اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

سالانه چند هزار تریلی‌ قاچاق سیگار در ‌ایران است ؟



اخبار,اخباراجتماعی ,سیدحسن قاضی‌زاده‌هاشمی

 

همزمان با اعلام این خبر که سالانه 1200 تریلی سیگار در کشور قاچاق می‌شود، وزیر بهداشت گفت: با وضع و اجرای قانون مالیات بر خرده‌فروشی سیگار، 11هزار میلیارد تومان حاصل می‌شود. روز گذشته نشست سالانه جمعیت مبارزه با دخانیات با حضور وزیر بهداشت برگزار شد.

سیدحسن قاضی‌زاده‌هاشمی در حاشیه این نشست با بیان اینکه اعتبارات این وزارتخانه از بودجه عمومی 9‌هزار میلیارد تومان است، گفت: با وضع و اجرای قانون مالیات بر خرده فروشی سیگار، 11هزار میلیارد تومان حاصل می‌شود.

 

او در مورد مالیات بر سیگار و مبارزه با دخانیات افزود: متاسفانه عزم جدی در مبارزه با دخانیات وجود ندارد و ارقامی که در این مسیر در اختیار دولت قرار می‌گیرد درمقایسه با کل بازار سیگار، تقریبا ناچیز است. هاشمی یادآور شد که سلامت مردم بسیار مهم است و باید گفت تقریبا اکثر کسانی که اعتیادهای دیگری پیدا کرده‌اند مقدمه‌اش از سیگار بوده است و در همه جای دنیا حتی کشورهای همسایه ما سخت گیری جدی در این زمینه وجود دارد که یکی از ابزارهای این کشورها ، وضع مالیات بر خرده‌فروشی سیگار است.

 

او افزود: در همین زمینه طرحی آماده و تقدیم دولت و مجلس کردیم که از آن مسیر در مدت پنج سال 11 هزار میلیارد تومان عوارض دریافت خواهد شد. وزیر بهداشت خاطرنشان کرد:10 درصد جامعه علاقه‌مندند که 10هزار میلیارد را دود کنند و درعین حال به خود آسیب برسانند و دچار بیماری‌های صعب‌العلاج شوند و قرار نیست که از سلامت 70 میلیون نفر برای این 10 میلیون نفر یا هشت میلیون نفر هزینه کنیم.
 
 افزایش مالیات مصرف را کاهش می‌دهد
هاشمی اعتبارات وزارت بهداشت از بودجه عمومی را 9 هزار میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: این درحالی است که شاید فقط با وضع مالیات سیگار، درکمتر از پنج سال وزارت بهداشت از بودجه عمومی منفک خواهد شد و این را از این بابت نمی‌گویم که مشکل بودجه وزارتخانه رفع شود بلکه می‌خواهم ارزش این کار را اعلام کنم .او ادامه داد: اگر مالیات سریع وضع شود مصرف حتما کاهش پیدا خواهد کرد و این تبلیغ در جامعه که با افزایش مالیات، قاچاق افزایش می‌یابد، غلط و اشتباه است و با توجه به مطالعه انجام شده از سوی سازمان بهداشت جهانی، حتما مصرف کاهش پیدا خواهد کرد.

 

به گفته هاشمی پیشنهاد ما به دولت و مجلس این بود که هرچه از مسیر وضع مالیات در خرده‌فروشی سیگارعاید شود به خزانه عمومی برمی‌گردد و در اختیار کشور باشد و عایدات آن برای تامین سلامتی مردم هزینه شود و مطمئن هستیم مردم نیز از این موضوع استقبال می‌کنند. هاشمی اضافه کرد: چون کسانی که حتی اعضای خانواده آنها مبتلا هم نشده باشند در معرض آسیب قرار دارند.او موضوع سیگار و قلیان و اعتیاد را از جمله موضوعات بسیار مهم کشور دانست و تاکید کرد : اگر قانون مالیات برخرده‌فروشی را در جامعه اجرا کنیم و در عین حال امکان دسترسی را کاهش و هزینه دسترسی را افزایش دهیم، در کاهش مصرف سیگار تاثیرگذار خواهد بود.

 

وزیربهداشت در پاسخ به این سوال که آیا از خرده‌فروشان مالیات گرفته می‌شود، گفت: از خرده‌فروشان مالیات گرفته نمی‌شود بلکه به قیمت خرده‌فروشی از تولیدکننده یا واردکننده مالیات گرفته می‌شود.او ادامه داد: مالیاتی که درحال حاضر مبناست و صحیح هم پرداخت نمی‌شود، قیمت تولید است که با رقمی که متاسفانه خیابان‌ها و همه جا در دسترس است و همه می‌توانند به آن دسترسی داشته باشند، قابل مقایسه نیست.


 مصرف بیش از 66 میلیارد نخ سیگار
پیش از این عضو هیات‌مدیره جمعیت مبارزه با موادمخدر در نشست سالانه جمعیت مبارزه با دخانیات گفته بود: سالانه 1200 تریلی سیگار در کشور قاچاق می‌شود و میزان مصرف سیگار به بیش از 66‌میلیارد نخ سیگار رسیده است. محمدرضا مسجدی افزود: رقم مصرف سیگار در ایران به 66‌میلیارد و نیم رسیده است. دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات با استناد به آمار سال 2008 سازمان بهداشت جهانی (WHOُ) گفت: براساس این آمار 57 میلیون مورد مرگ سالانه در دنیا اتفاق می‌افتد که 36 میلیون نفر بر اثر بیماریهای غیرواگیر می‌میرند.

 

همچنین بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان، بیماری‌های مزمن تنفسی و دیابت از دیگر عوامل مرگ‌ومیر هستند. این فوق‌تخصص ریه با بیان اینکه حدود 20 درصد افراد بالغ در جهان سیگار می‌کشند، گفت: 10‌تا 12‌درصد ایرانیان سیگار می‌کشند و 33 درصد از پسران و 5/19 درصد از دختران کشور سابقه تجربه دخانیات داشته‌اند که پنج درصد پسران و یک درصد دختران کشور سیگاری هستند. به گفته دبیرکل انجمن جهانی مبارزه با بیماریهای ریوی کشورهای پیشرفته از 40 سال پیش با افزایش مالیات، مبارزه با دخانیات را آغاز کرده‌اند.


 به گزارش ایرنا مسجدی با اشاره به وضعیت بودجه کشور و کاهش قیمت نفت گفت: با این وجود مشکلات جدی در تامین بودجه برای مبارزه با دخانیات در سال‌های آینده خواهیم داشت.

 

 اخباراجتماعی  - ایرنا 


ویدیو مرتبط :
سالانه 25 میلیارد دلار قاچاق

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

«سیگار» سالانه جان چند‌ هزار ایرانی را می‌گیرد؟



 

اخبار,اخباراجتماعی سیگار

سیگار احتمال سرطان ریه را ٣٠ برابر می‌کند، سکته قلبی را هم ٢ تا ٤ برابر زیاد می‌کند به ازای هر ٦ مرد سیگاری یک زن سیگاری در کشور

 تعدادشان کم نیست، کسانی که در ایران سیگار و قلیان مصرف می‌کنند؛ ٥‌میلیون و ٣٠٠‌هزار نفری می‌شوند. آمار مرگ‌ومیرشان هم کم نیست. بررسی‌ها نشان می‌دهد سالانه ٥٠‌هزار ایرانی مستقیم و غیرمستقیم، به خاطر مصرف سیگار یا در معرض دود آن قرار گرفتن، جانشان را از دست می‌دهند. این آمار در دنیا، چندین برابر ایران است، حدود ٦‌میلیون نفر در ‌سال که ٦٠٠‌هزار نفرشان به‌طور مستقیم سیگار مصرف نمی‌کنند. علی‌اکبر سیاری، معاون بهداشت وزیر بهداشت، در نشست خبری کنترل دخانیات که روز گذشته برگزار شد، این موضوعات را مطرح کرد.

 

به گفته این مسئول در وزارت بهداشت، مصرف سیگار ٢٠ تا ٣٠‌سال از عمر افراد کم می‌کند، اتفاقی که سبب کاهش نیروی انسانی بازار کار و ضربه زدن به اقتصاد کشور می‌شود. «مصرف سیگار، احتمال ابتلا به سرطان ریه را ٣٠ برابر و احتمال ابتلا به سکته قلبی را ٢ تا ٤ برابر افزایش می‌دهد.» سرطان ریه در مردان تا ٩٠‌درصد و در زنان تا ٨٠‌درصد مربوط به مصرف سیگار است. سیاری اینها را گفت و ادامه داد: «مصرف سیگار احتمال ابتلا به سرطان‌های مری، معده، کبد، کلیه، پانکراس، مثانه و پوست را افزایش می‌دهد پس چرا باید بابت ابتلا به سرطان و مردن، پول بپردازیم.»


حالا همین مسئول در وزارت بهداشت، یکی از راه‌های مبارزه با مصرف سیگار را افزایش قیمت آن از طریق افزایش مالیات مطرح می‌کند. «اکنون ١١‌درصد قیمت خرده‌فروشی سیگار از آن مالیات گرفته می‌شود، اگر ١٠‌درصد مالیات سیگار را افزایش دهیم، مصرف آن تا ٨‌درصد کاهش می‌یابد.» این اقدام اما مخالفانی دارد، موضوعی که سیاری به آن اشاره کرد

 

. «مخالفان افزایش مالیات سیگار بر این عقیده‌اند که با افزایش مالیات، میزان قاچاق سیگار افزایش می‌یابد در حالی که همزمان با بالا بردن قیمت می‌توان قاچاق آن را نیز کم کرد، بنابراین اکنون به دنبال تصویب افزایش مالیات خرده‌فروشی سیگار هستیم تا پول آن به خزانه دولت برود.» از این سیگار که بگذریم به قلیان می‌رسیم. قلیانی که مصرفش در ایران به شدت در حال افزایش است، معاون وزیر بهداشت در این‌باره گفت: «مصرف یک قلیان کامل معادل مصرف ٤٠ تا یکصد نخ سیگار است در حالی ‌که مردم فکر می‌کنند چون دود قلیان از آب عبور می‌کند ضرری ندارد در حالی ‌که این باور اشتباه است.»


 ایران رتبه نوزدهم را از ٢٠ کشور مدیترانه
در مصرف دخانیات دارد
در ادامه این نشست خبری، مدیرکل دفتر سلامت محیط و کار وزارت بهداشت هم صحبت‌هایی کرد. او با هشدار نسبت به رشد مصرف قلیان در کشور گفت: «در صورت ادامه این روند، ایران طی ٤٠‌سال آینده جزو  ٣ کشور اول مصرف دخانیات خواهد بود. متاسفانه ما در کشور با رشد مصرف قلیان حتی در بین زنان مواجه هستیم؛ به‌طوری که مصرف قلیان در زنان بیشتر از مردان است و این موضوع خطر ابتلای کودکان و نوجوانان به بیماری‌ها را نیز افزایش می‌دهد.» به گزارش ایسنا، خسرو صادق‌نیت هم بر افزایش مالیات بر سیگار دست گذاشت، اتفاقی که در ایران به‌دلیل ترس از افزایش قاچاق هیچ‌وقت اجرا نشده. او با بیان این‌که ایران از نظر مصرف دخانیات از بین ٢٠ کشور مدیترانه شرقی رتبه ١٩ را دارد، گفت: «ما تنها حدود ١١‌درصد مالیات را بر سیگار اعمال می‌کنیم.

 

این میزان نشان می‌دهد که باید بیشتر در زمینه افزایش مالیات بر دخانیات کار کنیم.» او با تأکید بر لزوم انجام اقداماتی که باید در زمینه توزیع و عرضه مواد دخانی صورت گیرد، ادامه داد: «در زمینه در معرض دود مواد دخانی بودن جلساتی را با وزارت صنعت، معدن و تجارت، اماکن و غیره داشتیم و نتیجه آن شد که اقداماتی را در زمینه توزیع و عرضه مواد دخانی انجام دهیم. متاسفانه برای تهیه سیگار حتی از کنار مدارس تنها ٣ تا ٥دقیقه زمان لازم است، بنابراین باید در عرضه سیگار محدودیت‌هایی اعمال شده و عرضه آن ساماندهی شود.»  به گفته مدیرکل دفتر سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، نزدیک به ٣٠‌درصد کودکان زیر ٥‌سال در کشور با مواد دخانی مواجه هستند. او به برنامه‌های وزارت بهداشت برای هشدار دادن به مردم هم اشاره کرد. «قرار است از طریق اطلاع‌رسانی مطبوعات و صداوسیما و قرار دادن اطلاعات در مورد مضرات مصرف این مواد در دسته‌بندی‌ها  انجام  ‌گیرد.»


 ٥٠‌درصد مرگ‌ومیرها
 ناشی از مصرف  دخانیات است
سرپرست دفتر سلامت و ارتقای آموزش وزارت بهداشت هم در این نشست، نسبت به مرگ‌ومیر ناشی از مصرف مواد دخانی هشدار داد. شهرام رفیعی‌فرد به بررسی‌هایی اشاره کرد که نشان می‌دهد از هر ١٠نفر سیگاری ٩نفر قبل از ١٨سالگی استعمال سیگار را شروع کرده‌اند. «باید کاری کرد که کودکان و نوجوانان سیگار را به‌عنوان یک هنجار نبینند. زیرا ٥٠‌درصد مرگ‌ومیرها ناشی از مصرف دخانیات است.» به گفته او، بررسی‌ها نشان داده که افراد بزرگسال ٢٥‌درصد و کودکان ٥٠ تا ١٠٠‌درصد در معرض این دود هستند. سرپرست دفتر سلامت و ارتقای آموزش وزارت بهداشت، قلیان را دردسر جدید کشور دانست. «قلیان بدتر از سیگار است، ما در دود سیگار ٤٠نوع ماده سرطان‌زا داریم، در حالی ‌که در قلیان تعداد مواد سرطان‌زا ٤٠٠ نوع است، بنابراین درگیری ما یک درگیری جدی با سرطان است. متاسفانه ١٠‌درصد از ٧٨‌میلیون نفر ایرانی سیگار می‌کشند و سایرین نیز در معرض دود سیگار و دخانیات هستند.» او ادامه داد: «موضوعی به نام سندرم مرگ ناگهانی نوزادان داریم که مصرف دخانیات احتمال آن را افزایش می‌دهد، زیرا نوزاد در معرض دود دخانیات است.»


او به آمار بالای مصرف دخانیات در میان زنان اشاره کرد و گفت: «متاسفانه در حال حاضر به ازای هر ٦مرد سیگاری یک زن سیگاری داریم.» به گفته این مسئول در وزارت بهداشت، سالانه در کشور ١٠‌هزار ‌میلیارد تومان هزینه مصرف سیگار می‌شود و در مقابل ٢٠ تا ٣٠‌هزار ‌میلیارد تومان برای سلامت و درمان مصرف‌کنندگان سیگار هزینه می‌شود. «دخانیات ١٤ نوع سرطان ایجاد می‌کند و ما سالانه ٨‌میلیارد تومان خرج سرطان می‌کنیم، اما در این میان مهم جان‌هایی است که از دست می‌دهیم.» رفیعی‌فرد گفت: «٥٠‌درصد سیگاری‌ها بر اثر مصرف دخانیات می‌میرند، در حالی‌ که صنعت دخانیات تبلیغ می‌کند و می‌گوید چه کسی گفته که دخانیات کشنده است.»


 اخبار اجتماعی  -  شهر وند