اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

مصداق‌هایی از دلواپسی دبه ای!


«دلواپسان این‌بار با اقدامات عجیب و غریب مثل نمایش «دبه» و بیان شعارهای سخیف که انتشار آن مایه خجالت است، به رویارویی پرداختند. پیش از این هم در همایشی که در سالن وزارت کشور برگزار کردند از این دست اقدامات، کم انجام ندادند؛ مثلاً بادکنک‌های بنفش را می‌ترکاندند تا بگویند دولت روحانی «خراب» کرده یا مملکت را فروخته است.»

روزنامه آفتاب یزد: «دلواپسان این‌بار با اقدامات عجیب و غریب مثل نمایش «دبه» و بیان شعارهای سخیف که انتشار آن مایه خجالت است، به رویارویی پرداختند. پیش از این هم در همایشی که در سالن وزارت کشور برگزار کردند از این دست اقدامات، کم انجام ندادند؛ مثلاً بادکنک‌های بنفش را می‌ترکاندند تا بگویند دولت روحانی «خراب» کرده یا مملکت را فروخته است.»

ضمن انتشار عکس زیر، در سرمقاله امروز آورده است: یک پرسش؛ در سالی که به «همدلی و همزبانی دولت و مردم» نامگذاری شده چقدر این مهم رعایت شده است؟ آیا ملت همزبان و همدل دولت بوده و آیا دولت با ملت همدلی و همزبانی کرده است؟

به هر حال تشریح شرایط کنونی چندان دشوار نیست؛ ما فی‌الحال در وضعیت حساسی به سر می‌بریم؛ دولت حسن روحانی چه بخواهیم و چه نخواهیم وارث خرابی‌های بسیاری بوده است و تلاش دارد ضمن سامان این نابسامانی‌ها، کشور را از شرایط تورمی و رکود عبور دهد. اما این دولت در میانه‌های راه با چند مانع جدی و سخت روبه‌رو شده است.

از یکسو قیمت نفت کاهش عجیب و غریبی یافت و این موضوع باعث شد درآمدهای ارزی دولت کاهش پیدا کند. این کاهش درآمد زمانی مؤثرتر شد که تحریم‌های ظالمانه غرب همچنان پابرجا و گلوگاه‌های مهم اقتصادی کشور تحت تأثیر این موضوع بود و هست. هدفمندی یارانه‌ها نیز در این میان خرخره دولت را دودستی و محکم گرفته و به نوعی غالب منابع مالی دولت را می‌بلعد. پاستوری‌ها با وجود اجرای سناریو‌های مختلف نتوانسته‌اند راه حلی قطعی برای آن بیابند. واضح است که اگر این طرح در دولت قبل به درستی اجرا می‌گشت اکنون شرایط متفاوت می‌بود.

از سوی دیگر، دلواپسی‌های دلواپسان شرایطی را رقم‌زده تا دولتی‌ها متوجه شوند به جز دشمنی‌های خارجی، در داخل نیز برخی چشم دیدن این دولت را نداشته و حاضرند برای به گل نشستن کشتی روحانی هر کاری کنند. اگرچه دلواپسان در اقلیت محض به‌سر می‌برند اما ابزارها و رانت‌های آنان مشکل‌ساز شده است.

اما دولت تدبیر و امید یک مشکل دیگر نیز داشته و دارد که کمی پیچیده به نظر می‌رسد. مطمئناً عدم هماهنگی سیاسی برخی نیروها و مدیران این دولت توانسته اثر خود را بر روند کاری مجموعه پاستور بگذارد. متاسفانه برخی در این دولت از آنجایی که اعتقادی به شعارها و باورهای روحانی نداشتند و ندارند به شکلی کار کردند و می کنند که عملاً بخشی از توان و ظرفیت دولت بلااستفاده باقی بماند. تیم اطلاع‌رسانی دولت بهترین و جامع‌ترین مثال برای این مدعاست. این تیم چون از نظر سیاسی کمترین قرابت فکری را با شخص روحانی دارد، عملاً فشل است و در برابر فشار و فعالیت تندروها در خاموشی کامل به سر می‌برد! البته به خاطر داشته باشیم تیم اطلاع‌رسانی دولت فقط یک نمونه از ده‌ها مورد دیگر است!

این مقدمه کوتاه گفته شد تا بگویم آن نامگذاری بی‌حکمت نیست و این روز‌ها بسیار به کار می‌آید. شرایط این روزهای مملکت ما به شکلی است که اگر ملت و دولت همدل نباشند دشمنان خارجی و دلواپسان داخلی جری‌تر شده و بیش از پیش عرض اندام می‌کنند.

آنچه که از آغاز مذاکرات هسته‌ای تاکنون قابل فهم است، آن است که تیم مقابل تیم ظریف به خوبی متوجه شده که نمایندگان ایران در مذاکرات به معنای واقعی کلمه نماینده ملت ایران هستند و آنچه در جریان مذاکرات مطالبه یا خط قرمز برشمرده می‌شود از منظر مردم نیز محترم و محق است.

تاکنون این موضوع سرمایه بزرگی برای مذاکره‌کنندگان بوده است و آنان توانسته‌اند با علم به این پشتیبانی جلو بروند. تأییدکننده این نکته، شادی و نشاط مردم پس از تفاهم لوزان و توافق ژنو است که تا مدت‌ها سوژه رسانه‌های داخلی و خارجی بود.

در این میان، دلواپسان داخلی نیز خود متوجه شده‌اند که به کاهدون زده‌اند. اگرچه این گروه پر سر و صداست اما در اقلیت محض به سر می‌برد و در مقابل موج خروشان ملت می‌توان آن را «هیچ» شمرد. از زمان آغاز تلاش‌های تیم مذاکره‌کننده این افراد نتوانستند با استدلال‌ها و تئوری‌های خود مردم را همراه سازند. این در حالی است که این جماعت از ابزارهای بسیاری برای توجیه و قانع کردن ملت برخوردار بودند و هستند اما نتوانستند راه به جایی ببرند. آنان از یکسو رسانه بزرگ کشور یعنی رسانه موسوم به ملی را در کنار خود می‌دیدند و از سوی دیگر هر زمان اراده کردند، توانستند چه با مجوز و چه بی‌مجوز در هر نقطه از این کشور تجمع اعتراضی برگزار کنند. عرض اینجاست، همه اینها نیز باعث نشده مردم در حمایت از تیم مذاکره ذره‌ای تردید کنند و به دلواپسان بپیوندند.

به نظر می‌رسد همین نکته مهم باعث شده که دلواپسان به نوعی دلسرد شده و از اقدامات روتین پیشین خود دست برداشته و به کارهای بعضاً «سخیف» و «ظاهری» روی بیاورند. تجمعی که روز پنجشنبه در مشهد مقدس از سوی دلواپسان برگزار شد که با پوشش فوق‌العاده تلویزیون همراه شد مصداق بارز موضوع فوق بود.

در شرایطی که تا پیش از این آقایان با اقداماتی نظیر تحلیل و سخنرانی‌ فعالیت‌های تیم مذاکره‌کننده ‌را رد می‌کردند، این بار با اقدامات عجیب و غریب مثل نمایش «دبه» و بیان شعارهای سخیف که انتشار آن مایه خجالت است، به رویارویی پرداختند. پیش از این هم در همایشی که این جماعت در سالن وزارت کشور برگزار کردند از این دست اقدامات، کم انجام ندادند. مثلاً بادکنک‌های بنفش را می‌ترکاندند تا بگویند دولت روحانی «خراب» کرده یا مملکت را فروخته است.

جان کلام آن‌که امروز بیش از پیش به همدلی و همزبانی دولت و مردم خصوصاً در موضوع هسته‌ای نیازمندیم و به‌نظر می‌رسد اقدامات تازه دلواپسان حاکی از روند مثبت حمایت و پشتیبانی ملت از تیم مذاکره‌کننده است. اگر غیر از این بود، دلواپسان رو به دیپلماسی دبه‌ای نمی‌آوردند!


ویدیو مرتبط :
دبه اوباما در مذاکرات هسته ای*آیا می دانید دبه چیست؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

مدیرعامل بانك ملی: ربا در بانك‌های ایران مصداق ندارد



 

مدیرعامل بانك ملی: ربا در بانك‌های ایران مصداق ندارد

 

محمودرضا خاوری كه عنوان مدیرعاملی بزرگترین بانك جهان اسلام را یدك می‌كشد، در واكنش به شبهات متعددی كه حتی برخی مراجع تقلید درباره شبهه ربا در معاملات بانكی ایران عنوان می‌كنند، با قاطعیت می گوید، "ربا در بانك‌های ایران مصداق ندارد. "

قانون بانكداری بدون ربا در شهریورماه 1362 به تصویب مجلس شورای اسلامی و تأیید شورای نگهبان رسید و اجرای قانون عملیات بانكداری بدون ربا از ابتدای سال1363 به همه بانك‌ها ابلاغ شد.

شبهه ربوی بودن نرخ سودهای بالا، در شرایطی كه بازدهی اقتصاد كشور به قدر سود بانكی نیست و جریمه دیر كرد كه مورد انتقاد برخی مراجع تقلید قرار گرفته و نیز بالا بودن نرخ خدمات(تسهیلات) بانكی با وجود بانكهاب متعدد خصوصی از جمله پرسشهایی بود كه از محمودرضا خاوری مدیرعامل كنونی بانك ملی ایران و مدیرعامل قبلی بانك سپه كه مدرس درس حقوق بانكی و مولف كتابی به این نام است، پرسیده و پاسخهای وی آورده شده است.

با اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها نرخ سود بانكی چگونه تعیین می‌شود؟

هدفمند كردن را فقط از آقای فرزین بپرسید.

نرخ سود بانكی را می‌گویم، بالاخره چه اتفاقی می‌افتد، آیا قرار است نرخ سود بانكی تعیین شود؟

نه باید منتظر مصوبه شورای پول و اعتبار باشیم.

آیا تا كنون بحث خاصی نشده است؟

بحث خاصی نشده است، ولی به هر حال آن چه مسلم است، با توجه به كلیه عوامل مؤثر در توسعه اقتصادی كشور و تعیین منابع مالی برای واحدهای اقتصادی، اتخاذ تصمیم خواهد شد.

چه زمانی نظر شورای پول و اعتبار اعلام می‌شود؟

ان‌شاالله بستگی به تصمیم شورای پول و اعتبار دارد، امیدواریم هرچه زودتر (نرخ سود) را ابلاغ كنند كه برنامه‌های سال آتی را بتوانیم بر مبنای بسته سیاستی نظارتی سال آینده برنامه را ببندیم.

طراحی كه نمایندگان مجلس مصوب كردند كه رئیس كل بانك مركزی با رأی نمایندگان انتخاب شود، به نظر شما چگونه است؟

بهتر این است كه بگذاریم، تكلیف قانون روشن شود.

نظر كارشناسی شما چیست؟

الان چون از مرحله كارشناسی گذشته، مجلس هم نظرش را داده، باید منتظر تصویب قانون باشیم.

مردم می‌گویند، این همه بانك خصوصی درست شد، فلسفه بانك خصوصی یعنی این كه قیمت خدمات (تسهیلات) پایین بیایید، آیا این محقق شد؟

فلسفه حضور بانكهای خصوصی، تنوع در خدمت‌رسانی و ارائه خدمات پولی و بانكی است، در یك قسمت‌هایی بانكهای خصوصی خیلی خوب موفق بودند، تعیین نرخ سود هم بستگی دارد به بازار و عوامل متعددی كه در آن مؤثر هستند. قطعاً بانكهای خصوصی هم از مصوبات شورای پول و اعتبار تبعیت می‌كنند.

آیا بانكهای خصوصی در كاهش قیمت خدمات (تسهیلات) مؤثر بوده‌اند؟

شما فقط بحث كاهش قیمت را نبینید، بحث كل نظام بانكی را باید دید و با هم سنجید، عرض كردم كه بانكهای خصوصی هم از همین مصوبات شورای پول و اعتبار تبعیت می‌كنند.

در تبلیغات بانك ملی اعلام می‌شود كه بزرگترین بانك جهان اسلام، این ادعا به چه اعتباری طرح می‌شود؟ آیا از بانك توسعه اسلامی هم بزرگتر است؟

از لحاظ داراییها می‌گوییم.

دارایی بانك ملی چقدر است؟

داراییهای بانك ملی بالای 650 هزار میلیارد تومان است كه الان بزرگترین بانك جهان اسلام برشمرده می‌شود.

یعنی بانك ملی از بانك توسعه اسلامی هم بزرگتر است؟

از همه بانكهای جهان اسلام بالاتر است.

وقتی گفته می‌شود بانك جهان اسلام، انتظار این است كه نرخ سود پایین باشد. مقررات عقود اسلامی در آن رعایت شود؟

هر بانك متناسب ظرفیت‌های اقتصادی كشور خودش عمل می‌كند. در مجموع ارزیابی‌هایی هم صورت می‌گیرد كه براساس آن ارزیابی‌ها،‌ بانك ملی ایران از نظر دارائیها بزرگترین بانك جهان اسلام است.

از نظر مؤلفه‌های اسلامی، سود واقعی در عقود اسلامی چه؟

ما تنها كشوری هستیم كه براساس عقود اسلامی كار می‌كند.

اجرای عقود اسلامی صوری یا واقعی؟

نه واقعی است، اگر شما پرتفوی و تركیب تسهیلات بانك ملی ایران را ببینید، بر همان اساس و مصداق كار شده است و از عقود اسلامی تبعیت كرده و عملیاتش را انجام می‌دهد.

الان قرض‌الحسنه چند درصد از تسهیلات بانك ملی را تشكیل می‌دهد؟

در مورد قرض‌الحسنه هم باید بگویم، براساس منابع قرض‌الحسنه این بانك كه 2200 میلیارد تومان است، كماكان در خدمت قرض‌الحسنه قرار دارد.

چقدر از این منابع قرض‌الحسنه بانك ملی به شكل قرض‌الحسنه پرداخت می‌شود؟

همه 2200 میلیارد تومان منابع قرض‌الحسنه بانك ملی ایران در خدمت قرض‌الحسنه قرار دارد.

ربا مصداق ندارد

پس این كه می‌گویند فاكتورهای صوری در بانك‌ها رایج است و مراجع تقلید این همه از بانكها انتقاد می‌كنند و ربا بودن جرایم دیركرد برای چیست؟

من به عنوان مدیرعامل بانك ملی ایران می‌گویم كه (در این بانك) ربا مصداق ندارد، براساس قواعد و قراردادهایی كه مبتنی بر اصول اسلامی است، كار بانك انجام می‌شود. از قانون عملیات بانكی بدون ربا كاملاً تبعیت می شود. عملیات همكاران ما هم براساس همین مصداق است. حال اگر مورد نادری هم وجود داشته باشد كه ما به آن مورد نادر هم رسیدگی می‌كنیم. النادر كالمعدوم.

ولی می‌گویند قراردادهای صوری خیلی شایع است، بحث نادر بودن نیست؟

نه این گونه نیست بحث شیوع (تخلف از قانون بانكداری بدون ربا) اصلاً نیست.

آیا عقود اسلامی روی كاغذ اجرا می‌شود، یا در عمل؟

در عمل اجرا می شود، مجموع عملیات بانكی یا فروش اقساطی یا مشاركت‌ها است، در فروش اقساطی هم كالایی وجود دارد، براساس یك قیمت عادله فروخته می‌شود، تقسیط می‌شود. قیمت نسیه و نقد هم با هم تفاوت دارد، بنابراین در آنجا مشكلی وجود ندارد،‌ در عقود مشاركت هم براساس تراضی طرفین (رضایت دو طرف)، شركت تصفیه می‌شود، مشكلی وجود ندارد، شما می‌خواهید كل(مسایل) بانكداری اسلامی را الان حل كنید.

شبهه وجود دارد؟

هیچ شبهه‌ای وجود ندارد.

شما به عنوان بانك یا سرمایه‌گذار در عقود مشاركتی، چقدر مشاركت واقعی دارید؟

تمام مشاركت‌های بانك، مشاركت واقعی است، ولی در بحث تصفیه مشاركت براساس تراضی (رضایت دو طرف) طرفین به گونه‌ای می‌شود كه بانك به نفع مشتری گاهی صرف‌نظر و اغماض می‌كند، به نظر من روشن است جمهوری اسلامی در بین كشورهای اسلامی به بهترین وجهی عمل می‌كند...../تحلیل:عصرایران