اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

قیمت خودرو به حداقل می‌رسد


رضا شیوا، رئیس شورا و مرکز ملی رقابت تاکید کرد: میانگین افزایش قیمت خودرو براساس فرمول کارشناسی وعلمی دقیق پنج ونیم درصد است و با توجه به شرایط تولید و تعامل خودروسازان انتظار داریم بازار از شرایط مطمئن و آرامی برخوردار شود که فاصله قیمت کارخانه تا قیمت حاشیه بازار به شدت کاهش خواهد یافت.

خبرگزاری مهر: رضا شیوا در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت: قیمت خودروهایی که اعلام شده شامل پرداختی های قانونی مانند 8 درصد مالیات بر ارزش افزوده و هزینه شماره گذاری می شود و در فرمول تعیین قیمت خودرو به تورم نهاده های تولیدی و متغیر بهره وری و همچنین عامل کیفیت توجه کافی شده است.

وی افزود : قیمت نهاده های تولیدی شامل آهن ، پلاستیک و شیشه است که براساس کار علمی برآورد کردیم و کیفیت خودروها نیز شامل 13 شاخص از جمله 7 شاخص عملکردی و 6 شاخص تزئینی است که شرکت بررسی استاندارد خودرو تعیین می کند.

رئیس شورای رقابت اظهارداشت: هر خودرویی که کیفیت را بهبود نبخشد تا دو و نیم درصد قیمت تعیین شده جریمه می شود و اگر بهره وری خود را با توجه به فناوری روز افزایش ندهد دو درصد جریمه خواهد شد.

شیوا گفت: 5 شرط هم برای خودروسازان تعیین کرده ایم که باید در قراردادهای فروش خودرو به طور یکجانبه وارد نشود بلکه به منافع مصرف کنندگان نیز توجه کنند و مشتریانی که به قراردادهای خود اعتراض دارند می توانند از طریق سایت مرکز ملی رقابت مطرح کنند.

وی، شرط دوم را انتخابی کردن آپشن‌ها ( لوازم اختیاری ) دانست وگفت: مشتری باید قدرت انتخاب داشته باشد و می تواند از خودروساز و یا از بازار تهیه کند.

شیوا، شرط سوم را بازبینی در نحوه فروش اعلام کرد که می تواند واسطه ها را کنار بزند و فروش نقدی هم بر اساس شماره ملی ساماندهی شود.

وی، شرط چهارم را هم حذف دلال‌ها اعلام کرد و گفت: باید با افزایش میزان تولید قیمت حاشیه بازار کاهش یابد.

رئیس شورای رقابت افزود: خودروسازان باید کیفیت را هم ارتقا دهند. وی گفت: شورا ابزار نظارتی و کنترلی بر بازار و همچنین رفتار خودرو سازان را دارد و همچنین توصیه می کنیم شهروندان در خریدهای خود عجله نکنند تا بازار شرایط عادی خود را داشته باشد و اگر همین روند ادامه یابد شاید خودروسازان برای جذب بازار ترجیح دهند میزان قیمت را کاهش دهند.

شیوا تصریح کرد: شورا و مرکز ملی رقابت نهادی اقتصادی و قضایی است و به تخلف‌های خودروسازان در اجرای این دستورالعمل رسیدگی می کند.

وی اظهارداشت: بازار خودروی کشور انحصاری است و دو خودرو ساز عمده کشورمان 95 درصد خودروها را تولید می‌کنند و باید بستر لازم را برای رقابتی کردن بازار فراهم آوریم که امیدواریم در آینده تحقق یابد.

افزایش تولید 300 درصدی

عبدالله بابایی معاون بازاریابی و فروش شرکت ایران خودرو هم گفت: خوشبختانه میزان تولید شرکت ما در سال جاری تاکنون 300 درصد افزایش یافته و برنامه ما تا پایان سال افزایش 40 درصد تولید است و مشکل عرضه برطرف شده که فاصله با قیمت حاشیه بازار را کاهش داده است.

وی با اشاره به روند کاهش قیمت حاشیه بازار اظهارداشت: در زمینه افزایش کیفیت هم 13 شاخص را مد نظر داریم که به طور مطمئن تحقق خواهد یافت.

بابایی تصریح کرد: با افزایش تولید و عرضه قیمت‌ها در بازار ساماندهی خواهد شد.

احتمال افزایش فروش فوری به 50 درصد تولید

محمد علی قادری معاون فروش شرکت سایپا هم گفت: پارسال 290 هزار خودرو تولید شد که برنامه امسال گروه سایپا تولید 650 هزار دستگاه است.

وی گفت: روند عرضه از اردیبهشت ماه افزایش یافته که قیمت حاشیه بازار را هم کاهش داده است.

قادری اظهارداشت: به منظور تامین نقدینگی پیش فروش 60 تا 70 درصدی را در ابتدای سال انجام دادیم که تلاش می کنیم امسال به 30 درصد برسد و فروش نقدی را تا 50 درصد افزایش دهیم و همچنین فروش سازمانی و از طریق تسهیلات راهم برنامه ریزی می کنیم.

وی تاکید کرد: در زمینه توسعه کیفیت هم برنامه منسجمی داریم که اجرایی خواهد شد.

هم اکنون خودروسازان 20 درصد محصولاتشان را به صورت فوری می‌فروشند.


ویدیو مرتبط :
خودرو هایی که از کارخانه به خانه نمی رسد!

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

24 درصد قیمت خودرو به دولت می‌رسد



 اخباراقتصادی,خبرهای  اقتصادی, خودروسازان

مشاور انجمن خودروسازان ایران گفت: حدود 24 درصد قیمت هر خودروی تولیدی به صورت مستقیم و غیرمستقیم مانند پرداخت مالیات ارزش افزوده، هزینه گمرکی، مالیات عملکرد، تامین اجتماعی و غیره به دولت پرداخت می‌شود.

به گزارش ایسنا، داوود میرخانی رشتی در میزگرد بررسی چشم‌انداز صنعت خودرو که عصر روز سه‌شنبه در دانشگاه امیرکبیر برگزار شد اظهار کرد: دولت با سیاست‌هایی چون تثبیت قیمت‌ها باعث می‌شود تولید‌کنندگان تبدیل به وارد‌کننده شده و قطعات را از چین وارد کنند.

وی با بیان این‌که متاسفانه خودروسازان به صنایع قطعه‌سازی بال و پر نداده‌اند و این صنایع کوچک مانده‌اند، خاطر نشان کرد: حدود 2000 قطعه‌ساز کوچک در کشور فعال هستند که توان مالی محدودی داشته و توانایی خرید دانش فنی را ندارند به همین دلیل الزام به کپی‌کاری کرده و کیفیت قطعات تولیدی در کشور دارای نوسان است.

مشاور انجمن خودروسازان ایران ادامه داد: دخالت‌های بیرونی در صنعت خودروسازی از مشکلات اصلی این صنعت است. به عنوان مثال مدیر عامل یکی از شرکت های خودروسازی می‌گفت ما حدود 7000 سفارش‌نامه برای استخدام اشخاص در شرکت داشته‌ایم که بعضا در این سفارش‌نامه‌ها پست مربوطه برای استخدام را نیز تعیین می‌کند.

وی افزود: همچنین در گذشته سایت‌های تولید خودرو در خارج از کشور مانند ونزوئلا با سفارش‌های برخی افراد ساخته شد در حالی که فعالیت این سایت‌ها توجیح اقتصادی ندارد.

میرخانی رشتی با بیان این‌که ماشین‌آلات تولیدی در شرکت‌های خودروسازی و قطعه‌سازی قدیمی بوده و باید به روز شود، تصریح کرد: اما به دلیل سیاست تثبیت قیمت‌ها در سال‌های گذشته سرمایه لازم برای این کار وجود ندارد.

مشاور انجمن خودروسازان ایران ادامه داد: ساختار صنعت قطعه‌سازی کشور بر پایه قطعه‌سازان کوچک شکل گرفته و مربوط به زمان آقای خیامی در قبل از انقلاب اسلامی است به همین دلیل حدود 10 سال زمان می‌برد تا قطعات یک خودرو در کشور داخلی‌سازی شود.

وی تصریح کرد: در دنیا کشوری وجود ندارد که 30 شرکت خودروسازی در آن فعال باشند اما در ایران 30 شرکت با ظرفیت پایین فعال هستند و به همین دلیل قیمت تمام شده تولید خودروها بالا است.