اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

فروش 14 میلیون بشکه نفت ایران به اروپا


ایران از زمان لغو تحریم نفتی طی دو ماه گذشته ۱۴میلیون بشکه نفت به شرکت‌های اروپایی فروخته است.

خبرگزاری تسنیم: صادرات نفت ایران به اروپا از روند کند روزهای قبل فاصله گرفته است اما عدم دسترسی به مخازن ذخیره نفت که در اختیار کشورهای عربی مخالف ایران است به مانعی در این راه تبدیل شده است.

ایران تا پیش از تحریم‌ها در سال 2012 بالغ بر 800 هزار بشکه در روز نفت به اروپا صادر می‌کرد. از زمان اجرایی شدن توافق هسته‌ای در ماه ژانویه تاکنون 11 میلیون بشکه نفت ایران به توتال فرانسه، 2 میلیون بشکه به کپسای اسپانیا و یک میلیون بشکه نیز به لیتاسکوی روسیه فروخته شده است. برخی از این محموله‌ها تا اواسط ماه آینده میلادی به اروپا نخواهد رسید.

باقی ماندن برخی تحریم‌ها همچنان روند صادرات نفت ایران به اروپا را کند کرده است. مبادلات دلاری با ایران تسویه نمی‌شود و این در حالی است که هیچ مکانیسمی برای فروش نفت با ارزی غیر از دلار نیز طراحی نشده است. به‌علاوه بانک‌ها میلی برای گشودن اسناد اعتباری جهت خرید نفت ایران نشان نمی‌دهند.

شرکت‌های بین المللی بیمه کننده کشتی‌ها با اتخاذ ابتکاراتی برخی مشکلات را رفع کرده‌اند اما خریداران اروپایی نفت ایران تلاش می‌کنند با سوء استفاده از شرایط موجود تخفیف‌های قابل توجهی را برای خرید نفت ایران دریافت کنند.

ممانعت از دسترسی ایران به مخازن ذخیره نفت در بندر سیدی کریر مصر در سواحل مدیترانه نیز به این مشکلات افزوده است. ایران تا قبل از سال 2012 هر روز 200 هزار بشکه نفت خود را از طریق این مخازن به اروپای غربی صادر می‌کرد.

تا آن سال این مخازن مرکز اصلی صادرات نفت ایران به اروپای غربی بودند اما اکنون هیچ مخزنی در اختیار ایران قرار داده نشده است.

در عین حال مخازن سیدی کریر تنها راه دسترسی ایران به بازار نفت اروپا نیستند و ایران می‌تواند با کشتی و از ترمینال جزیره خارک نفت خود را به اروپا صادر کند که البته این مسیر هزینه و زمان بیشتری می‌طلبد.

شرکت‌های مصری، اماراتی، کویتی، قطری و عربستانی کنترل مخازن سیدی کریر را در دست دارند و با توجه به سیاست‌های خصمانه این کشورها علیه ایران در سطح منطقه‌ای به نظر نمی‌رسد راه صادرات نفت ایران به اروپا از این طریق در آینده نزدیک باز شود، به‌ویژه این که عربستان خود را رقیب ایران در بازار نفت اروپا محسوب می‌کند.


ویدیو مرتبط :
هر بشکه نفت معادل چند لیتر است؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

فروش 700 هزار بشکه نفت ایران به اروپا


وزیر نفت ایران می‌گوید قرارداد فروش 700 هزار بشکه نفت به کشورهای اروپایی امضاء شده است و اتحادیۀ اروپا علاقمند به همکاری دراز مدت با ایران است.

پرس تی وی: وزیر نفت ایران می‌گوید قرارداد فروش 700 هزار بشکه نفت به کشورهای اروپایی امضاء شده است و اتحادیۀ اروپا علاقمند به همکاری دراز مدت با ایران است.

بیژن زنگنه پس از دیدار با میگل آریاس کانته، کمیسیونر انرژیِ اتحادیۀ اروپا به خبرنگاران گفت: «ایران هم اکنون قرارداد ٧٠٠ هزار بشکه نفت را با اروپا منعقد کرده است، اما همۀ این میزان هنوز برداشت نمی‌شود؛ فکر می‌کنم ظرف چند ماه آینده به این عدد برسیم.»

وی افزود: «آن‌ها (اروپایی‌ها) بسیار علاقمند به همکاری بلندمدت با ایران هستند و تهران را شریک معتبر و قابل اعتمادی برای تامین انرژی می‌دانند.»

خبرگزاری شانا به نقل از وزیر نفت ایران نوشت: «حدود ١٠٧ سال از عرضۀ نفت و گاز از سوی ایران می‎گذرد و در این مدت هیچ‌گاه از سوی ایران مشکلی برای عرضه به موقع و کافیِ انرژی ایجاد نشده است ... اروپایی‌ها می‌توانند روی منابع انرژی ایران حساب کنند.»

سرمایه گذاری شرکتهای اروپایی


زنگنه گفت: «قرار است گفت‌وگویی دائمی میان ایران و اتحادیه اروپا سازماندهی شود و به زودی این گفت‌وگوها برای عرضۀ بهتر نفت و گاز ایران به اروپا و همین طور سرمایه گذاری شرکت‌های اروپایی با حمایت دولت‌های آن‌ها در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی ایران آغاز می‌شود.»

وی از انتشار بیانیه‌ای مشترک از سوی ایران و اتحادیه اروپا در حوزۀ انرژی خبر داد و افزود: «در ایجاد یک رابطه، جنبۀ سود نقش مهمی دارد و هدف از معامله با اروپا سود بردن است و ایران به عنوان شریک راهبردی به آن نگاه می‌کند.»

پرداخت بدهی اروپایی‌ها

وزیر نفتِ ایران دربارۀ پرداخت بدهی شرکت‌های اروپایی به ایران نیز گفت: «بخشی از این بدهی پرداخت و بخشی هنوز باقی مانده است.»

    زنگنه همچنین با اشاره به صادرات محصولات پتروشیمی به اروپا گفت: «شرکت‌های صادرکنندۀ محصولات پتروشیمی به طور عمده شرکت‌های خصوصی هستند؛ اما بدون شک پس از برجام برای این شرکت‌ها فرصت‌های جدیدی برای صادرات به اروپا ایجاد شده است.»

افزایش تولید گاز


وزیر نفت ایران در دیدار با کمیسیونر انرژیِ اتحادیۀ اروپا اعلام کرد میزان مصرف سوخت مایع در نیروگاه‌های ایران در سال 1395 به دلیل افزایش تولید گاز به کمتر از ٦ میلیارد لیتر می‌رسد.

وی ایران را دارندۀ نخستین ذخایر گازی جهان و سومین ذخایر نفتی دنیا دانست و گفت: «در سال‎های اخیر کارهایی که در این بخش‎ها انجام شده آثار عمیق زیست محیطی به همراه داشته است، به عنوان مثال مصرف نفت کوره و سوخت مایع در نیروگاه‌ها  به دلیل افزایش تولید گاز از ٢٧ میلیارد لیتر در سال ٢٠١٣ به ١٢ میلیارد لیتر در سال ٢٠١٥ کاهش یافته است.»

به گفتۀ وزیر نفت، این میزان مصرف سوخت مایع در نیروگاه‌ها در سال ٢٠١٦ به کمتر از ٦ میلیارد لیتر خواهد رسید.

    زنگنه با بیان این که ایران با وجود تحریم‌ها توانسته است میزان آلودگی را در شهرها با توزیع بنزین و گازوییل یورو ٤ کاهش دهد، به مصرف سی ان جی در خودروهای ایرانی اشاره کرد و افزود: «ایران علاوه بر داشتن بیشترین خودروهای سی ان جی سوز، رتبۀ نخست مصرف سی ان جی را در این بخش در دنیا دارد.»

براساس اعلام وزیر نفت ایران مصرف روزانۀ سی ان جی در ایران 20 میلیون متر مکعب است.

زنگنه همچنین تأکید کرد حدود ٩٠ درصد از جمعیت ایران هم اکنون تحت پوشش شبکه گازرسانی قرار دارند.