اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

رتبه علمی ایران در منطقه و جهان


ایران درسال 2000 درمیان 148 کشور تولیدکننده علم در رتبه چهل وهشتم قرار داشت و این رتبه درسال 2005 به رتبه سی وهفتم صعود پیدا کرد.

واحد مرکزی خبر: براساس آخرین رتبه بندی پایگاه استنادی اسکوپوس در هلند، ایران از نظر تولید علم درجهان در رتبه شانزدهم و در منطقه در جای نخست قرارگرفت.

جعفر مهراد سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام گفت با بیان اینکه موسسات بین المللی مختلفی تولید علم کشورها را رصد و تحلیل می کنند افزود: دو موسسه ازهمه مهم‌تر است: یکی نظام استنادی ISI در امریکا و دیگری اسکوپوس در آمستردام هلند.

وی اضافه کرد: درهفت ماه اول سال 2012 تلاش دانشمندان وهمچنین سیاست های دولت به ثمر نشست ونخستین بار درتاریخ آموزش عالی کشور ایران به رتبه شانزدهم درتولید علم صعود کرد.

مهراد با غرورآفرین خواندن این موضوع درباره عوامل موثر بر ارتقای رتبه تولید علم در ایران گفت: سیاست های دولت از نظر توسعه کمی آموزش عالی، توجه ویژه به تحقیقات علمی، افزایش جذب دانشجویان و مهم‌تر ازهمه جذب دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی به‌ویژه دوره دکتری از مهم‌ترین عوامل ارتقای رتبه علمی ایران است.

وی افزود :درمدت یاد شده دانشمندان ایرانی بیش از 21 هزار مقاله در مجلات معتبر بین المللی چاپ کرده اند .

مهراد گفت : ایران درسال 2000 درمیان 148 کشور تولیدکننده علم در رتبه چهل وهشتم قرار داشت و این رتبه درسال 2005 به رتبه سی وهفتم صعود پیدا کرد.

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام اضافه کرد: تصور بنده این است که ازهم اکنون اسناد بالادستی مانند سند چشم انداز ایران 1404 در خصوص توسعه علمی کشور محقق شده وهمچنین بخشی از نقشه جامع علمی کشور صورت واقعی به خود گرفته است.

وی گفت:همچنین سیاست های کلان جمهوری اسلامی ایران وبرنامه پنجم توسعه کشور درحوزه علم وفناوری محقق شده و این به آن معناست که تا ایران 1404 به لحاظ توسعه علمی مشکلی وجود ندارد.

مهراد با بیان اینکه براساس این رتبه بندی ترکیه که معمولا خود را با آن مقایسه می کردیم در رتبه نوزدهم جهانی قرار دارد افزود: بسیاری از کشورهای منطقه از ایران عقب ترند و پیشنهاد می کنم که همکارانم در دانشگاه ها به افق های دوردست‌تری توجه کنند.

وی گفت : درمدت یاد شده مالزی فقط 10 هزار و کشورهای عربستان سعودی و مصر نیز هرکدام 6 هزار مقاله تولید کرده اند.

مهراد افزود: تصور می کنم اگر خودمان را با کشورهای منطقه مقایسه کنیم، به سیاست ها و برنامه های توسعه علمی کشور جفا کرده ایم.

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با اشاره به اینکه چند ماهی تا پایان سال 2012 باقی مانده است گفت: امیدوارم بر اساس روند تحلیل تا پایان سال 2012 چندین پله دیگر نیز صعود کنیم و کشورهای نوظهور علمی مانند تایوان، برزیل و هند را نیز پشت سربگذاریم.

مهراد افزود: بیشترین مقالات تولید شده در رشته های شیمی ، پزشکی ، فیزیک ، نانو و نفت بوده است.

وی گفت :در میان کشورهای عضو اوپک، هیچ کشوری به لحاظ تولید علم به پای ایران نمی رسد و میزان مقالات علمی ما بیشتر از کشورهای پیشرفته درصنعت نفت است.

مهراد دربخش دیگری از این مصاحبه افزود: دانشگاه تهران 4 سال است که جزو  500 دانشگاه اول جهان  است .

وی گفت : براساس بررسی‌ای که نتایج آن دو تا سه هفته قبل منتشر شد این دانشگاه درسال 2012 جزو 300 دانشگاه ممتاز جهان است.           


ویدیو مرتبط :
رویترز : ایران قطب علمی در منطقه است

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

رتبه 12 ایران در تولیدات علمی مهندسی هوافضای جهان از 2014 تا کنون



اخبار,اخبار علمی,مهندسی هوا فضای جهان

جمهوری اسلامی ایران، رتبه 12 تولیدات علمی حوزه مهندسی هوا فضای جهان از سال 2014 تا کنون را به خود اختصاص داد.

بر اساس داده‌های پایگاه سایمگو در سال 2014 تا به امروز، تولیدات علمی حوزه مهندسی هوا فضا، 21 هزار و 577 مدرک است که چین با 29 درصد، امریکا با 25 درصد، آلمان با چهار درصد ، انگلستان و ایتالیا هرکدام با سه درصد ، به ترتیب بیشترین تولیدات علمی را در حوزه مهندسی هوا و فضا به خود اختصاص داده‌اند و ایران با 360 مدرک ( 1.66 درصد تولیدات) رتبه 12 جهان را در این حوزه داراست.

رشد سالانه 35.34 درصدی تولیدات علمی ایران در هوافضا
بر اساس اعلام مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) مقایسه تولیدات علمی ایران با ترکیه در این حوزه علمی نشان می‌دهد که از سال 2011 ایران همواره تعداد تولیدات علمی بیش‌تری داشته و از سال 2009 تولیدات علمی ایران به صورت نمایی رشد کرده است.

 

از سوی دیگر متوسط رشد سالانه تولیدات علمی ایران 35.34 درصد و رشد ترکیه 25.51 درصد و در همین دوره، متوسط رشد سالانه کل تولیدات علمی ایران 24.7 درصد بوده است.

رتبه هشتم ایران در اخذ استنادات تولیدات علمی هوافضا
شاخصهای کیفیت تولیدات علمی هوا و فضا در گزارش‌های پایگاه سایمگو نشان می‌دهد که مدارک علمی حوزه مهندسی هوا و فضا از 2014 تا کنون، 4072 استناد دریافت کرده‌اند که در این میان چین با 32 درصد، ایالات متحده آمریکا با 19 درصد، ایتالیا، انگلستان و آلمان هرکدام با چهار درصد بیشترین استنادات در حوزه هوا و فضا را به خود اختصاص داده‌اند که در این میان سهم ایران ، 137 استناد (3.11 درصد) بوده که آن را در رتبه 8 دنیا قرار داده است و ترکیه با 46 استناد در رده 16 این رتبه‌بندی قرار دارد .

توزیع جغرافیایی تولیدات علمی هوافضا در 2014
شاخص هرش تولیدات علمی حوزه هوا وفضا ، یکی دیگر از موارد مورد بررسی در گزارش بخش علم سنجی مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی بوده است .

بر اساس داده‌های پایگاه سایمگو و بر پایه شاخص هرش تولیدات علمی کشورهای جهان در حوزه هوا و فضا در سال 2014 ، این شاخص تا پایان سال 2014 میلادی ، 35 اعلام شده است که بر این مبنا ایران به همراه ترکیه در رتبه 27 جهان قرار دارد. رتبه های اول تا پنجم این شاخص به کشورهای ایالات متحده آمریکا (394)، آلمان (235)، انگلستان (226)، ژاپن(174) و فرانسه (173) تعلق دارد .

گفتنی است شاخص هرش یکی از شاخصهای مورد استفاده در علم سنجی است که دو بعد کمیت و کیفیت تولیدات علمی را در بر میگیرد و بزرگترین h تعداد مقالات یک واحد تحلیل (شامل مولف، مجله، دانشگاه، کشور و غیره) است که حداقل h تعداد استناد دریافت کرده باشند.

اخبار علمی - ایسنا