اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

رونمایی از جزییات قراردادهای جدید نفتی ایران



اخبار ,اخبار اقتصادی ,قراردادهای جدید نفتی ایران

 

اخبار اقتصادی - اداره اطلاعات انرژی آمریکا منتشر کرد
رونمایی از جزییات قراردادهای جدید نفتی ایران

اداره اطلاعات انرژی آمریکا در تازه ترین گزارش خود درباره بخش انرژی ایران از پیش‌نویس قراردادهای جدید نفتی ایران رونمایی کرد.

به گزارش ایسنا، این نهاد آمریکایی در گزارش خود نوشت: ایران قصد دارد برای اینکه شرکت‌های نفتی بین‌المللی در تمام مراحل یک پروژه بالادستی از جمله تولید مشارکت داشته باشند، مدل قراردادهای نفتی خود را تغییر دهد و این در حالیست که تحریمهای بین‌المللی همچنان روی سرمایه‌گذاری خارجی در بخش انرژی ایران تاثیر منفی گذاشته و انتقال فناوری و تخصص لازم برای توسعه ظرفیت میادین نفت و گاز طبیعی ایران و جلوگیری از روند کاهش تولید را محدود می‌کند.

در گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا با اشاره به این‌که براساس قانون اساسی ایران مالکیت خارجی یا خصوصی روی منابع طبیعی ایران و تمام قراردادهای مشارکت در تولید ممنوع هستند آمده است: دولت ایران مجوز قراردادهای بیع متقابل را صادر کرده که به شرکت‌های نفتی بین‌المللی اجازه می دهد از طریق شرکتهای تابعه ایرانی وارد قراردادهای اکتشاف و توسعه شوند.

قرارداد بیع متقابل شبیه قراردادهای خدماتی است و براساس آن شرکت پیمانکار(یا شرکت نفتی بین المللی) سرمایه‌گذاری را انجام می‌دهد و از تخصص خود برای توسعه میادین نفتی و گاز طبیعی ایران استفاده می‌کند. پس از اینکه میدان توسعه یافت و تولید شروع شد، اداره پروژه به شرکت ملی نفت ایران یا شرکت تابع آن واگذار می‌شود.

 

براین اساس شرکتهای نفتی بین‌المللی حقوق مساوی در میادین نفت و گاز دریافت نمی‌کنند و شرکت ملی نفت ایران از درآمد حاصل از فروش نفت و گاز تولید شده برای پرداخت هزینه‌های صرف شده از سوی شرکت خارجی استفاده می‌کند. مقدار پرداخت سالانه به شرکت خارجی براساس درصدهای از پیش تعیین شده تولید میادین است. میزان بازگشت سرمایه در قراردادهای بیع متقابل بین 12 تا 17 درصد و دوره پرداخت بین پنج تا هفت سال است.

به گزارش پایگاه تحقیقات اقتصادی خاورمیانه(میس)، ایران اخیرا مدل جدیدی از قرارداد نفتی به نام "قرارداد نفتی ایران" ارائه کرده است. البته این مدل جدید هنوز نهایی نشده و ممکن است تغییر کند. هدف از این چارچوب جدید جذب سرمایه‌گذاری خارجی با قراردادی است که شامل مفادی شبیه یک قرارداد مشارکت در تولید است.

برخی از انتقادات اصلی نسبت به قراردادهای بیع متقابل شامل نبود انعطاف پذیری در بازگشت هزینه و در برخی موارد کمبود تخصص شرکت ملی نفت ایران در جلوگیری از روند کاهشی تولید در میادین در مقایسه با میدان‌های توسعه یافته توسط شرکتهای خارجی است.

بر اساس پیش‌نویس قرارداد جدید نفتی ایران، شرکت‌های نفتی بین‌المللی می‌توانند یک قرارداد سرمایه‌گذاری مشترک با شرکت ملی نفت ایران یا شرکت‌های تابع آن برای مدیریت اکتشاف، توسعه و تولید نفت و گاز امضا کنند. شرکت‌های خارجی به مدیریت پروژه کمک می‌کنند اما مالکیت ذخایر را نخواهند داشت. این شرکت‌ها پس از شروع تولید، سهمی از درآمد پروژه را به صورت اقساطی دریافت خواهند کرد که شرایط پرداخت می‌تواند براساس پیشرفت پروژه تغییر کند.

قرارداد جدید نفتی ایران دوره طولانی‌تری بین 20 تا 25 سال خواهد داشت که دو برابر دوره قراردادهای بیع متقابل است. این قراردادها شامل مراحل اکتشاف، توسعه و تولید به همراه امکان تمدید به مرحله افزایش تولید است.

قرارداد جدید پیشنهادی با قراردادهای بیع متقابل کنونی متفاوت هستند زیرا قراردادهای قبلی تنها اکتشاف و توسعه را شامل می‌شدند. هدف از این تغییر حل مشکلات کاهش تولید در میادین با وارد کردن شرکتهای بین‌المللی در فازهای تولید و احیا و استفاده بهینه از انتقال دانش و فناوری است.

این گزارش در پایان این طور نتیجه‌گیری کرده که قراردادهای جدید نفتی ایران برای تسهیل انتقال دانش و فناوری از شرکت‌های بین‌المللی می‌خواهد که خواسته های ایران را در زمینه بومی‌سازی دانش و فن آوری اجرا کنند.
اخبار اقتصادی - ایسنا

 


ویدیو مرتبط :
آنونس برنامه ی ایران تودی درباره قراردادهای جدید نفتی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

رونمایی از قراردادهای جدید نفتی ایران



اخبار ,اخبار اقتصادی ,قراردادهای جدید نفتی ایران

 

اخبار اقتصادی - رونمایی از قراردادهای جدید نفتی ایران

جمهوری اسلامی ایران به منظور صادرات نفت خام و برخی از فرآورده‌های نفتی مذاکراتی را با کشورهای عربی، چین، عراق و افغانستان آغاز کرده که در این میان، قرارداد جدید فروش نفت با یک پالایشگاه چین و افغانستان نهایی شده است.

به گزارش مهر، با تمدید چهار ماه تعلیق برخی از تحریم‌های نفتی ایران به زودی قراردادهای جدیدی به منظور صادرات نفت خام و برخی از فرآورده‌های نفتی با کشورهای آسیایی امضا می کند.

سید محسن قمصری در گفتگو با مهر درباره دلایل افزایش صادرات نفت خام ایران به چین، گفت: روند صادرات نفت خام ایران به پالایشگاه‌‍‌های چین هواره از یک ثبات نسبی برخوردار بوده است.

مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران با اعلام اینکه سال گذشته یکی از پالایشگرهای چینی کاهش واردات نفت از ایران داشته است، تصریح کرد: با توافق انجام گرفته در سال جاری میلادی قرار شده این کاهش صادرات نفت جبران شود و از این رو امسال حجم فروش نفت به چین افزایش یافته است.

وی با تاکید بر اینکه با تمدید چهار ماه مذاکرات پیش بینی می‌شود روند و حجم صادرات نفت خام ایران در محدوده یک میلیون بشکه در روز باقی بماند در خصوص صادرات تک محموله نفت ایران هم توضیح داد: هم اکنون بخش عمده صادرات نفت در قالب قراردادهای بلند مدت انجام می‌شود و صادرات نفت به صورت تک محموله به ندرت انجام می شود.

این مقام مسئول در شرکت ملی نفت ایران همچنین در پاسخ به مهر درباره از سرگیری صادرات نفت ایران به سریلانکا و آفریقای جنوبی هم توضیح داد: این کشورها به دلیل مشکلات انتقال ارز تاکنون موفق به خرید نفت خام از ایران نشده اند.

امضای قراردادهای جدید نفت با آسیایی ها
با تثبیت شرایط صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران پس از توافق هسته ای ژنو، جمهوری اسلامی ایران به زودی قراردادهای جدید صادرات فراورده های نفتی شامل گازوئیل، نفتای سبک و سنگین، گاز مایع و نفت کوره با کشورهای مختلف آسیایی امضا می کند.

مصطفی کشکولی مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با تائید امضای قراردادهای جدید صادرات فرآورده های نفتی، یکی از دلایل امضای قراردادهای صادرات گازوئیل را کاهش و مدیریت مصرف این فرآورده نفتی در نیروگاه‌ها اعلام کرد.

بر این اساس قرارداد صادرات گازوئیل بین جمهوری اسلامی ایران و افغانستان نهایی شده است و به زودی اولین محموله گازوئیل ایران راهی این کشور همسایه می شود.

علاوه بر این، قرارداد صادرات گازوئیل به عراق مراحل نهایی خود را پشت سر می گذارد و به گفته مسئولان وزارت نفت در صورت انجام مذاکرات، امسال محموله‌های گازوئیل ایران به عراق صادر خواهد شد.

در کنار صادرات گازوئیل به عراق و افغانستان، صادرات گاز مایع، نفتای سبک و سنگین و نفت کوره به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس همچون امارات متحده عربی، عراق، پاکستان و افغانستان هم در سال جاری در دستور کار قرار گرفته است.
اخبار اقتصادی - مهر