اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

در حوزه اقتصاد اغراق نکنید!



اخبار ,اخبار اقتصادی ,مشکلات اقتصاد

 

اخبار اقتصادی - در حوزه اقتصاد اغراق نکنید!

یکی از مشکلات اقتصاد این است که معمولا آمارهای منتشره درمورد شاخص‌های عملکرد اقتصادی به موقع تهیه نمی‌شوند و با تاخیری نسبتا طولانی تهیه می‌شوند که بعضا این تاخیرها، کارکرد و اهمیت و ارزش این آمارها را زیر سوال می‌برد.

به نظر می‌رسد درحال حاضر راجع به ابعاد و وضعیت رکود حاکم بر اقتصاد ایران چه در حوزه مخالفان و چه از طرف موافقان دولت اغراق می‌شود. به طوری که وضعیت رکود در اقتصاد ایران با وجود همه اخبار بدی که از ‌آن داریم به شدت و حدتی که بعضا راجع به آن صحبت می‌شود، نیست. واقعیت این است که در یک سال گذشته تحولات مهمی در اقتصاد ایران افتاده که این تحولات قاعدتا باید بتواند خود را در حوزه آمار و ارقام اقتصاد کلان و در حوزه رشد بخش‌های اقتصادی بازتاب دهد.

 

یکی از مشکلات اقتصاد این است که معمولا آمارهای منتشره درمورد شاخص‌های عملکرد اقتصادی به موقع تهیه نمی‌شوند و با تاخیری نسبتا طولانی تهیه می‌شوند که بعضا این تاخیرها، کارکرد و اهمیت و ارزش این آمارها را زیر سوال می‌برد؛ یعنی اگر لازم داشته باشیم که بدانیم اکنون ارزش‌افزوده بخش صنعت، نفت یا ساختمان چه وضعیتی دارد و دولت براساس آن درمورد حوزه‌های مختلف تصمیم بگیرد، این اطلاعات معمولا به آن سرعت و اندازه‌ای که به‌روز باید باشد، نیست و این چالشی است که مرکز آمار و بانک مرکزی که به‌نظرم معتبرترین محل برای تهیه شاخص‌ها و آمارهای اقتصادی ایران است باید درموردش فکری کنند.

آنچه به صورت کلی می‌توان از اقتصاد ایران فهمید اینکه بخش صنعت که بین 15 تا 20 درصد تولید ناخالص داخلی ایران را تشکیل می‌دهد اکنون رشد مثبت دارد. این شاخص را می‌توانیم از عملکرد بخش خودرو حدس بزنیم که به تنهایی 20 درصد ارزش‌افزوده بخش صنعت را شامل می‌شود. بنابراین اگر تولیدات خودروسازی حدود 80 درصد افزایش یافته باشد، معنایش این است که حتما بخش صنعت با وجود کاهش در حوزه‌هایی مثل سیمان عملکرد مثبتی داشته است. البته  فعالیت‌ رشته‌های دیگری هم هست که در بخش صنعت رشد نشان می‌دهد ازجمله محصولات پتروشیمی اما به هر حال آمارهای کلی که می‌توان حدس زد اینکه ارزش‌افزوده بخش صنعت مثبت است.

در بخش نفت هم مشخص و روشن است که با یک گام جدی به جلو در ایجاد ارزش‌افزوده نسبت به پارسال در همین موقع روبه‌رو هستیم و به‌طرز چشمگیری ارزش‌افزوده بخش نفت هم در حوزه تولید گاز و هم در تولید نفت افزایش یافته است. تولید برق هم به همین ترتیب، اکنون با یک رشد 80 درصدی در ارزش‌افزوده زیربخش نفت روبه‌روست.

 

در بخش خدمات که بیش از 50 درصد تولید ناخالص داخلی ایران را تشکیل می‌دهد که از پیچیده‌ترین بخش‌های اقتصاد ایران هم محسوب می‌شود، هرچند ممکن است رکود در حوزه‌هایی مثل مستغلات یا حتی در حوزه خرید و فروش کالا وجود داشته باشد ولی در حوزه‌هایی مانند واردات، مخابرات یا حمل‌ونقل با رشد ارزش‌افزوده روبه‌رو هستیم که این را آمارهای روشن از افزایش شدید واردات کشور که بین 20 تا 25 درصد بوده و همین‌طور صادرات کشور نشان می‌دهد. در بخش کشاورزی هم مجددا احتمالا با رشد تولید و رشد ارزش‌افزوده روبه‌رو هستیم درحالی که این بخش به‌تنهایی بیشترین مقاومت را در برابر رکود طی دو سال اخیر از خود نشان داده است.

مجموعه این اطلاعات و آمارها در بخش‌هایی مثل صنعت، کشاورزی، ساختمان، آب و برق و گاز و نفت چنین القاء می‌کند که حتما با رشد ارزش‌افزوده روبه‌روییم. در بخش خدمات در برخی حوزه‌ها ممکن است رکود به معنای فقدان رشد ادامه داشته باشد ولی در برخی حوزه‌های دیگر مانند واردات و صادرات یا در حوزه مخابرات و ترابری هم این رشد وجود دارد. بنابراین اگر فرض کنیم در حوزه‌های دیگر بخش خدمات رشد صفر داریم یعنی رشد منفی نداشتیم و در بخش‌هایی که نام برده شد رشد مثبت داشتیم، به نظر می‌رسد از همین سه ماهه اول سال 1393 اقتصاد ایران با رشد مثبت روبه‌رو بوده است ولو بسیار سطحی و اندک اما ترم اقتصادی رشد، یعنی اصطلاح علمی رشد اقتصادی که عبارت است از ایجاد ارزش‌افزوده نسبت به مدت مشابه سال قبل، به نظر می‌رسد که در اقتصاد ایران اتفاق افتاده و اگر بانک مرکزی آمار و ارقامش را اندکی سریع‌تر و با شفافیت بیشتر منتشر کند،

این اطلاعات به‌زودی می‌تواند بهتر مورد بهره‌برداری کارشناسان اقتصادی قرار گیرد و درعین حال تکلیف فعالان اقتصادی کشور هم برای اینکه در چه حوزه‌هایی بیشتر فعالیت کنند روشن‌تر می‌شود.
اخبار اقتصادی - آرمان

 


ویدیو مرتبط :
کلیپ مظلومیت در سوریه(بدون اغراق اگر مشکل قلبی دارید تماشا نکنید)

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

لاریجانی: ضعف ایران در حوزه اقتصاد است


رئیس مجلس با بیان این‌که «ضعف فعلی ایران در حوزه اقتصادی است» گفت: ‌با ظرفیت‌هایی که ایران در منطقه دارد ضعف اقتصادی مشکل اول ماست که باید با شناخت درد، راهکاری برای علاج آن اندیشید. باید درد را درک کرد و مسیر آینده را به گونه‌ای پیش برد که شاهد بهبود وضعیت اقتصادی باشیم چون در مسیر آینده اقتصاد نقش تعیین کننده‌ای دارد.

خبرگزاری ایسنا: رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که «ایران در بحث هسته‌ای از رفتار هوشمندانه‌ای برخوردار بود» گفت که با مقاومت دانش هسته‌ای بومی شد و در مذاکرات غنی‌سازی تثبیت شد و آن‌ها مجبور شدند پرونده‌هایی را که ساخته بودند، جمع کنند.

علی لاریجانی در «همایش ملی تحولات ژئوپلیتیکی غرب آسیا، با تأکید بر امنیت منطقه‌ای» اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران در مسائل منطقه‌ای از استراتژی هوشمندانه و درست و دقیقی برخوردار است و حداقل در آن غلط نداشته است.

وی افزود: استراتژی جمهوری اسلامی ایران در مقایسه با سایر کشورها در منطقه که رفتارهای عجولانه و ناشیانه داشته‌اند توام با متانت بوده است به همین دلیل جلوی ایران صف آرایی می‌کنند که خیلی هم مهم نیست. ما باید در مقابله با این صف آرایی رفتارهای خود را تنظیم کنیم و با هوشمندی در صحنه بین‌المللی راه خود را از دسته بندی جدا کنیم.

وی ادامه داد: در بحث هسته‌ای، ایران از رفتار هوشمندانه‌ای برخوردار بود با مقاومت دانش هسته‌ای را بومی کرد و در مذاکرات نیز غنی سازی تثبیت شد و مجبور شدند پرونده‌هایی را که ساخته بودند، جمع کنند.

وی تاکید کرد:‌ البته رفتارهای ناجوانمردانه‌ای در مورد تعهدات داشتند که تذکر روز گذشته مقام معظم رهبری به‌جا بود. البته شاید بخواهند تعهدات را انجام ندهند که با ابزارهای موجود مجبور به عمل می‌شوند.

به گزارش ایسنا رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان این‌که «انقلاب اسلامی مبتنی بر یک بیداری شکل گرفت» گفت: ‌ انقلاب مبتنی بر یک بیداری و بر اساس کرامت انسان‌ها سامان یافت، چراکه انقلاب معتقد بر این است که نباید کرامت انسان‌ها کنار گذاشته شود از این رو نباید در دسته بندی‌ها و قطب بندی‌های جهانی قرار گرفت. نمی‌گویم که نباید با دنیا تعامل داشت که ما اکنون نیز بدون تعامل نیستیم اما حرف بر این است که نباید راه را گم کنیم و به طرف دسته‌بندی‌ها سوق پیدا کنیم.

لاریجانی در ادامه با بیان این‌که «راه علاج بحران‌ها و مشکلات منطقه‌ای روشنگری است» گفت: شاید راه‌های فوری و اوژرانسی بتواند موقت کاری را پیش ببرد اما در ‌نهایت جواب نمی‌دهد باید روشنگری در زمینه‌های فرهنگی در جوامع مختلف انجام داد تا دیگر شاهد آسیب‌ها و رفتارهای ناهنجار نبود.

رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان این‌که «ضعف فعلی ایران در حوزه اقتصادی است» گفت: ‌با ظرفیت‌هایی که ایران در منطقه دارد ضعف اقتصادی مشکل اول ماست که باید با شناخت درد، راهکاری برای علاج آن اندیشید. باید درد را درک کرد و مسیر آینده را به گونه‌ای پیش برد که شاهد بهبود وضعیت اقتصادی باشیم چون در مسیر آینده اقتصاد نقش تعیین کننده‌ای دارد.

وی افزود: اکنون در شرایطی هستیم که کشورهای دیگر رقابت‌های تنگاتنگی در حوزه اقتصادی انجام می‌دهند تا در این حوزه تاثیرگذار باشند ما هم باید از پتانسیل‌های قوی برخوردار باشیم و ضعف‌های جدی و ساختاری را رفع کنیم که یکی از مهم‌ترین آن این است که اقتصاد سیاست زده شده است حال اینکه باید اقتصاد با متد خود جلو رود نه اینکه با تغییر مجلس و ریاست جمهوری بنیان‌های اقتصادی تغییر کند این رویکرد خوب نیست و ثبات را در این حوزه به خصوص سرمایه‌گذاری می‌گیرد.

لاریجانی ادامه داد: در شرایطی کشور ما از امنیت پایداری برخوردار است باید سرمایه‌گذاری از رشد بالایی برخوردار باشد حال اینکه رشد کم است. اینکه آمریکایی‌ها به دنبال ایجاد هراس و ناامن جلوه دادن ایران هستند شاید طبیعی به نظر برسد اما دیگر دلیل ندارد برخی با رفتار‌ها و کار‌هایشان هراس در کشور ایجاد کنند چون باید فضای آرام و انگیزه‌مندی برای سرمایه‌گذاری وجود داشته باشد.

رئیس مجلس شورای اسلامی هم‌چنین گفت: در بررسی شرایط منطقه‌ای و ژئوپلیتیک باید راهبردی حاصل شود تا معلوم شود در کجا باید فهم دقیق‌تری وجود داشته باشد. بدون تردید بدون اقتصاد قوی بسیاری از اهدف مهم روی زمین می‌ماند باید دید کجا می‌توان همه اهداف را به هم متصل کرد تا شرایط درستی حاصل شود.