اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

مردم فعلاً خودرو نخرند



یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گرانی‌های اخیر بازار خودرو را به علت عرضه و تقاضای نامناسب برشمرد و تأکید کرد: در شرایط کنونی که بازار خودرو آشفته است، مردم از خرید صرف نظر کنند.

 

حمیدرضا فولادگر در گفت‌وگو با خانه ملت علت گرانی قیمت خودرو در ماه‌های اخیر را عرضه و تقاضای نامناسب و نا همگن آن عنوان کرد.

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی افزود: قیمت رسمی خودروسازان با قیمتی که خودروها در بازار آزاد به فروش می‌رسد بسیار متفاوت است، به طور مثال قیمت رسمی خودروی سوزوکی  با قیمت آن در بازار آزاد ۱۷ میلیون تفاوت قیمت دارد.

وی با بیان این که چنین تفاوت قیمتی فاجعه به شمار می‌آید، ادامه داد: در شرایط کنونی مردم باید از خرید خودرو صرف نظر کنند تا این افزایش قیمت کاذب از بین برود.

فولادگر ادامه داد: شرط اول تنظیم بازار تقاضا است و مردم شرایط گرانی را نباید برای خرید محصول خود انتخاب کنند.

رئیس کمیسیون اصل ۴۴ مجلس هشتم با تأکید بر این که دولت هم باید نظارت خود را بر بازار خودرو تقویت کند، افزود: حضور نظارتی دستگاه‌‎ها مثل سازمان حمایت از مصرف‌کننده و تولیدکننده و سازمان بازرسی به کنترل قیمت‌ها کمک شایانی می‌کند.

فولادگر درباره حضور نظارتی کمیسیون صنایع و معادن بر بازار خوردرو گفت: در حال حاضر کمیسیون صنایع مشغول بررسی لایحه بودجه است و نظارت دقیقی بر بازار خودرو ندارد.

این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس هشتم شروع گرانی‌ها را مربوط به نوسانات نرخ ارز دانست و گفت: افزایش قیمت‌ها با نوسانی شدن نرخ ارز شروع شد ولی با عرضه و نظارت مناسب کنترل شد و در حال حاضر، عرضه نامناسب موجب افزایش قیمت‌ها شده است.

قیمت‌های نجومی خودرو

هم اکنون هر دستگاه پژو ۲۰۶ معمولی با ۷۰۰ هزار تا یک میلیون تومان افزایش نسبت به سه هفته پیش، با قیمت ۱۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان در مدل ۹۰ و ۱۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان در مدل ۹۱ معامله می‌شود.

همچنین نوع صندوقدار این خودرو با افزایش یک میلیون تومانی طی ۳ هفته اخیر، در مدل ۹۰ با قیمت ۲۲ میلیون تومان و در مدل ۹۱ با قیمت ۲۴.۵ تا ۲۵ میلیون تومان به مشتریان عرضه می‌شود.

تندر ۹۰ نیز از جمله خودروهای داخلی است که این روزها با افزایش قیمت چشمگیری روبرو بوده به طوری که قیمت هر دستگاه از این خودرو در مدل ۹۱ از ۱۶ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان به ۱۸ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان افزایش یافته است.

بررسی بازار نشان می‌دهد هر دستگاه مگان در مدل ۹۰ با قیمت ۳۲ میلیون تومان و در مدل ۹۱ با قیمت ۳۴.۵ میلیون تومان در بازار عرضه می‌شود.

در مورد پژو ۲۰۷ نیز می‌توان به افزایش ۴ میلیون تومانی قیمت این خودرو در بازار اشاره کرد به طوری که در حال حاضر هر دستگاه پژو ۲۰۷ مدل ۹۱ در بازار با قیمت ۲۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شود. این در حالی است که حدود دو هفته پیش قیمت این خودرو ۲۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بود.... / تحلیل : تابناک


ویدیو مرتبط :
دستگاههای دولتی تولیدات خارجی نخرند

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

وزارت صنعت: مردم فعلا خودرو نخرند



اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب

وزارت صنعت: مردم فعلا خودرو نخرند

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت به مردم توصیه کرد که در شرایط کنونی اگر نیاز فوری به خودرو ندارند، خودرو نخرند.

به گزارش ایسنا، محسن صالحی‌نیا با اشاره به این‌که اگر مصوبه جدید مربوط به چگونگی تعیین قیمت خودرو ابلاغ نمی‌شد بازار خودرو در هفته‌های پایانی سال دچار آشفتگی بیشتری می‌شد، توضیح داد: با ابلاغ این مصوبه قیمت خودرو در کارخانه با قیمت آن در بازار آزاد به تدریج به هم نزدیک خواهند شد و من توصیه می‌کنم کسی که نیاز فوری به خرید خودرو ندارد، فعلا به بازار خودرو مراجعه نکند و مردم به خودرو به عنوان یک کالای سرمایه‌ای نگاه نکنند.

او با اشاره به این‌که خودروسازان انگیزه‌ای برای فروش خودرو به قیمت بالاتر از قیمت محاسباتی ندارند، اظهار کرد: در صورتی که خودروسازان چنین کاری را انجام دهند موظفند مابه‌التفاوت این قیمت را در پایان سال به حساب خزانه واریز کنند که مدیریت این پول بر عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت است.

صالحی‌نیا با تاکید بر این‌که‌ قیمت خودرو در بازار قطعا بالاتر از قیمت محاسباتی نخواهد شد، گفت: تسویه حساب نهایی خودروسازان در پایان سال براساس نرخ محاسباتی و طبق مدارک و اسناد آن‌ها توسط سازمان حمایت انجام می‌شود.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در واکنش به ادعای خودروسازان درباره این‌که آن‌ها تاکنون ارز مبادله‌ای دریافت نکرده‌اند، توضیح داد: آمار و ارقام مربوط به اختصاص ارز به متقاضیان توسط مرکز مبادلات ارزی مشخص بوده و این ادعا صحیح نیست. اگرچه گفته می‌شود خودروسازان بخشی از نیاز خود را از طریق ارز بازار آزاد تامین کرده‌اند تا خط تولید آن‌ها متوقف نشود. اما خودروسازان باید طوری برنامه‌ریزی کنند تا بتوانند ارز خود را تماما از مرکز مبادلات ارزی تامین کنند.

او با اشاره به این‌که تولید روزانه خودرو در کشور براساس آخرین آمار هم‌اکنون به حدود چهار هزار دستگاه رسیده است، افزود: برخی مطرح می‌کنند که خودروسازان محصولات خود را در بازار عرضه نمی‌کنند که این باعث افزایش قیمت‌ها شده است. این موضوع صحیح نیست؛ چرا که خودروسازان فضای کافی و نقدینگی لازم را برای انبار خودروها ندارند و این کار به ضرر آن‌ها تمام می‌شود.

به گفته صالحی‌نیا، در حال حاضر حداکثر تعداد خودروهای موجود در کف کارخانه‌ها 40 هزار دستگاه است که با سال قبل تفاوت چندانی ندارد.

معاون امور اقتصادی و صنایع وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به توقف تولید یکی از خودروهای پرفروش داخلی طی چند وقت اخیر به دلیل وابستگی به واردات برخی از قطعات آن گفت: برنامه خود تامینی برای این خودرو اجرا شد و هم‌اکنون تولید آن از سر گرفته شده است.

این مقام مسوول در گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دو تاکید کرد: طی هفته‌های آینده شاهد متعادل شدن بازار خودرو خواهیم بود وخودروسازان نیز طی چند روز آینده قیمت‌های جدید خود را براساس نرخ محاسباتی روی سازمان حمایت قرار می‌دهند./ایسنا