اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

روسیه و غرب در 2016؛ افزایش تنش‌ها



اخبار,اخبار امروز,اخبار جدید


سالی که شرق و غرب همچنان رودرروی هم می‌ایستند
روسیه و غرب در ۲۰۱۶؛ افزایش تنش‌ها

تقویم سیاسی روسیه و آمریکا بیانگر احتمال بالای تعارض میان این دو قدرت است. همه نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا دیدگاهی رادیکال نسبت به روسیه دارند. در این فضا، انتظار افزایش سطح تعامل میان آمریکا و روسیه در سال آینده بعید به نظر می‌رسد.

سال 2015 توام با هنجاری جدید در رابطه متقابل روسیه و غرب بود؛ تعارض سیستماتیک به همراه موارد معدود همکاری. در مقایسه با سال 2014 که اشغال کریمه، سقوط هواپیمای مالزیایی، بحران شرق اوکراین و تحریم اقتصادی روسیه در آن بوقوع پیوست، سال 2015 را می توان سالی آرام تر ارزیابی کرد. این سال با گفتگوهای مینسک- 2 با هدف کاهش تنش ها در شرق اوکراین آغاز شد و در ادامه با مذاکرات بر سر دست یافتن به راه حل سیاسی در سوریه ادامه پیدا کرد و به توفیق در توافق هسته ای با ایران ختم شد. آیا این سطح از تعامل و دیپلماسی را می توان نشانه ای دال بر افزایش همکاری ها در سال آینده تلقی کرد؟ با نگاه واقع بینانه به موضوعات فی مابین طرفین و اختلاف نظرهای موجود پاسخ به این سوال مثبت به نظر نمی رسد.

در وهله اول، ریشه های اختلاف میان روسیه و غرب باید مورد توجه جدی قرار بگیرد. شکاف میان ادراک طرفین در حال افزایش است. عمده سیاستگذاران آمریکا و اتحادیه اروپا، روسیه را به عنوان یک قدرت تجدیدنظرطلب می بینند که در صدد به چالش کشیدن نظم بین المللی و اصول غربی آن است. نگاه غرب به پوتین، به مثابه یک دیکتاتور است که به سرکوب جامعه مدنی در داخل و بر هم زدن ثبات در کشورهای همسایه خود می پردازد.

روسیه، آمریکا را به مثابه بازیگری می بیند که از همه ابزارهای ممکن برای حفظ سلطه در حال افول خود استفاده می کند و سعی دارد برای قدرت های در حال ظهور، مانند روسیه و چین با استفاده از انقلاب های رنگی مشکل ایجاد کند و خاورمیانه را به آشوب بکشد. مسکو تحریم های غرب علیه خود و شکل دهی به بلوک های اقتصادی مانند بلوک ترانس پاسیفیک را سلاحی علیه خویش می بیند. عدم وجود اعتماد سیستماتیک میان رهبران و جامعه غرب از یک طرف و رهبران و جامعه روسیه از طرف دیگر، مانع از به وجود آمدن دیالوگ جامع و همه جانبه میان آنها شده است.

یکی از مهم ترین نشانه هایی که می تواند نشان بدهد روابط دو کشور پیشرفت کرده، کاهش تحریم های آمریکا علیه روسیه است، حال آن که عمده تحریم ها علیه روسیه در سال 2016 حفظ خواهد شد. معیار لغو تحریم ها همچنان همان توافق مینسک- 2 است. مسکو تمایلی به اجرای عمده مفاد قرارداد مینسک- 2 ندارد. به طور مثال روسیه حاضر به خروج کامل سربازان خود از شرق اوکراین و واگذاری کنترل آن به دولت مرکزی کی یف نیست. حتی در صورت تعلیق یا لغو برخی از تحریم های اروپا، تحریم های آمریکا به قوت خود باقی خواهد ماند.

ابعاد راهکار سیاسی برای حل بحران سوریه نیز مورد تردید جدی است. روسیه و آمریکا هر دو به شکل دهی به همکاری نظامی برای مبارزه با داعش برای شکست این گروه تروریستی بی میل هستند. هدف عمده روسیه در سوریه حفظ دولت بشار اسد در راس قدرت این کشور است.

حتی در صورت توافق و اجماع قدرت های بزرگ در مورد جنگ داخلی در سوریه و آینده سیاسی این کشور، قدرت های منطقه ای شامل ایران، ترکیه و عربستان ابزارهای نیرومندی برای تضعیف این اجماع در دست دارند. افزایش شکاف میان آنکارا و مسکو نیز یکی دیگر از چالش های پیش روی عادی سازی روابط است.

و در نهایت می توان گفت که تقویم سیاسی روسیه و آمریکا بیانگر احتمال بالای تعارض میان این دو قدرت است. همه نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا دیدگاهی رادیکال نسبت به روسیه دارند. در این فضا، انتظار افزایش سطح تعامل میان آمریکا و روسیه در سال آینده بعید به نظر می رسد.

روسیه نیز در سال آتی، انتخابات دوما را در پیش رو دارد. با فراگیر شدن غرب ستیزی در روسیه و محکوم کردن غرب برای وضعیت بد اقتصادی روسیه، انتظار می رود که دوما به دست مخالفان جدی غرب بیافتد.

واکنش مقامات روسی به تحقیقات نیروهای اپوزیسیون درباره موارد فساد دولتی نشان می دهد که مقامات روسی انجام این تحقیقات را به تحریک سی.آی.ای می بینند. بسیاری نیز معتقدند که در آینده سرکوب سازمان های مردم نهاد و فعالین حقوق بشر در روسیه بیشتر خواهد شد.

بنابراین، شرایط حاکم نشان می دهد که دیالوگ میان غرب و روسیه تا چه اندازه دشوار است.

 

اخبار بین الملل - دیپلماسی ایرانی

 


ویدیو مرتبط :
افزایش تنش و درگیری در مسجد الاقصی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

کاخ سفید:‌ ترکیه و روسیه از افزایش تنش جلوگیری کنند



اخبار,اخبار امروز,اخبار جدید

سخنگوی کاخ سفید می‌گوید که اوباما موافق افزایش تنش‌ها بین روسیه و ترکیه نیست و فردا این موضوع را با رئیس‌جمهور ترکیه مطرح خواهد کرد.

«جاش ارنست» سخنگوی کاخ سفید که همراه با «باراک اوباما» رئیس‌جمهور آمریکا برای شرکت در اجلاس تغییر آب و هوایی به پاریس رفته، امروز با خبرنگاران در خصوص مسائل مطرح شده در متن و حاشیه این اجلاس سخن گفت.

سخنگو ابتدا نمایندگان کنگره را خطاب قرار داد و از آنها خواست که پیش از رفتن به تعطیلات 3 هفته‌ای، با اوباما مذاکره کنند و ضمن برطرف کردن اختلاف‌ها، به طرح دولت برای اعزام نیروهای امنیتی به فرودگاه‌های خارجی و بازرسی مسافران راهی آمریکا در مبدأ، رأی مثبت داده و بودجه آن را تخصیص دهند.

ارنست به اخبار مربوط به احتمال تصویب نشدن بودجه پیشنهادی اوباما و تعطیلی دولت آمریکا هم اشاره کرد و در اظهارنظری جالب گفت: «سخنگوی جدید مجلس نمایندگان تازه 6 هفته است که به این پست منصوب شده و فکر نمی‌کنیم چنین کاری کند.»

جاش ارنست در خصوص ملاقات‌های اوباما در پاریس و ارتباط آنها با بحث داغ این روزها یعنی سرنگون شدن سوخو 24 روس‌ها هم سخن گفت.

دو طرف دعوا یعنی هم ترکیه و هم روسیه، از دعوت‌شدگان به اجلاس پاریس‌اند ولی «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه، به رغم اصرارهای «رجب طیب اردوغان» همتای ترکیه‌ای خود، درخواست ملاقات حضوری وی را قبول نکرد.

سخنگوی کاخ سفید گفت: «رئیس‌جمهور (اوباما) از کشته شدن تبعه روس در این حادثه متاسف است ولی ترکیه و روسیه باید از افزایش تنش‌ها جلوگیری کنند.»

ارنست در ادامه در خصوص تعهد آمریکا به حل مسالمت‌آمیز بحران سوریه سخن گفت و در اظهارنظری که مشخصاً طعنه‌ای به روس‌ها بود گفت: «البته برای رسیدن به راه‌حل سیاسی باید از گروه‌های معارض میانه‌رو حمایت کرد زیرا آنها هستند که باید در آینده سوریه نقش ایفا کنند.»

غربی‌ها تا پیش از سقوط جنگنده روس‌ها در اثر برخورد با موشک اف 16 ترکیه، مکرراً مسکو را به بمباران «گروه‌های معارض میانه‌رو» متهم می‌کردند ولی پس از سقوط سوخو 24، این اتهام‌زنی‌ها کمی فرو نشست؛ علت آن بود که جنگنده روس‌ها در منطقه تحت تسلط یکی از همین گروه‌های «میانه‌رو» سقوط کرد، یکی از خلبانان روس به رگبار بسته و کشته شد و دیگری هم تا پیش از حمله کماندوهای حزب‌الله و ارتش سوریه، در دست همین «میانه‌روها» باقی ماند.

تروریست‌ها دیروز جسد خلبان کشته شده را به حامی خود یعنی ترکیه تحویل دادند و ترکیه هم که شاهد عصبانیت روزافزون روس‌هاست، در اقدامی که بنا بود نشانه حسن نیت باشد، جسد را به مسکو تحویل داد.

سخنگوی کاخ سفید در بخش دیگری از این کنفرانس خبری از اعمال تغییراتی در برنامه آمریکا برای اعطای ویزا به توریست‌ها، بعد از حملات تروریستی پاریس خبر داد.

 

وی گفت که آمریکا، تدابیر سخت‌گیرانه و شدیدی برای این برنامه در نظر گرفته است.

سالانه نزدیک به 20 میلیون نفر، تحت این برنامه ویزا از آمریکا بازدید می‌کنند.

در تدابیر جدید، توریست‌ها پیش از ورود به خاک آمریکا در پایگاه‌های داده آمریکایی چک می‌شوند. 

 

اخبار بین الملل - فارس