اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

دختران مجرد هم مادر می شوند؟


شورای نگهبان به قانون جدید فرزند خواندگی 14 ایراد وارد کرد که گویا کمیسیون اجتماعی این ابهامات را رفع کرده است.

روزنامه ابتکار: شورای نگهبان به قانون جدید فرزند خواندگی 14 ایراد وارد کرد که گویا کمیسیون اجتماعی این ابهامات را رفع کرده است.

خبرآنلاین نوشت که، یکی از بندهای این قانون، امکان دادن سرپرستی به دختران مجرد و خانواده‌هایی است که فرزند دارند. هرچند این مورد مخالفانی دارد. اما به گفته اعضای کمیسیون اجتماعی، این قانون بسیاری از مشکلات قانون قبلی را رفع کرده و بسیاری از کودکان بی سرپرست، صاحب خانواده می‌شوند.

در همین زمینه سالار مرادی، نماینده مردم سنندج و ایوان دره عضو کمیسیون اجتماعی و عضو گروه بررسی این لایحه گفت و گویی را انجام داده. او می‌گوید که ایرادات شورای نگهبان به این قانون برطرف شده است و این لایحه دوباره و به زودی در صحن علنی بررسی می‌شود.


پس از 38 سال قرار بود قانون فرزند خواندگی اصلاح شود. مجلس هم بررسی‌هایی روی آن داست، اما چرا این لایحه هنوز به قانون بدل نشده است؟

این قانون تصویب شد اما شورای نگهبان 14 مورد در لایحه تسهیل در فرزند خواندگی ایراد گرفت که به تازگی اصلاح شده و قرار است به زودی در سه شنبه همین هفته این لایحه در صحن علنی مجلس ارائه می‌شود.

ایرادهای شورای نگهبان در چه مواردی بود؟

ابهاماتی که شورای نگهبان داشت بیشتر انشایی بود که در اصلاح این لایحه مواد 6، 8، 9، 10، 14، 15، 16، 17، 22، 23، 24، 26، 27 و 31 اعاده شده از شورای نگهبان در کمیسیون بررسی و ایرادات یک به یک اصلاح شد.

می‌توانید ایرادات را بگویید؟

شورای نگهبان این ایراد را وارد کرده ‌است که متقاضیان مسلمان باید مقید به انجام واجبات و ترک محرمات باشند که این خصوصیت از لحاظ مقررات فقهی از شروط لازم برای سرپرستی است، بنابراین پیشنهاد کرده که عبارت «تقید به انجام واجبات و ترک محرمات برای درخواست‌کنندگان مسلمان» به‌عنوان بندی مجزا به این ماده اضافه شود. در این تبصره اعطای سرپرستی کودک غیرمسلمان به متقاضی مسلمان با وجود متقاضی هم‌کیش وی، ممنوع شده است که این امر به ‌دلیل مغایرت با مقررات فقهی از سوی شورای نگهبان با ایراد مواجه شده‌ است.

فوت پدر و مادر و جد پدری طفل از شرایط اعطای سرپرستی دانسته‌ شده است که با توجه به نبود عبارت «وصی منصوب ولی قهری» در متن ماده، در مواردی که ولی قهری، برای سرپرستی طفل قیمی منصوب کرده‌ است نیز امکان اعطای سرپرستی طفل به دیگری وجود دارد، این بند هم با ایراد شورای نگهبان مواجه‌ شده ‌است. پیشنهاد شده عبارت هیچ ‌یک از پدر، مادر، جد پدری و وصی منصوب ولی قهری آنها، در قید حیات نباشند جایگزین شود.

شورای نگهبان همچنین به عدم رعایت غبطه کودک که سبب سلب حق سرپرستی شده‌ است هم ایراد وارد کرد. به عقیده شورای نگهبان، این امر با موازین فقهی در تضاد است، در نتیجه پیشنهاد شده عبارت «هیچ‌ یک از پدر، مادر و جد پدری آنها صلاحیت سرپرستی را نداشته باشند و به تشخیص دادگاه صالح این امر حتی با ضم امین یا ناظر نیز حاصل نشود» جایگزین شود. شورای نگهبان به این بند هم ایراد وارد کرده است که به محض مراجعه والدین و جد پدری، کودک باید به آنها بازگردانده ‌شود که پیشنهاد شده عبارت «چنانچه پدر یا مادر یا جد پدری کودک یا نوجوان مراجعه کنند، دادگاه در صورتی‌ که آنها را واجد صلاحیت لازم ولو با ضم امین یا ناظر تشخیص دهد و مفسده مهمی نیز کودک یا نوجوان را تهدید نکند، با اخذ نظر مشورتی سازمان به استرداد آنها حکم می‌کند، در غیر این‌صورت حکم سرپرستی ابقا خواهد شد» به‌ جای این تبصره تصویب شود.

شورای نگهبان همچنین این برداشت را کرده که در این قانون جد مادری بر سایر متقاضیان اولویت داده‌ شده است که مغایر نظر امام راحل در تحریرالوسیله است. به همین دلیل پیشنهاد شده عبارت «در صورت وجود اقارب طبقه دوم و تقاضای یکی از آنها و وجود شرایطف سرپرستی به وی واگذار می‌شود و در صورت تعدد تقاضا و یکسانی شرایط متقاضیان، سرپرست با قرعه انتخاب خواهد شد، در صورت نبود اقارب طبقه دوم بین اقارب طبقه سوم بدین نحو عمل خواهد شد» به جای این تبصره مصوب شود.

 شورای نگهبان به اطلاق این که قانون”افراد زیر 16 سالی که بالغ و رشید و غیرنیازمند به سرپرستی هستند را نیز مشمول حکم سرپرستی می‌داند" ایراد وارد کرده است. پیشنهاد شده عبارت تمام افراد کمتر از 16سال که واجد شرایط در ماده 8 هستند مشمول این قانون خواهند بود مگر اینکه به تشخیص دادگاه بالغ و رشید بوده و نیازی به سرپرستی نداشته باشند» جایگزین این ماده شود.شورای نگهبان یک ایراد و یک ابهام دیگر وارد کرده است که ایراد شورا همان ایراد قبلی در بند «5» این گزارش بوده و ابهام شورا نیز در خصوص لزوم یا عدم لزوم تبعیت دادگاه از نظر سازمان است که در صورتی‌که ماده مشعر به لزوم تبعیت دادگاه باشد، مغایر موازین شرعی خواهد بود و پیشنهاد می‌شود اصلاح شود.

 در تمام مواردی که هیچ‌یک از پدر، مادر یا جد پدری صلاحیت سرپرستی را ولو با ضم امین یا ناظر نداشته باشند، دادگاه می‌تواند مطابق این قانون و با اخذ نظر مشورتی سازمان، مسئولیت قیم یا امین مذکور در این مواد را به یکی از درخواست‌کنندگان سرپرستی واگذار کند.ایراد بعدی درباره لزوم صدور شناسنامه جدید برای طفل و اصلاح شناسنامه سرپرستان است که پس از صدور حکم کلی، سایر ترتیبات را به آیین‌نامه سپرده ‌است.

 شورای نگهبان معتقد است این بند با اصل هشتاد و پنجم قانون اساسی مغایر است. برای رفع ایراد شورای نگهبان پیشنهاد می‌شود ماده 22اصلاح شود”پس از صدور حکم قطعی سرپرستی، مفاد حکم از سوی دادگاه به اداره ثبت احوال ابلاغ می‌شود، اداره ثبت احوال مکلف است که نام کودک یا نوجوان تحت سرپرستی را در اسناد سجلی زوجین سرپرست وارد کند و همچنین شناسنامه جدیدی برای کودک یا نوجوان تحت سرپرستی با درج نام زوجین سرپرست و نام خانوادگی زوج صادر کند."


شورای نگهبان نسبت به این ماده که دختران مجرد هم می‌توانند فرزند خوانده داشته باشند هم ایراد گرفته است؟


خیر. این ماده در شورای نگهبان دچار ایرادی نشده است و همانطور كه در مصوبه اولیه تصویب شده دختران مجرد دارای سن بالا هم می‌توانند فرزند خوانده داشته باشند. به طور كلی در این قانون ما شرایط را به گونه ای فراهم کردیم که 50 درصد کودکان بی سرپرست صاحب خانواده شوند.

عمده تفاوتهای این قانون با قانون قبلی چیست؟

در حال حاضر مراحل واگذاری فرزند به خانواده‌ها حداکثر 6 ماه زمان نیاز دارد که این مدت در صورت تصویب نهایی قانون جدید بسیار کاهش پیدا خواهد کرد. تاکنون فقط کودکان بی سرپرست شرایط واگذاری را داشتند اما در قانون جدید کودکان بد سرپرست را نیز می‌توان به عنوان فرزند خوانده و یا امین موقت به خانواده‌ها واگذار کرد و این موضوع می‌تواند تحولات زیادی در واگذاری فرزند به خانواده‌ها ایجاد کند.

 داشتن سلامت روانی که به تائید پزشک رسیده باشد، شرایط مالی مناسب، نداشتن سوء سابقه، اعتیاد و...از جمله مواردی است که خانواده‌ها برای پذیرفتن فرزند باید داشته باشند.قوه قضائیه و دستگاه بهزیستی از عناصر اصلی تعیین تکلیف کودکان بدسرپرست و بی سرپرست هستند، این قانون کمک می‌کند تا کار هر دو دستگاه آسان تر از گذشته باشد.


خانواده‌هایی که فرزند دارند هم می‌توانند سرپرستی کودک بی سرپرست را بپذیرند؟


مطابق قانون جدید، به خانواده‌های دارای فرزند و دختران مجرد سن بالا نیز کودک واگذار خواهد شد. در صورت تصویب نهایی قانون فرزند خواندگی دختران که سن بالا دارند هم می‌توانند فرزند اختیار کنند.


ویدیو مرتبط :
احتمال تغییرات خلقی در دختران مجرد/ آرمان داوری

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

دختران مجرد، مادر می‌شوند!



اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب

قانون جدید فرزندخواندگی در یک قدمی تصویب 

دختران مجرد، مادر می‌شوند! 

براساس آمارهای سازمان بهزیستی درحال حاضر فقط 18درصد کودکان بی‌سرپرست تحت پوشش این سازمان شرایط واگذاری به خانواده‌ها را دارند در حالی که در صورت تصویب قانون جدید شرایط واگذاری 50 درصد کودکان فراهم می‌شود. در حال حاضر 9 هزار و 500 کودک در مراکز و خانه‌های کودک تحت پوشش سازمان بهزیستی نگهداری می‌شوند که در شرایط فعلی فقط 18درصد کودکان شرایط داشتن سرپرست دائم و فرزند خوانده شدن را دارند. 

همچنین بر اساس آمارهای سازمان بهزیستی 9 درصد کودکان بهزیستی سر راهی و 7 درصد آنان نیز معلول هستند و فقط 18 درصد کودکان تحت پوشش شرایط فرزند خواندگی را دارند و در مجموع سالانه حدود یکهزار کودک به خانواده‌های دارای شرایط واگذار می‌شوند که البته سهم استان تهران نیز در سال جاری فقط حدود 180 کودک بی‌سرپرست و 10 کودک به صورت امین موقت بوده که به خانواده‌ها سپرده شده‌اند.

با قانون قبلی فرزندخواندگی که که متعلق به 38 سال قبل است واگذاری فرزند به خانواده‌ها بسیار سخت است و مدتی است سازمان بهزیستی با استفاده از نظرات کارشناسان و متخصصین مفاد جدیدی به این قانون افزوده که پس از کش و قوس‌های فراوان هم اکنون درکمیسیون اجتماعی در دست بررسی است.

قانون فرزندخواندگی مربوط به 38 سال قبل است

مدیرکل بهزیستی استان تهران در گفت‌وگو با مهر با اعلام اینکه قانون فرزندخواندگی در ایران مربوط به 38 سال قبل است، گفت: این قانون سال 53 به تصویب مجلس رسیده و بسیار قدیمی است.

این نهاد با مشکلات و تنش‌هایی برای واگذاری کودکان به خانواده مواجه است بنابراین حدود 5 سال پیش سازمان بهزیستی کشور با ارائه طرحی کارشناسی شده در قالب زوایای مختلف سپردن کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست تحت حمایت بهزیستی به هیات دولت درصدد کاهش مشکلات این بخش است. دکتر ولی‌ا... نصر افزود: این طرح توسط هیات دولت به شورای نگهبان ارسال شده و شورای نگهبان نیز آن را به کمیسیون اجتماعی مجلس ارجاع داده است.

وی اظهار امیدواری کرد با تعامل خوب میان شورای نگهبان و مجلس بسیاری از مشکلات حیطه فرزندخواندگی به ویژه در بخش حضانت فرزند به صورت امین حل شود.

وی در ادامه با بیان اینکه 85درصد از کودکان تحت حمایت بهزیستی کودکان بد سرپرست و 15درصد بی‌سرپرست هستند، می‌گوید: به ازای هر کودک قابل واگذاری در مراکز زیر نظر بهزیستی 7 خانواده متقاضی گرفتن آن کودک هستند که توسط کمیته‌های شناسایی صلاحیت مورد بررسی قرار می‌گیرند. مدیرکل بهزیستی استان تهران موارد امتیازی بهزیستی به خانواده‌ها را شامل مواردی همچون: میزان تمکن، تحصیلات، سن، موقعیت‌های اجتماعی و مذهبی و همچنین نداشتن سوء‌سابقه و اعتیاد در خانواده‌های متقاضی فرزند اعلام می‌کند.

تسهیل در واگذاری فرزند به خانواده ها

در همین رابطه معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی نیز از تصویب نهایی لایحه فرزند خواندگی در آینده‌‌ای نزدیک در مجلس خبر داده و عنوان کرد که مدتی است کمیسیون اجتماعی مجلس در حال رفع اشکالات لایحه فرزند خواندگی است و تاکنون نیز درصد زیادی از ایرادات برطرف شده است که امیدواریم در آینده‌‌ای نزدیک این لایحه به تصویب نهایی برسد. محمد نفریه با اشاره به اینکه تصویب لایحه جدید فرزند خواندگی باعث ایجاد تسهیل در روند واگذاری فرزند به خانواده‌ها می‌شود، گفت: در حال حاضر مراحل واگذاری فرزند به خانواده‌ها حداکثر 6 ماه زمان نیاز دارد که این مدت در صورت تصویب نهایی لایحه جدید بسیار کاهش پیدا خواهد کرد.

براساس گفته‌های معاون سازمان بهزیستی، تاکنون فقط کودکان بی‌سرپرست شرایط واگذاری را داشتند اما در قانون جدید کودکان بدسرپرست را نیز می‌توان به عنوان فرزند خوانده یا امین موقت به خانواده‌ها واگذار کرد و این موضوع می‌تواند تحولات زیادی در واگذاری فرزند به خانواده‌ها ایجاد کند. به گفته نفریه، داشتن سلامت روانی که به تائید پزشک رسیده باشد، شرایط مالی مناسب، نداشتن سوء‌سابقه، اعتیاد و...از جمله مواردی است که خانواده‌ها برای پذیرفتن فرزند باید داشته باشند و همچنین براساس قانون جدید، به خانواده‌های دارای فرزند و دختران مجرد سن بالا نیز کودک واگذار خواهد شد.

واگذاری فرزند به دختران مجرد در قانون جدید

اما امیرحسین قاضی‌زاده سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس از آخرین تحولات در طرح فرزندخواندگی خبر داده و گفت: این لایحه21 اصلاحیه دارد و در انتها باید در صحن علنی مجلس به تصویب برسد. البته در این خصوص منتظر هیات‌رئیسه مجلس هستیم تا لایحه را مطرح کرده و در صحن علنی به تصویب نهایی برساند.

یکی از این اصلاحیه‌ها درباره فرزندان بدسرپرست است تا وضعیت تأمین مالی آن‌ها ارتقا یابد. وی افزود: در صورت تصویب نهایی قانون فرزندخواندگی دخترانی که سن بالا دارند نیز می‌توانند فرزند اختیار کنند.

به هر حال لایحه جدید فرزندخواندگی که به منظور تسهیل در واگذاری فرزند به خانواده‌های دارای شرایط تدوین شده چندین ماه است که مراحل بررسی و کار کارشناسی خود را طی می‌کند که امیدواریم هرچه سریعتر در کمیسیون اجتماعی ایرادات آن برطرف و برای تصویب نهایی وارد صحن علنی مجلس شود که البته برای باید منتظر نتیجه نهایی آن ماند که آیا در نهایت واگذاری فرزند به دختران مجرد، خانواده‌های دارای فرزند، ایرانیان خارج از کشور و... انجام می‌شود یا خیر./آرمان