اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

فرانسه چقدر برای مخالفت هسته‌ای گرفت؟



فرانسوا اولاند, مذاکرات ایران و ۵+۱

فرانسه چقدر برای مخالفت هسته‌ای گرفت؟

فرانسوا اولاند سه روز در سرزمین‌های اشغالی به سر می‌برد تا با مقام‌های رژیم صیهونیستی پس از خودشیرینی برای این رژیم در مذاکرات ایران و ۵+۱ مذاکره کند.

 او قرار است از این سفر با بغلی پر از  قرارداد فروش تسلیحات بازگردد و در سایه کارهایش پولی حسابی به جیب بزند. فرانسوی‌ها در مقابل پول فروش تسلیحات به غیر از اسرائیل،بازیگر سعودی‌ها هم شده‌اند؛ برای آنها هیچ چیز مهمتر از پول نیست.

به گزارش مجله مهر بنیامین نتانیاهو،نخست وزیر رژیم صهیونیستی قبل از رسیدن هواپیماهای اولاند گفته بود «بی‌صبرانه» منتظر رسیدن رئیس جمهور فرانسه است

 

  و در مراسم استقبال از اولاند این کشور را به خاطر جلوگیری از توافق هسته‌ای ایران، «دوست واقعی» اسرائیل خواند. از سوی دیگر مقام‌های عربستان هم که از آمریکایی‌ها حالا خشمگین هستند حسابی از موضع فرانسه در مذاکرات هسته‌ای راضی شده‌اند.

فرانسوی‌ها اما در این میان مهمترین چیز برایشان با خودنمایی در مذاکرات،قراردادهای هنگفت از جمله در بخش تسلیحاتی است. اولاند قصد داردکه مبادلات تجاری فرانسه و رژیم صهیونیستی را که در سال ۲۰۱۱ بیش از ۳ میلیارد دلار بوده است افزایش دهد.  علاوه بر وزرای کابینه در این سفر مقام‌های چند شرکت مهم فرانسه از جمله آلستوم، آریان‌اسپیس و وینسی هم اولاند را همراهی می‌کنند.

گفته می‌شود در قراردهای مختلف فروش تسلیحات از سوی فرانسه مهمترین مورد فروش هواپیماهای بدون سرنشین از سوی پاریس است که اعتراض گروه‌های حقوق بشر را هم به دنبال داشته است. گزارش‌ها نشان می‌دهد که رژیم صهیونیستی بارها از هواپیماهای بدون سرنشین ساخت فرانسه در حمله به نوار غزه استفاده کرده است؛ حملاتی که باعث کشته شدن تعداد زیادی از کودکان فلسطینی شده است. 

فرانسوی‌ها و اسرائیلی‌ها سابقه دیرینه در روابط خود دارند و به ویژه خرید‌های هنگفت تسلیحاتی رژیم صهیونیستی از پاریس همیشه زبانزد بوده است.  فرانسه در بسیاری از مقاطع به ویژه در جریان جنگ شش روزه اعراب و اسرائیل بزرگترین تأمین کننده تسلیحات مورد نیاز رژیم صهیونیستی و متحد راهبردی این رژیم بوده است.

 

شاید تنها مقعطی که روابط دو طرف در سطح عالی نبود به دهه ۱۹۶۰ باز می‌گردد؛ زمانی که پس از جنگ شش روزه  شارل دو گل،رئیس جمهوری فرانسه ممنوعیت فروش تسلیحات به کشورهای منطقه را اجرا کرد و این موضوع ناراحتی اسرائیلی‌ها را به دنبال داشت.

 

به قدرت رسیدن میتران در فرانسه اما باز هم روابط پاریس و تل‌آویو را به اوج رساند. زمانی که نیکلا سارکوزی در می ۲۰۰۷ به قدرت رسید فرانسوی‌ها تلاش زیادی برای گسترش بیشتر روابط اقتصادی و سیاسی خود با اسرائیل انجام دادند و حتی نیکلا سارکوزی در اظهار نظری عجیب اعلام کرد حاضر به میزبانی از سران کشورهایی که اسرائیل را به رسمیت نشناسند نیست. در‌واقع اسرائیلی ها برای فرانسه هیچ چیز نداشته باشند پول زیادی دارند.

در این میان عربستان سعودی هم در یک لابی نانوشته با فرانسه و اسرائیل قرار دارد. سعودی‌ها که به شدت از آمریکا به خاطر سیاستش در قبال تهران و دمشق خشمگین هستند خودشان در تلاش برای مداخله مستقیم در سوریه هستند. نشریه فارین پالسی چندی پیش در گزارشی از تشکیل ارتشی شامل ۴۰ تا ۵۰ هزار نفر از نیروهای شبه نظامی از سوی عربستان در پاکستان برای ایفای نقش در سوریه علیه حکومت اسد خبر داد.

گزارش‌ها نشان می‌دهد که مقام‌های فرانسه هم در تلاش هستند تا در سایه این وضعیت قراردادها کلان برای فروش تسلیحات با ریاض منعقد کنند و به آنها پیشنهاد داده‌اند که می‌توانند تجهیزات نظامی مورد نیاز آن‌ها را در مقابل پول نفت تأمین کنند.

چند وقت پیش هم رسانه‌ها از خط و نشان کشیدن بندر بن سلطان،رئیس سازمان اطلاعاتی عربستان برای آمریکا در مذاکره با دیپلمات‌های اروپایی خبر دادند. اکنون مشخص شده که آن دیپلمات‌ها، فرانسوی بودند که در کنار لبخند زدن به سعودی‌ها قرارداد فروش تسلیحات این کشور را آماده می‌کردند.

 

در‌واقع در جده،محور اصلی مذاکره برای پاریس درباره فروش تسلیحات بود و هشدارهای بندر درباره احتمال کاهش روابط با واشنگتن یک مسئله حاشیه‌ای به حساب می‌آمد. فرانسوی‌ها بیشتر از اینکه در مذاکرات هسته‌ای موضع منطقی داشته باشند به فکر جیب خودشان هستند؛ همیشه برای پاریس پای پول در میان است.
/مجله مهر


ویدیو مرتبط :
نطق رسایی در مخالفت با فوریت طرح هسته ای

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

مخالفت فرانسه، عامل ناکامی دیپلماسی عمومی آمریکا در مذاکرات هسته ای ژنو



 مذاکرات ژنو ,مذاکرات هسته ای ژنو

مخالفت فرانسه، عامل ناکامی دیپلماسی عمومی آمریکا در مذاکرات هسته ای ژنو

اقدام فرانسه برای آمریکا که تقریبا بازی طرف مقابل را هدایت می کرد گران تمام شد و از اینرو همزمان با پایان مذاکرات هسته ای در اوایل صبح دهم نوامبر جاری، موجی از انتقاد علیه فرانسه؛ رسانه های آمریکا را فرا گرفت.

روبرت آینهورن مشاور سابق خلع سلاح اوباما اخیرا در یک موسسه مطالعاتی اسرائیل طی سخنانی با اشاره به جدیت ایران در مذاکرات هسته ای اعلام کرد، «در این دور از مذاکرات حتی عدم توافق با ایران نیز به نفع این کشور است؛ چون آمریکا و شرکایش به عنوان عامل بن بست در مذاکرات هسته ای شناخته شده و این امر باعث می شود که خود به خود رژیم تحریمهای بین المللی علیه ایران از بین برود».

اظهارات مشاور سابق خلع سلاح اوباما حکایت از یک نگرانی دیرینه آمریکائیهادارد. مقامات واشنگتن همواره در دیپلماسی عمومی خود تلاش کرده اند آمریکا و غرب را طرفدار مذاکره و توافق با ایران نشان داده و ایران را عامل بن بست در مذاکرات معرفی کنند و از این طریق کشورها را در جهت اعمال سیاستهای آمریکا وتشدید تحریمها علیه ایران ترغیب و تشویق نمایند.

با دو دور مذاکرات اخیر در ژنو و مذاکرات منطقی و محتوائی هیات ایرانی، صحنه دیپلماسی عمومی دگرگون شد. هرچه قدر طرف ایرانی بطور جدی و همراه با طرح عملی وارد مذاکرات شد در طرف دیگر رفته رفته اختلافات نمایان شد و فرانسه به دلایل عدیده مخالفتهای خود را علنی ساخت.

این اقدام فرانسه برای آمریکا که تقریبا بازی طرف مقابل را هدایت می کرد گران تمام شد و از اینرو همزمان با پایان مذاکرات هسته ای در اوایل صبح دهم نوامبر جاری، موجی از انتقاد علیه فرانسه؛ رسانه های آمریکا را فرا گرفت.

خانم لورا روزن خبرنگار المانیتور فاش ساخت که دیپلماتهای غربی در ژنو نارحتی خود را از نوع موضعگیری وزیر خارجه فرانسه ابراز کردند و گاردین اعلام کرد که لوران فابیوس تعهد مقامات گروه 1+5 برای عدم انتشار محتوای مذاکرات را شکست.

فارین پالیسی یکی از دلایل عمده اقدام لوران فابیوس در مخالفت با توافق هسته ای با ایران را جبران منزوی کردن این کشور در بحران سوریه از سوی آمریکا دانست. این نشریه معتبر تصریح کرد :دولت فرانسه علیرغم حمایت از اقدام نظامی در سوریه، از سوی دولت اوباما تنها گذاشته شد و از اینرو با مخالفت با توافق هسته ای این اقدام اوباما را جبران کرد.

فارین پالیسی موضعگیری منفی  فرانسه در قبال توافق هسته ای را دارای دو اثر منفی دانست اول اینکه با شکست مذاکرات ، گزینه ای جز گزینه نظامی در مورد برنامه هسته ای ایران باقی نمی ماند که هیچکس حتی فرانسه و اسرائیل نیز طرفدار آن نمی باشند و دوم اینکه با تداوم این نوع موضعگیری فرانسه؛ احتمال کاهش همکاریهای آمریکا و انگلیس با فرانسه وجود دارد.

نیویورک تایمز به نقل از کارشناسان خلع سلاح  اعلام کرد: با نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی بر راکتور اراک و راه اندازی این راکتور در اواخر سال 2014، برخلاف دیدگاه فرانسه، جای نگرانی فوری در مورد راکتور اراک وجود ندارد و نشریه دیلی بیست نوشت که دولت سوسیالیست فرانسه سیاستهای نئو محافظه کاران در آمریکا را دنبال می کند.

تا اینجا؛ واقعیت صحنه که توپ مذاکرات در زمین طرف غربی است به خوبی نمایان شده بود. بر همین اساس آمریکا احساس کرد که با مخالفت فرانسه در عرصه دیپلماسی عمومی بازنده شده و افکار عمومی آمریکا و جهان طرف غربی را عامل به نتیجه نرسیدن مذاکرات می داند؛ از اینرو در اقدامی بی نتیجه تلاش کرد تا سناریوی نخ نمای معرفی ایران به عنوان  عامل بن بست مذاکرات را مجددا به جریان بیندازد.

در این چارچوب در روزدوشنبه یازدهم نوامبر ابتدا روزنامه نیویورک تایمز و سپس شخص جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در ابوظبی تلاش کردند با اعلام اینکه ایران در مذاکرات اخیر بر مواضع خود مبنی بر شناسائی حق غنی سازی تاکید نموده و همین امر باعث بی نتیجه ماندن مذاکرات شده، مجددا ایران را عامل عدم توافق معرفی و اب رفته را به جوی بازگرداند.

اما ناهماهنگی آمریکا و فرانسه بار دیگر جلوه گر شد و همزمان با اظهارات جان کری در ابوظبی، وزیر امور خارجه فرانسه در مصاحبه با رادیو اروپا تلاش کرد خود را طرفدار مذاکره و به نتیجه رسیدن ان معرفی نماید. این تعدیل موضع فرانسه دقیقا بخاطر فشارهای وارده به این کشور در عرصه بین المللی به عنوان عامل اصلی عدم امضای توافقنامه هسته ای بود.

نکته روشن این است که با پیشرفت مذاکرات هسته ای، آمریکا و فرانسه باید هماهنگی بیشتری داشته باشند وگرنه این ناهماهنگی نقش ترمز را در مذاکرات ایفا خواهد کرد این دو کشور باید توجه داشته باشند که اقتصاد درون زای ایران علیرغم تحریمهای جاری به سرعت در حال توسعه و بالندگی می باشد و کشورهای عضو گروه 1+5 نباید با دمیدن ساز مخالف؛ خود را از ظرفیتهای عظیم اقتصادی ایران محروم نمایند. مذاکرات ژنو جدیت ایران برای همکاری با جامعه بین المللی در موضوع هسته ای را اثبات کرد، 1+5 نباید این فرصت را از دست بدهد.

/فارس