اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

علیرضا افتخاری: شجریان از من دلجویی کرد!


افتخاری گفت: با شجریان در تماس هستیم چراکه باید هنرمندان حال یکدیگر را جویا شوند. ایشان با من تماس گرفت و از من دلجویی کرد. غریبه ها که نمی دانند هنرمندان چه مشکلی دارند جز اینکه این مشکلات را در خودشان حل کنند.

شبکه ایران: با آنکه به گفته استاد حسین خواجه امیری تنها ستاره‌ای است که در بعد از انقلاب ظهور کرد اما امروز در نگاه دوستداران موسیقی و مسئولین کم فروغ شده است. چرایی اش را باید در اظهارنظرات سیاسی اش در دولت قببل جستجو کرد.

 روزگاری بود که این هنرمند بخاطر انتشار پی در پی آلبوم های موسیقی مورد نقد دوستان قرار می گرفت اما حالا بیش از 6 سال است که از هیچ انتشاراتی خبر آلبوم جدیدعلیرضا افتخاری شنیده نمی شود. این هنرمند با بیش از 35سال فعالیت هنری و انتشار بیش از 60 آلبوم خاطر انگیز، بدون آنکه بداند در مرداد ماه 88 هنرش با سیاست درآمیخته شد و او را خانه نشین کرد.

روزی استاد محمدرضا شجریان درباره او گفته بود:«اگرمن صدای افتخاری را داشتم، دنیا را فتح می‌کردم» اما بعد از آن بیماری سیاست که علیرضا افتخاری را بستری کرده بود،این هنرمند با نگاشتن نامه ایی با محتوای «ما باید همایون هم باشیم...ما ته خط رسیدیم. چیز دیگری از راه مرگ نمانده است. کمی پای گرمای هم بنشینیم. این بهترین یادگاری است که برای هم می‌نویسیم....» خواست تا شجریان به بالینش بیاید تا بار دیگر هر کدام در نوای هم بخوانند. 

گفتگو با علیرضا افتخاری را در ادامه می خوانید:

از فعالیت جدیدتان بفرمایید؟

تاریخ انتشار آلبوم جدیدم هنوز مشخص نیست. انتشار بخشی از کارهای هنری مربوط به اسپانسر و ناشران است که در این زمینه فعالیت دارند. امروز بعضی از این دوستان تغییر شغل داده اند و به حرفه ی دیگری مشغول هستند.

یعنی چون اوضاع انتشار آلبوم خوب نیست کمتر فعالیت می کنید؟

بله. چون برای پرداخت پول نوازنده ها به کمک این دوستان نیازمند هستم.

علیرضا افتخاری با این کارنامه فاخر و سابقه فعالیت چطور دچار این مشکلات شده است؟

متاسفانه امروزه هر کدام از ناشران شغل دیگری برای خودشان دست و پا کرده اند به همین دلیل باید نهاد هایی مانند حوزه هنر و اندیشه و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از ما حمایت کنند. اما فکر می کنم امروز اوضاع به گونه ایست که ما باید به آنها کمک کنیم!

اطلاع دارید سالن میلاد تا پایان سال به موسیقی سنتی اختصاص پیدا کرده؟

خیر. نمی دانستم پس باید گروهمان را جمع و جور کنیم. خب وقتی بچه های پاپ نمی توانند موسیقی اجرا کنند و سالن به آن خوبی به موسیقی سنتی اختصاص داده شده ما کنسرت خود را شروع می کنیم. امیدورایم همه دوستان با انگیزه بر روی استیج بروند.

این روزها در زمینه تیتراژ سریال کمتر فعالیت می کنید. چرا ؟

یکی- دو تا کار تیتراژ سریال پیشنهاد شده بود اما باید شعر و آهنگ آن مانند « به کجا چنین شتابان» باشد تا مورد قبولم واقع شود. حساسیتی که بر روی شعر و ملودی تیتراژ دارم باعث شده خودم بر روی آن کار کنم تا جمله بندی آن درست باشد. با وجود آنکه آهنگسازهای خوبی در کشور ما فعالیت دارند اما یک مقدار ارائه حسی که در قالب و باطن کلام است شناسایی نشده است و باید این دوستان در این زمینه بیشتر کار کنند. تیتراژ خواندن راحت است اما باید کار اثر گذار باشد. بیشتر تیتراژهایی که خوانده می شود غالبا با فضای سریال همخوانی ندارد.

 به طور مثال یک ورزشکار در سریالی بازی می کند. موسیقی این کار باید در رده چهارگاه با یک تنظیم و شعر بهتر اجرا شود تا هنگام مشاهده سریال به موسیقی آن نیز توجه شود.  این دوستان باید بدانند موسیقی پیش غذا و دسر نیست که یک تعداد جوان آن را بکار گرفته اند. این کار به موسیقی لطمه  می زند.اگر سریالی ضعیف باشد موسیقی آن نیز به همین صورت است اما اگر سریالی از نظر فیلمنامه و پی رنگی موضوع قوی باشد باید ازموسیقی خوب هم استفاده شود.

در این باره نیز باید بگویم متاسفانه پیرنگی موضوع سریال ها کم شده و فقط به مشکلات پرداخته نمی شود. اکثر سریال هایی که این روزها پخش می شود، تفریح است و باید شب بنشینی پای آنها تخمه بشکنی. باید به موسیقی فیلم و سریال بیشتر از مسائل بودجه ای آن توجه شود. اگر یک شاعربرای شعر تیتراژ پول بیشتری گرفت در عوض کار بهتری شنیده می شود.

هنوز یک تیتراژ خوب نشنیدیم که بگوییم چقدر جالب بود جز یکی دو تا کار که از آقای حسین علیزاده که مشخص بود فکر پشت سر آن است. چه فایده که این گلایه ها از دیدگاه کارشناسان شناسایی نمی شود. این تیتراژها فقط به درد شهرت یک تعداد جوان می خورد . مردم عزیز باهوش هستند و متوجه می شوند. متاسفانه معلوم نیست چه دست مرموزی این بلا ها را بر سر موسیقی می آورد.

موسیقی روحیه را در مردم هنردوست تقویت می کند. نباید دیدگاه جامعه را از لحاظ موسیقی، هنرهای دیگر و یا هنرمند دست کم گرفت. من نمی توانم درخانه بنشینم تا با من تماس بگیرند یا اینکه بنشینم ملتمسانه بگویم با ما همکاری کنید. من به تعداد کافی برای دل مردم کار کرده ام. تا به امروز بیش از صد تصنیف و آهنگ خوانده ام. باید کار را به دست اندرکاران سپرد اما متاسفانه کاردان های ما خانه نشین شده اند. آخرین آلبومی که منتشر کردم حدود 6 سال پیش با آهنگسازی آقای فریدون خشنود بود و بعد از آن دیگر کاری منتشر نشد.

البته چندین دفعه حوزه اندیشه از من دعوت کرد و در برنامه های آنها شرکت کردم .منتهی مطلب این روزها این حوزه یا بودجه ندارند و یا سیاست کاری آنها فعلا موسیقی نیست. دعا می کنم آنها موفق باشند وقتی آنها موفق هستند به کوچکترهایی مثل ما بیشتر توجه می کنند.

از استاد شجریان چه خبر؟ جواب نامه تان را دریافت کردید؟

بله. با شجریان در تماس هستیم چراکه باید هنرمندان حال یکدیگر را جویا شوند. ایشان با من تماس گرفت و از من دلجویی کرد. غریبه ها که نمی دانند هنرمندان چه مشکلی دارند جز اینکه این مشکلات را در خودشان حل کنند. متاسفانه پیشکسوتان ما گرفتار کار خودشان هستند در صورتی باید از لحاظ روحیه بیشتر به آنها توجه شود. این روزها ما هنرمندان کمتر دور هم جمع می شویم. پیشکسوت های که ید طولانی دارند می توانند دست کوچکتر ها  و جوان ها را بگیرند.

 بطور مثال یک تلفن آقای اکبر گلپایگانی برای من یک دنیاست یا آقای حسین خواجه امیری که گاهی ایشان را می بینم و عرض احترام دارم. وقتی این اساتید به ما بیشتر توجه کنند امثال ما پر در می آورند و پرواز می کنند و این موضوعات و جدایی ها بین ما بوجود نمی آید. درنامه ای که برای آقای شجریان نوشتم گفتم فکر نکن خونه نشینی خوبه! ما باید حال همدیگر را بپرسیم . ما هنرمندانی چون عبدالوهاب شهیدی،اکبر گلپایگانی،حسین خواجه امیری و دیگر اساتید را دوست داریم.

مردم تصور می کنند بین ما هنرمندان اختلاف است و با هم خوب نیستیم اصطکاک داریم.  ما هنرمندان موسیقی سنتی سالن همایش برج میلاد را با حضور علاقمندان به موسیقی اصیل ایرانی پر می کنیم و کم نمی آوریم. البته ناگفته نماند بچه های پاپ هم خوب و هم با انگیزه و خود جوش کار کردند.

مسئولین باید از ما دعوت کنند هر هفته در برج میلاد برنامه اجرا کنیم . وقتی بدانیم برای ما جدولی بسته شده دیگر موسیقی سنتی کار خودش را ادامه می دهد. این کار باعث می شود موسیقی سنتی از گوشه گیری خارج شود. خیلی خوشحال هستم که هنرمندان موسیقی سنتی می توانند بیشتر فعالیت کنند. نمی دانم آینده جوان های ما چیست؟ دو سه سال می آیند و بعد فراموش می شوند. باید اندیشمندان با هدفمند تر و فقیرانه تر کار کنند.

 هر زمان که  زنده یاد محمد نوری کنسرتی داشت بسیار درویشانه به استیج می رفت. بدون آن که پاپیونی بزند یا لباس های خیلی گران قیمت و عجیب غریب بپوشد. ایشان با تمام درویشی و بی نیازی برنامه اجرا می کرد. البته زیبا پوشی را  نمی خواهم کتمان کنم اما هنرمندان ما خیلی نباید به پوشش توجه کنند، موسیقی به دنبال آدم های درویش و بی نیاز است.موسیقی باید نیازش را به گونه ای بر روی استیج ببرد که از فقیر ترین آدم جامعه نیز پایین تر باشد. من درد جامعه را می خواهم بگویم نه پوششم را .

حرف آخر؟

خدا سایه بزرگترها را از سر ما کم نکند. در این 3-52 سالی که از خدا عمر گرفتم جز محبت اساتید،  آهنگسازان و شاعر های عزیزمان چیزی ندیدم.  دعا می کنم همه این دوستان  سلامت باشند. این  دوستان هنرمند هستند که زحمت می کشند تا علیرضا افتخاری یک اثری را اجرا کند.


ویدیو مرتبط :
ای ساربان ...(همایون شجریان و علیرضا افتخاری )

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

طعنه علیرضا افتخاری به شجریان


علیرضا افتخاری گفت: «از آقای توکلی پرسیدم چرا سنتی را به پاپ تبدیل کردی، گفت خواست ناشر است. زمانی رسانه ملی طبق میل مردم از من موسیقی پاپ می‌خواهد، این رسانه است که با این درخواست ذهنیت و عقاید مردم را جهت‌دهی کند.»

فارس : علیرضا افتخاری در بخشی از گفت‌وگوی خود، در خصوص دلیل گرایش به موسیقی پاپ، گفت: «از آقای توکلی پرسیدم چرا سنتی را به پاپ تبدیل کردی، گفت خواست ناشر است. زمانی رسانه ملی طبق میل مردم از من موسیقی پاپ می‌خواهد، این رسانه است که با این درخواست ذهنیت و عقاید مردم را جهت‌دهی کند.»
 
وی ادامه داد: «زمانی که ذائقه جامعه به سمت پاپ رفت صدا و سیما از من خواست پاپ بخوانم، من اثری را با شعر علی معلم و با آهنگ‌سازی یک اصفهانی خواندم و به من گفتند حاضری پاپ بخوانی یا خانه‌نشین می‌شوی؟‌، من هم گفتم آماده‌ام. می‌خوانم اما احساس من از موسیقی اصیل و سنتی چیز دیگری است. وقتی اشعار سنتی را می‌خواندم پر در می‌آوردم و دارای موفقیت‌های بهتری در زندگی بودم اما نمی‌دانم چه دست مرموزی بود که می‌خواست به جای تار، ابزار موسیقی مدرن و غربی بیاید. الان تلویزیون ما آثار جلیل شهناز، ‌نی حسن کسایی، تار جلال ذوالفنون یا آثار استاد ظریف را پخش نمی‌کند.»
 
این خواننده در خصوص رفتار خواننده‌های دیگر، اظهار کرد: «متاسفانه الان برخی‌ها با اولین آلبوم خود اولین کاری که می کنند این است که زن‌شان را طلاق می‌دهند! برخی‌ها گویی اصلا پایبندی به اخلاق و خانواده ندارند. حالا این آدم چطور می‌خواهد در مردم تاثیر بگذارد؟ آن صدایی که در دل مردم می ماند صدایی است که خواننده آن از خودش مراقبت می کند. در موسیقی اگر دیدید فردی زنش را طلاق داد و با فردی جوان‌تر و زیباتر ازدواج کرد، آثار او را گوش نکنید و بدانیم کسی که دو همسری را اختیار کرد سازش دیگر شنیدن ندارد.»
 
وی همچنین افزود: «برخی از هنرمندان هستند که با زیر پا گذاشتن اخلاق و به سبب آشنایی، با فردی دیگر که از همسرشان جوان‌تر و یا زیباتر است ازدواج می‌کنند و گاهی این اتفاق به عدد سه می رسد و برخی با جدا شدن از همسر دوم به سراغ سومی می روند. معتقدم چنین شخصی سازش شنیدن ندارد. چه بسا در عرصه موسیقی افرادی بودند که با رفتن به این راه، موفقیت را از خود سلب کردند.»
 
افتخاری با اشاره به کارهای اول خود، عنوان کرد: «آلبوم موسیقی «نیلوفرانه» به موضوع مهمی همچون امام زمان (عج) پرداخته بود که باید قبل از کار از علمای برجسته مشورت می‌گرفتیم. باید بعد از اینکه آن را ساختیم و یا حداقل پس از اجرای آن اثر، قداست کار خود را حفظ می‌کردیم و آثار کم‌ارزش دیگری را نمی‌ساختیم. ما مقام امام زمان (عج) را در موسیقی کار کردیم که نباید کار می‌کردیم و باید گفت «هر که در این بزم مقرب‌تر است جام بلا بیشترش می‌دهند» و یا اینکه «سر پنهان است اندر زیر و خم» که این موضوع را کائنات می‌دانند.»
 
وی درباره علاقه خود به موسیقی پاپ و سنتی و خوانندگان محبوب خود در موسیقی، گفت: «برای رفتن به اصفهان از ماشین شخصی خودم استفاده می‌کنم و در چهار ساعتی که در راه هستم آهنگ‌ها و اشعاری را که باید آماده کنم را تمرین می‌‌کنم.از خوانندگان اصیل ترانه‌های افرادی افرادی مثل علیرضا قربانی، همایون شجریان، سالار عقیلی، سینا سرلک و علی جهاندار و از خوانندگان پاپ ترانه‌های افرادی چون امیر تاجیک، احسان خواجه‌امیری و محسن یگانه را گوش می‌دهم.»