اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

دردسرهای ابیانه با گردشگران


سال‌ها اعتراض کردند که «کثرت حضور گردشگران به ابیانه آسیب می‌زند»، اما وقتی حرف‌هایشان راه به جایی نبرد، سعی کردند خودشان دست به کار شوند و دست‌کم از حضور گردشگران در ابیانه بهره‌ای ببرند.

خبرگزاری ایسنا: سال‌ها اعتراض کردند که «کثرت حضور گردشگران به ابیانه آسیب می‌زند»، اما وقتی حرف‌هایشان راه به جایی نبرد، سعی کردند خودشان دست به کار شوند و دست‌کم از حضور گردشگران در ابیانه بهره‌ای ببرند.

اما با وجود همه‌ی این برنامه‌ریز‌ی‌ها، هنوز حضور زیادی گردشگران نه تنها مردم این روستای تاریخی را برای از بین رفتن آداب و رسوم‌شان دل‌نگران می‌کند، بلکه خود این محوطه‌ی تاریخی که نامش در فهرست موقت میراث جهانی نیز قرار گرفته را در معرض تهدید قرار می‌دهد.

حدود 10 سال پیش، نخستین اعتراض‌ها به حضور گردشگران در ابیانه با تحصن تعدادی از مردم این روستای تاریخی مقابل سازمان میراث فرهنگی آغاز شد، در آن زمان نبود مدیریتی کارآمد و برنامه‌ریزی مناسب برای حضور گردشگران در همه‌ مکان‌های روستا حتی در مراسم‌های عزاداری و از بین بردن طبیعت این محوطه‌ی تاریخی بکر، مهمترین دغدغه‌ی اهالی ابیانه بود که به حمید بقائی، قائم‌مقام وقت سازمان میراث فرهنگی اعلام شد و از آن زمان بود که قول‌ دادن‌ها آغاز شد، اما ...

در دولت جدید با ملی شدن پایگاه میراث فرهنگی ابیانه، توجه، رسیدگی و ساماندهی این محوطه تاریخی بهتر از سال‌های گذشته یش می‌رود، ‌اما ابیانه‌ای‌ها هنوز نگران روستای تاریخی خود هستند، روستایی که با حضور گردشگران زیاد در روزهای تعطیل به خصوص از اسفند ماه تا اوایل تابستان هر سال، فرسایش زیادی را برای این روستای تاریخی به دنبال دارد، فرسایشی که از سونامی گردشگران ایجاد می‌شود.

محمد عادلی ابیانه، دهیار روستای تاریخی ابیانه در از وقوع سونامی گردشگری در این روستای تاریخی در هفته گذشته (پنج‌شنبه 16 و جمعه 17 اردیبهشت) خبر داد.

وی اظهار کرد: معمولا این روستای تاریخی در روزهای تعطیل با سونامی گردشگری مواجه است. پنج‌شنبه و جمعه هفته گذشته نیز حدود 40 هزار گردشگر وارد این روستای تاریخی شدند. این تعداد گردشگر همه زیرساخت‌های روستا را زیر فشار می‌گذارند. در حالیکه فضای کوچک ابیانه برای حضور این جمعیت همزمان با یکدیگر ساخته نشده است، به همین دلیل گردشگر نیز از جهاتی آسیب می‌بیند، چون فرصت تماشای بافت را ندارد.

او گفت: بافت تاریخی ابیانه در چنین موقعیت‌هایی دچار فرسایش می‌شود، در این گونه مواقع نمی‌توانیم بسیاری از اماکن تاریخی را باز کنیم تا گردشگر از آنها استفاده کند،‌ چون احتمال وارد شدن آسیب‌های جدی به آن‌ها وجود دارد.

وی با تاکید بر لزوم انجام اقداماتی مناسب از سوی دستگاه‌های متولی برای جلوگیری از ادامه‌دار بودن چنین اتفاقاتی برای ابیانه، نیز بیان کرد: زمانی که گردشگر پس از گذراندن یک مسافت طولانی به روستا می‌رسد، دیگر نمی‌پذیرد که چون تعداد زیادی گردشگری داخل روستاست به فضا وارد نشود، بنابراین ما فقط می‌توانیم منطقه را ساماندهی کنیم.

دهیار روستای تاریخی ابیانه، با اشاره به این نکته که در روزهای تعطیل هجوم گردشگران به روستای تاریخی ابیانه بسیار زیاد است، افزود: چنین اتفاقی مانند این است که در منزل ظرفیت پذیرایی از 20 نفر را داشته باشیم، اما 40 نفر به خانه بیایند. از پارکینگ تا ظرف غذا و میزان غذا با مشکل مواجه می‌شویم.

وی تاکید کرد: ما نمی‌توانیم بگوییم با یک کار کوتاه مدت می‌توانیم این وضعیت را بررسی کنیم. از سوی دیگر فقط از دهیاری، بخشداری یا میراث فرهنگی نباید انتظار داشت تا این اتفاق را ساماندهی و مدیریت بحران کند.

به گفته‌ی او، مردم روستای تاریخی ابیانه معتقدند سفرها باید خرد شوند و حضور مردم در این روستا فقط منوط به روزهای تعطیل نباشد، باید مجموع روزهای هفته برای حضور گردشگران تقسیم شود.

عادلی با بیان اینکه تا کنون رایزنی‌هایی با میراث فرهنگی برای بهتر شدن اوضاع انجام شده است، گفت: هرچند جلسات فکری زیادی در این زمینه برگزار شده، اما هنوز نتوانسته‌ایم وارد میدان عمل شویم و به نتیجه خوبی برسیم.


ویدیو مرتبط :
پذیرایی در ابیانه

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

ابیانه روستایی کهنسال با چهره ای زیبا



ابیانه روستایی کهنسال با چهره ای گلگون و سبک معماری اصیل به فرم مکعب در ترکیب احجام ، کوچه های تودر توی بی انتها ، خانه های چند طبقه با مصالح سنتی ، پنجره های مشبک چوبی نفیس ، درب های منبت کاری شده و ایوان های زیبا  ، مساجد ، زیارت ، آتشکده ، قلعه ها و معبد در  دل کوه و مردمانی به اصالت تاریخ این سرزمین با گویش پهلوی و لباسهای محلی و ... . این ها همه بی اختیار انگشت تحیّر بر لبانت می نشاند ، تو هم با دیگران هم عقیده می شوی و ابیانه را موزه ایران باستان می نامی .

 

 

 

 

 

ابیانه

 

وجه تسمیه

 

عده ای از اهالی اظهار کردند که ابیانه در واقع آب یانه بوده است و عده ای که قصد داشتند در محل فعلی ابیانه مسکن گزینند، از طرف غرب آمده اند و از پشت کوه ها افرادی را به آن طرف فرستادند تا ببینند آب هست یا نه؛ به همین دلیل این منطقه را ابیانه نامیده اند.در زبان محلی به ابیانه " ویونا " می گویند. " وی " به معنای بید و " ویانه " به معنای بیدستان است ( ابیانه در گذشته بیدستان بوده است ). به اظهار برخی " ویانه " در طول زمان به "اویانه " و " ابیانه " تحریف شده است. ابیانه ای وقتی بخواهد بگوید "ابیانه ای هستم " می گوید " ویون جی ما : ما ویون جی هستیم ".

مذهب و زبان مردم ابیانه مسلمان و پیرو مذهب تشیع هستند.

قدمت این روستا و وجود برخی آداب و رسوم کهن در بین مردمان آن باعث شده که برخی عنوان کنند اهالی این روستا هنوز به برخی آداب و رسوم و اعتقادات قبل از اسلام و دین زرتشت پای بند هستند.گویش محلی ابیانه را پهلوی اشکانی عنوان می کنند

 

مشخصات اقتصادیه  ابیانه عمدتاٌ مبتنی بر کشاورزی، باغداری و دامداری بوده است. و در حال حاضر نیز اکثریت افراد آن در این سه بخش فعالیت دارند. کشاورزی ابیانه از نوع کشت آبی است و آب مورد نیاز از قناب و چشمه تأمین می شود.در گذشته تجارت نیز بین ابیانه ای ها رونق داشته است. اهالی عنوان می کنند که پدر بزرگ ها و نیاکانشان حتی با شهرهایی چون دزفول، اندیمشک، شوش واراک روابط تجاری و بازرگانی داشته اند و برای معامله سیب به این شهرها برده و گندم می آوردند. در زمان سلجوقیان و صفویان ارتباط تجاری ابیانه بیشتر با اصفهان بوده است

 

 

ابیانه

 

موقعیت جغرافیایی

 

روستای ابیانه در دره ای معتدل و خشک در 40 کلیومتری شمال غرب نطنز، و 20 کیلومتری غرب جاده آسفالته نطنز و کاشان و 80 کیلومتری جنوب غرب کاشان قرار دارد. رودخانه برز رود از جنوب آبادی می گذرد. منطقه ای که دره ابیانه در مرکز آن قرار دارد حوضه آبریز را در بر می گیرد که بین′27،30 درجه الی ′37، 30 درجه عرض شمالی و ′30، 51 درجه تا ′37، 51 درجه طول شرقی واقع شده است.

 

 

از نظر تقسیمات کشوری، ابیانه دهی از دهستان برز رود، بخش حومه، شهرستان نطنز، استان اصفهان است، که در طول جغرافیایی ′36 ،33 درجه، با ارتفاع 2220 متر از سطح دریا قرار دارد. در 20 کیلومتری جاده آسفالته کاشان به نطنز، جاده ای فرعی به طرف غرب کشیده شده است، که این جاده فرعی در مسیر دره ابیانه به طرف غرب است. در این مسیر ابتدا باید از روستاهای هنجن، یارند، کمجان، برز و طره گذشت و در انتهای دره، در بی بست به روستای ابیانه رسید.

 

 

اقلیم دره ابیانه، ترکیبی از آب و هوای مدیترانه ای است. در این منطقه اساساً بارندگی در فصل زمستان انجام می گیرد و اغلب به صورت ریزش برف است. بر روی دامنه کوه های مرتفع، برف تا فصل بهار نیز دوام می آورد ولی در تابستان هیچ بارشی صورت نمی گیردک منطقه ای که روستای ابیانه در مرکز آن قرار دارد حوضه آبریز برز رود را در بر می گیرد و شرایط آب و هوایی آن خشک و نیمه خشک است.

 

 

ابیانه به موازات خط الرأس کوه قلعه در شیب نسبتاً تندی قرار گرفته است، جعت خط الرأس ها ، با جهت دره موازی است و در نهایت بر مسیر کاشان و نطنز عمود می شود. در روبروی همین کوه در دامه کوه دو میلون، قلعه " پله هامانه " قرار دارد و بین این دو، سطحی نسبتاً هموار شامل منطقه " پبا " ، رودخانه خشک، باغزارها ومحله مسکونی " یوسمان" قرار گرفته است.

 

 

در حد واسط قله های مرتفع و کوه های سر به فلک کشیده، دره ابیانه قرار دارد که در این دره روستاهای ابیانه، طره، برز، کمجان و هنجن جای گرفته اند.

روستای ابیانه در دامنه شاخه هایی از کوه کرکس، از رشته کوه های مرکزی ایران قرار گرفته است. از نظر شکل و ساختمان، دره ابیانه منطقه ای چین خورده با رشته کوه های متعدد است، که عموماً از جنوب غرب به شمال غرب کشیده شده. ابیانه روستایی کوهستانی و ییلاقی است که چهار جهت آن را کو ه ها فرا گرفته اند.

 

 

 

 

ابیانه