اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

دستاورد دانشمندان در ترمیم آسیب نخاعی


دانشمندان آمریکایی در یک دستاورد انقلابی و مهم، دارویی تولید کرده و بر روی موش‌های مورد آزمایش قرار داده‌اند که از قابلیت تقویت اعصاب در نخاع برای رشد و بازسازی صدمات وارده به این بخش برخوردار است.

خبرگزاری ایسنا: دانشمندان آمریکایی در یک دستاورد انقلابی و مهم، دارویی تولید کرده و بر روی موش‌های مورد آزمایش قرار داده‌اند که از قابلیت تقویت اعصاب در نخاع برای رشد و بازسازی صدمات وارده به این بخش برخوردار است.

آسیب وارده به نخاع باعث قطع جریان ثابت سیگنال‌های الکتریکی از مغز به بدن می‌شود که این مساله می‌تواند به فلج شدن بدن از ناحیه آسیب‌دیده به پایین منجر شود.

تحقیقات صورت گرفته توسط محققان دانشکده پزشکی دانشگاه کیس‌ وسترون ریزرو نشان می‌دهد که بافت اسکار که پس از بروز آسیب ایجاد می‌شود از ترمیم نخاع آسیب‌دیده جلوگیری می‌کند.

پروتئین‌های قندی (sugary proteins) که توسط بافت اسکار منتشرمی‌شود مانند چسب عمل می‌کنند و بخش دوکی‌شکل بلند عصب – آکسون – در صورت تلاش برای عبور از محل آسیب‌دیده، در دام این چسب گرفتار می‌شود.

محققان ماده شیمیایی را زیر پوست تزریق کردند که از نخاع عبور کرده و فعالیت این چسب را مختل می‌کند؛ این مسئله باعث حفظ روند رشد آکسون می‌شود.

این ماده از طریق مختل کردن چسبندگی که مانع از رشد سلول‌های عصبی در زمان آسیب نخاعی می‌شود، عمل می‌کند.

آزمایش‌های صورت گرفته بر روی موش‌های دچار آسیب نخاعی نشان می‌دهد در 21 موش از 26 موش تحت درمان با این روش، درجاتی از حرکت و کنترل مثانه پس از مصرف دارو مشاهده شد.

این روش درمانی به آزمایش‌های بیشتری بر روی حیوانات بزرگتر پیش از شروع آزمایش بالینی بر روی انسان نیاز دارد، اما محققان مرکز تحقیقات نخاعی آمریکایی این دستاورد را یک پیشرفت واقعی در مسیر درمان افراد دچار ضایعه نخاعی عنوان می‌کنند.

نتایج این دستاورد در مجله Nature منتشر شد.


ویدیو مرتبط :
لامپ هوشمند خودرو، دستاورد تازه دانشمندان آمریکایی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

دستاورد محققان ایرانی در ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده‌ قلب با کمک فناوری نانو



اخبار,اخبار علمی,ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده‌ قلب

پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی تهران با همکاری محققان آمریکایی موفق به ساخت نانوساختارهایی شده‌اند که کاربرد اصلی آن‌ها درمان بافت‌های آسیب دیده‌ قلب پس از بروز سکته‌ قلبی است.

دکتر مرتضی محمودی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و محقق طرح در این باره اظهار کرد: بیماری‌های قلبی عروقی به عنوان مهم‌ترین عامل مرگ و میر در جهان به شمار می‌آیند. حدود 80 درصد از مرگ و میرهای ناشی از این بیماری در کشورهای کم درآمد و یا دارای درآمد متوسط رخ می‌دهد. از طرفی بر اساس مطالعات صورت گرفته این بیماری‌ها در جهان و بویژه ایران به شدت در حال افزایش هستند. لذا توسعه‌ شیوه‌های پیشگیری و درمان بیماری‌های قلبی عروقی بسیار ضروری است.


محمودی، در خصوص هدف دنبال شده در این تحقیقات عنوان کرد: در این پژوهش تلاش شده تا نانوساختارهایی ساخته شوند که منجر به ترمیم بافت‌های آسیب دیده‌ قلب پس از بروز سکته‌ قلبی شوند.


وی در ادامه به بیان اهمیت این موضوع پرداخت و افزود: نیمی از مرگ و میرهایی که در اثر بیماری‌های قلبی عروقی اتفاق می‌افتد، ناشی از سکته‌ قلبی است. سکته‌ قلبی زمانی رخ می‌دهد که بر اثر انسداد رگ‌های قلب، خون‌رسانی به بخشی از قلب متوقف شده و طی آن سلول‌های قلبی آسیب می‌بینند. ازآنجا که رشد و ترمیم سلول‌های قلب انسان تنها در دوران جنینی و نوزادی انجام می‌شود، لذا عارضه‌ سکته قلبی می‌تواند باعث کاهش تدریجی عملکرد قلب شده و در نهایت منجر به مرگ بیمار شود. به همین دلیل ضروری است که ناحیه‌ آسیب دیده در کمترین زمان ممکن ترمیم شود.


محقق طرح تصریح کرد: طی تحقیقات صورت گرفته در این پژوهش، مشخص شده که پروتئینی موسوم به FSTL1 نقش مهمی را در رشد و ترمیم بافت میوکاردیومی بازی می‌کند. بافت میوکاردیوم، مهم‌ترین بافت آسیب دیده‌ قلب پس از رخ دادن سکته است. لذا جهت درمان این بافت لازم است که پروتئین FSTL1 در محل آسیب دیده حضور داشته باشد. اما مقدار این پروتئین پس از بروز سکته به شدت کاهش می‌یابد. همچنین چنانچه این پروتئین به صورت طبیعی و یا حتی از طریق دستکاری‌های ژنتیکی در بافت میوکاردیوم تولید ‌شوند، باز هم نمی‌تواند رشد و ترمیم بافت میوکاردیوم آسیب دیده را به خوبی القا کند.


به گفته‌ محمودی، جهت رفع این نقص، در این طرح داربست‌های کلاژنی با ساختار نانورشته‌ای حاوی پروتئین FSTL1 ساخته شدند که دارای خواص فیزیکی و مکانیکی (Elasticity and Stiffness) شبیه میوکاردیوم جنینی هستند. به عبارتی این داربست‌ها می‌توانند از طریق تحریک مهاجرت سلولی و رگ‌زایی باعث بهبود میوکاردیوم آسیب دیده شوند.


محقق طرح خاطرنشان کرد: لازم به توضیح است که نمونه‌های آزمایشگاهی سنتز شده (به روش Plastic Compression ) بر روی مدل‌های حیوانی (موش و خوک) مورد آزمایش قرار گرفته‌اند که نتایج آن حاکی از بازیابی قابل توجه عملکرد قلب بوده است.


بر اساس این گزارش، نتایج این تحقیقات که حاصل تلاش‌های دکتر مرتضی محمودی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و همکارانش است، در مجله‌ NATURE به چاپ رسیده است.

اخبار علمی - ایسنا