اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

دولت تصور شناسایی دهک‌ها را کنار بگذارد


یک اقتصاد‌دان با بیان این‌که دولت باید تصور شناسایی دهک‌ها را کنار بگذارد، اظهار کرد: اگر بتوان در ایران طرح مالیات مجموع درآمد را به کار گرفت می‌توان امید داشت در طول چند سال آینده دولت به یک بانک اطلاعاتی مناسب دسترسی داشته باشد اما در حال حاضر این امر ممکن نیست و دولت باید جایگزین‌های دیگری را به جای شناسایی دهک‌های پردرآمد دنبال کند.

خبرگزاری ایسنا: جمشید پژویان در نشست تخصصی بررسی فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها تصریح کرد: پایین‌ نگه داشتن قیمت انرژی در کشور‌های جهان سوم اصلی‌ترین اختلال در مکانیزم اقتصادی این کشور‌هاست که هیچ دولتی نتوانسته بدون بهبود آن وضعیت اقتصادی کشورش را اصلاح کند.

وی با اشاره به تجربه‌ی دیگر کشور‌ها در حوزه شاخص قیمت اظهار کرد: بسیار بودند کشور‌هایی که در طول چند دهه گذشته برای چند سال متوالی تورم بالای 80 درصد را تجربه کردند اما با برطرف کردن اختلال‌های قیمتی و فراهم کردن شرایط مناسب امروزه این کشور‌ها در زمره پیش‌رو ترین اقتصاد‌های جهان به حساب می‌آید.

این اقتصاد‌دان اضافه کرد: حتی کشور‌های دیگر خاورمیانه نیز که مانند ما از موهبت نفت برخوردارند و حتی جمعیت‌شان نیز بسیار از ایران پایین‌تر است در طول سال‌های گذشته تن به اصلاحاتی در حوزه قیمت انرژی داده‌اند، اما متاسفانه کشور ایران با توجه به جمعیت بالا و منابع اقتصادی فراوانی که دارد به جای این‌که در ردیف اقتصاد‌های برتر جهان جای گیرد در مراحل پایینی باقی‌مانده است.

پژویان با بیان این‌که علامت قیمت‌ها از الفبای اقتصاد به حساب می‌آید، گفت: این‌که قیمت‌ها به چه شکل و در چه شرایطی تعیین می‌شوند آینده اقتصاد این کشور را رقم می‌زند. کاری که ما با پایین‌ نگه داشتن مدام نرخ انرژی و غیرواقعی کردن آن به هیچ عنوان انجام نداده‌ایم.

وی با بیان این‌که برای اصلاح اقتصاد ایران پیش از هرچیز باید بهم ریختگی قیمت‌ها اصلاح شود، تاکید کرد: کشور ما چند برابر کشور‌های صنعتی جهان مصرف انرژی دارد و اگر بناست از این وضعیت خطرناک نجات پیدا کند، باید قبل از هر چیز وضعیت قیمت‌ها را ترمیم کرده و نسبت به اصلاح قیمت‌های نسبی اقدام کند.

این اقتصاد‌دان اضافه کرد: این مساله که از دهه 60 در اقتصاد ایران مطرح شده و بارها به دلایل مختلف عقب افتاده است باعث شده هزینه‌ی سنگینی بر دوش کشور بیفتد و هرچه عملیاتی‌شدن این موضوع به تعویق بیفتد هزینه بیشتر خواهد شد.

پژویان درباره‌ی نحوه اجرای گام اول هدفمندی یارانه‌ها در دولت احمدی‌نژاد اظهار کرد: کاری که دولت قبل آغاز کرد متاسفانه اشکالات اساسی داشت هرچند یک بار قیمت انرژی افزایش یافت، اما با ثابت‌ماندن چندین ساله این نرخ و البته تاثیر تورم بار دیگر نرخ‌ انرژی به شدت غیرواقعی شد و این مساله باعث بالا‌رفتن میزان یارانه پنهانی شد که دولت باید آن را به بخش‌های مختلف اقتصاد تزریق کند.

این اقتصاد‌دان با بیان این‌که اصلاح ساختار تولید و مصرف اصلی‌ترین هدف در عرصه هدفمندی یارانه‌هاست، گفت: بهبود وضعیت تولید امری زمان‌بر است البته این مساله به مانند موج اول ایجاد تکنولوژی در کشور‌های غربی نیست، زیرا در حال حاضر این تکنولوژی‌ها ساخته شده و تنها نیاز دارد با برنامه‌ریزی مناسب به ایران وارد شود.

وی هدفمندی یارانه‌ه راا نیازمند یک نقشه راه کامل دانست و عنوان کرد: اصلی‌ترین اشکال در گام نخست هدفمندی یارانه‌ها از جایی آغاز شد که دولت و مجلس نقشه راه دقیق آینده این طرح را تعیین نکرده است. این‌که ما چقدر سهم برای تولید در نظر بگیریم و این سهم بر چه مبنایی تعیین شده مشخص نشده است.

پژویان افزود: مهم‌تر آنکه وقتی می‌خواهید از بخش تولید حمایت کنید نحوه حمایت چگونه خواهد بود و برخورد دقیق با هر نهادی که مصرف انرژی بالایی دارد چگونه باید صورت گیرد. آیا دولت می‌خواهد به نهادهایی که انرژی بیشتری مصرف می‌کند یارانه بیشتری دهد و یا سیاست‌های دیگری در نظر خواهد گرفت.

این اقتصاد‌دان درباره‌ی وضعیت اجرای گام دوم هدفمندی یارانه‌ها نیز تصریح کرد: ما از اجرای گام نخست درس‌های بسیاری گرفته‌ایم که باید آن را در آینده به کار گیریم. دولتمردان باید توجه کنند که تئوری‌های اقتصادی تنها برای کتاب نیست و اقتصاد جهان سال‌هاست بر مبنای آنها می‌چرخد. پس با مراجعه به این مفاهیم و تئوری‌های ثابت شده اقتصادی نقشه راهی دقیق برای آینده تدوین شود.

وی با بیان این‌که دولت باید تصور شناسایی دهک‌ها را کنار بگذارد، اظهار کرد: اگر بتوان در ایران طرح مالیات مجموع درآمد را به کار گرفت می‌توان امید داشت در طول چند سال آینده دولت به یک بانک اطلاعاتی مناسب دسترسی داشته باشد اما در حال حاضر این امر ممکن نیست و دولت باید جایگزین‌های دیگری را به جای شناسایی دهک‌های پردرآمد دنبال کند.


ویدیو مرتبط :
برای شناسایی دهک ها به سراغ حساب شخصی افراد نمی رویم

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

وزیر اقتصاد: مشکلات شناسایی دهک های پردرآمد/منظور رئیس‌جمهور خالی بودن ذخایر دولت است



 شناسایی دهک های پردرآمد

 وزیر اقتصاد در جمع خبرنگاران:
مشکلات شناسایی دهک های پردرآمد/منظور رئیس‌جمهور خالی بودن ذخایر دولت است

وزیر اقتصاد با بیان اینکه ۵۰ میلیارد دلار ذخیره ارزی وجود دارد و منظور رئیس‌جمهور از خالی بودن خزانه، خزانه دولت است، گفت: تاکنون یک روش منطقی برای شناسایی درآمد مردم پیدا نکرده‌ایم.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، علی طیب‌نیا در حاشیه مراسم تودیع و معارفه مدیرعامل بانک سپه و در جمع خبرنگاران در مورد صحبت‌های اخیر رئیس‌جمهور مبنی بر اینکه خزانه کشور خالی است، اظهار داشت: درآمد حاصل از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها 28 هزار میلیارد تومان بوده و براساس قانون دولت مجاز است تنها 50 درصد این منابع را به صورت یارانه نقدی به مردم پرداخت کند. در واقع پولی که دولت می‌تواند در قالب یارانه به مردم بپردازد 14 هزار میلیارد تومان است که تفاوت این رقم با 42 هزار میلیارد تومان که یارانه نقدی برای یک سال است نشان می‌دهد اقدامی غیرقانونی انجام شده است.

وی با بیان اینکه علاوه بر انجام یک اقدام غیرقانونی، با استفاده از منابع بودجه دولتی که باید صرف سرمایه‌گذاری و توسعه کشور می‌شد، این کار انجام شده است، گفت: مسلما بانک مرکزی دارای ذخایر ارزی است و این ذخایر نیز در وضعیت مناسبی قرار دارد به نوعی که در حال حاضر میزان ذخایر ارزی 50 میلیارد تومان است و منظور رئیس‌جمهور خزانه دولت بوده نه ذخایر ارزی و صندوق توسعه ملی. وزیر اقتصاد در مورد آخرین وضعیت طرح حذف سه دهک بالای درآمدی خاطرنشان کرد: در حال حاضر مجلس و عامه مردم پذیرفته‌اند که دریافت یارانه نقدی توسط همه مردم منطقی نبوده و از نظر علمی نیز قابل اجرا نیست. بنابراین کارگروهی در دولت تشکیل شده تا گروه‌های درآمدی را شناسایی کنند.

طیب‌نیا با بیان اینکه مشکل اصلی در بخش شناسایی درآمد گروه‌های بالا این است که دسترسی به شناسایی درآمد واقعی مردم نداریم و حساب‌های ملی ما براساس روش هزینه و تولید است. بنابراین نمی‌توان به تفکیک به درآمد مردم دست پیدا کرد. 

وی با تاکید بر اینکه کارشناسان مرکز آمار و سایر دستگاه‌های آماری به دنبال بررسی دقیق آمار بوده تا بتوانند به نوعی گروه‌های درآمدی را شناسایی کنند ولی امکان اینکه گروه‌های درآمدی شناسایی شود تاکنون میسر نشده اما کارگروهی در دولت مشغول مطالعه است تا یک راهکار منطقی و البته با ظریب خطای پایین برای شناسایی دهک‌های بالای درآمدی پیدا کنیم. اما تا این لحظه که در خدمت شما هستم یک راهکار منطقی و قابل اتکا پیدا نکرده‌ایم.

وی در مورد انتقال بخشی از منابع که در خارج از کشور به دلیل تحریم‌ها بلوکه شده بود گفت: راه‌ها و منافذی فراهم شده که بتوانیم از منابع خارج از کشور  استفاده کنیم و در حال حاضر زمینه امیدواری در این زمینه فراهم شده است.

طیب‌نیا در مورد جلسه شورای پول و اعتبار در هفته جاری با بیان اینکه این جلسه برگزار خواهد شد و دستور کار آن نیز در اختیار بانک مرکزی است تصریح کرد: در حال حاضر نرخ سود واقعی در کشور منفی است و این پدیده تبعات منفی زیادی دارد اما راه‌حل آن کاهش نرخ تورم است که از طریق سیاست‌های پولی و مالی محقق می‌شود و پس از آن می‌توان شاهد جذب پس‌اندازهای مردم در سیستم بانکی بود.

وزیر اقتصاد درباره برنامه‌های دولت برای مهار تورم ادامه داد: تورم معلول رشد نامناسب حجم پول در گردش است و برنامه‌هایی که در 6 ماهه نخست سال جاری از زمان دولت گذشته و تاکنون در این زمینه شروع شده است، کنترل رشد نقدینگی بوده که این راهکارها تاکنون موجب شده رشد پایه پولی کاهش پیدا کند و همچنین رشد نقدینگی نیز در این چند ماه منفی شده است.

وی در پایان تاکید کرد: بیشترین عامل رشد نقدینگی در سال 92 رشد ضریب فزاینده پولی بوده که امیدواریم با ادامه سیاست کنترل رشد نقدینگی ابتدا نرخ تورم نقطه به نقطه را کاهش و سپس تورم میانگین را 6 تا 7 درصد کاهش دهیم.

/تسنیم