اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

شکست مذاکرات 3+3


زمانی هیلاری‌کلینتون، وزیرامورخارجه اسبق ایالات‌متحده‌امریکا، از او به عنوان جانشین احتمالی محموداحمدی‌نژاد یاد کرده بود و او را سیاستمداری «معقول» و «واقع‌بین» معرفی کرد که کتاب‌های فلسفی مطالعه می‌کند و آثار ایمانوئل‌کانت، فیلسوف شهیر اروپایی را خوانده و گزینه مناسب‌تری برای مذاکره است!

روزنامه آرمان - کورش‌چهاردوری: زمانی هیلاری‌کلینتون، وزیرامورخارجه اسبق ایالات‌متحده‌امریکا، از او به عنوان جانشین احتمالی محموداحمدی‌نژاد یاد کرده بود و او را سیاستمداری «معقول» و «واقع‌بین» معرفی کرد که کتاب‌های فلسفی مطالعه می‌کند و آثار ایمانوئل‌کانت، فیلسوف شهیر اروپایی را خوانده و گزینه مناسب‌تری برای مذاکره است!

البته کلینتون در پیش‌بینی انتخابات یازدهمین دوره ریاست‌جمهوری ایران، راه را اشتباه رفت اما تشخیص او درباره عقلانیت و واقع‌گرایی «علی‌لاریجانی» کاملا منطبق با حقیقت است. اروپایی‌ها هم زمانی به جهت موهای حنایی رنگ لاریجانی که البته در جوانی بیشتر خودنمایی می‌کرد، او را نزدیک به اروپا و گزینه مناسبی برای مذاکره معرفی کرده بودند. لاریجانی ۵۹ ساله، بارها و بارها نشان داده که گرچه حاضر نیست دست به جنجال سیاسی بزند، اما با راندن اسب فصاحت در میدان بلاغت، می‌تواند افکار عمومی را اقناع کرده و با بهره‌گیری از کارافزارهایی که در لایه‌های صدر تا ذیل قدرت در اختیار دارد، سیر امور کشور را در چارچوب منافع ملی به پیش ببرد.

 لاریجانی نشان داده به وقت مقتضی، قادر است خشم خود را به سوی مخالفش روانه کند و با کشاندن او به کنج رینگ، مبارزه را به سود خود مختومه کند؛ آن چنان که در صحن مجلس با محموداحمدی‌نژاد چنین رفتاری کرد! او نشان داده که می‌تواند با لحن ملایم و درعین‌حال، حاکی از اقتدارش و همچنین طنازی‌های گاه به گاه، بدون جنجال، مسائل را فیصله دهد. نظیر آنچه در سیرتصویب برجام پیش آمد.

حال علی‌لاریجانی، برای سومین بار بر کرسی ریاست خانه‌ملت تکیه زده است. مردی که در مجلس‌نهم، اصولگرایان تندرو شدیدا به او انتقاد می‌کردند و حتی در قم با مهر و لنگه کفش از او استقبال کردند، در انتخابات هفتم اسفند، در لیست امید قرار گرفت. هرچند در آخرین مصاحبه مطبوعاتی‌اش در مقام رئیس‌مجلس‌نهم، گفت که تقاضایی برای حضور در هیچ لیستی نداشته است! اما لاریجانی بعد از انتخاب شدن به عنوان رئیس‌مجلس‌دهم، برای نخستین‌بار از رایزنی‌ها برای انتخاب هیات رئیسه مجلس‌دهم پرده برداشت!

مذاکرات سه‌نفره!

علی‌لاریجانی با رد این موضوع که در مسیر انتخاب هیات‌رئیسه مجلس‌دهم، گفتگو یا رایزنی‌هایی بین او و نیروهای اصلاح‌طلب صورت گرفته، گفت: «خیر.گاهی افراد می‌آمدند و می‌گفتند ما می‌خواهیم راجع به این موضوع مذاکره کنیم اما آدم احساس نمی‌کرد که یک پشتوانه مأموریتی درستی دارند.» لاریجانی اما اضافه کرد: «دو سه روز مانده به رای‌گیری، آقای دکترعارف تماس گرفتند و گفتند سه نفر از طرف ما می‌آیند برای مذاکره و من گفتم: برای چه چیزی مذاکره کنند؟

 که آقای عارف پاسخ دادند: برای هیات‌رئیسه. من هم به دوستان فراکسیون‌ولایت گفتم نماینده‌ای از هر گرایش انتخاب کرده و با نمایندگان آنها صحبت کنند.» او در خصوص نتیجه این مذاکرات گفت: «چون فاصله زمانی تا رای‌گیری کم بود، همه کارها شکل گرفته بود. ظاهرا آن آقایان پیشنهادی دادند و پیشنهادی هم اینها دادند، گویا نتوانستند آن پیشنهاد فراکسیون ولایت را مورد توجه قرار دهند.»

مراجع قانعم کردند!


رئیس مجلس‌دهم با بیان اینکه به موضوع ریاست نمی‌اندیشیده و چندان هم طالب نمایندگی در مجلس‌دهم نبوده، گفت: «من خیلی به مساله ریاست نمی‌اندیشیدم، چون آن‌چنان طالب نبودم وارد انتخابات مجلس شوم. به همین دلیل هم دیر وارد صحنه شدم. تصمیمم این بود که بعد از دو دوره حضور در مجلس، به کار دیگری مشغول شوم. بعد از رایزنی‌ها به این نتیجه رسیدم که وارد انتخابات شوم، آن هم به دلیل شرایطی که کشور دارد.» لاریجانی در پاسخ به این سوال که چه کسانی او را قانع کردند که وارد عرصه رقابت‌های مجلس‌دهم شود، گفت: «بعضی از آقایان مراجع بودند که در این زمینه نظر دادند و برخی بزرگان نیز نظرشان این بود که در شرایط فعلی حضور من در مجلس مفید است.»

دولت حمایتی از من نکرد!


رئیس مجالس هشتم و نهم، با رد شائبه حمایت دولت از ریاست او بر مجلس‌دهم گفت: «من فکر می‌کنم این حرف، حدس و گمان است. دولت اعلام کرد موضعی ندارد و این کار درستی بود. مجلس اگر بخواهد مستقل باشد، دولت‌ها نباید در انتخاب نمایندگان و در انتخاب هیات‌رئیسه دخالت داشته باشند. این تصمیم آقای روحانی و دولت یازدهم برای عدم دخالت، سنجیده و درست بود. ما هم چیزی ندیدیم.» لاریجانی افزود: « این قیل و قال‌های سیاسی بیرون مجلس خیلی در داخل مجلس تاثیر نمی‌گذارد. اتفاق درستی هم هست که تاثیر نگذارد. من در این سه دوره‌ای که در مجلس بودم، همیشه با این پدیده مواجه بودم که قبل از انتخابات هیات‌رئیسه، از بیرون فضاسازی می‌شد ولی واقعا اثرش را در مجلس ندیدم یا اگر هم بود خیلی کم بود.»

دعوت دیر هنگام!

علی‌لاریجانی در پاسخ به این سوال که آیا برای حضور در ائتلاف فراگیر اصولگرایان در انتخابات مجلس‌دهم، از او دعوت شد، گفت: «بله اما دیروقت دعوت کردند.» او با رد اینکه حدادعادل از او برای حضور در این ائتلاف دعوت کرده، تایید کرد که دعوت از سوی آیت‌ا... موحدی‌کرمانی بوده است. لاریجانی در تشریح ادله خود در عدم پیوستن به ائتلاف اصولگرایان گفت: «من نمی‌خواهم نقدی به کار آن آقایان وارد کنم. ولی تحلیلی از شرایط داشتم که فکر می‌کردم این آرایش موفق نیست. به نمایندگان جامعه روحانیت مبارز هم صریح گفتم.

من گفتم فکر می‌کنم صحنه سیاسی داخل کشور با مختصات فعلی باید مورد ارزیابی قرار گیرد، این آرایشی که در حال شکل‌گیری است متناسب با شرایط نیست. منتها این یک رای بود. شاید سایر دوستان آرای دیگری داشتند چون آن راه را انتخاب کردند، من خیلی موافق این نبودم، به همین دلیل نمی‌خواستم صدمه‌ای هم از این قضیه بخورند، بنابراین به آقای موحدی‌کرمانی گفتم چون جایگاه روحانیت را در انقلاب اصیل می‌دانم، از شخص شما حمایت می‌کنم ولی کاری به آرایش ندارم.»

رد احتمال تک دوره‌ای شدن روحانی


رئیس مجلس‌دهم با بعید دانستن احتمال تک دوره‌ای شدن ریاست‌جمهوری حسن‌روحانی، گفت: «آقای روحانی روی هم رفته در مسیر درستی درحال حرکت است. درعین حال برای قضاوت در این مورد زود است. اینکه برخی احتمالش را زیاد می‌دانند که آقای دکتر روحانی رئیس‌جمهور یک‌دوره‌ای باشد، می‌گویم خیر، من احتمالش را زیاد نمی‌دانم ولی شرایط آینده خیلی می‌تواند تعیین‌کننده باشد.» لاریجانی در پاسخ به سوالی در باب نقاط اشتراک و افتراق دولت یازدهم و دولت قبل، گفت:« فکر می‌کنم این دو دولت مورد اشاره خیلی با هم نقطه مشترک ندارند. راه‌ها‌شان خیلی متفاوت است. دولت قبلی واقعا از یک آشفتگی در تصمیم‌گیری برخوردار بود. فکرمی‌کنم مشی خیلی دقیقی را مخصوصا در حوزه اقتصادی دنبال نکرد.

قانون‌گریزی زیادی داشت، به‌طوری که ما در هیأت تطبیق به یک رقم غیرقابل تصوری در ردمصوبات دولت رسیدیم و مجبور بودیم آن مصوبات را ردکنیم، بعد که تبعیت نمی‌کردند مجبور شدیم یک قانون دیگری بگذرانیم. یعنی ما با یک پدیده عجیب و غریبی مواجه بودیم.» او ادامه داد: «نکته دیگر آنکه دولت گذشته آشفتگی سیاسی را دامن می‌زد. در دولت فعلی ما اینها را خیلی نداریم یا خیلی کم داریم. از نظر قانون‌گرایی دولت آقای‌روحانی خیلی مقید است. شهادت می‌دهم که کار هیأت تطبیق ما کساد است. مصوبات هیأت دولت که می‌آید با قانون منطبق است. از نظر ایجاد آرامش هم تلاش آقای‌روحانی و دولت‌شان این بود که ایجاد آرامش کنند و این کمک می‌کند که ذهن‌ها روی مساله اصلی کشور متمرکز شود. بنابراین به نظرم دو جنس دولت است و خیلی با هم متفاوتند. در مجموع خیلی باید به مغزم فشار بیاورم که نقطه مشترک پیدا کنم.»

نامزدی احمدی‌نژاد جاذبه‌ای ندارد


لاریجانی با بیان اینکه برنامه‌ای برای نامزدی در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری ندارد، در خصوص نامزدی مجدد محموداحمدی‌نژاد، گفت: «فکر نمی‌کنم در ایران خیلی جاذبه‌ای باشد، آنها که دو دوره رئیس‌جمهور بودند دوباره به صحنه بیایند. مخصوصا آنکه خیلی تجربیات موفقی هم نداشته باشند.» او درباره احتمال رد یا تایید صلاحیت رئیس دولتین نهم‌ودهم نیز گفت:« این را باید از آیت‌ا... جنتی بپرسید!»


ویدیو مرتبط :
مذاکرات در وقت اضافه؛ قسمت اول- مقصر شکست مذاکرات کیست؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

سه راه پیش روی غرب پس از شکست مذاکرات استانبول



 

 

سه راه پیش روی غرب پس از شکست مذاکرات استانبول

 

 

پس از بی نتیجه ماندن مذاكرات ایران و 6 كشور عضو گروه 5+1 در استانبول تركیه دیپلمات های غربی با معضل یافتن پاسخ برای این سوال اساسی روبرو شده اند كه : گام بعدی آنها در قبال فعالیت های هسته ای ایران چه خواهد بود؟

 

 

به گزارش عصر ایران رسانه های غربی پس از انتشار خبر بی نتیجه بودن مذاكرات ، بیشتر این سوال را مطرح می كنند كه شكست مذاكرات با ایران به چه معناست ؟ آیا باید به سمت تشدید تحریم ها رفت ؟ آیا باید مساله حمله نظامی در دستور كار قرار گیرد ؟ یا اینكه به ادامه روند كجدار و مریز گفتگوها دل خوش كرد ؟مذاکرات هسته ای - جلیلی اشتون

سوال اصلی درباره گام بعدی غرب در حالی مطرح می شود كه به نظر می رسد در قسمت مذاكره كنندگان ایرانی آرامش بیشتری حاكم است و دیپلمات های ایرانی مذاكره كننده با اطمینان بیشتری سخن می گویند.

مذاكره كنندگان ایرانی در دو دور مذاكرات ژنو و استانبول تاكتیك جدیدی به كار بردند و به نظر می رسد در این زمینه موفق هم بوده اند ، چرا كه با وجود نبود یك راهبرد مشخص برای برداشتن گام بعدی غرب در مواجهه با ایران ، دیپلمات های غربی حالا باید پاسخ دهند كه نتیجه تحریم ها چه بوده است ؟ و این تاكتیك جدید ایران در واقع نشان دادن عملی بی نتیجه بودن تحریم ها است.

هر چند كه تحریم ها طبیعتا اثرات و هزینه هایی در اقتصاد ملی ایران داشته است ، اما دیپلمات های ایرانی در حال حاضر با ژست ها و سخنرانی های خود در حال مخابره این پیام به غرب و افكار عمومی آنها هستند كه : " ما با تحریم ها سر سوزنی عقب نخواهیم نشست ".

اهمیت  و كاركرد این تاكتیك از آنجا ناشی می شود كه غرب  تحریم ها را با این پیش فرض به تصویب رسانده كه سبب افزایش هزینه های ایران شده و در نهایت باعث عقب نشینی این كشور از موضع هسته ای شود ، اما وقتی دیپلمات های ایرانی در جریان مذاكرات حتی حاضر به گفتگو درباره مسایلی همچون غنی سازی اورانیوم و چرخه سوخت نیستند و این مسایل را جزء حقوق خود در چارچوب معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای می دانند ، عملا كارآیی گزینه تحریم زیر سوال می رود و با زیر سوال رفتن كارآیی تحریم ها ، سه راهكار مشخص برای غرب باقی می ماند :

1- راهكار آخر یا همان حمله نظامی را در دستور كار خود قرار دهند : در این زمینه هیچ اجماعی حتی بین متحدان نزدیك عضو ائتلاف تحت رهبری آمریكا در غرب دیده نمی شود . دولت اوباما به این گزینه روی خوش نشان نمی دهد و اخیرا با اظهارات رییس سابق موساد درباره عدم دست یابی ایران به سلاح هسته ای تا 5 سال دیگر، در داخل اسراییل هم در این زمینه توفانی سیاسی و دیپلماتیك بر پا شده است . این اظهارات "داگان" در واقع و آن طور كه روزنامه " هاآرتص " نوشته است ستون فقرات گزینه حمله نظامی به ایران را فروریخت .

2- تشدید تحریم ها : این گزینه ای است كه محتمل ترین راه غرب برای ادامه موضع خود در قبال ایران است ، اما ایران همان گونه كه تا كنون نشانه داده با گزینه تحریم از میدان به در نمی رود و حاضر است هزینه های تحریم را تا جایی كه عملا سبب قفل شدن كامل سیستم كشور نشود ، به جان بخرد .

علاوه بر این طرفداران گزینه تحریم باید با "غرغر" های طرفداران جنگ نیز مقابله كنند ، وانگهی بسیاری از تحلیلگران در غرب بر این گمانند كه  تحریم ها كمی فریبنده هستند چرا كه دل بستن غرب برای نتیجه بخشی تحریم ها علیه ایران ، همانند اعطای زمان به ایران است ، یعنی همان عنصر ارزشمندی كه از نظر برخی تحلیلگران غربی ، در حكم " كیمیا " است و ایران را تبدیل به برنده بزرگ "گذر زمان" خواهد كرد.

3- كنار آمدن با ایران و پذیرش واقعیت ایران اتمی : این راهكار از نظر ایران عقلانی ترین راهكار غرب در قبال ایران است . اگر ایران احساس كند كه غرب به حقوق هسته ای اش احترام می گذارد و حق دست یابی ایران به تكنولوژی صلح آمیز هسته ای و چرخه سوخت بومی را می پذیرد ، حتی حاضر است شفافیت بسیار بیشتری از خود نشان دهد .

در این صورت است كه ایران به طور جدی می تواند امتیاز داده و امتیاز بگیرد ، چون خیالش از حق هسته ای و پذیرفته شدن جایگاه برتر این كشور در منطقه راحت می شود ، اما غرب تا كنون نشان داده كه هنوز حاضر به پذیرش این مساله نیست و بیشتر مایل است ازطریق فشار تحریمی ( و به طور مكمل تهدید نظامی )حرف خود را به كرسی بنشاند.

استاكس نت معجون شفا بخش عملیات روانی

در كنار این سه راهكار غرب ، این كشورها باید برای افكار عمومی خود هم جوابی داشته باشند تا عقب نشینی های موضعی خود و برنداشتن گام هایی كه ادعایی می كنند می توانند بردارند ، را جبران كند . " استاكس نت " و ادعای كند شدن برنامه های هسته ای ایران و اختلال جدی در تاسیسات كامپیوتری ایران ، همین دستاویز است.

عدم تشدید تحریم ها ، نتیجه بخش نبودن مذاكرات ، جواب ندان تحریم های موجود و عدم امكان حمله نظامی ، معضلاتی است كه غرب با آن مواجه است و برآیند كلی همه این اتفاقات نا میمون ( برای غرب) " گذر زمان "  به نفع ایران است.

حالا باید كشورهای غربی جوابی برای افكار عمومی خود داشته باشند تا از یك فضاحت سیاسی جلوگیری كنند و این جواب ، همان ادعای از كار انداختن یا مختل كردن برنامه هسته ای ایران از طریق كرم رایانه ای " استاكس نت " است .

با استاكس نت دهان منتقدان تا حدودی بسته می شود و در جواب سوال كسانی كه می پرسند : " پس نتیجه این تحریم ها چه شد و گام بعدی چه خواهد بود؟ " گفته می شود : لازم نیست ما كار زیادی كنیم ، استاكس نت الان در سیستم های كامپیوتری تاسیسات هسته ای ایران خوب كار می كند !!".../عصر ایران