اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

زمزمه عرضه بنزین 1000 تومانی



اخبار ,اخبار اقتصادی ,قیمت بنزین

 

اخبار اقتصادی - زمزمه عرضه بنزین 1000 تومانی

در حالی قرار است دولت برای تداوم اجرای هدفمندی یارانه‌ها در سال 93 لایحه‌ جداگانه به مجلس ارائه کند که در لایحه بودجه سال آینده بندی درباره ساز و کار اصلاح قیمت حامل‌های انرژی به ویژه بنزین وجود ندارد. با این حال، نمایندگان مجلس پیش بینی می‌کنند سال آینده قیمت بنزین به بیش از یکهزار تومان افزایش یابد.

آمارهای رسمی حاکی از آن است که از ابتدای سالجاری تاکنون متوسط مصرف بنزین معمولی و سوپر کشور با ثبت رشدی حدود هفت درصدی به بیش از 70 میلیون لیتر در روز افزایش یافته است.

از این رو از ابتدای سالجاری تاکنون بیش از 17 میلیارد لیتر بنزین در کشور مصرف شده است که مطابق با قیمت‌های فوب منطقه خلیج فارس در این مدت معادل 12 میلیارد دلار بنزین در داخل کشور مصرف شده است.

همزمان با رشد افسار گسیخته مصرف این فرآورده استراتژیک نفتی، به دلیل تفاوت قیمتی بنزین در داخل و خارج کشور قاچاق و انحراف این محصول میان تقطیری به کشورهای همسایه به ویژه پاکستان افزایش یافته است.

از سوی دیگر هر چند مطابق با مصوبات قانون بودجه سالجاری، دولت از ابزارهای قانونی لازم برای افزایش قیمت بنزین را در اختیار دارد اما ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور از تثبیت بهای این بنزین تا پایان اسفند ماه سالجاری خبر داده است.

دولت هم هفته جاری در لایحه پیشنهادی بودجه سال 1393 به مجلس شورای اسلامی راهکاری برای افزایش قیمت حامل‌های مختلف انرژی همچون بنزین و گازوئیل پیش بینی نکرده و قرار است  طرح اصلاح قیمت بنزین و سایر حامل‌های انرژی با ارسال لایحه جداگانه به مجلس مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

مسئولان درباره بنزین چه می‌گویند؟
در این بین، هر یک از مسئولان دولت و مجلس شورای اسلامی تاکنون سناریوهای مختلفی را برای افزایش قیمت بنزین به عنوان پرطرفدارترین محصول نفتی کشور مطرح می کنند.

بیژن زنگنه وزیر نفت، یکی از شروط افزایش قیمت بنزین را تولید خودروهای کم مصرف اعلام کرده و گفته است: با تصمیم مشترک مجلس شورای اسلامی و وزارت نفت احتمال افزایش قیمت بنزین از سال آینده وجود دارد.

جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی از رایزنی دولت و مجلس برای حذف سهمیه بنزین برای سال 1393 خبر داده است.

عباس کاظمی مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی افزایش سهم گازوئیل در سبد سوخت خودروها، توسعه صنعت سی.ان.جی و اصلاح قیمت را سه سناریوی در دست اجرای دولت برای مدیریت و مهار مصرف بنزین اعلام کرده است.

ناصر رئیسی فرد رئیس اتحادیه جایگاه‌داران سوخت کشور با ارائه دو پیشنهاد جدید جایگاه‌داران سوخت به دولت خواستار لغو سهمیه‌بندی و عرضه تک نرخی بنزین به‌منظور کاهش فساد در جایگاه‌ها شده است.

اردشیر دادرس رئیس هیات مدیره انجمن صنفی سی.ان.جی از وعده دولت مبنی بر تثبیت قیمت CNG حتی در صورت افزایش قیمت بنزین به بیش از یکهزار تومان خبر داده و اعلام کرده است: پیش بینی می‌شود سال آینده تنها کارمزد فروش CNG بدون افزایش قیمت فعلی به دو برابر افزایش یابد.

سیدمجتبی شفیعی رئیس ستاد سوخت با تاکید بر اینکه تاکنون تصمیمی درباره اصلاح قیمت بنزین گرفته نشده از تثبیت بهای این فرآورده نفتی تا پایان سالجاری خبر داد و تاکید می‌کند: هرگونه تغییر در قیمت و یا سهمیه‌های بنزین اطلاع رسانی خواهد شد.

زمزمه عرضه بنزین 1000 تومانی
جلیل جعفری بنه خلخال عضو کمیسیون انرژی مجلس امروز درباره تعیین قیمت بنزین برای سال 93، گفت: با توجه به اینکه افزایش قیمت حامل‌های انرژی امسال اتفاق نیفتاد به نظر می‌رسد در بررسی بودجه سال آینده دوباره بر روی همان 38 درصد افزایش حامل های انرژی توافق شود چرا که بیش از این فشار تورمی به اقتصاد وارد می کند. 

این مقام مسئول با بیان اینکه اگر قیمت بنزین 38 درصد افزایش یابد قیمت آن از 700 تومان به هزار تومان خواهد رسید، یادآور شد: در بررسی بودجه سال آینده دوباره بر روی همان 38 درصد افزایش حامل‌های انرژی توافق شود چرا که بیش از این فشار تورمی به اقتصاد وارد می‌کند.

معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هر چند از کیفیت و استاندارد بنزین تولید شده در داخل کشور انتقاد کرده است اما وزارت نفت در تازه ترین گزارش خود در تشریح اقدامات 100 روز نخست فعالیت دولت تدبیر و امید از ادامه تولید بنزین در مجتمع‌های پتروشیمی به عنوان یک دستاورد یاد می‌کند.

آمارهای رسمی منتشر شده توسط وزارت نفت حاکی از آن است که هم اکنون به طور متوسط روزانه حدود 8 میلیون لیتر ماده اولیه بنزین در پتروشیمی‌ها تولید و برای عرضه تحویل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی می‌شود و تولید بنزین پتروشیمی تا اطلاع ثانوی ادامه خواهد داشت.

با وجود تولید بنزین در مجتمع‌های پتروشیمی، روند واردات به طور متوسط روزانه حدود 4 میلیون لیتر بنزین کماکان ادامه دارد و وزارت نفت پیش بینی کرده تا پایان فروردین ماه سال آینده واردات این فرآورده استراتژیک نفتی ادامه یابد.

در حال حاضر ظرفیت تولید بنزین استاندارد پایه نفتی در پالایشگاه‌های نفت کشور به طور متوسط روزانه حدود 65 میلیون لیتر است که از چند روز گذشته با بهره برداری از طرح بنزین سازی پالایشگاه نفت اصفهان، سه میلیون لیتر بنزین با استاندارد یورو 4 اتحادیه اروپا به ظرفیت تولید کشور افزوده شده است.

اخبار اقتصادی - مهر

 


ویدیو مرتبط :
عرضه خودرو با تسهیلات 25 میلیون تومانی رسما متوقف شد

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

زمان‌بندی عرضه بنزین 1000 تومانی/ سهمیه‌بندی امروز 5 ساله شد



زمان‌بندی عرضه بنزین 1000 تومانی/ سهمیه‌بندی امروز 5 ساله شد

نظام سهمیه‌بندی بنزین به ششمین سال اجرای خود پا گذاشته است، با این وجود پیش بینی می‌شود تا 25 روز آینده و همزمان با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان برای نخستین بار پای بنزین 1000 تومانی هم به جایگاه‌های سوخت کشور باز شود.

 

به گزارش خبرنگار مهر، سهمیه بندی بنزین امروز پنج ساله شد تا با اجرای نظام کارت هوشمند سوخت عملا ایران از یک کشور وارد کننده صرف این فرآورده استراتژیک نفتی به یکی از صادرکنندگان بنزین در سطح منطقه تبدیل شود.

آمارهای رسمی حاکی از آن است که در حدفاصل سالهای 1383 تا 1386 به طور متوسط روزانه 45 میلیون لیتر بنزین در پالایشگاه‌ها تولید می شد که این میزان تولید پاسخگوی مصرف روزانه بیش از 68 تا 70 میلیون لیتری بنزین در داخل کشور نبود.

 

 

سهمیه بندی بنزین, ظرفیت تولید بنزین

 

 

بر این اساس تا پیش از اجرای نظام سهمیه‌بندی، وزارت نفت برای مثبت کردن تراز عرضه و مصرف بنزین مجبور به واردات سالانه 4 تا 6 میلیارد دلار بنزین بود به طوری‌که در حدفاصل سالهای 85، 86، 87 و 88 به ترتیب روزانه 28.9، 19.5، 22.5 و 22 میلیون لیتر بنزین وارد کشور می شد.

در شرایط فعلی متوسط مصرف این محصول پرطرفدار نفتی به مرز 60 میلیون لیتر رسیده است که با بهره برداری از چندین طرح جدید پالایشگاهی علاوه بر توقف واردات بنزین، کشور به یکی از صادرکنندگان این فرآورده میان تقطیر پالایشگاهی به برخی از کشورهای همسایه همچون افغانستان تبدیل شده است.

شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی اخیرا با تاکید بر اینکه تا پایان سالجاری ظرفیت تولید روزانه بنزین ایران به 70 میلیون لیتر افزایش می یابد از رشد تولید این فرآورده استراتژیک نفتی به بیش از 100 میلیون لیتر تا پایان افق چشم انداز خبر داده است.

همزمان با افزایش ظرفیت تولید بنزین هم با اجرای 13 میلیارد دلار طرح‌های جدید بنزین سازی، بهبود کیفیت و فرآیند تولید در پالایشگاه‌های موجود نفتی ضمن افزایش عدد اکتان بنزین به بیش از 90 میزان برخی از ترکیبات آروماتیکی، گوگرد، ام.تی.بی.ای و بنزن هم از ترکیب این فرآورده نفتی حذف خواهد شد.

 

سهمیه‌های بنزین آب رفت

طرح سهمیه بنزین ابتدا با اختصاص سه ماهانه 360 لیتر بنزین تک نرخی با قیمت 100 تومان کلید خورد و پس از چندین دوره اختصاص سهمیه‌های سفر و نوروزی به یک باره میزان سهمیه‌ها ماهانه و با کاهش قابل توجه‎‌ای روبرو شد به طوری‌که ابتدا سهمیه‌های ماهانه از 120 به 100 لیتر، سپس به 80 لیتر و در شرایط فعلی به 60 لیتر در ماه برای خودروهای شخصی کاهش یافته است و حتی یکی از سناریوهای احتمالی در فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها حذف نظام سهمیه و عرضه تک نرخی بنزین است.

 

خداحافظی با بنزین 100تومان و عرضه بنزین 1000 تومانی

به گزارش مهر، کارشناسان اقتصادی از بنزین به عنوان دماسنج اقتصاد ایران یاد می‌کنند و کوچکترین تغییرات قیمتی در عرضه این فرآورده نفتی در تعیین نرخ تورم سایر کالاهای مصرفی تاثیر گذار است.

در طول پنج سال گذشته قیمت بنزین چندین بار دستخوش افزایش شده است به طوری‌که ابتدا دولت از بنزین نیمه یارانه ای 400 تومانی و سپس بنزین آزاد 700 تومانی رونمایی کرده است و در صورت افزایش 20 درصدی قیمت این فرآورده نفتی تا مرز یکهزار تومان در هر لیتر هم قابل افزایش است.

 

این احتمال وجود دارد که از ابتدای مردادماه سالجاری و همزمان با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان (کاهش حجم سفرهای تابستانی و به تبع سقوط مصرف بنزین) فاز دوم قانون هدفمندسازی یارانه‌ها برای افزایش قیمت بنزین کلید بخورد که در این صورت ظهور بنزین 1000 تومانی دور از انتظار نخواهد بود.

از سوی دیگر، درآستانه اجرای فاز دوم قانون هدفمندسازی یارانه‌ها به منظور افزایش کارآیی و تغییر معماری سامانه هوشمند سوخت برای نخستین بار عرضه بنزین 100 تومانی از سبد سوخت ایران حذف شد.

 

ونزوئلا بهشت خودروسوان جهان

در همین حال، بررسی قیمت بنزین در برخی کشورها نشان می‌هد هم اکنون قیمت هر لیتر بنزین در کشور آفریقایی اریتره معادل 3600 تومان، در نروژ 3280 تومان، در انگلستان 2800 تومان، درهندوستان 2680 تومان، در ایرلند جنوبی 2670 تومان، در بلژیک 2660 تومان، در آلمان 2530 تومان، در پرتغال و ایتالیا 2500 تومان، در دانمارک 2485 و آمریکا بیش از 1115 تومان است.

 

در همین حال، هنوز کشورهایی در جهان هستند که بهای ارزانی برای بنزین تعیین کرده‌اند که در این بین، کشورهایی همچون ونزوئلا برای هر لیتر بنزین 40 تا 60 تومان، عربستان سعودی، 160 تومان، لیبی 180 تومان، ترکمنستان 240 تومان، بحرین 360 تومان، کویت 280 تومان، قطر 300 تومان، مصرف 380 تومان، عمان و الجزایر 400 تومان از شهروندان خود دریافت می‌کنند.

البته به این نکته باید توجه داشت که شاید بر اساس ویژگیهای متفاوت  اقتصاد کشورها، مقایسه قیمت بنزین و سایر حاملهای انرژی در کشورهای مختلف چندان وجهی نداشته باشد.

 

نسل جدید کارتهای سوخت کابوس سارقان بنزین

یکی از مهمترین دستاوردهای اجرای نظام سهمیه بندی بنزین در کنار مدیریت مصرف سوخت راه اندازی  بزرگترین سامانه هوشمند سوخت جهان در سطح کشور بود و حتی هم اکنون کشورهایی همچون سوریه، ترکمنستان، برزیل و ونزوئلا هم خواستار پیاده سازی نسخه مشابهی از این اسمانه سوخت شده اند.

 

در حال حاضر بیش از سه هزار جایگاه بنزین و گازوئیل و بیش از 17.6 میلیون خودرو شخصی، عمومی و خدماتی و موتورسیکلت به این سامانه هوشمند متصل هستند.

هم اکنون با رونمایی از نسل جدید کارتهای هوشمند سوخت ضمن افزایش کارآیی امنیتی و فنی، امکان سرقت و یا به اصطلاح "هک" شدن کارتهای سوخت به طور کامل منتفی شده است.

 

با اتصال کارتهای هوشمند سوخت به شبکه بانکی علاوه بر راه‌اندازی کیف الکترونیکی سوخت در تمامی جایگاه‌های کشور امکان ارائه سایر خدمات همچون خرید در فروشگاه‌های زنجیره ای و انجام عملیات الکترونیکی بانکی به زودی از طریق کارتهای هوشمند سوخت فراهم می‌شود.../مهر