اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

مسابقه دولت و بازار در افزایش قیمتها/گرانی‌ قانونمند شد



 ,هدفمند‌کردن یارانه‌ها,آمارهای غیررسمی تورم,اخبار,اخبار اقتصادی,اقتصاد ایران

 

مسابقه دولت و بازار در افزایش قیمتها/گرانی‌ قانونمند شد

بازرگانی - فارس نوشت:

بسیاری از افزایش قیمت‌ها و گرانی‌های تحمیل شده به مصرف‌کننده این روزها با مجوز و قیمت‌گذاری دولت صورت می‌گیرد.

 

پیش‌تر‌ها افزایش قیمت کالاها با بازرسی‌های شدید مواجه می‌شد و همواره از آن به عنوان گرانی نامبرده می‌شد تا آن زمان که قانون هدفمند‌کردن یارانه‌ها کلید بخورد و مردم فصل جدیدی از خرید، بازار، کم‌فروشی، گران‌فروشی و همچنین دریافت یارانه نقدی را تجربه کند.

 

با آغاز هدفمند‌کردن یارانه‌ها و پیش از آن خط و نشان‌های فراوانی از سوی دولت برای مقابله با افزایش قیمت‌ها صورت گرفت به طوری که در آن زمان گفته می‌شد از 22 گروه کالایی که مشخص شده‌اند هیچ کالایی بدون مجوز کارگروه تحول اقتصادی حق افزایش قیمت ندارد.

 

این موضوع تا زمانی اعتبار داشت که وزارت صنایع و وزارت بازرگانی در هم ادغام شوند پس از ادغام این بود که وزارتخانه جدید که مهدی غضنفری در طبقه فوقانی آن نشسته است هم متولی تولید شده بود و هم حامی مصرف‌کننده. برخی معتقد بودند که روند و رویه غضنفری به خاطر پیشینه‌ای که در حوزه تجارت و بازرگانی داشته است بیشتر به این سمت بچربد اما واقعیت این است که غضنفری برای آنکه به نقطه تعادلی از هر دو گروه برسد نه تنها دستور بسته‌شدن قیمت‌ها را نداد بلکه بارها و بارها اعلام کرد که ما اعتقادی به تثبیت قیمت‌ها نداریم بلکه معتقدیم در زمان اجرای قانون هدفمند‌کردن یارانه‌ها براساس عوامل، شرایط، عرضه، تقاضا و همچنین تغییر قیمت‌های حامل‌های انرژی در سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان اقدام به قیمت‌گذاری می‌کنیم.

 

آنچه غضنفری و یارانش به آن اعتقاد داشتند به صورت علمی و برروی کاغذ درست به نظر می‌آمد و آنکه در سال اول قانون هدفمند‌کردن یارانه‌ها در برخی کالاها ما دستخوش تغییر قیمت چندباره شدیم به طوری که قیمت شیرخام در سال 90 سه بار دستخوش تغییر و همچنین قیمت روغن‌نباتی دو بار دستخوش تغییر شد البته برای هر کدام از این تغییرات ادله‌ متنوعی آورده می‌شد.

 

آنچه امروز در بازار اتفاق می‌افتد دیگر نمی‌تواند به تنهایی مبین گران‌فروشی باشد چرا که تولید کنندگان و فروشندگان می‌دانند اگر مشکلات خود را به وزارتخانه‌ای که در تقاطع خیابان سمیه و حافظ قرار دارد ببرند دست‌خالی بر نمی‌گردد و این گونه است که چربش وزارتخانه ادغامی بیشتر به سمت حمایت از تولید حرکت کرده است.

 

چرا که براساس آمارهای غیررسمی تورم در کالاهای اساسی بالغ بر 50 درصد گزارش شده است و به همین میزان قدرت خرید خانواده‌ها کاهش پیدا کرده و دیگر خبری از گرانی به عنوان تخلف نیست. چرا که سازمان حمایت این روزها برای همه افزایش قیمت‌ها مجوز صادر می‌کند.

 

مجوزی که حتی برخی توزیع‌کنندگان کالا در بازار از آن رضایتی ندارند و معتقدند هر چه کالایی افزایش قیمت داشته باشد به همان میزان تقاضا هم کاهش پیدا می‌کند.

افزایش قیمت محصولات لبنی از اوایل سال جاری بدون مجوز افزایش قیمت روغن‌نباتی با مجوز سازمان حمایت، کاهش توزیع مواد شوینده، افزایش قیمت کاغذ و مواد سلولوزی همه و همه مبین این موضوع است که این روزها دیگر گرانی تخلف به حساب نمی‌آید بلکه گرانی پدیده‌ای است که مجوزش را از دولت دریافت می‌کند./خبرآنلاین


ویدیو مرتبط :
ابراز بی اطلاعی سخنگوی دولت از گرانی 6 درصدی کالاهای اس

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

در آخرین روزهای فصل نقل و انتقالات؛سوت پایان افزایش قیمتها در بازار اجاره به صدا در می آید؟



 

 

در آخرین روزهای فصل نقل و انتقالات؛سوت پایان افزایش قیمتها در بازار اجاره به صدا در می آید؟

 

 

«اجاره بها همچنان سر به فلك می كشد» شاید این جمله شاه بیت مثنوی مستاجران جویای سقف در این روزها و ماه ها باشد. روز هایی كه آنها روی قول های مسوولان مربوطه برای ساماندهی بازار حساب باز كرده بودند و امید داشتند بتوانند راحت تر از قبل خانه ای برای رهن یا اجاره پیدا كنند.

هر چند ورود تعزیرات به بازار مسكن و اجاره بها صورت گرفت، اما بسیاری آن را نوشدارو بعد از مرگ سهراب و بی تاثیر می دانند، چرا كه مالكان خود را ملزم به پایبندی به این قانون ندانسته و در پی آن بنگاه و مستاجر هم چاره ای جز پذیرش ندارند.

به گزارش خبرنگار مسكن خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مبلغ رهن كامل یك واحد مسكونی در برخی نقاط تهران به رقمی رسیده كه طی سال های قبل می توانستیم با كل آن صاحب یك واحد مسكونی شویم.

كارشناسان مسكن بر این باورند كه بالابودن بهره های بانكی و نبود رونق در بخش تولید موجب افزایش قیمت اجاره بها شده است. از سوی دیگر تورم اجاره مسكن در همه جای دنیا با تورم سبد خانواده ارتباط مستقیم دارد. به علت اینكه تورم واقعی سبد خانواده بسیار بالا بوده، قیمت اجاره ها هم بالا رفته است.

باقر میلانی كارشناس مسكن معتقد است: قیمت مسكن در سال های ۸۵ و ۸۶ به صورت نجومی بالا رفت، اما در آن دوره قیمت اجاره بها رشد معمولی ای داشت؛ بنابراین در حال حاضر قیمت اجاره آنقدر بالا می رود كه خود را به قیمت مسكن برساند. از طرفی دیگر، در این سال ها در قبال تقاضای مسكن تولید كافی نداشتیم و به علت ازدواج جوانان این تقاضا نیز روزبه روز افزایش یافته است.

به گفته ی معاون وزیر مسكن قرار بود از اول تیرماه با مالكانی كه بیش از ۷ تا ۹ درصد قیمت واحد های مسكونی خود را به بازار اجاره عرضه می كنند، برخورد شود، اما آگهی های اجاره ی روزنامه ها و رشد ۵۴ درصدی میزان قرار داد اجاره نشان می داد كه این بخشنامه ها موثر واقع نشده است.

بیت الله ستاریان كارشناس مسكن _ در این باره می گوید: بخشنامه های صادر شده اجرایی نیستند و تنها بازار را ملتهب می كنند و باعث می شوند قرار داد ها ی حاشیه ای و خارج از بنگاه معاملات ملكی میان مالك و مستاجر بسته شود؛ نمی توان در بازار اجاره تعزیراتی برخورد كرد. وقتی میان مالك و مستاجر قرار دادی بسته می شود و مالك می خواهد خانه اش را به قیمتی اجاره بدهد و مستاجر موافق است قانونا نمی توان دخالت كرد.

عده ای دیگر از كارشناسان معتقدند صدور این بخشنامه نه تنها كمكی به كنترل قیمت اجاره نمی كند، بلكه به بازار القا می كند نقطه ضعف شدید است كه دارند جلوگیری می كنند چراكه بازار رسم و رسومی خارج از قوانین دولتی و حكومتی دارد و به دلیل اینكه مكانیزم كنترل بخشنامه ها بسیار مشكل است، بازار متوجه بحرانی بودن وضعیت شده و اجاره بها افزایش می یابد.

با توجه به نظرات كارشناسان این بخش، صدور چنین بخشنامه هایی به جای محدود كردن قیمت ها ممكن است موجب تحریك بازار و جهش ناگهانی قیمت ها شود؛ بنابراین مشكلات و عوارض این دست كارهای هیجانی از منافع اش بیشتر است. حال سوال این است كه واقعا چه راهكاری برای كنترل بازار اجاره بها وجود دارد؟

برخی دست اندر كاران معتقدند تاثیر گذاری در بازار اجاره از طریق عرضه امكان پذیر است لذا دولت باید مسكن هایی را آماده و به صورت موقت در اختیار افراد قرار دهد تا زمانی كه توانمندی خرید خانه را داشته باشند چراكه هرچه عرضه برای اجاره یا خرید زیاد شود به تقاضا نزدیك خواهیم شد و خود به خود مشكل حل می شود.

اما دسته دیگری از صاحب نظران مسكن تاكید دارند باید برای بهبود وضعیت بازار اجاره بها جلوی تورم گرفته شود چراكه اجاره ی ماهانه منبع درآمد افراد جزء است و روی درآمد آن حساب كرده و از این طریق زندگی شان را می گذرانند؛ پس اگر قیمت خرید سبد خانوار كاهش یابد مالكان هم بهای اجاره را كاهش می دهند.

تمامی كارشناسان بخش مسكن متفق القول هستند كه اساسی ترین راهكار برای حل این مشكل دخالت از طریق عرضه است و تا زمانی كه تعادل در بخش عرضه و تقاضا نباشد، نمی توان توقع داشت قیمت اجاره متعادل شود، اما از طرف دیگر تا هنگامی كه در تمام بدنه ی اقتصادی مملكت تعادل برقرار نشود، نمی توان انتظار تعادل در بخش مسكن را داشت..... /  گزارش : خبرگزارى ایسنا