اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

رونمایی از یک تقلب غذایی دیگر در کشور!


پیش از این بسیاری از محصولات کشاورزی و خوراکی غیر واقعی در چین ساخته می‌شد که دنیا را متحیر کرده بود و یا به رسوایی‌هایی بزرگ بدل شده بود؛ از شیرخشک مصنوعی تا تخم مرغ و گوشت غیرواقعی اما حالا به نظر می‌رسد که پای این محصولات و حتی دستگاه‌های ساخت این محصولات نیز به ایران باز شده است.

خبرگزاری ایسنا: پیش از این بسیاری از محصولات کشاورزی و خوراکی غیر واقعی در چین ساخته می‌شد که دنیا را متحیر کرده بود و یا به رسوایی‌هایی بزرگ بدل شده بود؛ از شیرخشک مصنوعی تا تخم مرغ و گوشت غیرواقعی اما حالا به نظر می‌رسد که پای این محصولات و حتی دستگاه‌های ساخت این محصولات نیز به ایران باز شده است، بدون اینکه به خریداران اعلام شود برنجی که به نام «برنج ایرانی» در حال خریدن هستند، برنجی فرآوری شده است.

«الف» به نقل از سایتی به نام «معادله» نوشت: پیش از این، سفره ایرانی‌ها برنج‌های خارجی که به طرز عجیب و غریبی در حین فرآیند پخت قد می‌کشیدند و به چند سانت می‌رسیدند را دیده بود؛ برنج‌هایی که گاهی «برنج ماکارونی» خوانده می‌شوند. به گفته برخی از واردکنندگان برنج، این دقیقا ماحصل ابتکارات عجیب و غریب چینی‌ها در تولیدات تقلبی خوراکی است؛ برنج‌هایی که هم برنج هستند و هم برنج نیستند. در واقع اینها برنج‌های دانه، برنج‌های خردشده یا به اصطلاح «نرمه» هستند که با استفاده از یک دستگاه که ابتکار چینی‌هاست، با اضافه کردن مواد افزودنی از جمله اسانس و نشاسته و ... تبدیل به برنج‌های دان و «واقعی» می‌شوند.

ساز و کار تهیه این نوع برنج به این شکل است که ابتدا برنج‌ها وارد دستگاه می‌شوند و سپس به خمیری بدل می‌شوند و این خمیر نیز به نوعی قالب‌بندی یا در واقع رنده می‌شود و به این ترتیب تبدیل به برنج‌های «قدبلند» می‌شوند؛ برنج‌های کشیده و قدبلندی که مدت‌هاست راه خود را به سفره‌های ایرانی باز کرده‌اند و درباره قد بلندشان نیز کلی تبلیغ می‌شود.

رونمایی از یک تقلب غذایی دیگر در کشور!

دستگاه تولید برنج فرآوری‌ شده

شاید کمتر کسی از ماهیت واقعی این «برنج‌ماکارونی‌ها» خبر داشته باشد اما نهایتا این محصولات پایشان به ایران باز شده و حالا ایران دارد خودش با وارد کردن دستگاه‌های تبدیل برنج‌های خردشده به برنج دانه، به تولیدکننده‌های این «شبه برنج» تبدیل می‌شود!

به تازگی آگهی‌های فروش این دستگاه‌ها در فضای تجاری ایرانی راه پیدا کرده‌اند و چندین و چند دستگاه آن به فروش رسیده و کارگاه‌هایی نیز کار خود را در نزدیکی کرج آغاز کرده‌اند. به نظر می‌رسد که این «جادوگری» به قدری پرسود است که به تازگی میزان واردات برنج شکسته به ایران افزایش چشمگیری یافته است.

به گفته برخی از ناظران، این برنج‌های به دست آمده از خمیر با قیمت حدود کیلویی ۵ هزار تومان وارد بازار شده‌اند؛ در حالی که قیمت خرید دولتی برنج در استان گیلان، کیلویی ۶۲۰۰ تومان است و برنج نرمه یا خرده‌برنج، قیمتی حدود کیلویی ۱۲۰۰ تومان دارد و برنج‌های ایرانی نیز با قیمتی بین کیلویی ۷ تا ۹ هزار تومان به فروش می‌رسند.

یکی از فروشنده‌های دستگاه‌های تبدیل «خرده‌برنج» به «برنج دانه» درباره این دستگاه و محصولات نهایی آن می‌گوید: قیمت دستگاه حدود ۱۱۰ میلیون تومان است و تنظیم دستگاه برای تولید محصول نیز ۳۰ میلیون هزینه دارد. ما دستگاه را در محل کارگاه شما تحویل می‌دهیم. الان یک دستگاه آماده داریم اما برای وارد کردن دستگاه از چین حدود دو ماه از لحظه سفارش تا تحویل، زمان لازم است. این دستگاه ساخت چین است و قطعات اصلی آن مثل موتور و غیره ساخت آلمان و ما آن را تا سه سال گارانتی می‌کنیم.

 ما تا حالا چند دستگاه فروخته‌ایم و هیچ مشکل قانونی تا به حال نداشته‌ایم و وزارت بهداشت هم محصول را تایید می‌کند. شما هم برای اینکه مطمئن باشید مشکلی پیش نمی‌آید، می‌توانید روی محصول بنویسید برنج فرآوری‌شده یا برنج ویتامینه اما به هر حال هیچ مشکلی وجود ندارد. محصول نهایی هم بسیار شبیه برنج واقعی است که کسی نمی‌تواند بفهمد برنج نیست. بوی برنج می‌دهد و قیافه‌اش درست مثل برنج است. خمیر اولیه خیلی شبیه نیست اما وقتی محصول نهایی را نگاه می‌کنید هیچ فرقی با برنج ندارد.

حال که به لطف دستگاه‌های چینی می‌توان از یک خمیر برنج ساخت، سوال اصلی این است که آیا نظارتی بر کارگاه‌های تبدیل برنج خرده به برنج دانه وجود دارد؟ آیا تنها ماده‌ای که در این خمیرها وجود دارد خرده‌برنج است یا مواد افزودنی غیرمجازی نیز به آن اضافه‌ می‌شود؟

به تازگی وزارت بهداشت با نام بردن از چندین نمونه برنج خارجی، آنها را سمی و غیرقابل مصرف اعلام کرده است. پیش‌تر نیز مجلس درباره مسموم بودن برخی از ارقام برنج خارجی از جمله برنج‌های هندی اظهار نظر کرده بود اما هیچ‌گاه منشاء این آلودگی و احتمال اینکه این برنج‌ها واقعا برنج نباشد، مطرح نشده است.

حتی مقام‌های رسمی ایران از برخی نام‌های تجاری بسیار معروف نام برده‌اند و آنها را حاوی سرب و آرسنیک عنوان کرده‌اند اما هیچ‌گاه به طور قطعی گفته نشده است که منشأ این سرب و آرسنیک در برنج‌ها چه بوده است!


ویدیو مرتبط :
پاورپوینت انواع تقلب در صنایع غذایی (رشته صنایع غذایی)

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تقلب گسترده در فرآورده های غذایی



اخبار,اخباراجتماعی, مصرف   سموم در مواد غذایی


اخباراجتماعی - تقلب گسترده در فرآورده های غذایی

رئیس پژوهشکده علوم و صنایع غذایی گفت: تقلب های گسترده در تولید فرآورده های غذایی در کشور وجود دارد و نظارت درستی هم وجود ندارد، سموم آفات گیاهی باعث تولد نوزدان کم هوش و بیمار شده است و بیش از ۹۰ درصد روغن و ۵۰ درصد قند و شکر و گندم کشور وارداتی است.

به گزارش فارس، کدخدایی رئیس پژوهشکده علوم و صنایع غذایی در نشست خبری با اشاره به ضریب خودکفایی پایین ایران در برخی محصولات استراتژیک گفت: با توجه به مصرف بالای روغن در کشور ضریب خودکفایی ایران در تولید دانه‌های روغنی رقمی در حدود 7 درصد است که این پایین بودن ضریب خودکفایی باعث واردات 90 درصدی روغن به کشور شده است و این در حالی است که کشورمان دارای آب و خاک و نیروی انسانی کافی و لازم برای تولید کافی دانه‌های روغنی است.

وی افزود: از سوی دیگر ما سالانه 12 تا 14 میلیون تن گندم برای مصرف داخلی نیاز داریم که از این رقم 50 درصد را از کشورهای دیگر وارد می‌کنیم که این به معنای وابستگی ایران به کشورهای خارجی و پایین بودن امنیت غذایی کشور است.

وی در رابطه با قند و شکر خاطرنشان کرد: 50 درصد قند و شکر مصرفی در کشور نیز وارد می‌شود که تمام این مشکلات ناشی از برنامه‌ریزی نامناسب در کشور است. برای مثال از حدود 11 کارخانه تولید قند و شکر 7 یا 8 کارخانه در خراسان وجود دارد که با توجه به بی‌آبی این منطقه اقدامی برنامه‌ریزی شده نیست.

وی افزود: از سوی دیگر یکی از مشکلات ضریب خودکفایی پایین بالا بودن ضایعات غذایی در کشور است به طوری که در میوه‌ ها، سبزی ها و صیفی‌جات 50 درصد ضایعات داریم.

وی افزود: در بحث گندم و خشکبار نیز 15 درصد ضایعات داریم که این آمار واقعاً تکان‌دهنده است و حجم زیادی از سرمایه‌های کشور را بر باد می‌دهد زیرا با این درصد از ضایعات تنها خود محصول ضایع نمی‌شود بلکه برای عمل‌آوری این محصول و به ثمر نشستنش مقدار زیادی آب، کود، سموم دفع آفات، نیروی کار و زمان هزینه شده است.

وی گفت: تمام موارد گفته شده تهدیدی جدی برای امنیت غذایی است چرا که تعریف امنیت غذایی مبنی بر دسترسی سهل و ممتنع تمام آحاد بشر به غذای سالم و مقوی برای زندگی فعال و پویا را به خطر انداخته است.

وی در بخش دیگر از سخنان خود به مصرف بی‌رویه سموم در مواد غذایی به خصوص میوه‌ اشاره کرد و افزود: مصرف بی‌رویه سموم باعث افزایش هزینه درمان می‌شود که معمولاً این هزینه درمان در نسل بعدی متجلی می‌شود.

کدخدایی گفت: برای مثال زن بارداری که از مواد غذایی حاوی سموم بالا استفاده می‌کند کودکی با ضریب هوشی پایین و سیستم ایمنی ضعیف متولد می‌کند که این نسل که نقش آینده‌سازی سرزمین را بر عهده دارد به خطر خواهد افتاد و هزینه‌ زیادی را به جامعه و کشور وارد خواهد کرد.

وی در مورد تقلب نیز گفت: متأسفانه در مواد غذایی تقلب‌های زیادی صورت می‌گیرد و دستگاه‌های نظارتی نظارت کافی بر این حوزه ندارند برای مثال خریدار سوسیس و کالباس با یک مقایسه رقمی متوجه می‌شود که گوشت خالص به مبلغ 20 هزار تومان بر فرض مثال در بازار فروخته می‌شود و سوسیس و کالباس که علاوه بر گوشت هزینه‌های مواد افزودنی، بسته‌بندی و نیروی انسانی را در خود دارند به قیمتی ارزانتر از گوشت فروخته می‌شوند که قاعدتاً این نشان از تقلب در این مواد غذایی را دارد.

وی در رابطه با امنیت غذایی گفت: منظور از خوردن تنها سیری شکم نیست بلکه غذای مصرفی باید سلول‌های بدن را سیر کند تا بدن بتواند به فعالیت‌های تعریف شده در حالت طبیعی ادامه داده و فعال و پویا باشد.


 اخبار اجتماعی - فارس