اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

عربستان دست دوستی به سوی ایران دراز کرده



اخبار,اخبار سیاست خارجی ,رابطه ایران و عربستان

شاهزاده فیصل در مصاحبه با اشپیگل مدعی شد : عربستان سعودی دست دوستی به سمت ایران دراز کرده و ایران باید آن را بفشارد.

به گزارش باشگاه خبرنگاران، برنارد زند خبرنگار نشریه اشپیگل در مصاحبه با شاهزاده فیصل ترکی از او پرسید در تغییراتی که پادشاه عربستان سعودی ایجاد کرده است، او چه جایگاهی دارد؟

فیصل ترکی گفت : انتصابات پادشاه در شورای جانشینی تایید شده است و برای درک بهتر این انتصابات باید قانون حکومت در عربستان را مطالعه کرد.

خبرنگار گفت : شاهزاده محمد بن سلمان وزیر دفاع که فرماندهی عملیات در یمن را بر عهده دارد سی سال دارد و بسیار جوان است.

ترکی گفت : رهبری ما را پادشاه سلمان بر عهده دارد. او کسی است که فرمان می دهد. نه فقط عملیات نظامی در یمن بلکه همه امور مهم داخلی و خارجی تحت فرمان اوست. مردم در عربستان از روی عملکردشان ارزیابی می شوند نه از روی سنشان.

خبرنگار پرسید : در دهه هزار و نهصد و شصت دیدید که مصریها در یمن شکست خوردند، در دهه هزار و نهصد و هشتاد شوروی در افغانستان شکست خورد. آمریکاییها نیز بعدها در عراق شکست خوردند. چرا خوشبین هستید که درباره یمن در نهایت پیروز خواهید شد؟

ترکی گفت : دیگران برای تصرف یمن به آن کشور رفتند. در واقع این مسئله از زمان امپراطوری رم وجود داشت. هدف ما امروز بازگرداندن چیزی است که از مردم یمن با اقدامات حوثیها و علی عبدالله صالح رئیس جمهور سابق این کشور گرفته شده است. این عملیات از حمایت شورای امنیت سازمان ملل متحد، اتحادیه عرب ، سازمان همکاری اسلامی و شورای همکاری خلیج (فارس) برخوردار است و مردم یمن نیز از آن حمایت می کنند.

خبرنگار پرسید چه نتیجه ای سبب می شود شما عملیات یمن را موفقیت آمیز بخوانید؟

ترکی گفت : فکر نمی کنم هیچ محدودیت زمانی در اینجا وجود داشته باشد. منصور هادی رئیس جمهور قانونی یمن، خواستار حمایت بین المللی شد. ائتلاف کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به علاوه مصر ، اردن و کشورهای دیگر دنبال این هدف هستند که همه گروههای سیاسی در یمن از جمله حوثیها در راه حل سیاسی این بحران مشارکت کنند. در واقع عملیات ما هرگز هدف نظامی نداشته ، بلکه هدف آن سیاسی بوده است.

خبرنگار پرسید با وجود اینکه عربستان پایان مرحله نظامی عملیات خود را در یمن اعلام کرد؛ همچنان حملات هوایی ادامه دارد. حوثیها نیز هنوز بخشهای بزرگی از یمن را در کنترل خود دارند و اوضاع انسانی نیز رو به وخامت است. حملات هوایی چه دستاوردی داشته است؟

ترکی گفت : من نمی دانم شما این اطلاعات را از کجا به دست آورده اید. اگر بیانیه های سخنگوی ائتلاف را دنبال کنید، خواهید دید که حوثیها در عدن و تعز، حدیده و دیگر مناطق عقب رانده شده اند.

ترکی افزود : شورای امنیت سازمان ملل متحد حوثیها را محکوم کرده است. عربستان سعودی و متحدانش همچنان از خواسته هادی برای گفتگوی ملی که همه گروههای یمنی از جمله حوثیها را شامل می شود، حمایت می کنند. حوثیها باید همه تسلیحاتی را که از ارتش یمن سرقت کرده اند پس دهند و همه شهرهایی را که به زور تصرف کرده اند خالی کنند و همه اسرا را آزاد کنند. آنها باید پیش از آنکه به گفتگوها بپیوندند این کارها را انجام دهند.

خبرنگار پرسید شما چه مدرک محکمی دارید که ایران در یمن دخالت دارد. آیا می توانید ثابت کنید ایران به یمن تسلیحات ارسال کرده است؟

ترکی گفت : به نظر می رسد دولتها و رسانه های غربی درباره مداخله ایران چشمان خود را بسته اند. حتی در زمان علی عبدالله صالح که ارتش با حوثیها می جنگید، او تسلیحاتی را به رسانه ها نشان داد که از ایران قاچاق شده بود. وقتی هادی به قدرت رسید، کشتی حامل چنین تسلیحاتی توقیف شد. درست چند روز پیش نیز کارتهای شناسایی متعلق به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و پرسنل نظامی ایران که در جریان درگیریها به دست آمده بود، به رسانه ها نشان داده شد.

خبرنگار گفت ایران همه اینها را تکذیب می کند.

ترکی گفت : انتظار دارید آنها چه کار کنند. آنها حتی تکذیب می کنند که در سوریه نیرو دارند. حسن روحانی رئیس جمهور ایران در سخنرانی سالیانه خود از حمایت ایران از مردم یمن ، سوریه، لبنان و عراق تقدیر و تمجید کرد. این خود شاهدی است که او خودش چنین حمایتی را تایید کرده است.

خبرنگار گفت : با توجه به حضور روحانی رئیس جمهور جدید ایران پس از کنار رفتن احمدی نژاد رئیس جمهور بنیادگرای این کشور و با توجه به اینکه در عربستان سعودی نیز رهبری جدیدی روی کار آمده است و چارچوب توافق هسته ای با ایران نیز آماده شده است ، آیا فکر نمی کنید اکنون زمان خوبی برای نزدیکی میان عربستان و ایران باشد.

ترکی گفت : شما باید این سوال را از روحانی بپرسید. وقتی او رئیس جمهور ایران شد، درباره بهبود روابط با عربستان سعودی صحبت کرد. با وجود این در میدان عمل به نظر می رسد او سیاستهای احمدی نژاد را در منطقه گسترش داده است و ما شاهد افزایش مداخلات ایران در سوریه، عراق، لبنان و یمن هستیم. اما از طرف دیگر ما علنا گفته ایم ، هم در زمان پادشاهی عبدالله و هم در زمان پادشاهی سلمان، که ما دوست داریم روابط خوبی با همسایگانمان داشته باشیم. از نگاه عربستان ، دست ما برای دوستی دراز شده است. اکنون نوبت تهران است دست ما را بگیرد.

خبرنگار گفت : اما رسانه های عربستان سعودی پر از مطالب ضد ایرانی است.

ترکی گفت : آیا شما مطبوعات ایران را دیده اید. بیش از بیست رادیو و کانال تلویزیونی در ایران هستند که مطالبی در تنفر از ما و مطالب ضد عرب پخش می کنند. اگر درباره ایران در رسانه های ما خصومتی می بینید ، کاملا قابل درک است.

خبرنگار گفت : سوریه و عراق در جنگ داخلی ویران شده اند. مصر با مشکلات داخلی دست به گریبان است. آیا عربستان سعودی نمی خواهد نقش رهبری جهان عرب را به دست بگیرد؟

ترکی گفت : ما هرگز خود را به عنوان رهبر یگانه و تکروی جهان عرب ندیده ایم. ما همیشه با دیگر کشورها همکاری کرده ایم. عملیات اخیر در یمن نیز گویایی همین است.

خبرنگار پرسید شما جامعه بین المللی را متهم می کنید درباره جنگ سوریه در ابتدا به مخالفان بی توجهی کرد. آیا با توجه به اقدامات دولت اسلامی ،می توانید تکذیب کنید که پادشاهی عربستان یا دست کم برخی از اتباع عربستان سعودی از این گروه حمایت نکرده است؟

ترکی گفت : من این حرف را کاملا تکذیب می کنم حتی درباره افراد نیز صدق نمی کند. ما شدیدترین مقررات را درباره هر گونه کمک که از عربستان بیرون می رود، اعمال می کنیم. ما ترکیبی از نظامهای آمریکا و سازمان ملل متحد را در این خصوص اعمال می کنیم و تراکنشهای بانکی و پولی ما به شدت کنترل می شود. ما در گذشته افرادی را به علت حمایت از القاعده زندانی و محاکمه کردیم. اینکه دائما گفته شود فلان شاهزاده ها، شیخها و شخصیتهایی از عربستان سعودی و قطر و امارات به این جنبش کمک کرده اند بدون اینکه هیچ مدرکی ارائه شود، قابل قبول نیست.

خبرنگار گفت : تفسیر دولت اسلامی از اسلام بسیار شبیه تفسر وهابی است.

ترکی گفت : آنها دنبال توجیه اقدامات خود هستند. آنها با دزدیدن دین من و کل مسلمانان و مفاهیم جهاد در اسلام، می خواهند اقدامات خود را توجیه کنند. آنها حتی مفهوم دولت و خلافت را نیز دزدیده اند. در واقع برای آنها هیچ دولت و خلافتی وجود ندارد. آنها فقط از این مفاهیم سواستفاده می کنند.

ترکی درباره نقض حقوق بشر در عربستان سعودی گفت پادشاهی عربستان در مسیر بهبود وضع حقوق بشر حرکت می کند. پادشاه سلمان اصلاحاتی را دنبال می کند که در دوره های قبلی شروع شده بود. از زمانی که آلمان تحت سلطه نازیها بود فقط هفتاد سال می گذرد. رژیم که بدترین جنایات را مرتکب شد. ما هر روز به آنچه انجام می دهیم نگاه می کنیم. ما سعی می کنیم از اشتباهاتمان درس بگیریم و رفتارمان را بهتر کنیم. این اتفاق یک شبه امکان ندارد اما اتفاق می افتد.

اخبار سیاست خارجی - باشگاه خبرنگاران

 


ویدیو مرتبط :
کسی حق ندارد دست دوستی به دشمن دراز کند

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

دست دوستی عربستان به سوی ایران دراز شد



اخبار,اخبار سیاست خار جی ,روابط  ایران و عربستان

 

 اخبار سیاست خارجی - دست دوستی عربستان به سوی ایران دراز شد/ظریف و آیت‌الله هاشمی پل ارتباطی تهران-ریاض می‌شوند؟

روحانی، به همان اندازه که زبان عربی را خوب می داند، از زیر و بم نحوه مذاکرات با سعودی ها را آگاه است. او که زمانی خود نخستین توافقنامه امنیتی ایران با عربستان را امضا کرد، حال در پی گسترش روابط با این کشور تاثیرگذار منطقه است.

به گزارش نامه نیوز، سرمای روابط تهران-ریاض به سوی گرمایی محتاطانه در حال از بین رفتن است، روی کار آمدن دولتی اعتدال گرا گرچه رویای برادر بزرگتری سعودی ها را بر باد داده است اما نزدیک شدن کشورهای دوست و همراه عربستان به ایران زنگ خطر را برای آنها به صدا درآورده است، شاید از همین روست که در بحبوحه اختلافات دو کشور بر سر موضوعاتی چون سوریه و مذاکرات هسته ای، سعودی ها دست دوستی خود را به سوی ایران دراز کرده اند تا در کورس رقابت کشورهای خلیج فارس در نزدیک شدن به ایران از دیگر کشورهای عرب منطقه عقب نمانند.

روز گذشته بود که سعود الفیصل وزیر امورخارجه عربستان از دعوت رسمی کشورش از محمدجواد ظریف برای سفر به این عربستان خبر داد. امری که تا پیش از نیز جسته و گریخته از سوی دو کشور مطرح می شد اما به طور رسمی مورد تایید مقامات دو کشور قرار نگرفته بود.

سایه جنگ سرد بر سر ایران و عربستان!
روابط 3 دهه‌ای ایران و عربستان پس از انقلاب اسلامی گرچه ظاهرا در آرامش سپری شده است اما تنش‌های گاه و بیگاه و پنهانی بین دو قدرت و رقیب منطقه‌ای، سایه جنگ سرد را بر روابط بین دو کشور حاکم کرده است. منازعاتی که یک سر آن را باید در نوع حکومت‌های متفاوت دو کشور مسلمان نشین منطقه جستجو کرد، آنجا که عربستان به عنوان کشوری سنی مذهب و ایران به عنوان کشوری با بیشترین جمعیت شیعی، حامیان و متحدان زیادی را گرد خود جمع کرده‌اند. سوی دیگر اختلافات هم در رقابت‌های نفتی و اقتصادی و تاثیرگذاری دو کشور بر تحولات و برخی جنگ‌های منطقه ای بوده است. طی چند سال اخیر اما دو موضوع مذاکرات هسته ای و جنگ سوریه روابط دو کشور را بیش از همیشه دستخوش تنش کرده است.

روابط تهران – ریاض در دو دولت سازندگی و اصلاحات گرچه با تنش کمتری و در فضایی به نسبه دوستانه سپری شد، اما دوران احمدی نژ دورانی متفاوت از روابط بین دو کشور بود، سایه سنگین انقلاب‌های منطقه ای نوعی واگرایی را بین دو کشور ایجاد کرد.

پیروزی حسن روحانی، که با وعده تنش زدایی در عرصه سیاست خارجی و دوستی با کشورهای همسایه قدم به پاستور نهاده بود، نشانه های روشنی از تغییرات در سیاست خارجی را نوید می داد. نشانه هایی که در عمر چندماهه دولت یکی پس از دیگری نمایان شده است و روحانی در مسیر بهبود روابط با غرب و همسایگان ایران قدم برداشته است. رویکرد آشتی جویانه روحانی نسبت به کشورهای همسایه خصوصا کشورهای حوزه خلیج فارس، سبب شده است که مقامات عربی منطقه از کشورهای عمان و کویت تا قطر و امارات یکی پس از دیگری روانه تهران شوند.

این رویکرد آشتی جویانه دستگاه دیپلماسی دولت یازدهم اما زلزله بزرگی را در جایگاه عربستان در منطقه به راه انداخت، سعودی‌ها که طی چندسال گذشته فضای جولان دادن را مناسب دیده و در سایه حمایت آمریکا و اسرائیل فضای تند و منفی را علیه ایران در منطقه ایجاد کرده بودند، با روی کار آمدن دولت جدید ایران گویی رویای دیرین خود را بر باد رفته دیده‌اند.

لبخند روحانی به سعودی‌ها
روحانی پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری در نخستین کنفرانس مطبوعاتی اش به به روابط با ریاض اشاره و از افتخار خود در امضای نخستین پیمان همکاری امنیتی با این کشور یاد کرد. او همچنیین گفت ایران و عربستان می توانند در حل مسائل مهم منطقه ای مانند امنیت خلیج فارس، نقش مثبتی ایفا کنند. سخنانی که با واکنش طرف سعودی روبرو شد و آنها نیز از ریاست جمهوری روحانی استقبال کردند و آمادگی خود را برای همکاری و همراهی با دولت جدید ایران اعلام داشتند. پادشاه عربستان نیز با صدور پیامی خطاب به روحانی ضمن تبریک موفقیتش، از تلاش وی برای بهبود روابط تهران - ریاض ابراز خرسندی کرد.

گرمای روابط تهران- ریاض اما دوامی کوتاه داشت، توافقنامه هسته‌ای ژنو روابط دو کشور را در کوتاه مدت به مسیر پر از دست‌انداز گذشته بازگرداند. عربستان به عنوان چشم ناظر و بینای آمریکا در منطقه طی سال‌های گذشته از قِبَل روابط متشنج ایران و آمریکا از یک سو و تحریم‌های غرب علیه ایران سود و منافع زیادی را کسب کرده بود. سعودی ها در مناقشه هسته ای ایران نیز با جریان غربی مبنی بر محکومیت ایران و اعمال تحریم‌‌های سخت‌گیرانه همراهی کرده و از برنامه هسته‌ای ایران به عنوان یک تهدید برای منطقه نام می‌بردند و خواستار مقابله با آن و تشدید تحریم‌ها بودند.

تغییر نگاه غرب به مواضع هسته ای ایران اما گویی آب سردی بر آمال و آرزوهای سعودی ها برای قدرت برتر منطقه ای شدن و ربودن کورس رقابت از ایران بود. سعودی‌ها نگران هستند که توافق هسته ای اخیر به گرم تر شدن روابط تهران - واشنگتن پس از 30 سال خصومت کمک کند تا ایران در منطقه قدرتمندتر شود.

از همین رو بود که عربستان در طی چند دور مذاکرات هسته ای گذشته در کنار اسرائیل و فرانسه عملا به کارشکنی در روند مذاکرات روی آورد تا شاید بتواند سنگ بزرگی در مسیر رسیدن به توافقنامه نهایی باشد. کم تاثیر بودن این قسم اقدامات منفی از سوی عربستان، در نهایت آنها را وادار کرده است که دست دوستی به سوی ایران دراز کنند. امری که به نظر می رسد نه تنها خواسته مقامات دو کشور بلکه خواسته دیگر کشورهای منطقه و حتی آمریکا و غرب است. چه آنکه بسیاری از کارشناسان و سیاستمداران راهکار حل برخی تنش های منطقه ای از جمله سوریه را در همکاری و نزدیکی ایران و عربستان به عنوان دو کشور تاثیرگذار منطقه می دانند.

ایران و عربستان معادلات سیاسی در سوریه را برهم خواهند زد؟
در کنار مساله هسته‌ای ایران، موضع جمهوری اسلامی در قبال بحران سوریه و حمایت از بشار اسد به تنش های اخیر بین دو کشور دامن زده است. عربستان که با سقوط طالبان در افغانستان و سقوط صدام و روی کار آمدن دولت شیعی در عراق و قدرت گرفتن حزب الله در منطقه چنته قدرت ایران را قوی تر از خود دیده است تلاش مضاعفی را برای سقوط بشار اسد از دولت های همراه ایران در منطقه آغاز کرده است. این درحالیست که روابط ایران و سوریه رابطه‌ای محکم و شدید طی سال‌های بعد از انقلاب بوده است.

کارشناسان بین المللی براین باورند برای هر مرحله از آتش بس در سوریه، ایران و عربستان سعودی باید کنار هم نشسته و با یکدیگر مشورت کنند. مذاکرات دوجانبه میان ایران و عربستان سعودی، ضرورتی است که می تواند به آتش بس در سوریه منتهی شد.  بنا به گفته این دسته از کارشناسان ایران و عربستان سعودی باید در مذاکراتی دو جانبه و همگرایی و تعامل با یکدیگر گامی در جهت نزدیک شدن به کاهش خشونت‌ها در سوریه و جلوگیری از شروع چهارمین زمستانی  که طی آن میلیون‌ها سوری در چادر پناه می‌گیرند، بردارند. امری که می تواند به جنگ نیابتی در سوریه پایان دهد.

هاشمی و ظریف؛ پل ارتباطی تهران – ریاض
اما دعوت رسمی مقامات عربستان از ظریف برای سفر به این کشور در حالی روز گذشته رسانه ای شد، که طی روزهای اخیر خبر سفر آیت الله هاشمی به عربستان نیز از سوی رسانه های عرب زبان مطرح شده بود. چه آنکه به اذعان کارشناسان داخلی و خارجی آیت الله هاشمی چهره ای مناسب برای پل زدن بین ایران و عربستان و ترمیم روابط دو کشور است. رییس جمهور سابق ایران که از قضا در جهان عرب دارای محبوبیت زیادی است، در دیدار اخیر خود با سفیر عربستان در ایران خواستار آشتی و بهبود روابط دو کشور و بهره گیری از ظرفیت های دو کشور برای حل مشکلات منطقه ای از جمله سوریه شد.

در همین راستا روزنامه السفیر لبنان چند روز پیش ضمن اشاره به سفر احتمالی آیت الله هاشمی به عربستانمدعی شد که  مقامات تهران و ریاض تماس ها و ملاقات هایی را بدور از نگاه رسانه ها دنبال می کنند که از جمله نتایج آن می تواند پایان دادن به ماجرای حمص در سوریه باشد.
اخبار سیاست خارجی - نامه نیوز