اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

روزهای کسالت بار بورس تهران


با گذشت یک هفته از اجرایی شدن بسته خورج از رکود، بورس تهران همچنان بدون توجه به اجرایی شدن بسته خروج از رکود، به حرکت ناچیز و قطره چکانی خود ادامه می دهد.

خبرگزاری ایسنا: با گذشت یک هفته از اجرایی شدن بسته خورج از رکود، بورس تهران همچنان بدون توجه به اجرایی شدن بسته خروج از رکود، به حرکت ناچیز و قطره چکانی خود ادامه می دهد.

در حالی که از هفته گذشته اجرایی شدن مفاد بسته خروج از رکود با دادن وام های خودرو و کارت اعتباری آغاز شده است، اما بورس تهران واکنش سردی به اجرای این طرح نشان داده و روزهای کسالت آوری را طی می کند.

کارشناسان می گویند با توجه به تاثیر عواملی همچون کاهش قیمت نفت و نیز تصمیماتی در خصوص نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی، بهره مالکانه معادن و نرخ سود سپرده بانکی، بورس تهران در انتظار اقدامات عملی تر و جدی تر دولت در این خصوص بوده و به این طرح ها واکنشی نشان نمی دهد زیرا علی رغم اینکه استقبال چشمگیری از وام 25 میلیونی خودرو به عمل آمده است، اما تاثیری بر معاملات خودرو و بازار سرمایه نداشته است.

در این شرایط بورس تهران به دلیل فعالیت نوسان گیران رشدهای ناچیزی را تجربه می کند به طوری که بسیاری از فعالان بازار سهام به سودهای ناچیز اکتفا کرده و با رشد اندک قیمت ها در صف فروش قرار می‌گیرند بنابراین بورس تهران در شرایط رکودی و با نوسان محدود قیمت‌ها، روزهای کسالت آوری را طی می کند.

به این ترتیب تمایل نداشتن سهامداران به خرید و فروش سهم موجب شد تا امروز نیز همانند روزهای گذشته شاخص بورس تهران به رشد ناچیز 14 واحدی و رسیدن به کانال 63 هزار و 70 واحدی اکتفا کند.

در بازار امروز شرکتهای تاپیکو، پتروشیمی پردیسو کشتیرانی از شرکتهایی بودند که شاخص را به سمت مثبت شدن هدایت کردند. اما در مقابل مخابرات، غدیر، پالایشگاه بندرعباس،مپنا و گل گهر از شرکت‌هایی بودند که مانع از رشد بیشتر شاخص شدند.

امروز همچنین شرکتهای قندی مورد توجه اهالی تالار شیشه ای قرار گرفتند و بیشترین تقاضای خرید را به خود اختصاص دادند و در مقابل بانک کارآفرین، بهسرام و سازه پویش بیشترین تقاضای فروش را از آن خود کردند.روند کسالت آور بورس تهران موجب کاهش ارزش و حجم معاملات شد به طوری که امروز تنها 297 میلیون سهم به ارزش 77 میلیارد تومان داد و ستد شد و ارزش بازار سرمایه به 273 هزار میلیارد تومان رسید.


ویدیو مرتبط :
آغاز کار در بورس: چگونگی آغاز معامله سهام در بورس تهران

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

فوران عرضه‌ها در بورس تهران



 

 فوران عرضه‌ها در بورس تهران

 

 

بازار سهام در هفته معاملاتی كه گذشت پس از انباشت تقاضا در چهار روز نخست با فوران عرضه‌ها در روز چهارشنبه مواجه شد كه این امر سبب تقابل پرحجم عرضه و تقاضا در آخرین روز معاملاتی هفته شد.

 


سال ۸۹ تاكنون عنوان ركورد شكن در تاریخچه بورس را از آن خود كرده است، به نحوی كه بازده حدود ۱۱‌درصدی بازار در فروردین ماه تاكنون نزدیك به از دو برابر بازده ۲/۶‌درصدی بورس در سال استثنایی ۸۲ بوده است.

 


همچنین حجم معاملات خرد نیز در روز چهارشنبه محدوده ۱۳۰‌میلیارد‌تومان را درنوردید كه در نوع خود یك ركورد استثنایی در بین روزهای معاملاتی بورس محسوب می‌شود. به هر حال روند كنونی به خوبی دلالت بر ورود جریان نقدینگی جدید به بورس دارد كه این مساله با رشد اخیر شاخص و تبلیغات رسانه‌های‌ گروهی منجر به توجه مردم به تحولات بازار سرمایه شده است. ورود نقدینگی هر چند امری مطلوب برای بازار سهام محسوب می‌شود؛ اما این امر در صورتی كه منجر به رشد قیمت سهام بدون توجه به مبانی تحلیلی شود به طور طبیعی منجر به شكل گیری حباب قیمتی و ریزش بازار در میان مدت می‌شود. در شرایط فعلی نیز هر چند قیمت سهام به صورت عمومی مشمول قاعده فوق نشده است، اما نشانه‌های خرید افراطی در خصوص برخی سهام به چشم می‌خورد. البته واكنش دولت و سازمان خصوصی‌سازی در عرضه‌های سهام در هفته جاری اقدامی مناسب در جهت كنترل جو هیجانی به شمار می‌رود.

 


فولاد و سنگ‌آهن در اوج

 


پیشتازان تقاضا و افزایش قیمت در این هفته دوقلوهای سنگ‌آهنی و فولادی بودند. فولاد مباركه با عرضه‌هایی در حد حجم مبنا به روز چهارشنبه رسید كه در این روز با ركورد معامله ۱۶۷‌میلیون سهم (۱/۱‌درصد از مالكیت شركت) بیش از ۴۷‌میلیارد‌تومان از نقدینگی خریداران را به سوی خود جذب كرد. «فخوز» نیز دیگر شگفتی‌ساز هفته بود كه پس از بیش از شش ماه تجربه صف فروش بازگشایی شد و با پیش‌بینی سود ۴۵۲‌ریالی به ازای هر سهم با رشد جالب توجه حدود ۳۷‌درصدی رو به رو شد. افزایش قیمت بیلت از ۴۵۰ به ۵۱۰‌دلار عمده‌ترین دلیل رشد سودآوری فولاد خوزستان بوده است كه البته با قیمت‌های كنونی بیلت امكان تعدیلات بیشتر برای «فخوز» وجود خواهد داشت. «كچاد» دیگر نمادی بود كه پس از اعلام نرخ فروش ۵۱۰‌دلاری شمش فولاد خوزستان اقدام به تعدیل مثبت ۲۷‌درصدی در پیش‌بینی درآمد خود كرد. برآوردهای اولیه نشان می‌دهد در صورتی كه قیمت شمش فولاد خوزستان در سال جاری به میانگین ۶۰۰‌دلار برسد افزایش سودآوری چادرملو از ۱۲۸۸‌ریال كنونی تا محدوده ۱۷۰۰‌ریال دور از دسترس نخواهد بود. «كگل» نیز با رشد قیمت در كلیه روزهای این هفته بازده جالب توجه ۱۸‌درصدی را برای سهامداران خود ثبت كرد. این شركت هنوز تاثیرات افزایش نرخ فروش محصولات خود در سال جاری را به بازار اعلام نكرده است.

 


منفی‌های سرشناس

 


«حفاری»، «البرز» و «شفن» نمادهای سرشناسی بودند كه در هفته جاری كمتر توجه خریداران را به خود جلب كردند و غلبه عرضه‌ها در این سهام منجر به‌ شكل‌گیری روند منفی شد. در خصوص شركت حفاری شمال سرمایه‌گذاران منتظر گزارش ۱۲ ماهه شركت هستند كه با توجه به عملكرد ۹ ماهه و بهره‌برداری كامل از دكل‌های خشكی جدید و سكوی ایران البرز در فصل زمستان، گمانه‌زنی‌هایی در خصوص امكان تعدیل مثبت شركت برای عملكرد سال ۸۸ وجود دارد. در خصوص بیمه البرز نیز انتظارات مشابهی به ویژه از محل تعدیل ذخیره كاهش ارزش سرمایه‌گذاری‌های شركت وجود دارد. در تحولی دیگر سهام پتروشیمی فن‌آوران همگام با كاهش ۱۰‌درصدی قیمت متانول در مدار منفی قرار‌گرفته است. فعالان بازار با توجه به گزارش اخیر پتروشیمی خارك در انتظار شفاف‌سازی در مورد نرخ خوراك گاز مصرفی این شركت در سال ۸۹ هستند.

 


عقب‌نشینی تقاضا در برابر عرضه‌های دولتی

 


سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران مهم‌ترین عرضه‌كننده سهام دولتی در هفته مورد گزارش بود. این اقدام با عرضه ۵/۱‌درصدی سهام سنگ‌آهنی‌ها (چادرملو و گل‌گهر) كلید خورد. در گام بعدی عرضه‌های دولتی به سهام ایران خودرو، سایپا و سرمایه‌گذاری رنا رسید كه با توجه به حجم آن عملا طرف تقاضا را در روز چهارشنبه كاملا عقب راند. برخی نهادهای حقوقی دیگر نیز فرصت عرضه‌ها را غنیمت شمردند كه در این بین نام سرمایه‌گذاری رنا در نمادهای «خساپا» و «خودرو» و نیز عرضه‌های سایپا در نماد «ولساپا» قابل اشاره است. در طرف خرید سهام نیز حجم قابل توجهی در بین حقوقی‌های مالك بالای یك‌درصد از سهام شركت‌ها به چشم نمی‌خورد كه این مساله می‌تواند بر ورود تقاضای جدید به بازار دلالت داشته باشد.

 


نخستین تركش‌های تحول!

 


دو شركت پالایش نفت اصفهان و پتروشیمی خارك در هفته جاری اولین پیش‌بینی درآمد خود برای سال ۸۹ را به بازار اعلام كردند. پالایش نفت اصفهان با كاهش ۸‌درصدی پیش‌بینی سود سال ۸۹ عملا سیگنال منفی را به بازار مخابره كرد كه علت عمده آن كاهش تخفیف خوراك شركت از ۶‌درصد به ۵‌درصد ذكر شده است. مطابق قانون بودجه ۸۹ و الزامات قانون هدفمند‌سازی یارانه‌ها مقرر شده است تا تخفیف خوراك پالایشگاه‌‌ها به ۵‌درصد كاهش یابد.

 


اما دیگر گزارش شگفتی‌ساز هفته مربوط به «شخارك» بود. بر مبنای این گزارش، افزایش ۱۵۰‌درصدی قیمت گاز ترش مصرفی شركت در سال جاری عمده‌ترین دلیل افت ۲۳درصدی پیش‌بینی سودآوری شركت در سال ۸۹ خواهد بود. بدین ترتیب می‌توان گفت «شپنا» و «شخارك» از اولین نمادهای مورد توجه بازار هستند كه مشمول پیامدهای طرح تحول در خصوص كاهش سودآوری شده اند. این در حالی است كه در هفته جاری اعلام خبر احتمال توافق مجلس و دولت بر سر هدفمندی یارانه‌ها منتشر شد كه بر مبنای آن قرار است سناریوی ۲۰‌هزار‌میلیارد‌تومانی در عرض مدت كوتاه تری (احتمالا در شش یا هشت ماه) اجرا شود و بدین وسیله نظر دولت در زمینه افزایش سقف درآمدها تا حدودی تامین‌ شود. البته هنوز جزئیات توافق مورد اشاره مشخص نیست و به نظر می‌رسد فعالان اقتصادی باید به رویه مسبوق، ادامه تحولات در بحث پرحاشیه هدفمند‌سازی یارانه‌ها در سال جاری را تعقیب كنند.... /  گزارش : روزنامه دنياى اقتصاد