اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

دو شرط جدید برای مذاکرات ایران و آمریکا



شرط مذاکره ایران و آمریکا


دو شرط جدید برای مذاکرات ایران و آمریکا

هر کسی که با ایران مذاکره می کند باید بداند که مذاکره درباره سطح غنی سازی اورانیوم در ایران از سه و نیم درصد تا بیست و حتی نود درصد، تنها یک بعد از ابعاد سه گانه برنامه هسته ای ایران است. چراکه برنامه هسته ای ایران سه بعد دارد. ایران طرح دومی برای یاخت سلاح هسته ای دارد.

«آموس یادلین» رئیس سابق اطلاعات نظامی رژیم اسرائیل در نشریه آمریکایی نیویورک تایمز، ضمن ارائه مقاله ای با عنوان «طرح دوم ایران برای ساخت سلاح هسته ای» برای مذاکرات احتمالی ایران و غرب شروطی را تعیین کرده است.

به گزارش« تابناک»، وی نوشته است در روزهای اخیر رئیس جمهور جدید ایران از میل خود برای مذاکره با غرب برای حل مساله هسته ای این کشور خبر داده است. علاوه بر این وزیر خارجه روسیه هم پس از انتخاب حسن روحانی اعلام کرد که ایران آماده است که غنی سازی اورانیوم خود را به سطحی پایین تر از بیست درصد محدود کند. این دو اتفاق در حالی است که ماه گذشته نوری مالکی نخست وزیر عراق به مقامات کاخ سفید گفت که ایران آماده است تا در مورد مساله هسته ای خود به صورت مستقیم با آمریکا مذاکره کند؟ اما آیا این مذاکره است که اهمیت دارد و یا نتایج و خروجی آن؟

این مقام سابق اسرائیلی ادامه می دهد هر کسی که با ایران مذاکره می کند باید بداند که مذاکره درباره سطح غنی سازی اورانیوم در ایران از سه و نیم درصد تا بیست و حتی نود درصد، تنها یک بعد از ابعاد سه گانه برنامه هسته ای ایران است. چراکه برنامه هسته ای ایران سه بعد دارد. که بعد دوم آن پیشرفت ایران در انباشت مقادیر زیادی اورانیوم غنی شده در سطح پایین است که می تواند در صورت لزوم این مقادیر کم غنی شده را به سرعت تبدیل به سوخت هسته ای کند و سومین جنبه برنامه هسته ای ایران این است که این کشور همچنان به دنبال یک مسیر موازی برای ساخت بمب اتمی از طریق پلوتونیوم است.لذا اگر قرار است معامله ای با ایران صورت گیرد باید این سه بعد از برنامه هسته ای ایران مورد بررسی قرار گیرد.

ایران در طول ده سال گذشته هزاران سانتریفیوژ جدید نصب کرده که بیش از هزار عدد آن از نوع پیشرفته است. در این سالها این کشور بیش از 240 کیلو گرم اورانیوم 20 درصدی غنی کرده است و با این حساب از آنچه اسرائیل آن را خط قرمز نامیده عبور کرده است. بر اساس گزارش های سازمان بین المللی انرژی اتمی ایران این مقدار اورانیوم کمترغنی شده را در اختیار دارد و می تواند با غنی سازی بیشتر آنها سوخت چند بمب اتمی را فراهم کند.

لذا هر توافقی با ایران باید حاوی این نکته باشد که غرب بتواند هر نوع فعالیت های مخفی ایران را در کوتاه ترین زمان ممکن رصد کند.

علاوه بر این مساله دیگر توانایی ایران در ساخت هسته ای با استفاده از پلوتونیوم است. ایران در ماه می اعلام کرد که نیروگاه آب سنگین قادر در ابتدای سال آینده عملیاتی خواهد شد و کارشناسان غربی معتقدند ایران با استفاده از این نیروگاه می تواند بمب هسته ای پایه پلوتونیوم را تا تابستان آینده بسازد. مسیری جایگزین غنی سازی اورانیوم برای ایرانیان که غرب از آن غفلت کرده است.

آدلین می افزاید اگر چه برای این کار ایران باید این توانایی را داشته باشد که پلوتونیوم را از اورانیوم جدا کند، اما این مهم نیست!مهم این است که غرب از ایران بخواهد هر چه زودتر راکتور آب سنگین اراک را تعطیل کند. تعطیلی نیروگاه اراک بسیار حیاتی است چرا که غرب به خاطر تاثیرات زیست محیطی حمله به راکتور آب سنگین اراک بهتر است که در مذاکرات از ایران بخواهد که این نیروگاه را تعطیل کند.

از زمان اجرایی شدن پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای از سه کشوری که توانسته اند هسته ای شوند دو کشور آن از طریق پلوتونیوم بمب ساخته اند. هند و کره شمالی بمب هسته ای پلوتونیومی ساخته اند. غرب باید از ایران بخواهد که اولا بتواند شتاب ایران در غنی سازس بیشتر اورانیوم کمتر غنی شده را تحت کنترل درآورد و دوم اینکه نگذارد ایران به صورت پنهانی به سمت ساخت بمب هسته ای پایه پلوتونیوم حرکت کند.

در سپتامبر گذشته نتانیاهو، در سازمان ملل فقط بر توانایی غنی سازی اورانیوم ایران اشاره کرد و ابعاد دیگر به ویژه توانایی ایران در ساخت بمب هسته ای پایه پلوتونیوم  را نادیده گرفت. این در حالی است که توانایی غنی سازی اورانویم ایران برای غرب شناخته شده است. اما اکنون ایران با استفاده از پلوتونیوم است که می تواند بمب هسته ای بسازد.

این مقام سابق اسرائیلی در پایان می نویسد که مذاکره با ایران باید هر چه زودتر شروع شود.اما غرب باید سطح فشارهای کنونی یعنی تحریمها و تهدید معتبر به حمله نظامی را حفظ کند. غرب باید بر هر سه جنبه برنامه هسته ای ایران که ذکر شد، تمرکز کند.یک پیام میانه روانه از ایران نباید به این معنا باشد که این کشور اجازه دارد بمب هسته ای بسازد./تابناک

 

 


ویدیو مرتبط :
تکلیف ایران با آمریکا بعد از مذاکرات

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آغاز مذاکرات ایران با غول‌های نفتی جهان/ شرط بازگشت شرکت‌های نفتی آمریکا



مذاکرات ایران با شرکتهای بزرگ نفتی جهان,شرکت‌های نفتی آمریکا

آغاز مذاکرات ایران با غول‌های نفتی جهان/ شرط بازگشت شرکت‌های نفتی آمریکا

معاون وزیر نفت با اشاره به آغاز مذاکرات ایران با شرکت‌های بزرگ نفت و گاز جهان (همچون شل و توتال) شروط مشارکت نفتی ایران و شرکت‌های آمریکایی را تشریح کرد و گفت: ایران از هر گونه مشارکت نفتی حتی با شرکت‌های آمریکایی مطابق با یک قرارداد "برد- برد" استقبال می‌کند.

منصور معظمی در گفتگو با مهر درباره اعلام آمادگی برخی از شرکت‌های بزرگ نفت و گاز جهان همچون شل انگلیس و توتال فرانسه به منظور بازگشت به صنعت نفت ایران، گفت: مذاکرات با شرکت‌های بزرگ نفت و گاز جهان آغاز شده است اما قطعا این مذاکرات یک روزه به نتیجه نخواهد رسید.

سرپرست معاونت امور بین‌الملل و بازرگانی وزارت نفت با تاکید بر اینکه مذاکره با شرکت‌های بزرگ نفتی خارجی قطعا باید یک فرآیندی را پشت سر بگذارد، تصریح کرد: در این بین در چند هفته گذشته با بهبود روابط دیپلماتیک و خارجی ایران، درخواست‌های متعددی از سوی شرکت‌های خارجی برای بازگشت به صنعت نفت مطرح شده است.

معاون وزیر نفت در پاسخ به این سوال مهر که شروط ایران برای مذاکره و بازگشت احتمالی شرکت‌های بزرگ خارجی به صنعت نفت چیست؟ اظهار داشت: آن دسته از شرکت های بزرگ خارجی و بین المللی که علاقه مند به سرمایه گذاری و مشارکت در صنعت نفت و گاز ایران را داشته باشند می تواند در قالب یک مشارکت " برد – برد" با ایران همکاری داشته باشند.

این مقام مسئول با یادآوری اینکه وزارت نفت از هرگونه مشارکت خارجی در طرح‌ها و پروژه‌های نفت، گاز و پتروشیمی در چارچوب ظوابط و قوانین کشور استقبال می کند، تاکید کرد: محدودیتی برای مشارکت خارجی در صنعت نفت وجود ندارد.

شروط بازگشت شرکت‌های نفتی آمریکا

معظمی همچنین در پاسخ به سوال دیگر مهر مبنی بر اعلام آمادگی شرکت‌های بزرگ نفتی آمریکا برای بازگشت به صنعت نفت هم توضیح داد: وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران مشکلی با شرکت های نفتی آمریکایی ندارد.

سرپرست معاونت امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت با بیان اینکه هر شرکت خارجی حتی آمریکایی که بر اساس قاعده تجارت جهانی بخواهد با ایران همکاری کند از این مشارکت استقبال می کنیم، تبیین کرد: قطعا در این مشارکت باید یک همکاری " برد – برد" در دستور کار دو طرف هم قرار بگیرد.

وی با بیان اینکه صنعت نفت جمهوری اسلامی ایران به جز یک کشور اشغالگر با تمامی کشورهای جهان آمادگی مشارکت و همکاری دو جانبه را دارد، یادآور شد: کشورها و شرکت های بزرگ نفت و گاز جهان بادی به قوانین و ظوابط ایران احترام بگذارند و منعی هم برای امضای قراردادهای برد – برد بین دو طرف وجود ندارد.

به گزارش مهر، همزمان با نشانه‌هایی از آب شدن یخ روابط دیپلماتیک تهران – واشنگتن، پس از شل و توتال فرانسه، شرکت‌های بزرگ نفت و گاز آمریکا هم برای بازگشت به صنعت نفت ایران اعلام آمادگی کرده‌اند.

بیژن زنگنه وزیر نفت ایران اخیرا در گفتگوهایی تاکید کرده است که درهای سرمایه‌گذاری صنعت نفت و گاز ایران بر روی تمامی شرکت‌های صاحب صلاحیت خارجی و بخش خصوصی داخلی باز است.

از سوی دیگر در کنار این اظهار نظر دیپلماتیک، وزارت نفت اقدامات جدیدی را به منظور آماده‌سازی زیرساخت‌های مشارکت‌های بزرگ خارجی در صنعت نفت و گاز ایران فراهم کرده تا امکان ایجاد یک مشارکت " برد – برد" برای هر دو طرف فراهم شود.

بیژن زنگنه وزیر نفت ایران که در دقیقه 90 از سفر به نیویورک به همراه رئیس جمهور باز ماند، اخیرا دستوراتی را به‌منظور اصلاح قراردادهای نفتی بیع متقابل صادر کرده و حتی هم اکنون تیم ویژه‌ای بر روی این نسل جدید قراردادهای نفتی فعالیت می‌کنند.

سیدمهدی حسینی رئیس کارگروه اصلاح قراردادهای نفتی اخیرا در گفتگو با مهر با بیان اینکه هم اکنون اصلاح قراردادهای بیع متقابل آغاز شده از پرداخت حتی پاداش به پیمانکاران خارجی و بین‌المللی در صورت افزایش ضریب بازیافت مخازن با استخراج بیشتر نفت و گاز خبر داده است.

تکمیل و هماهنگی بین زنجیره اکتشاف، توسعه و بهره‌برداری، افزایش انگیزه سرمایه گذاران داخلی و خارجی و حتی امکان رقابت بیشتر پیمانکاران ایرانی و خارجی به منظور صادرات خدمات فنی و مهندسی از مهمترین ویژگی‌های قراردادهای نفتی ایران خواهد بود.

وزیر نفت ایران هم با یادآوری اینکه اجرای یک قرارداد "بیع متقابل توسعه یافته" به عنوان یک اولویت در دستور کار وزارت نفت خواهد بود، تاکید کرده است: این رو با حفظ مالکیت و حاکمیت ملی دولت و نظام بر میادین نفت و گاز، از ظرفیت‌های نسل جدید قراردادهای به منظور افزایش جذب سرمایه شرکت‌های بزرک نفت و گاز جهان و بخش خصوصی داخلی استفاده خواهیم کرد.

علاوه بر افزایش جذابیت اقتصادی اجرای طرح‌ها در صورت اصلاح قراردادهای نفتی، صنعت نفت و گاز ایران با در اختیار داشتن بیش از 155 میلیارد بشکه نفت خام و 34 تریلیون مترمکعب ذخایر گاز طبیعی از مزیت‌های طبیعی و کم ریسک هم برای توسعه برخوردار است./مهر