اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

دیوان لاهه آمریکا را در برابر ایران مقصر شناخت



اخبار,اخبار سیاست خارجی , روابط ایران و آمریکا

 

 اخبار سیاست خارجی -  دیوان لاهه آمریکا را در برابر ایران مقصر شناخت

هیات عمومی دیوان داوری دعاوی جمهوری اسلامی ایران - ایالات متحده آمریکا در لاهه پس از گذشت 30سال، واشنگتن را مسوول نقض تعهداتش در قبال بیانیه الجزایر دانست.

به گزارش جماران به نقل از روابط عمومی مرکز امور حقوقی بین الملل نهاد ریاست جمهوری، طبق بیانیه عمومی الجزایر، آمریکا متعهد شده است که تمام دعاوی حقوقی اتباع و موسسات آمریکایی علیه ایران و موسسات دولتی در محاکم آمریکا را مختومه کند و کلیه احکام توقیف و احکام قضایی صادره را لغو، سایر دعاوی بر اساس چنین ادعاهایی را ممنوع و موجبات خاتمه دادن به چنین ادعاهایی را از طریق یک داوری لازم الاجرا فراهم کند.

همچنین مطابق بند 2 ماده هفت بیانیه الجزایر که 29 دیماه 1359 به امضا رسید، حل و فصل تمامی ادعاهایی که به هیات داوری ارجاع می شد، از تاریخ طرح ادعا نزد هیات داوری خارج از صلاحیت های قضایی دادگاه های ایران و ایالات متحده یا هر دادگاه دیگری می بود و دادگاه های آمریکایی مکلف بودند از رسیدگی به این قبیل پرونده ها خودداری کنند.

ایران در یکی از شکایات خود آمریکا را متهم کرده بود که به تعهدات خود عمل نکرده و بیانیه الجزایر را نقض کرده است.

ایران در دادخواست خود علیه آمریکا توضیح داده بود که دستور اجرایی شماره 12294 رییس جمهوری آمریکا که در پنجم اسفند 1359 و در همین زمینه صادر شد، بر خلاف تعهد آن کشور برای خاتمه دادن به دعاوی مطروحه در دادگاه های آمریکا است و بیانیه الجزایر را نقض کرده است و از این بابت باید خسارت وارده را به ایران بپردازد.

همچنین ایران در پرونده الف24 اعلام کرده که ایالات متحده با اجازه احیا و به جریان افتادن یک مورد خاص در دادگاه های آمریکا علیه ایران که دیوان داوری قبلا در مورد آن تصمیم گرفت بود، تعهد خود را در بیانیه الجزایر مبنی بر منع رسیدگی مجدد به آن، نقض کرده است.

دیوان داوری، رسیدگی به مساله مسوولیت آمریکا را از مرحله تقویم خسارات جدا کرد و سر انجام با پذیرش استدلال های حقوقی ایران، طی حکم جزیی خود در سال 1377 اعلام کرد که آمریکا در ایفای تعهدات خود در اصل کلی«ب» و ماده یک بیانیه حل و فصل دعاوی قصور ورزیده است و در مقابل جمهوری اسلامی ایران مسوولیت دارد، اما درباره میزان خسارت وارده از طرفین خواست ادله و مدارک خود را اریه کنند.

جمهوری اسلامی ایران نیز اسناد و مدارک مربوط به خسارت ناشی از پرداخت حق الوکاله به خاطر دفاع از دعاوی مطروحه در محاکم آمریکا را جمع آوری و به دیوان داوری تسلیم کرد.

دیوان داوری ملاک محاسبه خسارات را هزینه های ناشی از «الزام معقول (ایران) به حضور در جلسات یا ثبت مدارک برای دفاع محتاطانه از منافع خود» در پرونده های مطروحه در محاکم ایالات متحده تعیین کرد.

اینک پس از چند سال ، دیوان داوری سرانجام آمریکا را به پرداخت بخشی از حق الوکاله ها و هزینه های حقوقی ایران در پرونده های باقیمانده در محاکم آمریکا پس از امضای بیانیه الجزایر محکوم کرده است.

هیات عمومی دیوان داوری دعاوی ایران - ایالات متحده در لاهه طبق این حکم 114 صفحه ای که در تاریخ 11 تیرماه 93 در دو پرونده الف 15(قسمت 4) و الف 24 صادر کرد، ایالات متحده آمریکا را مسوول نقض تعهدات آن کشور طبق بیانیه الجزایر شناخت و مبلغ 842 هزار و 468 دلار و 14 سنت به نفع ایران حکم داد.

دیوان داوری همچنین آمریکا را به پرداخت بهره ساده پس از صدور حکم نسبت به مبلغ محکومٌ به مطابق نرخ بهره وام بانک های تراز اول آمریکا برای دوره ای که پرداخت مبلغ حکم صورت نگرفته به نفع ایران محکوم کرد.

کارشناسان حقوقی معتقدند گرچه مبلغ محکومٌ به این رای (بدون بهره) قابل توجه نیست اما ارزش واقعی این رای در احراز و اعلام محکومیت و تخلفات آمریکا از تعهدات عهدنامه ی خود می باشد.

ایران و آمریکا در دی ماه 1359 با امضای بیانیه الجزایر پذیرفتند که ادعاها و دعاوی مالی فیمابین را از طریق یک داوری بین المللی حل و فصل کنند.

در این راستا، دیوان داوری دعاوی ایران – ایالات متحده آمریکا متشکل از 9 نفر داور شامل سه آمریکایی،سه ایرانی و سه نفر داور ثالث تشکیل شد؛ ایران و آمریکا طرفین اصلی دعاوی در این داوری می باشند.

دعاوی باقیمانده در این دیوان، دعاوی اختلافات مالی بین دو دولت است؛ با وجود اختلاف نظر سیاسی بین دو دولت، این دیوان داوری که بر اساس یک معاهده بین المللی (موسوم به بیانیه های الجزایر) تاسیس شده، به عنوان یک مرجع بین المللی و حقوقی ، همچنان به کار خود ادامه داده و مشغول به کار می باشد.
 
اخبار سیاست خارجی - پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران 


ویدیو مرتبط :
تهدید به شکایت از آمریکا در دیوان لاهه در صورت عدم پاسخگویی تا پایان فروردین

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

رای دیوان لاهه علیه آمریکا به نفع ایران



اخبار ,اخبار سیاست خارجی ,دیوان لاهه علیه آمریکا به نفع ایران

 

اخبار سیاست خارجی - رای دیوان لاهه علیه آمریکا به نفع ایران

آمریکا مکلف شده بود که تمام اقدامات حقوقی اتباع آن کشور در دادگاه های آمریکا که متضمن ادعاهایی است که احتمالا در صلاحیت دیوان قرار دارند را مختومه نماید

دیوان داوری ایران - آمریکا در لاهه در یک پرونده شکایتی ایران علیه آمریکا مبنی بر نقض بیانیه الجزایر توسط آمریکا و اجازه طرح دعاوی اتباع این کشور علیه ایران بعد از تاریخ 28 تیر ماه 1360 دولت آمریکا را مسئول نقض تعهدات شناخت و رای به پرداخت خسارت به نفع ایران صادر کرد .

به نوشته خراسان، براساس گزارشی که روز گذشته سایت دیوان داوری دعاوی ایران- آمریکا منتشر کرده است: در تاریخ 11 تیر ماه دیوان داوری در پرونده الف15(چهار) و الف 24 رای شماره 602 خویش را صادر کرد.

این پرونده در خصوص شکایت دولت ایران مبنی بر مسئولیت و نقض تعهدات دولت آمریکا است که طبق بیانیه الجزایر در ملزم کردن به خاتمه دادن به دعاوی اتباع آمریکایی علیه ایران در دادگاه های ایالات متحده بوده است . در این پرونده در نهایت دیوان ضمن بررسی استدلال های طرفین و مستندات موجود، در رای نهایی خویش به تاریخ 11 تیرماه 1393 دولت آمریکا را مسئول نقض تعهدات خویش طبق بیانیه الجزایر شناخته و رای به پرداخت میزانی خسارت مستقیم به ایران کرده است.

 

در بخش پایانی این رای 114 صفحه ای ضمن تصریح به نقض تعهدات از سوی آمریکا برای مختومه کردن دعاوی مورد شکایت ایران آمده است:«بااین حساب مطابق حکم حاضر ایالات متحده آمریکا مکلف است به خواهان ، جمهوری اسلامی ایران مبلغ هشتصدو چهل ودو هزارو چهارصدو شصت و هشت دلار و چهارده سنت آمریکا(14/468/842دلار آمریکا )به اضافه بهره ساده به نرخ متواتر رایج وام بانک تراز اول در ایالات متحده برای دوره هایی که مبلغ حکم پرداخت نشده است، بپردازد.» اگرچه رقم این حکم چندان بالا نیست اما آن را می توان سندی معتبر در پیگیری دعاوی ایران علیه آمریکا به ویژه از حیث ایجاد رویه ای برای پیگیری مسائل حقوقی دانست.

پس از ماجرای تسخیر سفارت آمریکا در تهران توسط دانشجویان پیرو خط امام آمریکا نیز ضمن اعلام تعطیلی سفارت خود دارایی های ایران در این کشور را توقیف کرد. طرفین پس از مدتی توافق کردند در قبال آزادی کارکنان سفارت آمریکا در تهران، اموال و دارایی های ایران را که توقیف شده بود، آزاد کنند.برای انجام این توافق، به جای اینکه طرفین به صورت مستقیم با هم مذاکره نمایند، تصمیم گرفتند مذاکره از طریق یک دولت واسطه (الجزایر) انجام پذیرد که نهایتاً  این گفت وگوها منجر به تدوین چند سند شد که به آنها «بیانیه های الجزایر» می گویند. این بیانیه ها شامل سه بیانیه کلی، حل و فصل اختلافات و امانی می شد.بیانیه کلی راجع به تعهدات و حقوق طرفین بود.

 

بیانیه حل و فصل به حل و فصل اختلافات طرفین می پرداخت و در آن پیش بینی شده بود که طرفین توافق نموده اند دادگاهی به صورت ad hoc تشکیل شود و اختلافات از این طریق حل و فصل شود.ad hoc در واقع یکی از انواع داوری بین المللی است که در آن طرفین داوری، دادگاه داوری و شرایط حاکم بر آن را خودشان انتخاب می کنند. بر اسا س توافق طرفین دعوا برای طرح در دیوان باید ناشی از دین یا قرارداد یا ضبط اموال یا هر اقدام مؤثر در امور مالکیت باشد. همچنین منشأ دعوا باید قبل از انعقاد بیانیه الجزایر بوده باشد و همچنین تا تاریخ بیانیه ها به طریق دیگری حل و فصل نشده باشد، تشخیص صلاحیت دیوان به عهده خود داوران دیوان است. آرای آن نیز به صورت مستقیم قابل اجراست و هیچ کس نمی تواند جلوی آن را بگیرد.

براساس«اصل کلی ب » مورد توافق طرفین در بیانیه های الجزایر آمریکا مکلف شده بود که تمام اقدامات حقوقی اتباع آن کشور در دادگاه های آمریکا که متضمن ادعاهایی است که احتمالا در صلاحیت دیوان قرار دارند را مختومه نماید.

تعهد آمریکا به ختم اقدامات حقوقی در تاریخ 28 تیرماه 1360 (19 ژوئیه 1981) یعنی 6 ماه بعد از تاریخ امضای بیانیه های الجزایر داده شد . بر این اساس همچنین از ایران خواسته شده که هزینه ها ، خسارات و توجیه خاص برای مبالغ مشخصی که برای دفاع از این دعاوی در دادگاه های ایالات متحده مطرح شده است را مشخص کند تا پس از بررسی دیوان بابت آن زیان ها به ایران غرامت پرداخت گرددکه در رای اخیر حدود یک میلیون دلار به نفع ایران صادر شده است.

اخبار سیاست خارجی - خراسان