اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

سیاست جدید دولت روحانی درباره یارانه نقدی


سیاست جدید یارانه‌ای دولت برای سال 94 با بن‌بستی که در پرداخت یارانه نقدی دولت را گرفتار کرده است، اعلام شد و قرار است در سال آینده هم همچنان دولت به همه خانوارها یارانه نقدی بپردازد و حذف پردآمدها از دریافت یارانه نقدی بایگانی شود.

خبرگزاری مهر: سیاست جدید یارانه‌ای دولت برای سال 94 با بن‌بستی که در پرداخت یارانه نقدی دولت را گرفتار کرده است، اعلام شد و قرار است در سال آینده هم همچنان دولت به همه خانوارها یارانه نقدی بپردازد و حذف پردآمدها از دریافت یارانه نقدی بایگانی شود.

دولت این روزها در حالی درگیر تدوین و نهایی کردن بودجه سال 94 کل کشور است که بر اساس قانون بودجه سال جاری، دولت مکلف به حذف دهک‌های پردرآمد یارانه بگیر از طریق شناسایی آنها بود و به نظر می رسید که این طرح در سال 94 در ادامه برنامه های سال 93 اجرایی شود.

اما دولت نه تنها نتوانست به تکلیف قانونی خود برای حذف ثروتمندان و پردرآمدها از دریافت یارانه نقدی در سال 93 اقدام کند، بلکه محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت روز گذشته اعلام کرد که یارانه نقدی به همه خانوارها در سال 94 پرداخت خواهد شد.

با این گفته سخنگوی دولت، برنامه دولت تدبیر و امید برای هدفمندی یارانه ها در سال 94 هم اعلام و مشخص شد که دولت فعلا برنامه ای برای حذف پردرآمدها از دریافت یارانه های نقدی ندارد و همچنین به نگرانی های برخی ها در این زمینه پاسخ داده شد.

معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری توصیه کرد که خانواده‌هایی که می‌توانند بدون یارانه زندگی کنند به دولت اجازه بدهند که این منابع را برای اجرای طرح هایی مثل طرح تحول سلامت مجددا به جامعه برگرداند.

البته این موضوع در گذشته هم مطرح شد و دولت از طریق ثبت نام دوباره ای که انجام داد از مردم درخواست کرده بود که از ثبت نام برای دریافت یارانه نقدی انصراف دهند که البته این امر چندان مورد اقبال مردم قرار نگرفت و همچنان دولت مجبور به پرداخت یارانه نقدی شد.

این در حالی است که حتی نمایندگان مجلس نسبت به عدم اجرای تکلیف قانونی دولت برای حذف دهک‌های پردرآمد یارانه‌بگیر انتقاد می کنند و تعلل دولت برای اجرای این برنامه و شناسایی افرادی که نیازی به یارانه نقدی دولت با توجه به کمبود منابع مالی تامین یارانه نقدی 76 میلیون متقاضی ندارد، اخیرا باعث انتقاداتی از سوی مجلس نسبت به عدم اجرای این تکلیف قانونی شده است.

از سوی دیگر با دستور اخیر رئیس جمهور مبنی بر اینکه وزارت تعاون ظرف دو ماه، دستگاه‌هایی که می‌توانند در تشکیل بانک اطلاعاتی همکاری داشته باشند را معرفی کند و به تأیید هیئت دولت برسد، به نظر می رسید که دولت می خواهد گام هایی را برای حذف پردرآمدها بردارد، اما با خبر روز گذشته نوبخت عملا خط بطلانی به این استنباط کشیده شد.

احمد میدری، معاون رفاه وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از تشکیل کمیته شناسایی خانوارها خبر داده و اعلام کرده است: این وزارتخانه بر اساس بانک اطلاعاتی پیشنهاداتی را به مجمع سازمان هدفمندی یارانه ها می دهد؛ البته با تشکیل بانک اطلاعاتی صرفاً بحث شناسایی و حذف یارانه‌بگیر پردرآمد را دستور کار نداریم.

پیش از این معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه هنوز به راهکاری برای حذف یارانه اقشار پردرآمد نرسیده‌ایم، برهمین اساس دولت به مدت طولانی یارانه‌ای را که دیگران بنا گذاشته‌اند، باید پرداخت کند و چاره‌ای جز آن ندارد، گفت: هم اکنون روشی که برای ارائه یارانه و شناسایی اقشار پردرآمد دولت می تواند اتخاذ کند، آن است که خود افراد یارانه بگیر را طبقه بندی کرده و یارانه آنها را حذف کند در حالی که ممکن است افرادی حذف شده که سطح درآمدی آنها کمتر از باقی ماندگان در لیست دولت باشد.

اسحاق جهانگیری ادامه داد: دغدغه اصلی دولت این است که بتواند به بهترین راهکار برای حذف دریافت یارانه بگیران پردرامد دست یابد و هر وقت به این راهکار برسد و از آن اطمینان لازم داشته باشد که افراد یارانه بگیر حذف شده، سطح درآمدی بالاتری از مشمولان دریافت یارانه دارند، حتما این کار را صورت خواهد داد.

اما علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی چندی پیش از شناسایی اغنیا طی ماه‌های آتی خبر داد و گفت: تا پایان سال تصمیم‌گیری‌ها بر اساس شناسایی خانوارها انجام می‌گیرد.

وی با بیان اینکه یارانه نقدی پردرآمدها در آینده نزدیک حذف خواهد شد، گفت: یکی از مشکلاتی که در بخش یارانه‌های نقدی با آن روبه‌رو هستیم ضعف در شناسایی خانوارهاست که قرار شده بانک اطلاعاتی با همکاری دستگاه‌ها تشکیل شود و به‌طور حتم ظرف ماه‌های آتی درصد خطاها کاسته خواهد شد و در این صورت می‌توانیم تعداد دقیق نیازمندان و افرادی را که باید به آنها یارانه تعلق گیرد، شناسایی کنیم.

ربیعی ادامه داد: در گذشته به‌دلیل فقدان بانک اطلاعات به تمامی مردم یارانه تعلق می‌گرفت اما با تشکیل بانک اطلاعات این مشکل برطرف خواهد شد و تا پایان سال تصمیم‌گیری‌ها بر اساس شناسایی خانوارها انجام می‌گیرد ضمن اینکه ما نمی‌خواهیم بی‌عدالتی با تصمیم‌گیری‌های‌مان همراه شود.

وی در عین حال با اعلام اینکه 5 تا 6 میلیون فرد پُردرآمد داریم که میزان ثروت آنها با میزان ثروت پولداران یا ثروتمندان در کشورهایی مثل آمریکا چندان تفاوتی ندارد، گفت: ما در اجرای برنامه یارانه 7 میلیون نفر فقیر را شناسایی کرده‌ایم؛ ضمن اینکه در آینده‌ای نزدیک میزان این 7 میلیون نفر به 10 میلیون نفر افزایش خواهد یافت.

این در حالی است که وزیر اقتصاد چندی پیش از نهایی شدن شناسایی 10 میلیون نفر از اغنیا و ثروتمندان به منظور حذف یارانه نقدی آنها خبرداده و اعلام کرده بود که این افراد به زودی و آرام آرام از فهرست یارانه بگیران حذف می شوند و لیست جدید یارانه بگیران به زودی نهایی می شود.

طیب نیا گفته است: برای اجرای تکلیف مجلس به منظور حذف یارانه بگیران ثروتمند، کمیته‌ای در ستاد هدفمندی یارانه‌ها با محوریت وزارت رفاه تشکیل شده تا برای اجرای کامل طرح هدفمندی یارانه‌ها اقدام لازم را صورت دهد.


ویدیو مرتبط :
حتما ببینید - روشنگری دکتر احمدی نژاد درباره یارانه و یارانه دادن در دولت روحانی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

میزان یارانه‌ نقدی در دولت روحانی


علی طیب نیا، وزیر پیشنهادی اقتصاد در اولین اظهار نظر خود گفته است كه نظام پرداخت یارانه نقدی باید اصلاح شود. به گفته وی روش فعلی با عدالت منافات دارد چرا که همه مردم ایران با هر سطح درآمدی، به‌طور یکسان مشمول دریافت یارانه نقدی می‌ شوند.

فرارو: علی طیب نیا، وزیر پیشنهادی اقتصاد در اولین اظهار نظر خود گفته است كه نظام پرداخت یارانه نقدی باید اصلاح شود. به گفته وی روش فعلی با عدالت منافات دارد چرا که همه مردم ایران با هر سطح درآمدی، به‌طور یکسان مشمول دریافت یارانه نقدی می‌ شوند.

یك كارشناس حوزه اقتصاد معتقد است كه دولت احمدی نژاد بهترین راه پرداخت یارانه ها كنار گذاشت و آسان ترین راه را انتخاب كرد. به همین دلیل لازم است تا دولت روحانی با یك بررسی دقیق جایگاه هر فرد در دهك های اقتصادی را مشخص كند و بهتر است كه در پرداخت نقدی یارانه ها تجدید نظر كند.

پیش از اجرای قانون هدفمندی دولت احمدی نژاد اقدام به جمع آوری اطلاعات از خانوار كرد تا نظام خوشه بندی را برای پرداخت یارانه ها اجرا كند. اما این بررسی به دلیل مشكلات آماری با شكست مواجه شد و بر این اساس دولت تصمیم گرفت تا پرداخت یكسان یارانه ها را در دستور كار قرار دهد.

دكتر علی قنبری استاد دانشگاه و كارشناس مسائل اقتصادی گفت: «حرف آقای طیب نیا درست است و بهتر است كه به تناسب درآمدها یارانه پرداخت شود. اما بهتر است كه یارانه به صورت غیر نقدی پرداخت شود. پرداخت یارانه باید به صورت كالایی یا بهداشتی و درمانی یا آموزشی و فرهنگی صورت بگیرد.»

دكتر قنبری افزود: «اما شیوه پرداخت عادلانه با مشكلاتی روبرو است. جایگاه افراد در دهك ها مشخص نیست چرا كه در ایران درآمدها هیچگاه به صورت شفاف بیان نمی شود. بهتر است كه بر اساس هزینه این كار صورت بگیرد.»

وی در خصوص جمع آوری اطلاعات بر اساس هزینه گفت: «در علم آمار یكی از جایگزین ها برای برآورد درآمد افراد، تعیین میزان هزینه پرداختی آنها در یك ماه است. بر این اساس از آنجایی كه افراد حاضر به بیان شفاف درآمد خود نیستند بهتر است كه برای جمع آموری اطلاعات از آنها در خصوص هزینه های پرداختی در یك ماه پرسیده شود.»

این كارشناس اقتصادی در خصوص روش پرداخت یارانه در دولت گذشته گفت: «دولت احمدی نژاد نتوانست به طور دقیق جایگاه افراد در دهك ها اقتصادی را مشخص كند و بر این اساس مجبور شد كه بهترین راه پرداخت را به كنار بگذارد و آسان ترین راه یعنی پرداخت یكسان یارانه ها به همه افراد را در دستور كار قرار دهد.»

دكتر قنبری پیشنهاد كرد كه در دولت جدید پرداخت یارانه ها بر اساس دهك های هزینه ای و غیر نقدی صورت بگیرد. اما باید برای پرداخت یارانه كالا و خدمات بررسی های دقیقی انجام شود. در صورتی كه دولت با مردم صادق باشد مردم همه به جمع آوری اطلاعات كمك خواهند كرد. عیب كار در دولت قبل اجرای عجولانه و بی مطالعه و فقدان اعتماد مردم به روش دولت بود.