اند. «فیلیپ منسون» از دیرینه شناسان کالج سلطنتی لندن می گوید: دایناسورها گویای بزرگی برخی گونه های جانوری در ده ها میلیون سال پیش بوده اند. اما وقتی تصور می شود که این جانوران چه مراحل رشدی را طی کرده تا به جثه ای به این بزرگی برسند، بر مرموز بودن جنبه های مختلف زندگی آنها افزوده می شود.

دیرینه شناسان فسیل کامل سه جمجمه متعلق به دایناسورهای غول پیکر و گردن دراز تیتانوزاروس را کشف کرده اند. این کشف مهم بیش از پیش به پرسش های ابهام آمیز در این زمینه افزوده است به طوریکه دانشمندان خود را در برابر علامت سؤال بزرگی درباره چگونگی رشد و تبدیل شدن به حیواناتی غول پیکر می بینند. از جمله این دانشمندان می توان به «لویس چایپ» مدیر انستیتو دایناسور موزه تاریخ طبیعی لس آنجلس در کالیفرنیا اشاره کرد که معتقد است دانش امروز ما درباره دایناسورهایی نظیر تیتانوزاروس و اینکه چه مراحل رشد و نموی داشته اند بسیار اندک است.

دیرینه شناسان به شواهد چندان زیادی در این خصوص دسترسی ندارند و یک تخم دایناسور که چند سال پیش در آرژانتین شناسایی و سپس به موزه ای در این کشور اهدا شد تنها مدرک قابل استناد و شاخص در این خصوص است. گروهی از دانشمندان در دانشگاه آپسالای سوئد به سرعت دست به کار شده و بر آن شدند تا تصویر روشنی از محتویات داخل تخم دایناسور ارایه کنند. برای این منظور آنها به سراغ فناوری اشعه ایکس در تأسیسات پرتوافکنی سینکروترون اروپا واقع در فرانسه رفتند. آنها موفق به ارایه تصویری از جمجمه جنین دایناسور این تخم شدند.

این مطالعه به طرز شگفت انگیزی نشان داد که ابتدا استخوانهای صورت جنین دایناسور شروع به استخوانی شدن می کند و این درحالی است که استخوان سایر بخش ها همچنان بافتی نرم دارد. دانشمندان بر این باورند که تخم دایناسورها نقاط اشتراک زیادی دارند اما تاکنون تنها تخم دایناسور تیتانوزاروس شناسایی شده است.


ویدیو مرتبط :
چالش خوشمزه و بقزرگ غذاهای غول پیکر - درست کردن پیتزای غول پیکر

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

حل معمای ناپدید شدن غول زرد + تصاویر



اخبار علمی - حل معمای ناپدید شدن غول زرد + تصاویر

در ماه مارس زمانی که تیم تحقیقاتی ناپدید شدن غول زرد را مشاهده کردند تشخیص دادند که این ستاره در واقع یک ستاره آبی در حال انفجار نبود.

این در حالی است که طبق نظریه ی استاندارد، تنها بر روی ستاره های تکی قابل اجراست و تنها ستاره های سرد و گسترش یافته(ابر غول های قرمز)یا آبی و گرم(ولف رایه) قادر هستند تا تبدیل به ابرنواختر شوند، این در حالی است که به تازگی یک ستاره غول زرد ناگهان ناپدید شد.

  اخبار,اخبار علمی,حل معمای ناپدید شدن غول زرد

 در این عکس می توانید سیر تکاملی این ابرنواختر و ستاره غول زرد به همراه همدم آبی رنگش را در تصویر هنری(بالا) و تصاویر تلسکوپ هابل(پایین) ببینید.

در هر حال شواهد جدید پیشنهاد می دهد که بیشتر ستاره های بسیار پرجرم تنها نیستند، بلکه در یک سیستم دوتایی با فعل و انفعالات شدید قرار دارند. مراحل انتقال جرم بین اعضای سیستم های دوتایی در مسیر تکامل ستاره ها تاثیر گذار است، به این معنی که بسیاری از سناریوهای بالقوه برای مراحل نهایی اجداد ابرنواختر ها وجود دارد. ابرنواختر SN 2011dh که در سال ۲۰۱۱ در کهکشان گرداب یا M51 در فاصله ۲۴ میلیون سال نوری زمین به وقوع پیوست، بعنوان یک مثال خوب که به وسیله تئوری استاندارد قابل توضیح نیست معرفی شده است.

به نظر می رسد، طبق مشاهدات، این ستاره پیش از انفجار ابرنواختری یک ستاره ابر غول زرد بود، اما ستاره های غول زرد تنها هستند و قابلیت تبدیل شدن به ابرنواختر را ندارند. بحث پدید آمده در جامعه اخترشناسی در میان کارشناسان مختلف پیشنهاد می دهد که جد واقعی این ستاره باید یک ستاره روشن آبی مشاهده نشده مانند یک ستاره ولف رایه باشد. در هر حال تیم مطالعات نشان داد که این ستاره در حال انفجار باید مانند یک ابرغول زرد گسترش یافته باشد و باید متعلق به یک سیستم دوتایی ستاره ای باشد.

 اخبار,اخبار علمی,حل معمای ناپدید شدن غول زرد

  در ماه مارس زمانی که تیم تحقیقاتی ناپدید شدن غول زرد را مشاهده کردند تشخیص دادند که این ستاره در واقع یک ستاره آبی در حال انفجار نبود. در آن زمان این مشاهدات تاییدی برای این مدل بودند. به همین دلیل دانشمندان مجبور به یافتن همدم ستاره بودند که بر طبق محاسبات باید یک جسم داغ و فشرده در آنجا بود. با این هدف گروه مجموعه ای از مشاهدات تلسکوپ فضایی هابل را بدست آورد که در سال ۲۰۱۳ و به تازگی در هفت آگوست ۲۰۱۴ به ثبت رسیده بود. تصاویر در نور ماورا بنفش بدست آمده بود جایی که همدم ستاره انتظار می رفت در آنجا باشد و باید بطور واضح قابل مشاهده باشد. در تصاویر جدید از منطقه ابرنواختر یک نقطه منبع نوری بطور واضح تشخیص داده شد.

"گاستون فولاتلی" رهبر مطالعات جدید هابل گفت: یکی از هیجان انگیزترین لحظات در حرفه من زمانی بود که من تصاویر جدید ارسال شده ی هابل را مشاهده کردم، دیدم جرمی در آنجاست، شی ای که تمام مدت تیم ما پیش بینی می کرد در آنجا باشد.

مشاهدات بیشتر هابل در طیف نوری به وسیله یک تیم اروپایی بدست آمد، زمانی که اطلاعات بررسی بیشتری شد، محققان توانستند اطلاعات مهمی برای بهبود مدل های اصلی ستاره های دوتایی فراهم کنند که توسط تیم پیش از این پیشنهاد شده بود. این یک فرصت منحصر به فرد برای مطالعه ی دقیق از اجداد ابرنواخترهاست، زیرا نتایج، پیامدهای مهمی به درک ما از تکامل ستاره ای و ارتباط آن با خواص ابرنواخترها خواهد داشت.

 

اخبار علمی - باشگاه خبرنگاران