اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

زیباکلام: یقین دارم توافق حاصل می شود


برخلاف آنچه مخالفان دولت و مخالفان توافق ژنو سعی می‌کنند که القا کنند مذاکرات به دلیل زیاده‌خواهی غربی‌ها به شکست انجامیده، مذاکرات به واسطه تقاضای غیرمعقول غربی‌ها درخصوص برنامه‌موشک‌های ایرانی و سایر برنامه‌های تسلیحاتی ایران به شکست نینجامیده.

خبرآنلاین: برخلاف آنچه مخالفان دولت و مخالفان توافق ژنو سعی می‌کنند که القا کنند مذاکرات به دلیل زیاده‌خواهی غربی‌ها به شکست انجامیده، مذاکرات به واسطه تقاضای غیرمعقول غربی‌ها درخصوص برنامه‌موشک‌های ایرانی و سایر برنامه‌های تسلیحاتی ایران به شکست نینجامیده.

روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم صادق زیباکلام نوشت: اساسا اینکه بگوییم مذاکرات به شکست انجامیده فی‌نفسه گزاره درستی نیست. علت طولانی شدن مذاکرات و پیچیده بودن آن دقیقا به خاطر رویکرد و اهداف متفاوتی است که در حقیقت هم از سوی ایرانی‌ها و هم از سوی غربی‌ها شاهد بوده‌ایم.

 در روند مذاکرات هسته‌یی مذاکره کنندگان ایرانی ‌خواهان این هستند که تمامی تحریم‌ها هرچه سریع‌تر و در کوتاه‌ترین زمان برداشته شود اما غربی‌ها در حقیقت با چنین سرعتی موافق نیستند.

غربی‌ها خواهان این هستند که آن بخش از توان هسته‌یی ایران مانند غنی‌سازی که می‌تواند در خدمت تولید سلاح هسته‌یی قرار بگیرد به حداقل ممکن کاهش یابد. در واقع مقدار اورانیوم غنی‌شده به حدی برسد که فقط برای نیروگاه هسته‌یی بوشهر کافی باشد.

 تعداد سانتریفیوژهای ایران نیز به مقداری که برای غنی‌سازی 3درصد و 5/3 درصد لازم است، کاهش بیابد.در واقع غربی‌ها به دنبال یک چنین رویکردی هستند که در کل عملکرد آن بخش‌هایی که می‌تواند در خدمت تولید هسته‌یی و تسلیحات کشتار جمعی قرار بگیرد، به حداقل برسد.

در عین حال غربی‌ها خواهان این هم هستند که بازرسی و نظارت بر تاسیسات هسته‌‌یی ایران به میزان حداکثر ممکن برسد. به عبارت دیگر از یک سو آنها خواهان زیاد شدن نظارت بر امور هسته‌یی ایران هستند و از سوی دیگر می‌خواهند آن بخش از توان هسته‌یی ایران که کاربرد نظامی پیدا می‌کند کاهش پیدا کند تا اگر در آینده ایران خواست به سمت و سوی تولید سلاح هسته‌یی برود، زمان خیلی زیادی را برای آن نیاز داشته باشد.

این هدف اصلی غربی‌ها است و به همین دلیل است که آنها اصرار و عجله‌یی برای لغو تحریم‌ها در یک مدت زمانی کوتاه مورد نظر ایران را ندارند و می‌خواهند مطمئن باشند که واقعا برنامه‌های هسته‌یی ایران آن‌گونه که گفته می‌شود به حداقل ممکن می‌رسد.

اما ما بالعکس آنها، خواهان این هستیم که توان هسته‌یی‌مان سر جای خود و البته در یک حد معقولی باقی بماند و مهم‌تر اینکه در مدت زمان بسیار اندکی برنامه تحریم‌ها در حقیقت تمام شود. به نظر می‌رسد این قضیه ریشه اختلافات و مذاکرات طولانی ایران با گروه 1+5 بوده و چیزی نیست که از آن به عنوان بن‌بست مذاکرات یاد کرد.

 به مثابه هر مصالحه‌یی، در موضوع هسته‌یی نیز یک زمانی را می‌توان پیدا کرد، نه فرصت لغو تحریم‌ها توسط ایران و نه فرصت جمع کردن تحریم‌ها که از سوی غربی‌ها تعیین شد، نه شمار سانتریفیوژ مورد نظر ایران و نه تعداد سانتریفیوژی که غربی‌ها می‌گویند، نه چندین تن سوخت سه درصد غنی شده مورد نظر ایرانی‌ها و نه مقدار ی که غربی‌ها می‌خواهند. بنابراین و به قطع و یقین می‌توان در این موضوع به توافق رسید.

علت پیش‌بینی این توافق نیز واضح و روشن است چون هم ما خواهان رسیدن به توافق و مصالحه هستیم و هم غربی‌ها. بنابراین یقین دارم که حسب توافق ژنو، و به فرض هم که اواخر خرداد ماه ایران و گروه 1+5 به نتیجه نرسند، این توافق به مدت شش ماه دیگر قابل تمدید است. این مدت تمدید خواهد شد و طی شش ماه آینده یقینا توافق به دست خواهد آمد.


ویدیو مرتبط :
سخنرانی شنیدنی دکتر زیباکلام در میزگرد درباره یک توافق

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

یقین دارم که با ایران به توافق می‌رسیم



اخبار,اخبار سیاست خارجی,مذاکرات ایران و1+5


 اخبار سیاست خارجی - مقام آمریکایی: یقین دارم که با ایران به توافق می‌رسیم

یکی از نکات بسیار قابل توجه درباره دور اخیر مذاکرات هسته ای میان ایران و گروه 1+5 این بود که با وجود عدم حصول پیشرفت در مذاکرات و آغاز نشدن روند نگارش متن توافقنامه نهایی، مقامات دو طرف با قاطعیت تمام از مثبت بودن فضا و فراهم بودن شرایط برای رسیدن به توافق سخن می گویند. اظهارات یک مقام ارشد آمریکایی که به تازگی منتشر شده نیز در همین راستا ارزیابی می شود.

به گزارش «تابناک»، یک مقام ارشد آمریکایی به روزنامه «واشنگتن پست» گفته با وجود باقی بودن شکاف های مهم میان ایران و کشورهای 1+5 بر سر برنامه هسته ای ایران، «مذاکرات در مسیری جدی حریان دارد» و روند نگارش توافقنامه جامع به زودی آغاز خواهد شد.

این مقام ارشد آمریکایی که نخواسته نامش فاش شود، ضمن اتخاذ ادبیاتی اطمینان آمیز که در میان مقامات آمریکایی کم سابقه بوده، می گوید: «من یقیناً اطمینان دارم که ما می توانیم تا بازه زمانی 20 ژوئیه روند توافق را کامل کنیم». البته وی در ادامه ضمن تکرار ادعاهای برخی مقامات دیگر ایالات متحده اظهار داشته این ایران است که باید تصمیماتی را در این زمینه اتخاذ کند که برخی از این تصمیمات «بسیار دشوار» است.

به نوشته واشنگتن پست، این مقام آمریکایی که نخواسته نامش فاش شود، اظهارات فوق در جریان جلسه ای که برای بیان دیدگاه های دولت آمریکا درباره روند مذاکرات هسته ای با ایران برگزار شده بود، بیان کرده است.

این مقام دولتی در ادامه ضمن رد برخی نگرانی های موجود درباره تأثیر مواضع «تندروها» در دو طرف بر روند مذاکرات، اظهار داشته: «ما در مقابل یکدیگر کاملاً صریح و روراست هستیم؛ بنابراین من فکر نمی کنم هیچ گونه ابهامی درباره مواضع طرفین وجود داشته باشد. آنچه ما بر آن تمرکز داریم، چیزی که در داخل اتاق (داخل مذاکرات) مورد بحث قرار می گیرد، نه چیزهایی که دیگر افراد در بیرون بیان می کنند».

وی می افزاید: «ما می دانیم که نقاط توافق و اشتراک نظرمان کجاست. ما می دانیم شکاف هایی که باید پر شود، کجاست. اما من در عین حال می گویم که این یک مکعب روبیک است و جایی که درباره یک بخش از کار به پیشرفت دست پیدا می کنیم، فضای چانه زنی درباره دیگر موضوعات بیشتر خواهد شد».

این مقام آمریکایی در ادامه از پاسخ به سوال خبرنگاران درباره جزئیات موضوعات مورد مذاکره در دور اخیر خودداری کرده و صرفاً گفته: «تا زمانی که درباره همه چیز توافق نشود، درباره هیچ چیز توافق نشده است. و من باید نکته ای را اضافه کنم و آن، این است که تا وقتی همه درباره موضوعی توافق نداشته باشند، هیچ گونه توافقی درباره آن موضوع حاصل نخواهد شد».

گفتنی است سخنان این مقام آمریکایی در حالی منتشر می شود که ساعاتی پیش، برخی منابع صهیونیستی مدعی شده بودند دولت آمریکا از حصول توافق هسته ای با ایران در بازه زمانی شش ماهه تعیین شده ناامید گشته و قصد دارد این دوره را شش ماه دیگر تمدید کند. با این حال، آنگونه که از سخنان این مقام دولت ایالات متحده برمی آید، چنین موضوعی حقیقت ندارد و آمریکا در تلاش است تا ظرف همان مدت قبلی - یعنی بازه زمانی 20 ژوئیه - توافق با ایران را نهایی کند.

دور بعدی مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5، اواخر خرداد ماه در وین برگزار خواهد شد و دو طرف تلاش خواهند کرد تا بار دیگر ضمن ورود به روند گفت و گوهای جدی، نسبت به برطرف کردن اختلافات در موضوعات مختلف اقدام کنند. گفته می شود قرار است در فاصله موجود تا دور بعدی، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران و کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، دیداری جداگانه با یکدیگر داشته باشند. 
اخبار سیاست  خارجی - تابناک