اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

ضعف تقاضا و کاهش معاملات در بازار



اخبار ,اخبار اقتصادی ,معاملات در بازار

 

اخبار اقتصادی - ضعف تقاضا و کاهش معاملات در بازار

بازار محصولات پتروشیمی و شیمیایی در شرایط مطلوبی قرار ندارد.در حالی كه ضعف مبرم تقاضا باعث‌شده بازار تحرک چندانی نداشته باشد ولی هنوز هم برخی از انواع جذاب در بورس کالا با افزایش تقاضا در برابر عرضه رو به رو هستند که افزایش شدیدی را در قیمت آنها موجب شده است. این در حالی است که با توجه به ضعف مبرم تقاضا بازار به‌صورت مقطعی وارد یک فاز تعدیل و حتی عقب نشینی شده است.

روز گذشته شاهد عرضه گسترده محصولات پلیمری در رینگ محصولات پالایشی و پتروشیمی بودیم. استایرن بوتادین رابر گرید لاتکس، استایرن بوتادین رابر روشن 1502- OFF درجه 1 و 2، پلی‌پروپیلن‌های شیمیایی گریدهای ZR230C ZB332C، ZB332L، MR230C، OFF - EP2X83CE درجه 1، پلی‌پروپیلن نساجی گریدهای SF060، ZH550J، ZH510L، ZH500M، Z30G، C30S،  HP552R، HP550J، پلی‌پروپیلن فیلم HP525J، پلی‌اتیلن سنگین بادی BL3، پلی‌اتیلن سنگین فیلم گریدهای HF5110، EX5، OFF - 0250KJ درجه 2 ، پلی‌اتیلن سنگین تزریقی گریدهای 52518، 52505UV، 5030SA و 60507UV، پلی‌استایرن انبساطی 300 و 400، پلی‌استایرن مقاوم 7240، پلی‌استایرن معمولی 1540، پلی‌اتیلن سنگین دورانی 3840UA، پلی‌اتیلن سنگین فیلم OFF - MCH3713 درجه 1، پلی‌اتیلن سبک فیلم گریدهای 0250KJ، 0190 بخشی از عرضه‌های دیروز را تشکیل دادند که از تنوع بالایی برخوردار بود.

همچون روزهای دیگر عرضه‌های پتروشیمی تبریز بیشترین جذابیت را به خود اختصاص داد و گریدهای 3840، 7240 و پلی‌استایرن انبساطی 300 و 400 تولیدی این شرکت با افزایش تقاضا در برابر عرضه رو به رو شدند. رشد تقاضای پلی‌پروپیلن‌های شیمیایی ZB332C نوید زرشیمی و MR230C مارون نیز باعث افزایش قیمت‌ها شد. با توجه به افزایش تقاضا برای این قبیل کالاها مخصوصا پلی‌پروپیلن‌ها می‌توان به افزایش تقاضای واقعی در بازار امیدوار بود که داده مثبتی برای بهبود حجم تولید داخل است.


این موارد در حالی است که در بازار داخلی و حتی بورس کالا به‌صورت کلی شاهد ضعف مبرم تقاضا برای غالب محصولات پلیمری هستیم. اغلب واحدهای تولیدی هم‌اکنون به دلیل مشکلات حاصل از ضعف نقدینگی با کمترین ظرفیت ممکن کار می‌کنند که حجم تقاضا را بسیار کاهش داده است. این در حالی است که همه خریداران این ویژگی را نداشته و برخی از واحدهای صنعتی بزرگ و قدرتمند با هر قیمت ممکن اقدام به خرید می‌کنند. این شرایط باعث چند‌دستگی در بازار شده و شرایط بورس کالا را نوسانی کرده است. با توجه به این موارد هم‌اکنون می‌توان واحدهای خریدار و شرایط تقاضا را به چند دسته کلی تقسیم کرد:

- واحدهای کوچک‌تر: با توجه به ضعف نقدینگی و سیاست‌های انقباضی دولت و مشکلات تولید داخلی برای صنایع کوچک‌تر و پایین دستی هم‌اکنون تقاضای این قبیل واحدها بسیار محدود است. این شرایط باعث شده در رقابت برای خرید، این قبیل خریداران نتوانند قیمت‌های بالاتری را پیشنهاد دهند و حتی ممکن است نتوانند کالای مورد نیاز خود را در رقابت به‌دست آورند. به جرأت می‌توان گفت هم‌اکنون صنایع پایین‌دستی ذکر شده نیاز به حمایت دولتی دارند زیرا با سرمایه‌گذاری‌های محدود نرخ اشتغال بالایی را به خود اختصاص داده‌اند و می‌توانند حجم تولید ناخالص داخلی را سریع‌تر از دیگر بخش‌ها افزایش دهند.

- واحدهای بزرگ‌تر: این قبیل واحدها با توان مالی،  تجهیزاتی و اعتباری بالاتر به هر قیمت ممکن اقدام به خرید می‌کنند. این در حالی است که این پتانسیل مالی و جذابیت خرید می‌تواند به رقابتی بسیار جدی در بورس کالا منتهی شود که در شرایط آزاد رقابتی فعلی افزایش حتی 50 تا 60 درصد قیمت‌ها به نسبت قیمت پایه هم ثبت شده است. این رخداد یعنی رقابت برای خرید آن هم در تقاضای نه چندان زیاد بیشتر شبیه به خودزنی واحدهای تولیدی است زیرا در هر صورت آنها کالای مورد نیاز خود را خریداری می‌کنند و نیازی به این حجم رقابت نیست.

- تقاضای واسطه‌گری: پس از آزادسازی قیمت‌ها جذابیت واسطه‌گری شدیدا کاهش یافته و تقریبا این قبیل فعالیت‌ها را می‌توان نادیده گرفت زیرا به نسبت سرمایه‌گذاری اولیه و ریسک معاملات همچنین احتمال نوسان قیمت‌ها، این شیوه معاملات هم‌اکنون صرفه اقتصادی ندارد.

در این بین شرایط کلی برای محصولات شیمیایی و پتروشیمیایی شکننده‌تر است. از چهارم مردادماه تاکنون قیمت محصولات شیمیایی در بورس کالا آزاد شده و درخصوص این قبیل کالاها سقف مجاز نوسان قیمت نیز برداشته شده است. طبق این اطلاعیه كربنات سدیم سبك و سنگین، جوش‌شیرین، منومر وینیل استات، دی‌اتیلن هگزانول، سود كاستیك، اسید سولفوریك و اسید كلریدریك بدون در نظر گرفتن محدوده نوسان قیمت مجاز(باز) مورد معامله قرار می‌گیرد. پس از این تاریخ شاهد التهاب در بازار این محصولات بودیم که با افزایش شدید قیمت‌ها در برخی از گریدهای خاص موجب شد بازار داخلی با محوریت بورس کالای ایران از ثبات خارج شود. افزایش شدید قیمت جوش شیرین در بورس کالای ایران و رشد قیمت‌ها از 1100 تومان به بیش از 1600 تومان باعث شد که قیمت این کالا در بازار داخلی حتی تا 2000 تومان نیز کاهش یابد ولی هم‌اکنون به نزدیکی 1850 تومان کاهش قیمت پیدا کرده است. منومر وینیل استات، دی اتیل هگزانول و کربنات سدیم سبک در این بین بیشترین تاثیر را از این آشفته بازار پذیرفتند.

با توجه به سپری شدن زمان، انتظار می‌رفت که این بازارها به مرور به ثبات نزدیک شوند ولی بعد از چند اظهارنظر از صاحب‌نظران این حوزه مبنی بر تغذیه بازار توسط واردات در کنار افزایش نسبی قیمت ارز در بازار آزاد و رسیدن به نزدیک 3190 تومان برای هر دلار آمریکا (که مجددا تعدیل شد) این التهاب تا حدودی تقویت شد. البته ضعف مبرم تقاضا باعث تعدیل نسبی اوضاع شد اما این رخداد همچون آتش زیر خاکستر هنوز پتانسیل شعله‌ور شدن دارد.
اخبار اقتصادی -  دنیای اقتصاد


ویدیو مرتبط :
کاهش تقاضا برای خرید فلز مس

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

کاهش نااطمینانی و بهبود معاملات در بازار مسکن



اخبار,اخبار اقتصادی,بازار مسکن

بانک مرکزی با اعلام گزارشی از وضعیت قیمت مسکن و حجم معاملات در مرداد 94، از کاهش نااطمینانی فضای اقتصادی و بهبود در حجم معاملات بازار مسکن خبر داد.

در این گزارش آمده است: «با توجه به کاهش نااطمینانی‌های موجود در فضای اقتصاد کلان در نتیجه گشایش‌های حاصل شده در تعاملات بین‌المللی و نیز تصمیمات اخیر شورای پول و اعتبار در کمک به تسهیل اعتباری بخش مسکن و ارتقای قدرت خرید مسکن خانوارها، تداوم بهبود معاملات در بازار مسکن در ماه‌های آینده، دور از انتظار نیست.»

 

براساس این گزارش، در مرداد ماه سال 94، متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های مسکن شهر تهران، 3 میلیون و 850 هزار تومان بوده است که نسبت به ماه قبل (تیرماه 94) و ماه مشابه سال قبل(مردادماه 93) به ترتیب، 3/ 0 و 8/ 2 درصد کاهش نشان می‌دهد. به گزارش «دنیای اقتصاد»، بررسی آمارهای موجود از وضعیت قیمت مسکن در ماه‌های گذشته نشان‌دهنده کم شدن شیب کاهش قیمت در مردادماه در مقایسه با چهار ماه اول سال 94 است.

 

قیمت مسکن در تیرماه در مقایسه با خرداد 94 معادل 7/ 0 درصد کم شده بود. همچنین قیمت مسکن در تیرماه 94 در مقایسه با مدت مشابه سال قبل(تیرماه 93) معادل 1/ 3 درصد کاهش یافته بود.


این در حالی است که شیب کاهش قیمت در مرداد ماه نسبت به مرداد سال قبل، به 8/ 2 درصد و در مقایسه با تیرماه امسال، به 3/ 0 درصد رسیده است.

 

براساس این گزارش، تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران در مرداد 94 به 1/ 13 هزار واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب 6/ 11 و 2/ 3 درصد رشد نشان می‌دهد. این در حالی است که در 4 ماه اول امسال معاملات خرید مسکن در تهران 25 درصد کاهش یافته بود. بنابراین، معاملات رو به افزایش گذاشته است.

 

همچنین در مرداد ماه سال 94، از میان مناطق 22 گانه شهرداری تهران، بیشترین متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای مسکونی معامله شده معادل 7 میلیون و 670 میلیون تومان به منطقه یک و کمترین آن با حدود 2 میلیون تومان به منطقه 18 تعلق داشته است.

 

این در حالی است که واحدهای نوساز تا 5 سال ساخت، با سهم 8/ 52 بیشترین حجم از واحدهای مسکونی معامله شده را به خود اختصاص داده‌اند. این سهم در مقایسه با مرداد ماه سال 93، معادل 7/ 2 واحد درصد کاهش نشان می‌دهد.

 

همچنین در مرداد 94، منطقه 5 با سهم 13 درصدی از کل معاملات، بیشترین تعداد قراردادهای مبایعه‌نامه را به خود اختصاص داده است. این گزارش می‌افزاید: در مرداد 94، توزیع حجم معاملات به گونه‌ای بوده است که در حدود 2/ 61 درصد واحدهای مسکونی با قیمت کمتر از میانگین قیمت هرمترمربع واحد مسکونی معادل 3 میلیون و 850 هزار تومان، معامله شده‌اند. این در حالی است که بیشترین سهم از معاملات انجام شده به واحدهای مسکونی با زیربنای 60 تا 70 مترمربع معادل 5/ 16 درصد اختصاص داشته است.

 

به این ترتیب، واحدهای مسکونی با ارزش 100 تا 130 میلیون تومان با سهم 2/ 11 درصد در میان دامنه‌های قیمتی مورد بررسی بیشترین سهم از معاملات انجام شده در مرداد 94 را به خود اختصاص دادند.

اخبار اقتصادی - دنیای اقتصاد