اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

شکایت 100 استاد به وزارت علوم



شکایت استادان به وزارت علوم,وزارت علوم,وزیر پیشنهادی علوم

شکایت 100 استاد به وزارت علوم

فارغ از هیاهوی رسانه‌ها در بیرون، پشت میز کارش در طبقه چهاردهم وزارت علوم نشسته و با طمانینه به تک‌تک سوال‏ها پاسخ می‌گوید. برای همه موانع پیش‌رو راه‌حلی در چنته دارد و با وجود فضاسازی برخی رسانه‌ها از معرفی‌اش به‌عنوان وزیر پیشنهادی علوم مطمئن است، آنچنان علاقه‌ای به سوال‌های سیاسی ندارد سیاستمدارانه  از کنار پرسش‌های سیاسی می‌گذرد.

مدام می‌گوید که نمی‌خواهد مانند برخی که حاشیه‌سازی می‌کنند، وارد حواشی شود. سال‌های گذشته، سال‌های فراغت از مدیریت برای توفیقی بوده و حالا یک‌باره باید هر نیم‌ساعت یک‌بار تشکیل جلسه دهد، با معاون، مسوول، مدیر و خبرنگاران که این‌روزها میهمانان تکراری طبقه شانزدهم وزارتخانه شده‌اند.

 

زمزمه‌های حذف دانشجوی ستاره‌دار با سرپرستی او در فضای سیاسی کشور پیچیده. این‌روزها خیلی از دانشجویان و استادانی که به آنها اجحاف شده، پرونده به دست، راهی وزارت علوم شده‌اند. نزدیک به 80دانشجوی ستاره‌دار مستنداتشان را به وزارتخانه سپرده‌اند تا شاید امسال بتوانند دوباره راهی دانشگاه‌ها شوند.

صد  استاد هم شکایت‏های مختلفی به این وزارتخانه تقدیم کرده‌اند و رسیدگی به تک‌تک اینها از سوی کمیته‌ای ویژه در دستور کار است. خیلی از استادان و دانشجویان در این سال‌ها، سوای بی‌پولی و از دست دادن موقعیت‌های شغلی و تحصیلی و تدریس، زندگی دشواری را پشت‌سر گذاشته‏اند؛ افسردگی، خانه‌نشینی و عدم احساس رضایت از زندگی تنها بخش کوچکی از روایت دشواری است که بر آنها گذشته.

 

توفیقی تاکید دارد که وزارت علوم در آینده با انجام پژوهشی کیفی میزان خسارت مادی و معنوی واردآمده به دانشجویان و استادان را بررسی خواهد کرد. او برنامه‌هایی برای اجرایی شدن شعارهای انتخاباتی روحانی دارد و طرح‌هایی که در دوران اصلاحات آنچنان که باید اجرایی نشد؛ طرح‌هایی چون استقلال دانشگاه‌ها و ایجاد فضای باز سیاسی.


او درباره رای‌اعتماد نمایندگان نیز تاکید دارد که «مجلس نباید تصویر مبهمی از من داشته باشد، بنابراین باید تلاش کنم تا تصویری واقعی از خود ارایه دهم ولی اینکه مجلس قانع می‌شود یا نه در اختیار مجلس است.»

توفیقی به تغییرات گسترده اعتقادی ندارد: «در خیلی از موارد می‌شود با بهبود رفتار مدیریتی خیلی از مشکلات را حل کرد. با این وجود این مساله منتفی نیست. اگر ضرورت ایجاب کند، تغییر انجام می‌شود.»

 به‌عنوان سرپرست وزارت علوم آیا با شما صحبتی درباره وزارت شده یا خیر؟ شایعه شده شما دو دوره سه‌ماهه به‌عنوان سرپرست وزارتخانه فعالیت خواهید کرد و پس از عزل‌ونصب‌‌ها، شخص دیگری به‌عنوان وزیر به مجلس معرفی خواهد شد.


طبق اطلاع من بنابر این است که به مجلس معرفی شوم. البته این از اختیارات ریاست‌جمهوری است که هر شخصی را که تمایل دارند به‌عنوان وزیر پیشنهادی به مجلس معرفی کنند.

بعد از رای به کابینه درباره انتخاب و معرفی شما به مجلس بحث‌های زیادی مطرح شد و صحبت از آن است که کارگروهی در حال رایزنی با مجلس است، آیا این موضوع را تایید می‌کنید؟ ‌
ارتباط ما با نمایندگان مجلس برقرار است و تعاملاتی داریم. با نمایندگان بحث و گفت‌وگو می‌کنیم ولی چون هنوز رسما به مجلس معرفی نشده‌ام ارتباط رسمی به شکل حضور در کمیسیون یا فراکسیون مجلس برقرار نشده ولی حدودا از یک هفته پیش که معاون حقوقی و امور مجلس منصوب شده، ارتباطات با مجلس قوی‌تر شد. یعنی به کرات در محل وزارت علوم تبادل‌نظر داریم. بعد از معرفی، در مجلس هم حضور فعالی خواهیم داشت.

 مجلس بارها بر «برائت از فتنه» تاکید کرده. در فضای مجازی هم فیلمی از سخنرانی شما درباره حوادث پس از انتخابات 88 موجود است. گفته‌اید که نمی‌خواهید درباره این مساله حرفی بزنید، آیا فکر نمی‌کنید که این مساله به ضررتان تمام شود، به‌هرحال برخی رسانه‌ها مدام روی این فیلم مانور می‌دهند؟
من چنین استنباطی ندارم. فکر می‌کنم که بیشتر باید بر بحث و سیاست علمی تاکید شود و به مصلحت است که در مجلس راجع به آن صحبت کنم. اجازه دهید، همانطور که گفته بودم، بعد از معرفی به مجلس راجع به این مساله به نمایندگان توضیح لازم را ارایه دهم.

 در زمان انتخابات یکی از موضوعات مورد تاکید آقای روحانی فضای باز سیاسی بود. مقام‌معظم‌رهبری هم در فرمایشات خود به‌صورت مکرر بر ایجاد کرسی‌های آزاداندیشی تاکید دارند. تا چه اندازه به‌دنبال فضای باز سیاسی و ایجاد کرسی‌های آزاداندیشی در دانشگاه‌ها هستید؟


یکی از شعارهای دکتر روحانی، این است که فضای دانشگاه‌ها باید پرنشاط و پرتحرک باشد و یکی از زمینه‌هایش فضای باز سیاسی و حذف فضای امنیتی هم است که خوشبختانه در سند دانشگاه اسلامی هم به صراحت درج شده بنابراین در دانشگاه‌ها باید زمینه‌سازی شود تا فضای دانشگاه به صورت آزاد و باز برای تقویت روحیه خردورزی، پرسشگری درآمده و فضای بحث و گفت‌وگو فراهم شود.

یعنی نظام پذیرفته که ویژگی‌های دانشگاه اسلامی پرداختن به همین موضوع است و باز کردن فضای بحث، تبادل‌نظر و گفت‌وگو فارغ از تنوع در سلیقه‌ها و گرایش‌های عقیدتی سیاسی است، به نظر من این نقطه قوتی است که در سند دانشگاه اسلامی آمده و من هم با تمام امکانات از این فضا حمایت خواهم کرد. یکی از ابزارهایش هم همین تقویت کرسی‌های آزاداندیشی است.

 

منتها دانشگاه‌ها حتما باید به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی کنند که به معنای واقعی این کرسی‌ها، کرسی‌های آزاداندیشی باشد یعنی اینکه فضایی باشد به‌دور از هرگونه فضای امنیتی، به‌طوری که دانشگاهیان با آرامش و ‌بدون اضطراب در محیط دانشگاه عقاید خود را ابراز و تبادل‌نظر کنند.

 

برای نظام یک فرصت است که تلاش کنیم فضای دانشگاه باز باشد و تشکل‌های مختلف دانشگاهیان، دانشجویان، اعضای هیات علمی و کارکنان در این فضا نظرات خودشان را بیان و بحث و تبادل‌نظر کنند. این مساله به کیفیت علمی دانشگاه هم کمک می‌کند.

 برای دستیابی به این فضا استقلال دانشگاه‌ها حایز اهمیت است؛ به‌هرحال بحث استقلال دانشگاه‌ها از زمان دولت اصلاحات مطرح بوده، به نظر می‌رسد در همان دوران هم نهادسازی لازم صورت نگرفت، اگر وجه مستقل بودن دانشگاه هم با سازوکار رسمی و قانونی به رسمیت شناخته می‌شد، تغییر روسای‌جمهور سبب تغییر نگاه‌ها بر وزارت علوم و دانشگاه‌ها نمی‏شد و شاهد عزل‌ونصب‌ها آن گونه نبودیم.

 

همان‌طوری که کانون وکلا با تمام مشکلات استقلال خودش را دارد یا تغییر در دانشگاه آزاد به دلیل نهادهایش خیلی سخت‌تر از دانشگاه‌های دولتی است. چه برنامه‌ای دارید که از طرف وزارتخانه یا روسا برنامه‌ تحمیلی به دانشگاه ارایه نشود و آنها مستقل‌تر عمل کنند؟


همینطور که فرمودید مهم‌ترین گام برای استقلال دانشگاه‌ها در قانون برنامه چهارم توسعه برداشته شد که بند الف ماده 49 که در آنجا به صراحت آمده دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی، فرهنگستان‌ها با مصوبات هیات امنای خودشان اداره شوند. از نظر اداری، مالی، ‌استخدامی، تشکیلاتی و برنامه‌ریزی تابع مصوبات هیات امنا هستند که البته باید به تایید وزیر برسد.

 اما اجرایی نشده است.
بله. از نظر من تصویب این قانون اوج اعتمادی است که یک نظام به دانشگاه خودش می‌کند. این ارزشمند است و از دولت، مجلس و شورای نگهبان باید تقدیر و تشکر شود و باید با یک‌بار بازنگری این قانون تصویب شود. خوشبختانه در ماده 20 برنامه پنجم توسعه هم این ماده تقویت و تکرار شد بنابراین این روند نشان می‌دهد که اراده نظام بر این است که استقلال عملیاتی دانشگاه را به رسمیت بشناسند پس اگر مشکلی در این باب بوده است آن را باید در نحوه اجرا جست‌وجو کرد.


این اجرا در دوره اصلاحات هم دچار مشکل شد، به دلیل عدم نهادسازی، سال‌ها قبل از تصویب این قانون در سال 84 که شروع برنامه چهارم توسعه هم بود وزارت علوم تمام اختیارات عملیاتی خود را به دانشگاه واگذار کرد که سوابق آن موجود است.

 

آنجایی که اختیار به قانون نبود این روندی بود که از سال 76 شروع شد و در سال77 برنامه‌ریزی درسی به دانشگاه‌ها واگذار شد و ادامه پیدا کرد. بعضی از دلایلی که این قانون اجرا نشد نقطه مقابلش اجرا شد یعنی قانون محدودتر شد به‌خصوص در فاصله سال‌های 88 تا 92 بیشتر تمرکزگرایی در مدیریت آموزش عالی کشور به وجود آمد.

 دلیل ایجاد این تزگرایی چه بود، مگر قانون بر استقلال دانشگاه‌ها تاکید نداشت؟
 اعتقاد من این است که شاید چندان اعتقادی به قانون در عمل نداشتند و سبک دیگری را در مدیریت خود پیش گرفتند ولی اگر توفیقی باشد و من در این مسوولیت باشم این قانون را اجرایی خواهم کرد هر چند بخش‌هایی از آن اجرایی هم شده است.

 

اما بیش از این هم جای کار دارد البته در سند دانشگاه اسلامی هم آمده که از دخالت نهادهای بیرونی در دانشگاه پرهیز شود. این آفت دانشگاه‌هاست که استقلال هویتی، شخصیتی و فکری خود را از دست دهند و تابع جریان‌های بیرون از دانشگاه باشند.

 یعنی به سمت مدیریت هیات‌امنایی پیش خواهیم رفت، مدیریتی که زمینه‌ساز تقویت استقلال دانشگاه‌های ما باشد؟
براساس همین قانون تمام اختیارات به هیات ‌امنا داده شده.

 برای اجرایی‌شدن این برنامه چه خواهید کرد؟
یکی از برنامه‌های ما، تقویت هیات‌امنا و بازنگری در شرح وظایف هیات‌امنا خواهد بود. همچنین در ترکیب هیات امنای دانشگاه‌ها باید تجدیدنظر شود، وقتی این اختیارات را به دانشگاه می‌دهیم مهم‌ترین رکن آن هیات ‌امناست.

 تازگی‏ها فرهنگستان علوم، هفت‌محور پیشنهادی ارایه کرده و اتفاقا در این بیانیه بر استقلال علمی نهاد دانشگاه و انتخابی‌بودن روسای دانشگاه تاکید شده، این رهنمود تا چه میزان می‌تواند موثر باشد؟

فرهنگستان علوم بالاترین نهاد علمی است. در همه جای دنیا اینگونه است که فرهنگستان در تبیین خطوط اصلی حرکت‌های علمی کشور نقش دارد. بیانیه فرهنگستان علوم و موارد ذکرشده دقیق و کارشناسی‌شده است.

 

باتوجه به اینکه اعضای فرهنگستان شخصیت برجسته و تراز اول کشور هستند. بنابراین بیانیه می‌تواند خطوط راهنما باشد و به وزارت علوم کمک کند. سیاست ما با سیاست فرهنگستان منطبق است.

 ماجرای دولت سهمیه‌ای را که شنیده‌اید، برخی هم می‌گویند شما سهمیه‌آقای عارف هستید، روایت شما از حضور در کابینه یازدهم چیست؟
معرفی من هیچ ربطی به سهم‌خواهی نداشته، آقای عارف هم هیچ وقت چنین مطالبه‌ای نداشتند. می‌دانید که من مسوول کارگروه معرفی اعضا به دکتر روحانی بودم. کارگروه‌ها موظف بودند

بر اساس شاخص‌های تعیین‌شده، پنج نفر را به دکتر روحانی معرفی کنند. این کارگروه خوشبختانه کاملا مستقل بود. باید با شخصیت‌های برجسته آموزش عالی و دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی رایزنی می‌شد. با معرفی پنج نفر، دکتر روحانی بر اساس نظر کارگروه و ملاحظات خودشان دکتر میلی‌منفرد را معرفی کردند که با عدم‌رای اعتماد نمایندگان مواجه شد که این رای برای ما محترم است.

 

به هر حال، هر نامزدی که به مجلس معرفی شود، مسایل خودش را دارد. نمایندگان هم در کسب اطلاعات و رای‌دهی آزاد هستند. من هم امیدوارم که در مجلس به سوالات و مطالبات نمایندگان در مسایل علمی و سیاسی پاسخ دهم.

تجربه رای عدم‌اعتماد به میلی‌منفرد و نجفی را پشت سر گذاشته‏ایم، فکر می‌کنید در بحث رای اعتماد، بتوانید مجلس را قانع کنید؟
وظیفه ما تلاش و ارتباط، تعامل و آگاهی‌بخش است. واقعیت این است که وقتی فردی به مجلس معرفی می‌شود مسوول اطلاع‌رسانی، پاسخ به پرسش‌های نمایندگان و معرفی خود با تمام نقاط قوت و ضعف است، این مهم است که مجلس به شناخت کافی از آن نامزد برسد بعد از شناخت کافی رای نمایندگان چه منفی و چه مثبت محترم است و من روی آن تعصبی ندارم.

 

باید تلاش کنم تا شناخت کافی و صحیح از من به دست آید؛ بالاخره فرد باید در معرفی نقاط مثبت و منفی خود هم منصف باشد. در این شرایط رای چه منفی و چه مثبت ارزش دارد. مهم است که مجلس تصویر مبهمی از من نداشته باشد؛ بنابراین باید تلاش کنم تا تصویری واقعی از خود ارایه دهم ولی اینکه مجلس قانع می‌شود یا نه در اختیار مجلس است.

 آیا این صحت دارد که لابی‏هایی صورت گرفته و شما به دلیل واکنش‏ها و برخی فشارها از تغییر مدیران صرف نظر کرده‌اید؟
من در نخستین روز پذیرش این مسوولیت در مقابل همین سوال قرار گرفتم. تغییر معاونت و ریاست یک سیاست ملی و بنا به ضرورت است. به تغییرات گسترده اعتقادی ندارم. اعتقاد دارم که در خیلی از موارد می‌شود با بهبود رفتار مدیریتی خیلی از مشکلات را حل کرد. با این وجود این مساله منتفی نیست.

 

اگر ضرورت ایجاب کند، تغییر انجام می‌شود. این مشی خود من بوده‌ که تغییرات حداقلی انجام دهم و این را به حساب عقب‌نشینی نگذارید که من تصمیماتی داشتم و انجام ندادم. ضمن اینکه مطبوعات عزل‌و‌نصبمان را خیلی غلیظ مطرح می‌کنند که این عبارت را پررنگ می‌کند. در حالی که من چهار تعویض در معاونت و وزارت داشتم.

 وقتی آقای زاهدی به وزارت علوم آمد، آیت‌الله عمید زنجانی را از ریاست دانشگاه تهران برداشت. اما اصولگرایان در برابر این برکناری هیچ فضاسازی نداشتند. بعدتر هم ماجرای برکناری پروفسور ثبوتی از دانشگاه زنجان اتفاق افتاد و هیچ عکس‌العملی صورت نگرفت، آیا رفتار سیاسی و جناحی پشت این ماجراست؟
اولا مطبوعات از لفظ برکناری استفاده می‌کنند و من آن را نمی‌پسندم. ما از زحمات روسا و معاون قبلی تقدیر و تشکر کردیم. البته تغییر و تحول هم یک واقعیت است و باید افرادی با انرژی بیایند و به دیگران هم فرصت دهیم. اما این موضوع به هیچ‌وجه به این معنا نیست که از افراد، نقطه ضعف و تخلف گرفتم و عزل شدند.

 

تنها کافی است که با دولت‌های قبل مقایسه آماری کنید که در یک ماه تقریبا 50 جابه‌جایی داشتند. واقعیت بحث من سیاسی نیست. من سرپرست هستم و تا وقتی این مسوولیت را برعهده دارم براساس اختیارات قانونی‌ام مصلحت را انجام می‌دهم و سعی می‌کنم در جهت پیشرفت علمی کار کنم.

 اصولگرایان در تمام این سال‌ها، در برابر اخراج استادان و دانشجویان سکوت کردند و حالا برکناری رییس دانشگاه علامه طباطبایی موجی از اعتراض‌ها را به راه انداخته. فکر نمی‌کنید خیلی در برابر اعتراض‌ها سکوت کرده‌اید؟
من بنا را بر جواب‌دادن نمی‌گذارم و وارد فضای سیاسی نمی‌شوم. نحوه ‌مدیریتی من اینگونه است. به صلاح نمی‌دانم که در عرصه افکار عمومی بخواهم بحث و گفت‌وگوی سیاسی بکنم. رفتارهای ما مدیریتی، کارشناسی و علمی است و به فکر توسعه علمی کشور هستم. اگرمساله‌ای است هیات‌هایی هستند که رسیدگی کرده و جواب می‌دهند.

 مصاحبه اخیر شریعتی با روزنامه کیهان طوری است که شخصیت استادان زیر سوال می‌رود، برای این مساله به شکل خاص کاری کرده‌اید؟
دانشگاه علامه در این زمینه بیانیه داده، سیاست وزارت علوم نیز بر این است که با تمام توان از حرمت استادان دانشگاه و اعضای هیات علمی دفاع کند، همواره این کار را کرده‌ایم و برای دفاع از شأن استادان سر قولم هستم. اما اگر بخواهیم رویه استقلال دانشگاه‌ها را دنبال کنیم، واکنش به این موضوع را به ریاست دانشگاه می‌سپاریم، خوشبختانه دانشگاه با انتشار به موقع بیانیه در این زمینه هشدارهای لازم را داده و مسایل را روشن ساخته.

 و در مورد انبوه اخراج‌ها و بازنشستگی‌ها چطور؟
درباره بازنشستگی‌ها و اخراج‌ها یک کمیته تشکیل دادیم که هر کس مطالبه‌ای دارد و فکر می‌کند که حقی از او ضایع شده می‌تواند به آن مراجعه کند. همین حالا 100 استاد شكایت و مسایل خود را به وزارت علوم فرستاده‌اند.

 در نامه‌تان برای لغو بورسیه به کمبود منابع مالی اشاره داشتید، آیا واقعا ماجرای کمبود مالی بود یا نام برخی آقازاده‌ها در فهرست بورسیه‌ امسال بود؟
ببینید، نامه‌ من در این زمینه صرفا برای جلوگیری از ایجاد تعهدات بود و بس. پس جلو چیزی گرفته نشده. انگیزه من مالی است. اما اینکه بورسیه‌ها مطابق ضابطه بوده یا نه، باید بررسی شود. ما در این زمینه پیگیری می‌کنیم. اما بحث اصلی نامه من، صرفا کمبود مسایل مالی و اعتباری بوده و تعهدات قبلی را زیر پا نگذاشته. این خبر را بگو که آن مساله مرتفع شده و در این زمینه دوباره شروع به فعالیت کردیم و برای سال بعد اطلاعیه بورسیه خواهیم داد.

 بین پایبندی به اصول و افتادن کدام را انتخاب می‌کنید به کدام پایبندید؟
بنده سابقه‏ روشنی دارم. از 40 سال پیش تا الان در خدمت انقلاب هستم، به اندازه عمر همین انقلاب سابقه مدیریتی دارم و رفتار و دیدگاهم مشخص است. بنا ندارم به‌خاطر رای اعتمادگرفتن چیزی را غیرواقع‌بینانه جلوه دهم. تمام تلاشم این است که آنچه هستم را ارایه دهم تا مجلس با شناخت دقیق از من رای دهد، رایی که هر چه باشد، برای من محترم است.

همه ضررها مادی نیست، علاوه بر اخراج و بازنشستگی اجباری برخی استادان، هزینه‌های معنوی بر زندگی خانوادگی و خصوصی آنها بار شده، خانه‏نشینی برای برخی استادان با افسردگی و عدم‌رضایت از زندگی توام شده، حالا هم که آقای شریعتی با برخی صفت‏های انتقاد برانگیز، از استادان دانشگاه علامه اسم برده‌اند.

این نکته شما جدید است. حداقل وظیفه ما این است که حقوق از دست رفته آنها را برگردانیم. چه استادان بازنشسته‌ای که به ناحق از محیط دانشگاه کنار گذاشته شده‌اند و چه دانشجویی که از حق تحصیل محروم شده. این کف مطالبات است. اما وزارت علوم از اینکه پژوهش مستقلی در این بخش انجام شود، استقبال می‌کند، بسیار درخور اهمیت است که بتوانیم میزان آسیب واردشده به استادان را در این سال‌ها بررسی کنیم، چه آسیب‌های مادی و چه آسیب‌های معنوی.

 گروهی از دانشجویان، ستاره‌دار شده‌اند و این‌روزها پیگیر مطالبات خود هستند و تعدادشان به هزار نفر می‌رسد، آیا دانشگاه‌ها ظرفیت بازگشت تمام این دانشجویان را در اختیار دارند و اینکه آیا شما بر قول‌تان پابرجا هستید؟
در بازگشت دانشجویان ستاره‌دار به دانشگاه‌ها تردیدی نیست، چراکه این جزو حقوق شهروندی است و نظام اسلامی اجازه نمی‌دهد که حق هیچ‌کس پایمال شود. خوشبختانه برای بازگشت همه این دانشجویان ظرفیت کافی وجود دارد. هر وقت مشخص شد که آن دانشجو واقعا به ناحق از تحصیل بازمانده، باید به وضعیت او رسیدگی شود.

 از دانشگاه خواجه‌نصیر و فردوسی خبر رسیده که بازنشستگی شتاب‌زده و لغو قراردادها هنوز در جریان است.
مطمئن باشید، به‌تمام اینها رسیدگی می‌شود./ روزنامه شرق

 


ویدیو مرتبط :
واکنش وزارت علوم به نامه 12 هزار استاد

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آمار شکایت استادان و دانشجویان به وزارت علوم/ اعتراض به جذب و سوء مدیریت در صدر



اخبار,اخبار دانشگاه, وزارت علوم


 اخبار دانشگاه - آمار شکایت استادان و دانشجویان به وزارت علوم/ اعتراض به جذب و سوء مدیریت در صدر

دفتر بازرسی و رسیدگی به شکایات وزارت علوم گزارشی را از وضعیت شکایات دانشجویان، استادان و کارمندان به این وزارتخانه اعلام کرد که مهمترین جزئیات آن منتشر شده است. براساس این گزارش، بیشترین آمار اعتراض به جذب هیأت علمی و سوء مدیریت اختصاص دارد.

به گزارش مهر، براساس اعلام اداره کل بازرسی و پاسخگویی به شکایات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، این اداره کل به منظور استقرار و اجرای کامل ضوابط، مقررات و کشف نارسائی ها و پاسخگویی صحیح و قانونمند به متقاضیان، کوشیده است تا با ایجاد ارتباط سازنده بین طرفین دعوی و رفع مشکلات و موانع پیش روی هموطنان، به وظایف سازمانی و قانونی خود عمل کند.

بر اساس ساختار تشکیلاتی مصوب وزارت علوم تحقیقات و فناوری این اداره کل با دارا بودن دو گروه کاری تحت عناوین گروه بازرسی و گروه پاسخگویی به شکایات، مسئولیت رسیدگی به درخواست ها و شکایات واصله از ستاد وزارتخانه، دانشگاه ها، موسسات آموزش عالی، پژوهشگاه ها و سایر مراکز و سازمان های تابعه را عهده دار است.

این گزارش شامل سه محور به شرح ذیل است:

1- گزارش عملکرد گروه رسیدگی به شکایات

2- گزارش عملکرد گروه بازرسی

3- سایر فعالیت ها

1- گزارش عملکرد گروه پاسخگویی به درخواست ها و شکایات

رسیدگی به درخواست ها و شکایات واصله از دانشجویان، ارباب رجوعان همچنین نامه های ارسالی از مراجع ذیصلاح همچون دفتر مقام معظم رهبری، نهاد ریاست جمهوری، سازمان بازرسی کل کشور، واصله از سیستم سامد (سامانه ارتباط مردم و دولت)، مکاتبات ارجاع شده روزمره و پاسخگویی مناسب و هدفمند به آنها یکی از وظایف اصلی این مجموعه به شمار می آید.

در این گزارش ضمن ارائه شرحی درباره انواع درخواست ها، شکایات، پیگیری ها و گزارش های ارائه شده، فعالیت های این دفتر که امکان ارائه کمی و آماری آن وجود داشته به زبان آمار و به صورت جداول و نمودارهای فراوانی و مقایسه ای نشان داده شده است.

 

اخبار,اخبار دانشگاه, وزارت علوم

 

اخبار,اخبار دانشگاه, وزارت علوم

 

تعداد نامه های واصله به تفکیک شغل  

ردیف شغل تعداد نامه ها و درخواستهای واصله
1 دانشجویان 7199
2 اعضای هیأت علمی 2997
3 کارکنان دانشگاهها و مراکز آموزش عالی 3126
4 سایر 296

 

تعداد درخواستها و شکایات دانشجویان به تفکیک موضوع و اقدام

ردیف موضوع تعداد در دست بررسی مختومه
1 اعتراضات دانشجویی (اخراج؛ مشکلات آموزشی، رفاهی، دانشجویی و غیره) 771 695 76
2 اعتراض به احکام صادره در کمیته های انضباطی 585 82 503
3 اعتراض به نحوه گزینش بدون کنکور استعدادهای درخشان 1164 146 1018
4 اعتراض به سوء مدیریت و عملکرد روسا و مسئولان دانشگاهها 2428 393 2035
5 اعتراض به نتایج آزمونهای سراسری در مقاطع مختلف 1568 20 1548
6 سایر موارد 683 96 587
جمع   7199 1432 5767

 

تعداد درخواستها و شکایات کارکنان به تفکیک موضوع و اقدام

ردیف موضوع تعداد در دست بررسی مختومه
1 اعتراض به اخراج کارکنان رسمی و پیمانی 353 52 301
2 // رسمی و پیمانی 1164 143 1021
3 اعتراض به احکام صادره در هیأتهای رسیدگی به تخلفات اداری 241 56 185
4 اعتراض به عدم تبدیل وضعیت استخدامی 633 21 442
5 سایر 735 57 678
جمع   3126 329 2627

 

2 - عملکرد گروه بازرسی:

دفتر بازرسی و پاسخگویی به شکایات طی یک سال گذشته علاوه بر بررسی و پاسخگویی به درخواست ها و شکایات واصله، در موارد لزوم با اعزام تیم های بازرسی به دانشگاه ها و مراکز مورد نظر اقدام به تکمیل تحقیقات و بررسی های خود کرده است. به علت حجم بالای شکایات دریافتی عمده وقت و نیروی این اداره کل مصروف رسیدگی به شکایات می شود؛ از این رو جهت انجام بهینه وظیفه بازرسی در مواقعی از همکاری کارکنان مرد با اعتماد در سایر ادارات وزارت متبوع و نیز از کارکنان و اعضای هیات علمی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی مورد نظر نیز استفاده می شود.

 

همچنین به منظور انسجام بخشیدن به فعالیت ها و تعیین دقیق تر وظایف بازرسی پیش نویس آیین بازرسی در 17 ماده و 2 تبصره تهیه و تدوین شده است. لازم به ذکر است که وظایف بازرسی در این اداره کل به سه صورت انجام می پذیرد: 1- بازرسی موردی؛ براساس شکایات واصله به گروه پاسخگویی به شکایات 2- بازرسی دوره ای؛ برحسب وظیفه ذاتی این اداره کل به صورت مستمر و به منظور اطلاع از وضعیت عملکردی دانشگاه ها، موسسات و مراکز زیر مجموعه

 

3- بازرسی ویژه؛

جهت بررسی پرونده های خاص ارجاعی از سوی مقام عالی وزارت یا نهادها و مراجع و مقامات کشوری در این زمینه می توان به اعزام گروه های بازرسی به دانشگاه های تهران، صنعتی شریف، علم و صنعت ایران، خوارزمی، علامه طباطبایی، خواجه نصیر الدین طوسی، علوم اقتصادی، گیلان، الزهرا (س)، پیام نور، بین المللی امام خمینی (ره)، امام حسین (ع)، مرکز نشر دانشگاهی، بنیاد دانشنامه نگاری ایران، موسسه علوم تربیتی دانشگاه خوارزمی، موسسه علوم و فناوری رنگ، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، سازمان امور دانشجویان و تعدادی از موسسات آموزش عالی غیر دولتی غیر انتفاعی اشاره کرد.

 

همچنین به منظور عملیاتی شدن وظایف گروه بازرسی، لیستی از دانشگاه ها و موسسات غیرانتفاعی- غیردولتی به تفکیک هر استان (31 استان) تهیه و بر اساس اولویت تعیین شده از جانب گروه پاسخگویی به شکایات تقویم ماموریت های گروه بازرسی در بازه های زمانی 3 ماهه تدوین شده است.

 

3- سایر فعالیت ها:

تشکیل کارگروه ارتقاء سلامت نظام اداری و مقابله با فساد:

بر اساس تکالیف مشخص شده در «قانون ارتقاء سلامت نظام اداری و مقابله با فساد» مصوب کارگروه ارتقاء سلامت نظام اداری و مقابله با فساد با شرح وظایف زیر در هر یک از دستگاه های اجرایی تشکیل شود: - سیاستگذاری در زمینه اجرای کامل برنامه های ارتقای سلامت نظام اداری و مبارزه با فساد - شناسایی گلوگاه های مفسده خیز و اصلاح فرآیند - انجام امور و ارائه راهکارهای مناسب برای رفع آن - تدوین شاخص های اختصاصی و ارائه راهکارهای علمی ارتقای سلامت نظام اداری و مبارزه با فساد - بسترسازی و آموزش سلامت اداری و ترویج فرهنگ فسادستیزی - سیاستگذاری و نظارت بر تشکیل و فعالیت کمیته های فرعی در دانشگاه ها و سازمان های تابعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری - استفاده از ظرفیت ها و تجربیات کارکنان، اساتید و صاحب نظران دانشگاه در جهت ارتقاء سلامت اداری بر این اساس طی نامه خطاب به وزیر علوم، تشکیل کارگروه ارتقاء سلامت نظام اداری و مقابله با فساد پیشنهاد شد.

 

متعاقبا با هدف بررسی راهکارهای علمی همچنین عملیاتی کردن برنامه اصلاح نظام اداری وزارت متبوع بویژه مبحث "صیانت از حقوق مردم و ارتقاء سلامت اداری" نشستی در روز چهارشنبه پانزدهم مرداد ماه سال جاری در وزارت علوم با حضور 30 نفر از مدیران کل و روسای مراکز ستاد، مدیران سازمان بازرسی کل کشور، رئیس امور سلامت اداری و صیانت از حقوق مردم معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور و رئیس پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات برگزار شد.

 

پس از برگزاری نشست فوق طی نامه مورخ 26 مردادماع خطاب به فریدون - مشاور وزیر و مدیرکل دفتر وزارتی، تشکیل کارگروه و صدور احکام اعضای آن با ترکیب زیر طبق بند «ب» ماده «1» آئین نامه پیشگیری و مقابله نظام مند و پایدار با مفاسد اقتصادی در قوه مجریه به مصوب هیات وزیران، همچنین ثبت فعالیت های وزارت متبوع در سامانه نظارت بر اجرای قوانین مربوطه، پیشنهاد شد: 1- مدیرکل بازرسی و پاسخگویی به شکایات (رئیس دبیرخانه) 2- معاون بازرسی و پاسخگویی به شکایات (دبیر دبیرخانه) 3- مدیرکل دفتر وزارتی 4- رئیس حراست مرکزی 5- رئیس مرکز نظارت و ارزیابی آموزش عالی یا یکی از معاونان مرتبط 6- مدیرکل امور اداری 7- مدیرکل امور مالی 8- مسئول هماهنگی هیات های رسیدگی به تخلفات اداری 9- رئیس مرکز جذب اعضای هیات علمی با یکی از معاونان مرتبط 10- رئیس سازمان سنجش آموزش کشور یا یکی از معاونان مربوط 11- رئیس سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران یا یکی از معاونان مربوط 12- رئیس سازمان امور دانشجویان یا یکی از معاونان مربوط 13- یکی از کارشناسان اداره کل بازرسی و پاسخگویی به شکایات 3-2)

 

طراحی سامانه بازرسی و پاسخگویی به شکایات:

در اجرای مفاد نامه مورخ 19/6/1392 سازمان بازرسی کل کشور و اجرای تکالیف مندرج در ماده 25 قانون ارتقاء سلامت اداری و مبارزه با فساد، مبنی بر بازنگری و مهندسی مجدد سامانه پاسخگویی به شکایات و مکانیزه کردن آن به نحوی که دریافت شکایات به طور غیرحضوری اخذ و توسط واحدهای مسئول پیگیری شود، با توجه به نیاز این دفتر اقداماتی به شرح ذیل صورت گرفته است: - مکاتبه با مدیرکل محترم تحول اداری و فناوری اطلاعات و شرح اصلاحات درخواستی و مورد نیاز.

 

- ارائه طرح اولیه فرم شکایات و اعلانات و روند چرخه فرآیند مربوطه جهت پیاده سازی مطلوب در سایت وزارت متبوع. - برگزاری جلسات متعدد با کارشناسان فناوری اطلاعات و شرکت های مختلف ارائه دهنده خدمات مورد بحث و انتخاب بهترین گزینه از نظر تطابق خواسته ها و توانایی شرکت در برآورده کردن آن. همگام با به روزرسانی پورتال وزارت علوم پورتال بازرسی و پاسخگویی به شکایات، پس از شرکت در جلسات آموزشی و اطلاع رسانی موضوعات قابل گزارش توسط کارشناسان این به روزرسانی شد.

 

حضور در جلسات شورای بررسی موارد خاص مرکزی وزارت متبوع (سازمان دانشجویی):

جلسات شورای بررسی موارد خاص مرکزی موارد خاص سازمان دانشجویی جهت رسیدگی به پرونده های قابل طرح و با هدف کمک به حل مشکلات آموزشی دانشجویان برگزار می شود که مدیرکل بازرسی و پاسخگویی به شکایات نیز در این کمیسیون عضویت دارد.

 

لازم بذکر است که طی یک سال اخیر تعداد 24 جلسه کمیسیون موارد خاص برگزار شده که این مدیریت در آنها حضور فعال داشته است.

 

حضور در جلسات شورای موارد خاص سازمان سنجش آموزش کشور:

کمیسیون موارد خاص سازمان سنجش آموزش کشور به منظور مساعدت به دانشجویانی برگزار می شود و دارای مشکلاتی با موضوعات ثبت نام، تغییر رشته، انتقال بازگشت به تحصیل و... هستند که مدیرکل بازرسی و پاسخگویی به شکایات در این کمیسیون نیز عضویت دارد. طی یکسال گذشته تعداد 24 جلسه تحت این عنوان در سازمان سنجش آموزش کشور برگزار شده که مدیرکل دفتر بازرسی و پاسخگویی به شکایات نیز به عنوان یکی از اعضای آن در آنها حضور فعال داشته است.

 

 اخبار دانشگاه  - مهر