اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

رعب و وحشت در بنای تاریخی عالی قاپو!



اخبار,اخباراجتماعی , بناهای تاریخی ایران

حالا نوبت «عالی‌قاپو»ست؛ بنایی که بیش از 50 سال پیش مرمت آن با ورود گروه «ایزمئو» از ایتالیا به اصفهان، آغاز و حدود 11 ستون از 18 ستون در ایوان این عمارت در مدت 40 سال پیش مرمت شدند.اما هنوز داربست‌ها در بخش جنوبی عمارت پابرجا هستند تا مرمت‌ها ادامه یابد

در نگاه اول ورود این همه مسافر و گردشگر به میدان جهانی «نقش جهان» و استفاده از همه‌ی آن‌چه در این میدان برای گردشگران به کار گرفته شده،‌ هر کس را می‌تواند سر ذوق آورد.

توجه و استقبالی که مسافران و گردشگران هنوز پس از سال‌ها نسبت به میدان جهانی «نقش جهان» اصفهان دارند اتفاق خوبی است که مسئولان و متولیان حوزه‌ی میراث فرهنگی را خوشحال می‌کند.

این می‌شود که این همه ذوق و علاقه و توجه را مسئولان این محوطه‌ی جهانی حتی با باز نگه داشتن بناهای تاریخی این میدان جهانی تا دو ساعت پس از زمان تعطیلی این بناها پاسخ می‌دهند و مردم می‌توانند تا ساعت 9 شب از عمارت «عالی قاپو»، مسجد «امام (ره)»، مسجد «شیخ لطف‌الله» و بازار «قیصریه» دیدن کنند. اتفاقی که البته برای مغازه‌داران همیشه نالان میدان نیز خالی از لطف و خوشحالی نیست.

اما نگاه به این استقبال، بُعد دیگری هم دارد. در واقع در نگاه دومِ این استقبال یا شاید «هجوم»، این همه گردشگر به بناهای تاریخی قرار گرفته در میدان نقش جهان به خصوص عمارت «عالی‌قاپو» که بیش از پنج سال است داربست‌ها به بهانه‌ی مرمت بر پیکر آنجا خوش کرده‌اند، قدری ترس و وحشت به دل می‌اندازد!

وارد شدن چنین بار سنگینی در یک زمان روی طبقه‌ی دوم عمارت «عالی‌قاپو» که اتفاقا سال‌هاست ستون‌های آن در حال استحکام‌بخشی هستند، اتفاق چندان خوشایندی نیست.

مشابه این اتفاق دو سال گذشته برای بنای تاریخی «منارجنبان» رخ داد، بنایی تاریخی که هر چند در طول سالیان گذشته هر 15 دقیقه یک بار برای دیدن گردشگران تکان داده می‌شد، اما مسئولان بالاخره به این نتیجه رسیدند که بیش از این تکان دادن این بنای تاریخی به آسیب ‌آن منجر می‌شود نه رسیدگی و توجه آن.

و حالا نوبت «عالی‌قاپو»ست؛ بنایی که بیش از 50 سال پیش مرمت آن با ورود گروه «ایزمئو» از ایتالیا به اصفهان، آغاز و حدود 11 ستون از 18 ستون در ایوان این عمارت در مدت 40 سال پیش مرمت شدند.

اما هنوز داربست‌ها در بخش جنوبی عمارت پابرجا هستند تا مرمت‌ها ادامه یابد، ولی در این میان حضور یک‌باره‌ی تعداد زیادی گردشگر روی این بنای تاریخی که هنوز استحکام کافی را به دست نیاورده است، جای بسی تامل دارد.

20 اسفند سال 92 خبرهایی رسید به نقل از محسن مصلحی،مدیرکل وقت میراث فرهنگی استان اصفهان مبنی بر این‌که «کاخ عالی‌قاپو نوروز 93 تعطیل شد»، تا راه پله‌های مارپیچ "درگاه بلند" نوروز از فرسایش زیر قدم‌های گردشگران درامان بماند. این خبر را در آن زمان برخی رسانه‌ها به نقل از مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان نقل کرده بودند. اتفاقی که با توجه به وضعیت این عمارت تاریخی و ارزشمند گامی مثبت بود.

در آن زمان به گفته مصلحی،به دلیل مرمت ورودی، کف، سقف و ستون‌های چوبی در طبقه سوم انجام شده بود و می‌توانست در ایام پربازدید نوروز که براساس پیش‌بینی‌اش در نوروز 93 بیش از ۱۱ هزار نفر از آن دیدن می‌کردند، به حفظ این بنا منجر شود. هر چند این اقدام در نوروز 93 عملی نشد اما باز هم به فکر بودن متولیان در آن زمان قدری جای شکر داشت.

و هنوز عمارت «عالی‌قاپو» به توجه نیاز دارد، نه بازدیدکننده‌ی بیشتر!
کاخ عالی‌قاپو عمارتی در غرب میدان نقش‌ جهان و مقابل مسجد شیخ‌ لطف‌الله به فرمان شاه‌عباس اول در پنج طبقه ساخته شده است و 18 ستون در ایوان طبقه‌ی سوم دارد. این عمارت یکی از مهم‌ترین شاهکارهای معماری اوایل قرن یازدهم هجری قمری است و به‌عنوان دروازه‌ی مرکزی و مدخل قصرهایی حساب می‌شده است که در دوران صفویه در محدوده‌ی میدان نقش جهان بنا شده‌اند.

این قصر که «دولتخانه‌ی مبارکه‌ی نقش جهان»، قصر «دولتخانه» و «تالار عالی‌مکان» نیز نامیده شده است، نمونه‌ی منحصربه‌فردی از معماری کاخ‌های دوره‌ی صفویه است که مینیاتور‌های هنرمندانه‌ی «رضا عباسی»، هنرمند معرف دوره‌ی شاه‌عباس، روی آن خودنمایی می‌کنند. عالی‌قاپو شامل دو کلمه‌ی عالی و قاپو به معنی «باب عالی» است که مورد احترام بوده است. از این رو، کسانی که می‌خواستند به آن وارد شوند، باید خم می‌شدند، آستانه را می‌بوسیدند و داخل می‌آمدند. حتا شاه‌عباس برای ورود به این عمارت از اسب پیاده می‌شده است.
 
 اخبار اجتماعی  -  ایسنا 


ویدیو مرتبط :
پاریس در رعب و وحشت

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

عالی قاپو، رفيع ترين بناي عهد صفوي



کاخ عالی قاپو عمارتی است که در غرب میدان نقش جهان اصفهان و روبروی مسجد شیخ لطف اله سر بر افراشته و به عنوان یکی ازمهمترین شاهکاره ی معماری اوائل قرن یازدهم هجری از شهرتی عالم‌گیر برخوردار است .

تاریخ ساخت بنا به 1054 هـ.ق باز می گردد و بانی آن بانی : شاه عباس اول می باشد.

عالی قاپو

این قصر دروازه مرکزی و مدخل کلیه قصرهایی بود که در دوران صفویه در محدوده میدان نقش جهان بنا شده بودند .

عالی قاپو مرکب از دوکلمه عالی و قاپو است که با هم به معنای « سر در بلند » یا « درگاه بلند» هستند. اسامی دیگر آن علی قاپو ، دولتخانه مبارکه نقش جهان و قصر دولتخانه می باشند.

عالی قاپو

از زیر سر در بلند کاخ که تمامأ با سنگ ساخته شده به قصر وارد می شویم و به وسیله پلکانی که در دو طرف تعبییه شده اند به طبقات فوقانی می‌رسیم .

عالی قاپو دارای پنج طبقه است که هر طبقه آن تزئینات ویژه‌ای دارد در طبقه همکف دو تالار وجود دارد که در آن روزگار به امور اداری و دیوانی اختصاص داشت ، در طبقه سوم ایوان بزرگی است که بر هجده ستون بلند و رفیع ،استوار است و در وسط این ایوان حوض زیبایی از مرمر وجود دارد .

آنچه عالی قاپو را در عداد آثار با شکوه و بسیار نفیس قرار داده است اثر هنرمند معروف عصر صفوی رضا عباسی یعنی گچبریهای آخرین طبقه است که تالار آن به اتاق موسیقی یا اتاق صوت نیز معروف است .

عالی قاپو

در این قسمت از کاخ شکل انواع جام و صراحی در دیوار تعبییه شده است که این اشکال علاوه بر نمایش زیبایی و خلاقیت و ابتکار هنرمندان گچکار برای این بوده است که انعکاس حاصل از نغمه‌ها ی نوازندگان به وسیله این اشکال گرفته شود و صداها طبیعی و بدون انعکاس صوت به گوش برسند .

به طورکلی بنای عالی قاپو به عنوا ن یک بنای تشریفاتی خوش ساخت و زیبا دستاورد دیگری از هنر معماری دوران صفویه است .