اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

شکاف طبقاتی؛ فرزند شوم فساد و ویژه خواری



اخبار,اخبار اقتصادی ,فساد مالی

 

اخبار اقتصادی - شکاف طبقاتی؛ فرزند شوم فساد و ویژه خواری

در کنار این آمار و افزایش میزان خودروهای وارداتی و صرف هزینه های هنگفت بابت خرید آن شاهد افزایش روز به روز تعداد دست‌فروشان، فقیران و مستمندان در جامعه هستیم. در حالی که جوانی بیست ساله باید سوار بر ماشین میلیاردی خود در خیابان های شهر گاز می دهد، دختر و پسری خردسال باید برای تامین مخارج خانواده خود به دستفروشی و هزار عمل دیگر دست بزنند. این ها واقعیاتی است که متاسفانه گریبان جامعه ایران را گرفته است.

براساس تازه‌ترین آمار گمرک ایران در فروردین ماه سال جاری 2309 دستگاه خودروی سواری به ارزش 52 میلیون دلار وارد کشور شد.

به گزارش اعتدال، واردات خودروهای خارجی در نخستین ماه سال 1393 از نظر تعداد و ارزش به ترتیب 348.35 و 344.79 درصد نسبت به فروردین سال قبل افزایش یافته است. بر اساس اعلام گمرک خودرویی به ارزش 204 هزار و 16 دلار گران‌قیمت‌ترین خودروی وارداتی در فروردین امسال بود.

اما از روی دیگر سکه خبرهای خوشی را نمی توان شاهد بود. در کنار این آمار و افزایش میزان خودروهای وارداتی و صرف هزینه های هنگفت بابت خرید آن شاهد افزایش روز به روز تعداد دستفروشان، فقیران و مستمندان در جامعه هستیم. در حالی که جوانی بیست ساله باید سوار بر ماشین میلیاردی خود در خیابان های شهر گاز می دهد، دختر و پسری خردسال باید برای تامین مخارج خانواده خود به دستفروشی و هزار عمل دیگر دست بزنند. این ها واقعیاتی است که متاسفانه گریبان جامعه ایران را گرفته است.

به رغم ادعای دولت پیشین مبنی بر کاهش نابرابری های اقتصادی و توزیع عادلانه ی ثروت میان مردم، اما پدیده ی شوم شکاف طبقاتی در سال های گذشته به طور روزافزون و محسوسی افزایش یافته است.

براستی چرا طی سال های گذشته فاصله ی طبقاتی در کشور چنین آشکار رخ نمایی کرده است؟ رشد این پدیده چه پیامدهایی در پی دارد و چگونه باید با آن مبارزه کرد؟ مشکل نه واردات کالا و خودروی لوکس است و نه از قوانین واردات گمرک. مشکل نه از پول دار شدن و مسلما نه از فقیران، مشکل را باید در جای دیگر جستجو کرد.

افزایش شکاف طبقاتی نشان از مسایل و مشکلات دیگری نظیر  پول های باد آورده، فساد و رانت خواری و رابطه در نهاد های قضایی، مقننه و اجرایی کشور است. مشکل از اعمال سیاست هایی که به افزایش شکاف طبقاتی در ایران انجامیده است. مشکل ساختار بیمار اقتصاد ایران است. مشکل تصمیمات اقتصادی است که باعث شد اقشار ثروتمند پولدار تر و مرفه تر شوند و همرمان با آن اقشار میانه به زیر خط فقر رانده شوند و مستمندان نیز فقیرتر شوند.

آنچه مسلم است حاکمیت رانت بر اقتصاد ایران عاملی عمده در رشد بیش از اندازه ثروت عده ای به قیمت بدبختی عده دیگر است. در اقتصادی که حرف اول ان را رانت و باندبازی و بهره مندی عده ای خاص از پرنفوذان در نهاد های قدرت و ثروت می زند، افزایش شکاف طبقاتی یکی از صدها بیماری آن است. از این رو می توان نظام دولتی اقتصاد در ایران را زمینه ساز اصلی شکل گیری بسیاری از رانت های اقتصادی و سیاسی و در نتیجه افزایش شکاف طبقاتی دانست.

با گسترش فساد ناشی از رانت، درآمدهای عمومی به سوی افرادی خاص  نشت می‌کنند. منابعی که باید در خدمت خدمات عمومی قرار گیرد، کاهش می‌یابند. تصمیم‌سازی دولتی مختل می‌شود و دولت‌ها در رساندن خدمات دولتی مورد نیاز شکست می‌خورند. فساد موجب می‌گردد برخی افراد دسترسی ویژه‌ای به منابع داشته باشند. آنها تاثیر ویژه‌ای بر مسیر مصرف و سیاست‌ها می گذارند.

حال دولت مانده است و میراثی دیگر از دولت قبل به نام شکاف سنگین طبقاتی. از یک سو مردم خواهان کم شدن شکاف و مبارزه با فساد و رانت و افزایش قدرت خرید و رفاه خود هستند و دسترسی به منابع عمومی را حق همه می دانند. از سوی دیگر برخی از رانت خواران که به مرحمت رانت فساد رشد کرده اند بر سر راه دولت از رسیدگی به وظیفه اصلی خویش و برقراری انضباط مالی و پولی سنگ اندازی می کنند. اما باید منتظر ماند و دید دولت یازدهم که مبارزه با ویژه خواران را با اعلام 575 بدهکار بزرگ بانکی آغاز کرده تا کجا می تواند در مبارزه با فساد گام بردارد. 

اخبار اقتصادی - اعتدال

 


ویدیو مرتبط :
شکاف طبقاتی؟خخخخ

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

رئیس‌جمهور: باید با ویژه‌خواری و فساد مبارزه شود/بیت‌المال باید به خزانه بازگردد



اخبار ,اخبار سیاسی ,وزارت نفت

 

اخبار سیاسی - در نشست با وزیر، معاونان و مدیران وزارت نفت
رئیس‌جمهور: باید با ویژه‌خواری و فساد مبارزه شود/بیت‌المال باید به خزانه بازگردد

رئیس‌جمهور با اشاره به اهمیت مسأله انرژی به عنوان یکی از مؤلفه‌های قدرت ملی در تعامل با دنیا، بر ضرورت تلاش همه مسئولان و مدیران نفت و گاز کشور و تربیت و استفاده از نیروی انسانی متخصص در راستای توسعه و بهره‌برداری از ظرفیت‌های موجود در کشور تأکید کرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی پیش از ظهر امروز (دوشنبه) پس از دیدار سرزده از وزارت نفت، در جلسه‌ای با وزیر، معاونان و مدیران ارشد وزارت نفت با تقدیر از تلاش‌های دلسوزانه همه کسانی که در مقاطع مختلف برای حرکت و استقلال در صنعت نفت، اقدامات مهمی انجام داده‌اند، به طور ویژه از همه کسانی که در دوران دفاع مقدس برای حفظ و حراست از پالایشگاه‌های کشور فداکاری کردند تقدیر کرده، یاد و خاطره همه شهیدان این عرصه بویژه شهید تندگویان را گرامی داشت.

وی با بیان اینکه "حضور سرزده در وزارتخانه‌ها و گفت‌وگو با مدیران و مسئولان آن، یکی از برنامه‌های دولت تدبیر و امید است"، گفت: یکی از دلایل حضور در وزارت نفت به خاطر تلاش‌های فراوان مسئولان و کارکنان این وزارتخانه بویژه در زمستان امسال بود؛ چراکه اگر خللی در زمینه گازرسانی به مردم در آن ایام صورت می‌گرفت، موجب بوجود آمدن مشکلات بیشتری برای مردم می‌شد.

نفت همچنان مهمترین و بالاترین صنعت در کشور است
روحانی اهمیت صنعت نفت در کشور را از دیگر دلایل حضور در جمع مدیران و مسئولان وزارت نفت عنوان کرد و افزود: این درست است که باید اتکاء خود را از نفت برداریم و از شرایط تک‌محصولی خارج شویم، اما نفت همچنان به عنوان مهمترین و بالاترین صنعت در کشور قابل ملاحظه است.

رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: اینکه امروز قدرت‌های بزرگ به این منطقه چشم دوخته‌اند، بخاطر آن است که بخش عمده‌ای از انرژی جهان در این منطقه قرار داشته و اتکای انرژی در آینده هم به این منطقه خواهد بود.

وی با بیان اینکه "منطقه خلیج فارس و انرژی موجود در این منطقه بسیار حائز اهمیت است"، گفت: ایران با وجود تبلیغات و گفتارهای غلط، بزرگترین قدرت منطقه است و تاریخ، تمدن، نیروی انسانی، موقعیت ژئوپلیتیک و حساسیت کشور ما موجب شده تا جایگاه مهم و ویژه‌ای داشته باشیم.

روحانی افزود: چگونگی استفاده از این جایگاه به نحوی که به عزت و بزرگیمان لطمه وارد نشود و بتوانیم از آن در تعامل با دنیا استفاده کنیم، موضوع بسیار مهمی است.

ظرفیت بالای تولید نفت، ظرفیت تعامل ما با دنیا را افزایش خواهد داد
رئیس‌جمهور با بیان اینکه "امروز برای رسیدن به رشد و پیشرفت باید با اتکا به سرمایه ملی، تعامل سازنده با دنیا اتفاق بیافتد"، اظهار کرد: اینکه باید ظرفیت تولید نفت در کشور را افزایش دهیم مهم است؛ چراکه این ظرفیت در حقیقت قدرت ایران است و در صورت داشتن این قدرت جایگاه ما در جهان ارتقا یافته و ظرفیت تعامل ما با دنیا افزایش خواهد یافت.

وی با تأکید بر اینکه "باید از نفت به عنوان قدرت ملی در تعامل عزتمندانه، سازنده و غیرمنفعلانه با دنیا استفاده کنیم"، تصریح کرد: نفت همچنان اهمیت خود را برای سالیان طولانی حفظ خواهد کرد.

روحانی بر اهمیت نقش نیروی انسانی و مدیران لایق در استفاده صحیح و بهینه از منابع کشور نیز تاکید کرد و گفت: باید مراکز علمی و آموزشی در کشور تقویت شوند؛ چراکه همه کسانی که امروز در این زمینه درس می‌خوانند و لایق هستند سرمایه‌های اصلی کشور به شمار می‌روند.

رئیس‌جمهور اضافه کرد: در کنار تربیت نیروی انسانی متخصص باید برای صیانت و استخراج نفت، تکنولوژی را هم وارد کنیم؛ چراکه امروزه استحصال صیانتی و استخراجی بدون تکنولوژی امکان‌ناپذیر است و بهینه‌سازی تکنولوژی در راستای صیانت از نفت است.

رشد اقتصادی هرگز با فساد صورت نمی‌گیرد
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر ضرورت مبارزه با فساد بویژه در حوزه نفت و گاز، خاطرنشان کرد: ما می‌خواهیم هر کاری که در نفت و گاز کشور چه توسط بخش خصوصی و چه دولتی انجام می‌شود، در چارچوب رقابت دقیق، کارآمدی و کارایی قرار دهیم و از رانت‌خواری و ویژه‌خواری جلوگیری کنیم.

وی در همین راستا خاطرنشان کرد: مردم از دولت انتظار دارند و ما باید واقعیت را برای آنها بازگو کنیم و مسیر را برای آینده پیش پای همه بگذاریم.

روحانی تصریح کرد: رشد اقتصادی هرگز با فساد صورت نمی‌گیرد و باید تلاش شود تا اموال بیت‌المال که از خزانه رفته بازپس گرفته شود.

رئیس‌جمهور همچنین از مسئولان وزارت نفت خواست تا هر منطقه‌ای که قرار است در آن توسعه نفت و گاز صورت گیرد، به نحوی در چارچوب قانون بهبود زندگی مردم آن منطقه نیز مورد نظر قرار گیرد تا خدای ناکرده دود توسعه به چشم مردم نرود.

وی تاکید کرد: ما باید تعامل با دنیا را تسهیل کنیم، چراکه امروز فقط ایران تنها دارنده نفت و گاز در دنیا نیست و این تعامل در دنیا همواره بر اساس منافع مشترک است. ما باید کاری کنیم تا ضمن ایجاد جاذبه برای جذب سرمایه‌گذاری‌ها حداکثر استفاده در راستای منافع ملی خود را به دست آوریم.

روحانی به دیدار با مدیران شرکت‌های بزرگ نفتی در حاشیه اجلاس داووس نیز اشاره کرد و گفت: بنا شد که ساختار و مدل جدیدی را طراحی و ارائه کنیم تا با این ساختار جدید بتوانیم رقابتی با دیگران داشته و نفت با راندمان بالا و صیانتی‌تر تولید کنیم.

تردید ندارم که مشکلات را حل خواهیم کرد
رئیس‌جمهور با تأکید بر ضرورت بهره‌برداری از منابع مشترک نفتی و گازی ایران با کشورهای همسایه، تصریح کرد: عدم استفاده از این منابع به هیچ وجه قابل تحمل نیست، چراکه این امانتی است متعلق به مردم که در اختیار ما قرار دارد و بسیار مهم است که بتوانیم امانتدار خوبی باشیم.

وی افزود: مهمترین مسأله برای حفظ امانت کشور و مردم استفاده حداکثری از میادین مشترک نفتی و گازی است و در این مسیر نباید از هیچ تلاشی فروگذار کرد.

روحانی با بیان اینکه "باید به آینده کاملا امیدوار باشیم و هیچ دغدغه‌ای در مسیر تلاشمان وجود نداشته باشد"، اظهار کرد: من امروز به آینده بیش از گذشته امیدوارم و تردید ندارم که مشکلات را حل خواهیم کرد.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه باید در مسیر حل مشکلات اراده‌های قوی داشت و به خدا تکیه کرد و به برخی حرف‌های بیهوده اهمیت نداد، گفت: البته انتقاد حق همه است اما غیر از آن را باید تحمل کنیم و بدانیم هر مقدار صبر و تحمل ما بیشتر باشد در نزد خداوند اجر بیشتری خواهیم داشت.

استقبال جامعه جهانی از بزرگی و عظمت ایران افزایش یافته است
وی با اشاره به اینکه امروز شرایط متفاوت شده و استقبال جامعه جهانی از بزرگی و عظمت ایران افزایش یافته است، تصریح کرد: باید دست به دست هم داده و بی‌تفاوت نسبت به برخی نیش و کنایه‌ها با امیدواری مسیر پیش رو برای تعالی کشور را طی کنیم.

روحانی در پایان ضمن تقدیر از همه تلاش‌گران وزارت نفت گفت: امروز وزارت نفت در خط مقدم توسعه و پیشرفت کشور بوده و در دیپلماسی پیشتاز است و می‌تواند بیشترین تأثیر را در توسعه کشور داشته باشد.

پیش از سخنان رئیس‌جمهور، بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت گزارشی از شرایط موجود، فعالیت‌ها و اقدامات، دستاوردها و برنامه‌ریزی‌های این وزارتخانه در راستای تکمیل و توسعه بخش‌های گوناگون نفت و گاز در کشور ارائه کرد.

همچنین برخی از مدیران ارشد نفتی و گازی کشور هم ضمن ارائه گزارش از فعالیت‌های خود، مشکلات و چالش‌های پیش روی فعالیت‌های خود را با رئیس‌جمهور در میان گذاشتند. 

اخبار سیاسی - ایسنا