اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

رساندن صدای آژیر قرمز



اخبار,اخباراجتماعی  , خشک‌سالی

گزارش نگران‌کننده و فنی وزارت امور اقتصادی و دارایی تحت عنوان «اقلیم غم‌انگیز ایران در سال‌٢٠٤٠» مانند هشدار شتاب‌زده گوینده‌ای بود که از حمله نزدیک ستوران دشمنی قدرتمند از هوا و زمین و دریا به مرزهای کشورمان خبر می‌دهد.

شگفتا که هنوز صدای آژیر خطری گسترده به گوش بسیاری نمی‌رسد! شگفت‌آورتر آنکه در همین تاریخ، خبرگزاری مجلس از توقف یک‌فوریت طرح پیشنهادی صیانت از جنگل‌ها خبر داد. در دوره جنگ تحمیلی هشت‌ساله به‌خاطر داریم که بسیاری از یک و دوفوریتی‌های پیشنهادی در مجلس به دلیل ضرورت‌های دفاع از سرزمین ما مورد توجه و تصویب مجلس قرار می‌گرفت.

 

آیا مردم ما و به‌خصوص مجلس نشانه‌های حمله‌ای تلخ‌تر از ارتش متجاوز صدام را در رادار متخصصان و به‌طور خاص در گزارشاتی مانند گزارش فوق نمی‌بینند؟ برای نواختن آژیر خطر هیولای خشک‌سالی و به‌عنوان‌مثال تا ٥/١ درجه افزایش دمای کشور و ازدست‌دادن سالانه حدود ١٤میلیارد مترمکعب تنها از طریق تبخیر بیشتر تا چه زمانی باید درنگ کنیم؟ یا مثلا در گزارش اشاره شده است پیامدهای فاجعه‌بار اقلیمی تنها عملکرد و تولید گندم را حداقل تا ٢٠‌درصد کاهش می‌دهد (بر فرض ثابت‌ماندن سطح اراضی).

 آیا در چنین شرایطی انتظار از بخش کشاورزی برای مطالباتی از قبیل خودکفایی و روش‌های رایج افزایش تولید نشان از آن ندارد که طنین گام‌های بحران را با وجود آنکه در کانون حیات کشور خیمه زده است دریافت نکرده‌ایم؟ باید گزارش تلخ وزارت امور اقتصادی و دارایی را به شمار جمعیت کشور تکثیر و بر سر هر کوی و برزن بیاویزیم و در هر بامدادی به تکرار خواندن آن مبادرت و در هر دیداری با یکدیگر جایگزین دیالوگ‌های رایج خود کنیم.

 

اگر به آگاهی‌رسانی و نواختن آژیر خطر متناسب با عمق بحران پیش‌رو اقدام نکنیم، بدون شک این دشمن درونی این‌بار با گام‌های آتشین و سبزستیزش آخرین کانون‌های حیات ما را درخواهد نوردید و نمایندگانی که از یک‌فوریت صیانت از جنگل هم پرهیز می‌کنند مجالی برای سه‌فوریت آن را هم از دست خواهند داد. شهرها اما هنوز در کشاکش انبوه اتومبیل‌ها در رفت‌وآمدی بی‌توجیه در خود فرومی‌روند.

 

زمین‌خواران کماکان و نامحرمانه بر آخرین بقایای زندگانی همچون محدوده جنگل‌های ابر شاهرود، چشمه واشی شهرستان فیروزکوه و گردنه حیران و ... چنگ انداخته‌اند. شهرداری‌ها منفعل هستند تا این بزهکاران به حیات کاری‌شان با ارتکاب خلاف، رونق دهند. غرش بولدوزرها، ناله ضعیف آژیرقرمزهای کم‌صدا را پوشانیده و گوش‌های همه ما به فرسایش روزمرگی‌ها از حساسیت افتاده است. هنوز نمایندگان مجلس رونق ساخت‌وساز در حوزه خود و رشد کشت‌وکار در کشور را مانند گذشته مطالبه می‌کنند. برای رویارویی با فاجعه پیش‌رو از همین حالا باید آژیر خطر را به صدا درآورد. تشکل‌های مردمی باید مردم را به‌جای هزیمت از جایی به جای دیگر به همزیستی در کنار همدیگر فراخوانند.


قطرات آبی که از این پس در فضای تفت‌آلود با یکدیگر تقسیم خواهیم کرد، بدون تردید به فرصتی سازنده و تکاملی در مناسبات اخلاقی جامعه مبدل خواهد شد. جامعه‌ای که بسیاری از آنها به کشیدن دیوارهایی از تنهایی بر گرد خود گرایش یافته بودند. دولت با تمامی اهرم‌های در اختیار خود به هماهنگ‌کننده‌ای برای مدیریت در بحران مهیا شود. دستگاه اجرائی کشور می‌تواند از تمامی مدیران خود بخواهد بیش از این از اعتبارات عمومی برای اجرای پروژه‌های رؤیایی و چشم‌اندازهای تخیلی درخواست نکنند.

 

مردم رنج‌کشیده جنوب‌شرقی کشور به‌عنوان پیش‌قراولان پیکار با خشک‌سالی باید از هم‌اکنون برای این آینده نزدیک سامان‌دهی شوند. به‌خاطر داشته باشیم با مردمی به پیکار با بحران خشکی می‌رویم که ارزش‌هایی مانند آب و سیراب‌کردن، از نمادهای فرهنگ دینی و انسانی آنها به‌شمار می‌آید. بدون تردید سال‌هایی که در پیش‌روی ماست، فرصت‌های گران‌بهایی برای تجربه مجدد باهم‌زیستن و همیاری‌های حماسه‌آمیز است. اگر اقلیت با دلبستگی کمتر به آینده وجود دارد، عمده‌ای از مردم ما با لبانی تشنه سقای باسخاوت برای سایرین خواهند شد.

 

آینده نشان خواهد داد که مردم صبور و مهربان کشورمان بار دیگر با سربلندی همچون ققنوس از زیر خاکستر این خشک‌سالی سر برون خواهند آورد؛ مردمی که این‌بار و برای همیشه خواهند آموخت که شراره‌های جهنم خشک‌سالی را می‌توانند به بهشتی از عشق به همدیگر و اتمام مکارم اخلاقی خود تبدیل کنند. برای دستیابی به آن بهشت باید آژیر خطر را از همین حالا و با دستان توانمند دولت و تشکل‌های مردمی به صدا درآورد.


 اخبار اجتماعی  -  شرق 


ویدیو مرتبط :
آژیر قرمز بحران پیری

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آژیر قرمز کمبود گاز به صدا درآمد/ احتمال قطع گاز دولتی‌های پرمصرف



 

 

 

با ورود دومین موج سرما و کاهش دمای هوای اکثر استانهای کشور به زیر صفر درجه سانتیگراد آژیر قرمز کمبود گاز در حالی به صدا درآمده که احتمال قطع گاز مشترکان پر مصرف برخی از دستگاه‌های دولتی قوت گرفته است.

همزمان با گذشت 29 روز از آغاز اجرای قانون هدفمندی یارانه گاز طبیعی و اصلاح نظام قیمت گذاری این حامل انرژِی، در یک هفته گذشته با کاهش دمای هوای اکثر استانهای کشور به زیر صفر درجه سانتیگراد، رشد مصرف روزانه گاز در بخش خانگی و تجاری نسبت به روزهای ابتدایی دی ماه از مرز 60 میلیون متر مکعب عبور کرد.

بر اساس آمارهای شرکت ملی گاز، با ورود دومین موج سرمای از روز گذشته متوسط مصرف گاز ایران به 585 میلیون متر مکعب در روز افزایش یافته است که مصرف این میزان گاز با کشورهای عضو اتحادیه اروپا برابر است.

با افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری، اعمال محدودیتها برای گازرسانی به نیروگاهها آغاز شده است و این احتمال وجود دارد که با ادامه افزایش مصرف گاز در ساختمانها تحویل گاز به صنایع کشور هم با محدودیت هایی مواجه شود.

در حال حاضر ایران هر چند با در اختیار داشتن بیش از 33 تریلیون متر مکعب ذخایر و تولید روزانه 600 میلیون متر مکعب گاز عنوان دومین کشور گازخیز جهان را یدک می کشد اما مصرف سالانه بالغ بر 150 میلیارد متر مکعب گاز (سومین مصرف کننده بزرگ جهان) به پاشنه آشیل صنعت گاز ایران تبدیل شده است.

در شرایط فعلی در کنار مصرف غیر بهینه و خارج از الگوهای تعیین شده گاز در بخشهای خانگی، صنعتی و نیروگاهی، فقدان یک طرح جامع انرژی و گازرسانی بدون حساب و کتاب اقتصادی به شهرها و روستاها از دیگر چالشهای توسعه سهم گاز طبیعی در سبد انرژی کشور به شمار می رود.

از دی ماه سال گذشته تاکنون بیش از یک یک میلیون مشترک جدید به جمع مصرف کنندگان گاز طبیعی در سطح کشور پیوسته اند که این موضوع منجر به نفوذ گاز به 95 درصد خانوار شهری و 43 درصد خانوار روستایی شده است.

آژیر قرمز کمبود گاز پس از 5 میلیارد دلار سرمایه گذاری

از ابتدای سالجاری تاکنون با بهره برداری از 2 طرح ضربتی در پالایشگاههای بیدبلند یک و فجرجم و راه اندازی چاههای دریایی فاز 9 پارس جنوبی در خلیج فارس در مجموع بیش از 30 میلیون متر مکعب در روز به ظرفیت تولید گاز ایران افزوده شده است.

علاوه بر این با بهره برداری از خط لوله یکهزار و 59 کیلومتری شمال و شمالشرق و افزایش واردات گاز طبیعی ترکمنستان تا سقف 40 میلیون متر مکعب در روز، در مجموع امکان عرضه روزانه تا سقف 600 میلیون متر مکعب گاز برای تامین نیازهای مشترکان مختلف کشور را فراهم کرده است.

از سوی دیگر از ابتدای سالجاری با بهره برداری از فاز اول خط لوله هفتم سراسری، فاز اول خط لوله دوم خرم آباد، خط لوله شمال شمالشرق، فاز دوم خط لوله اول کرمان، خط لوله بشرویه- طبس، خط لوله مشگین شهر- اردبیل، خط لوله طارم- زنجان و تعداد پنج تاسیسات تقویت فشار ظرفیت شبکه انتقال گاز ایران را به 700 میلیون متر مکعب در روز افزایش داده است.

این در حالی است که با وجود سرمایه گذاری پنج میلیارد دلاری برای افزایش ظرفیتهای تولید، انتقال و توزیع گاز در سطح کشور اما به دلیل افزایش بی رویه و خارج از استاندارد مشترکان همواره با کاهش دمای هوا در زمستان باید شاهد به صدا درآمدن آژیر قرمز کمبود گاز در سطح کشور باشیم.

به اعتقاد مسئولان وزارت نفت در شرایط فعلی بخش خانگی با اتلاف 30 درصد گاز تولیدی کشور به متهم ردیف اول بحران های زمستانی گاز تبدیل شده است به طوری که اگر از هدروی این میزان گاز در خانه ها جلوگیری شود علاوه بر تزریق روزانه 100 میلیون متر مکعب گاز به مخازن نفتی، می توان خوراک 10 مجتمع بزرگ پتروشیمی را هم تامین کرد.

محاسبات اقتصادی نشان می دهد که برای تولید 100 میلیون متر مکعب گاز اضافی سالانه به بیش از 10 میلیارد دلار سرمایه گذاری برای راه اندازی حداقل سه فاز جدید پارس جنوبی نیاز است که قطعا ادامه وضع موجود خسارتهای جبران ناپذیری را به اقتصادی ملی تحمیل می کند.

احتمال قطع گاز مشترکان پر مصرف گاز دولتی

 در حال حاضر دستور العملی در سطح دولت در حال تدوین است که به زودی این دستور العمل توسط معاون اول رئیس جمهور به تمامی دستگاههای دولتی ابلاغ خواهد شد.

مطابق با این دستور جدید تمامی دستگاه‌های دولتی باید نسبت به کاهش مصرف گاز و رعایت الگوهای تعیین شده برای به حداقل رساندن اتلاف این حامل انرژی اقدام کنند.

رعایت دمای رفاه بین 18 تا 21 درجه سانتیگراد، خاموش کردن تجهیزات گرمایشی یک ساعت قبل از پایان ساعت کار کارکنان و جلوگیری از اتلاف گاز در ساعتهای تعطیلی ادارات بخشی از دستور العمل جدید ابلاغی معاون اول رئیس دولت به اعضای کابینه خواهد بود.

گفته می شود با ابلاغ این دستور العمل جدید، گاز طبیعی دستگاه‌های پر مصرف دولتی پس از صدور اخطاریه حداقل برای 48 ساعت قطع خواهد شد.

حال باید دید این اولتیماتوم جدید گازی می تواند ترمز رشد افسار گسیخته مصرف گاز ایران را حداقل در بین دستگاه‌های دولتی را بکشد؟..../تحلیل:عصرایران