اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

دردسرهای مجازی دولت اعتدال



اخبار ,اخبار اجتماعی ,حضور دولتمردان در شبکه های اجتماعی

 

اخبار اجتماعی - دردسرهای مجازی دولت اعتدال

همین چند روز پیش بود که انتساب دو صفحه در شبکه‌های اجتماعی به رئیس‌جمهور، حسن روحانی تکذیب شد. اتفاقی که پیش از این نیز افتاده بود؛ زمانی که وزیر ارتباطات از صفحه منتسب به خود در فیسبوک اظهار بی‌اطلاعی کرد.

 اتفاقی که پیش از این نیز افتاده بود؛ زمانی که وزیر ارتباطات از صفحه منتسب به خود در فیسبوک اظهار بی‌اطلاعی کرد یا سخنگوی وزارت امور خارجه که صفحه خود را در این شبکه اجتماعی تکذیب کرد.

ماجرای حضور دولتمردان در شبکه های اجتماعی که با استقبال کاربران روبه رو شده بود با ایجاد صفحات کاذبی که به نام آنها فعالیت می کند حالا وارد فاز تازه ای شده است و این در کنار بحث های گذشته درخصوص حضور دولتمردان در شبکه های مجازی فیلترشده، چالشی جدید در این حوزه ایجاد کرده است.

اولین بار که کاربران، پیام های دکتر روحانی و محمدجواد ظریف را در فضای مجازی می خواندند کمی برایشان موضوع غریب می آمد و احتمال این که این صفحات از سوی افراد دیگری ایجاد و اداره شود واقعی تر می نمود. این رویه غیرمعمول میان سیاستمداران ایرانی با گذشت چند ماه به یک راه ارتباطی تبدیل شده بود تا جایی که حتی وزیر امور خارجه کشورمان با نوشته ها و ویدئوهایی که در صفحه خود منتشر می کرد در جریان مذاکرات هسته ای ـ مهم ترین مساله سیاست خارجی کشورمان در یک سال گذشته ـ اثر می گذاشت یا پیام های خود را از این طریق و به شیوه ای غیررسمی به طرف مذاکره کننده انتقال می داد. این را می شود از روی واکنش های مذاکره کنندگان اروپایی و آمریکایی به این محتوای تولیدی از سوی ظریف در فضای مجازی فهمید.

توئیت های رئیس جمهور و آقای معاون اول و وزرایی مانند ارتباطات، نفت و امور خارجه باعث می شد شهروندان و شبکه وندان ایرانی و غیرایرانی برای اولین بار، تصاویر و صحبت های دولتی ها را بی واسطه ببینند و بخوانند. مسیری که برای اولین بار برای مردم در گستره ای بالا، یک ارتباط صمیمی را با تصمیم گیران کشور رقم زده بود؛ صمیمیتی که در لحن پیام های رد و بدل شده موج می زد.

عبور از مرزهای معمول رسانه ها
در دنیای رسانه، شبکه های اجتماعی، ظرفیت دارند روابط را با پیوند دادن گروه های همفکر به یکدیگر تقویت کنند. جریانی که در پس این تقویت ارتباط شکل می گیرد به دسترسی گسترده تر به اطلاعات می انجامد. در دنیایی که برخی رسانه ها درگیر منازعات قدرت و سیاسی کاری شده و فراموشی منافع عمومی به یک بیماری میان بعضی از آنها تبدیل می شود، مردم به کمک تکنولوژی، خود راه دسترسی به اخبار و آگاهی های مورد نیازشان را پیدا می کنند.

 

شبکه های اجتماعی یکی از این راه هاست که در سال های اخیر در جریان اتفاقات بین المللی گوناگون نقش آفرینی کرده است. شکستن انحصار رسانه ای با پست هایی که از سوی کاربران منتشر می شود یکی از معمول ترین رخدادهای رسانه ای این سال هاست. شاید به همین دلیل مذاکره کننده ارشد کشورمان پیش از سفر به ژنو در حساس ترین مرحله مذاکرات هسته ای با انتشار ویدئویی در یکی از همین شبکه ها پیام خود را پیش از هر رسانه ای، نه به مذاکره کنندگان که به گوش افکار عمومی دنیا رساند.

نزدیک شدن عناصر دولت به مردم و ارتباط بی پیرایه آنان با بدنه جامعه، تبادل آرا و نظرات هر دو طرف را به دنبال خواهد داشت. این ارتباطات مدرن با تبادل افکار و عقاید میان مدیران و مردم تا حدی موجب بالارفتن سعه صدر مسئولان نیز می شود که از این حیث تاثیر مثبتی به دنبال دارد. این راه ارتباطی پیام دولتمردان را میان تعداد غیرقابل پیش بینی از مخاطبان تکثیر می کند.

 

از این جنبه، شبکه های اجتماعی همسطح یا در برخی اوقات، بالاتر از رسانه های معمول کارکرد پیدا می کنند و به یک رسانه سریع، ارزان و اثرگذار در همه زمان ها و مکان ها تبدیل می شوند. درک این قابلیت ها، تحلیل آنچه را در این باره در یک سال گذشته رخ داده است بهتر مشخص می کند. جلب مشارکت اجتماعی بخشی از مردم با جریان و حرکت های مورد نظر دولت در حوزه های مختلف سیاسی، فرهنگی و اجتماعی از طریق ایجاد ارتباطی بی واسطه و صمیمی با مخاطبان یکی از مهم ترین کارکردهای این اقدام سیاستمردان کابینه تدبیر و امید بوده است. دولتمردان این امکان را به مخاطبان دادند تا از مرزهای معمول عبور کنند و بیشتر و بهتر با نظرات آنان آشنا شوند. شکل گیری یک خرد جمعی همزمان با اقدامات دولت در عرصه های مختلف یکی دیگر از کارکردهایی است که می تواند با ادامه یافتن منطقی این ارتباطات اتفاق افتد.

این فضا مجازی است
نگاه به شبکه های اجتماعی و به طور کل فضای مجازی نباید از مسیر اعتدال خارج شود. گاهی تصورات به دست آمده از این فضا آنچنان بر مدیری اثر می گذارد که محاسبات او را دچار خطا خواهد کرد. بررسی واقع بینانه ضریب نفوذ اینترنت، نسبت استفاده کنندگان از این شبکه ها و فضاهای مجازی به جمعیت کل کشور و تاثیرگذاری بیشتر موج های خبری و تبلیغاتی در این فضا نسبت به فضای واقعی جامعه، جلوی این اشتباه را در محاسبات خواهد گرفت. رصد دغدغه های مراجعه کنندگان به یک شبکه اجتماعی خاص، هیچ وقت نمی تواند یک ارزیابی صحیح برای تصمیم یا اقدامی در سطح جامعه باشد. شاید همین تصورات بود که باعث شد کاربران و رسانه ها نسبت به پرسش معاون اول رئیس جمهور در فیسبوک درباره تعیین سطح درآمد یارانه بگیران واکنش نشان دهند.

نباید از نظر دور داشت که شایعات و اخبار کاذب نیز در این فضا بسرعت شکل می گیرد و ترویج می شود. این آسیب معمول در شبکه های اجتماعی، اما در صفحه های رسمی و غیررسمی سیاستمداران بیشتر سر و صدا به راه می اندازد و نمونه های آن نیز در یک سال گذشته قابل مشاهده است. اگر از نحوه حضور در برخی از این شبکه ها که هنوز فیلتر است بگذریم، باید درباره امنیت و اقتضائات حضور در این شبکه ها بیشتر تامل کرد. تازمانی که هر کاربر براحتی بتواند از سوی یکی از اشخاص حقیقی و حقوقی عضو دولت یا مسئول در یکی از بخش های دولتی صفحه ای ایجاد کند و به انتشار محتوا بپردازد، همچنان این اعتماد عمومی با شکافی روبه روست که باید برای آن تدبیری اندیشیده شود.

 

تدبیری که نبود آن موجب تکذیبیه های یک سال گذشته دولتی ها شده و انتساب صفحاتی را در برخی شبکه های اجتماعی به آنان غیرواقعی اعلام کرده است. فارغ از نیت گردانندگان این صفحات باید پذیرفت موضوعاتی از این دست در جریان این ارتباط نوظهور میان مردم و سیاست مردان اختلال ایجاد می کند.

اعتباربخشی به یک ارتباط تازه
با این همه امنیت نیز موضوع دیگری است که در جریان هک شدن حساب کاربری یکی از وزیران و انتشار مطالب خلاف سیاست های نظام جمهوری اسلامی ایران یک زنگ خطر دیگر را برای ضرورت بیشتر تنظیم راهبرد واحد برای بهره گیری از این قابلیت ارتباطی و جلوگیری از آسیب های احتمالی آن به صدا درآورد. اگر این کانال ارتباطی به عنوان مسیر غیررسمی مورد تائید مسئولی باشد مانند انتخاب یک فرد برای سخنگویی یک دستگاه، دیگر تفکیک رفتار آقای سخنگو و تکذیب صحبت های او برای مردم چندان جالب و واقعی به نظر نخواهد آمد و حمل بر سیاسی کاری خواهد شد.

سابقه دولت در استفاده از این تکنولوژی ها نشان می دهد برابر آسیب های آن، مزایایی هم از کنار این گونه ارتباط مسئولان و مردم به دست آمده است. هرچند هک شدن و ایجاد صفحه از سوی افراد دیگر به نام وزرا یا افراد نزدیک به رئیس جمهور به صدور اعلامیه از سوی نهاد ریاست جمهوری منجر شده است، ولی در کل آسیب های این رفتارها تاکنون این اقدام را تحت الشعاع خود قرار نداده است. این ارتباط تازه در جریان سیاسی کشور نیازمند اعتباربخشی از سوی دولت است به این معنا که اگر اعتبار این صفحات و راه های ارتباطی به گونه ای از سوی دولت تائید شود مخاطبان نیز در برابر محتوای منتشر شده در آنان کمتر دچار تردید می شوند.

 

ساماندهی و اتخاذ راهبردی برای شناسایی ساده تر صفحات غیرواقعی، تکلیف کاربران را نیز در قبال صفحات رسمی و کاذب منتسب به دولتی ها در شبکه های اجتماعی روشن خواهد کرد. همچنین به نظر می رسد هر چه سریع تر دولتمردان و مسئولان ذی ربط باید در قبال حضور در شبکه های مجازی، سیاستی واحد اتخاذ کنند تا در شرایطی که شبکه های فیلتر شده و غیرمجاز برای مردم برای برخی خواص و مسئولان به اعتبار مسئولیتشان مجاز تلقی شده و دور زدن قانون نام نگیرد.

اخبار اجتماعی - تابناک

 


ویدیو مرتبط :
زیاده روی در سانسور دولت اعتدال؛ اعتدال بی بی سی قسمت 6

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

دولت اعتدال و چالشی به نام "فضای مجازی"



اخبار,اخباراجتماعی,اینترنت  تلفن همراه

 

 اخبار اجتماعی - دولت اعتدال و چالشی به نام "فضای مجازی"

فضای مجازی بی شک یکی از چالشهای مهم دولت حسن روحانی می‌باشد چرا که از طرفی حامیان دکتر روحانی به شدت موافق آزادسازی فضای مجازی هستند و مخالفین دولت، آزاد سازی این فضا را کاری ضد ارزشی و بعضا عناد با نظام می‌دانند.

شبکه‌های اجتماعی که امروزه در فضای مجازی به وجود آمده اند را میتوان به عنوان ابزار مهمی در جهت سهولت ارتباطات و همچنین اطلاع رسانی سریع بر شمرد. اما متاسفانه این ابزارهای مفید ارتباطی در کشور ایران مخالفینی معدود اما قدرتمند دارد. این در حالیست که بنا بر برخی آمار، برای مثال وبسایت فیسبوک که در ایران فیلتر است چیزی در حدود 11 میلیون نفر عضو ایرانی (در داخل کشور) دارد. بنا بر آماری که پایگاه World Internet Stats منتشر کرده، جمعیت کاربران فیسبوک در خاورمیانه در حدود 23 میلیون نفر اعلام شده است که کاربران ایرانی 46 درصد آن را تشکیل می‌دهند.

 

بنابراین آمار کاربران ایرانی رقمی در حدود 11 میلیون نفر می‌شود. پس از ایران که با 7/46% در رتبه اول منطقه قرار دارد عربستان با 4/14% در رتبه دوم قرار دارد و این فاصله زیاد بیانگر این است که سایت های اجتماعی در داخل کشور از محبوبیت بالایی برخوردارند. نکته جالب در این آمار تعداد کاربران ایرانی میباشد که با 11 میلیون کاربر تعدادشان از تعداد آرای کاندیدای مخالفین فیسبوک بسیار، بسیار بیشتر است چیزی در حدود 3 برابر! البته آمارهای دیگر ایرانیان حاضر در فیسبوک را چیزی در حدود 4 الی 17 میلیون نفر عنوان میکند.

ورود دولتی‌ها به شبکه‌های اجتماعی
بی شک یکی از محبوبترین وزرای دولت حسن روحانی محمد جواد ظریف می‌باشد که اگر بگوییم این محبوبیت صرفا به خاطر حل مسئله هسته ای بوده کمی بی انصافی کردیم. ظریف قبل از  به ثمر رسیدن گفتگوهای هسته ای از چهره‌ای محبوب برخوردار شده بود و آن به واسطه حضور در فیسبوک و گفت گوی بی واسطه با مردم حتی با مخالفین بود.

 

محمد جواد ظریف با ظرافت خاصی از امکانات این شبکه استفاده کرد و توانست نظرات خود را با مردم در میان بگذارد. این رفتار برای جوانان فیسبوکی هم جالب بود چرا که برای اولین بار میتوانستند با یکی از مسئولین مملکتی بی واسطه صحبت کنند و نظراتشان را به گوش مسئولین برسانند. محمد جواد ظریف تا مدت ها گزارش روزانه ای از کارها و اقداماتش را در فیسبوک منتشر میکرد که این کار با واکنش مثبت کاربران مواجه شد. البته محمد جواد ظریف تنها در فیسبوک نماند بلکه او در توییتر نیز حسابی ایجاد کرد برای ارتباط با غیر فارسی زبانان.

 

پس از محمد جواد ظریف دولتی های دیگری نیز دست به کار شدند که شاید مهمترین آنها اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس جمهور بود که یک نظر سنجی در فیسبوک با موضوع یارانه ها انجام داد و در آن ضمن اشاره به قانون هدفمندی یارانه ها و اجرای فاز دوم آن، از مردم درخواست کرده بود نظر خود را در خصوص میزان کف درآمد برای تعیین مرز یارانه بگیران و دهک هایی که از دریافت یارانه حدف خواهند شد، بیان کنند. اما انتشار عکسی از دکتر روحانی در حساب توییتر ایشان در هنگام برگزاری بازی ایران و نیجریه در جام جهانی نیز گواه دیگری بر استفاده مسئولین دولت و در جهت ارتباط با مردم بود. البته پس از نطق آتشین دکتر روحانی علیه مخالفین، صفحه اینستاگرام رییس جمهور پاسخ مخالفین را با یک شعر زیبا داد.

 

استفاده مسئولین از فیس بوک برای خارجیان نیز بسیار جالب بود تا جاییکه وزیر خارجه سوئد پس از بازگشت از سفرش از ایران نوشت: «در ایران اتفاق شگفتی افتاده است، مسئولان ارشد کشور صفحه فیس بوک را غیرقانونی اعلام و فیلتر کرده اند، اما همان مسئولان خودشان با «فیلتر شکن» وارد فیس بوک شده اند و صفحه باز کرده اند و با مردمی که آنها هم با فیلترشکن وارد فیس بوک می شوند، ارتباط برقرار می کنند»! البته ایشان نگفتند که مسئولین ارشدی که فیسبوک را فیلتر کردند مسئولین ارشد امروز نبودند.

فیلترینگ شبکه های اجتماعی تلفن همراه
در 28 آذر 92 دستور فیلترینگ وی چت توسط کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه صادر گردید. اما در تاریخ 18 دی ماه 92 وزیر ارتباطات در حاشیه همایش مدیران پستی در یک نشست خبری با خبرنگاران اظهار داشت: «اولویت‌ها در شبکه ملی اطلاعات، برقراری امنیت برای ارائه سرویس‌هایی از جمله تجارت الکترونیک، سلامت الکترونیک و بانکداری الکترونیک است. وی سپس ادمه داد: سیاست‌گذاری در دولت یازدهم متفاوت خواهد بود و رویکرد، فهیم‌ بودن مردم است. وزارت ارتباطات در تلاش است که بخش‌هایی از برنامه ویچت را که برای مردم مشکلاتی به وجود آورده بود، فیلتر کند.» این اظهارات بیان گر این موضوع بود که دولت برنامه ای برای محدود کردن مردم ندارد و هدفش آزاد سازی فضای مجازیست. نکته ای که بی شک خواست اکثریت مردم ایران میباشد.

 

اما با فیلترینگ شبکه «وی چت» صحبت هایی در زمینه فیلترینگ سایر شبکه های اجتماعی تلفن همراه به گوش میرسید و حتی عنوان شد مخابرات در پشت پرده این ماجراست چرا که با گسترش این شبکه ها کم کم از سودهای کلان مخابرات کاسته می‌شود. البته وزیر ارتباطات اجازه فیلترینگ سایر شبکه ها را نداد. و پس از مدتی «وی چت» رفع فیلتر شد.

رفع فیلتر فیسبوک
اما در اسفند ماه 92 علی جنتی وزیر فرهنگ طی مصاحبه ای عنوان کردند: «به بهانه‌ی حفظ ارزش‌های اسلامی جلوی رشد چیزی را در کشور نمی‌توان گرفت. از این رو، مسأله‌ی فیلتر بودن فیسبوک جزو مواردی است که پس از مدت زمانی حل خواهد شد. او ادامه داد: اگر به عقب بازگردیم، می‌بینیم خیلی کارها که در اول انقلاب انجام شده، مضحک به‌نظر می‌آید، مثل این‌که ویدئو و دستگاه فکس ممنوع بود.

 

جنتی با بیان این‌که الان در دنیا شبکه‌های اجتماعی فعال هستند، تصریح کرد: 700 میلیون نفر در دنیا عضو فیسبوک هستند که چهار میلیون نفر از این تعداد را ایرانی‌ها تشکیل می‌دهند؛ ولی ما آن را محصور کرده‌ایم. وی با تأکید بر این‌که در دولت چنین تفکری وجود ندارد که شبکه‌های اجتماعی را فیلتر کنیم، اظهار کرد: در کارگروه مصادیق مجرمانه که شش وزیر در آن عضو هستند، درخواست جلسه داده‌ایم. مباحث را در این زمینه به تفسیر بیان و اعلام کرده‌ایم نمی‌توانیم دور خود حصار بکشیم».

پس از یک هفته از مصاحبه وزیر ارشاد خبری منتشر شد با این عنوان که فیسبوک در برخی از استانها رفع فیلتر شده و مردم میتوانند بدون نیاز به فیلتر شکن به آن دسترسی داشته باشند. این خبر با واکنش تندروها به خصوص مجلسیان همراه شد و در نهایت وزارت ارتباطات آن را خطای فنی برشمرد و افزود فیسبوک رفع فیلتر نشده است.

 

در همین راستا معاون دادستان کل کشور گفت: «اگر ثابت شود رفع فیلتر فیس‌بوک در برخی مناطق کشور ناشی از قصور مسوولان ذیربط بوده، به طور جدی با آن‌ها برخورد خواهد شد. عبدالصمد خرم آبادی، افزود: وزارت ارتباطات مجری دستورات کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه است و هرگونه خودداری عمدی و سهوی از اجرای دستورات کارگروه جرم محسوب می‌شود.وی گفت : تذکرات لازم در خصوص رفع فوری اختلالات ایجاد شده به مسوولان ذیربط در وزارت ارتباطات داده شده است.»

در همین حال رمضانعلی سبحانی‌فر نماینده مردم سبزوار و عضو کمیته تعیین مصادیق مجرمانه در فضای مجازی درباره برداشته شدن فیلترینگ فیس‌بوک در برخی مناطق کشور گفت: «همانگونه که می‌دانید کمیته تعیین مصادیق مجرمانه دارای بخش‌های گوناگونی است که در آن کارشناسان موارد تخلف را مورد بررسی قرار می‌دهند و برای تصمیم‌گیری به کمیته ارجاع می‌دهند.»

بدین ترتیب رفع فیلترینگ فیس بوک به تعویق افتاد. اما شایعات مبنی بر فیلترینگ سایر شبکه های اجتماعی ادامه داشت تا جایی که رضا رشید پور در جشن پیروزی دکتر روحانی که در تاریخ 22 خرداد در سالن وزارت کشور برگزار شد رو به رییس جمهور گفت: « تورو خدا نزارید اینستاگرام و وایبرو هم ازمون بگیرن» که این صحبتها با تشویق شدید حضار مواجه شد.

نسل سوم اینترنت همراه
اما چندی پیش و با توجه اتمام انحصار نسل سوم برای اپراتور سوم، وزارت ارتباطات اجازه امکان برقراری و راه اندازی نسل سوم اینترنت همراه را به سایر اپراتورها نیز داد که این مسئله آنچنان برای مخالفین دولت، سوژه خبری درست کرد که گویی تا به حال در کشور نسل سوم اینترنت همراه یا همان G3 در دسترس نبوده. البته مخالفین که پس از استیضاح وزیر علوم دیگر سوژه مناسب خبری نداشتند این را بهانه ای قرار دادند برای حمله به دولت و از هیچ اقدامی صرف نظر نکردند؛ حتی تحریف استفتای مراجع.

با این وجود محمد باقر نوبخت در یک برنامه تلویزیونی به گلایه اعضای شورای عالی فضای مجازی درباره اینکه در سیاست‌های کلان حوزه ICT باید از شورا تبعیت شود اما در اقدامات اخیر وزارت ارتباطات از جمله صدور پروانه نسل سوم تلفن همراه و تاخیر در راه اندازی شبکه ملی اطلاعات، مستقل از شورا عمل ‌شده‌ است، گفت: «این شورا، ضوابط، آیین‌نامه‌ها، خط مشی و سیاست‌های لازم را تصویب می‌کند و بدون تردید مصوبات شورا هرچه باشد از سوی رئیس‌جمهور ابلاغ خواهد شد و همه موظف به اجرا هستند.

 

سخنگوی دولت یازدهم افزود: کاش اعضا و دبیر شورای عالی فضای مجازی موردی را بیان می‌کردند که شورا موضوعی را تصویب کرده و سپس قوه مجریه یا دستگاه‌ها برخلاف آن عمل کرده باشند. وی ادامه داد: شورای عالی فضای مجازی دبیر دارد و دبیر باید موضوعات را مطرح کند که هر بار شورا تشکیل جلسه‌ داده تصمیم‌هایی گرفته شده است. دبیر باید هر موردی که فکر می‌کنند لازم است را به شورا بیاورد.»

دفاع رییس جمهور از اینترنت
اما در 10 شهریور دکتر روحانی در بین ائمه جماعات گفت: « ما نمی‌توانیم دروازه‌های دنیا را به روی نسل جوانمان ببندیم. این درست است که می‌گویند نسل جوان را باید از آب مسموم و یا هوای مسموم بر حذر داشت اما چه کنیم که هوا آنچنان آلوده است که تنها با ماسک قوی می‌توان در برابر این آلودگی ایستاد.

 

روحانی با بیان این که نسل جوان ما نیاز به توان و قدرت ایستادگی در برابر فضاهای آلوده را دارد اظهار کرد: امروز فضای عالم از ارتباط جدید پر شده است. امروز اولین شرط ورود به دانشگاههای خارج از کشور استفاده قوی و درست از اینترنت است. یعنی در غیر این صورت نمی‌توان دانشجو بود چه برسد به این که اندیشمند شد. مگر می‌شود در دنیای امروز ما این ابزار را کنار بگذاریم» این صحبتهای دکتر روحانی بار دیگر نشان داد دولت هدفش آزاد سازی فضای مجازی، عدم فیلترینگ شبکه های اجتماعی و رفع فیلترینگ آنهاست اما زمان آن بستگی دارد به مخالفین معدود اما قدرتمندش که تا به کی زور آنان بر رای مردم میچربد.

نفع دولت در آزاد سازی مجازی
با انجام مقایسه ای کوچک می‌توان دریافت که آزاد سازی شبکه‌های اجتماعی به نفع خود دولت نیز هست. دولت که رسانه ملی را با خود ندارد و مانند سالهای اول اصلاحات، خبری از روزنامه های حامی دولت در این روزها نیست؛ از طریق شبکه های اجتماعی که بسیار کم هزینه و اثر بخش میباشد میتواند خلا رسانه را برای خود پر کند و اقدامات، اهداف و برنامه های خود را از این طریق به گوش مردم برساند. مانند کاری که وزیر خارجه همین دولت در ابتدا انجام داد و موفق بود.


 اخباراجتماعی - پویش