اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

خود کرده را تدبیر نیست...



اخبار ,اخبار اقتصادی ,بازار سهام

 

اخبار اقتصادی - خود کرده را تدبیر نیست...

«رنگ قرمز، طعم گس زیان، ناامیدی و ترس» چهار‌گانه ثابت روزهای کنونی بازار سهام است.

بازاری که سال گذشته به آمدن «تدبیر و امیدی»‌ها روی کار واکنش مثبت نشان داد و شد آبروی اقتصاد ایران، حالا نمایش زیان به راه انداخته و دیگر هیچ. گویی بازار را به حال خود رها کرده‌اند، هر روز شاهد افت دماسنج بازار سرمایه هستیم، اما چاره‌ای کار‌ساز برای این بورس بی‌رمق اندیشیده و برای جبران خسارت سرمایه‌گذاران تدبیری عملی اتخاذ نمی‌شود. این طور می‌شود که هر کس به خود اجازه می‌دهد در مورد بورس اظهار نظر و آن را به چاهی برای جذب نقدینگی تشبیه کند و آن را نماینده اقتصاد ایران نداند.

سوال مشخص نگارنده این است، اگر بورس نماینده اقتصاد ایران نیست، پس چیست؟ آیا طلا و ارز و سکه را نماینده اقتصاد ایران می‌دانید یا اینکه ایران بازارهای غیر‌شفاف و زیرزمینی برای سرمایه‌گذاری دارد که ما از آنها بی‌خبریم.


بنابراین می‌توان این طور نتیجه گرفت که وقتی سقوط بورس و زیان سنگین مردم در این بازار برای هیچ‌کس و حتی مسوولان که بابت صیانت از سرمایه‌های مردم از دولت حقوق می‌گیرند، مهم نیست، این طور اظهار نظرها درباره بورس هم قابل انتظار است.


در نوشتارهای قبلی بیشتر درباره عوامل برون‌زای افت بازار سهام نوشتیم اما در این یادداشت بررسی عوامل درونی یا به تعبیری واضح‌تر برخی تصمیم‌گیری‌های داخل بازار سرمایه که روی افت بازار اثر‌گذار بوده، مورد هدف ما است. همان‌طور که می‌دانید و مطلع هستید بورس در سال گذشته روزهای رویایی و پر‌سودی را از خود به نمایش گذاشت به طوری که تا انتهای آذر ماه سال گذشته در عرض 9 ماه سرمایه‌گذاران این بازار عددی معادل 128 درصد سود شناسایی کردند. اما چون بازار سرمایه ایران در دسته‌بندی بازارهای مالی به توسعه لازم نرسیده، بنابراین در کنترل این بازار عموما از روش‌های «دستی» استفاده می‌شود.


یکی از این روش‌هایی که در زمان رونق بازار استفاده می‌شد فشار بر سهامداران حقوقی برای عرضه سهام بود، درست مثل کاری که الان انجام می‌شود یعنی اعمال فشار و درخواست‌های مکرر از بازیگران عمده بازار برای جمع‌آوری صف‌های فروش.اما این پایان کار مدیریت بازار به این روش نبود، تا جایی که مجموعه مدیریت بازار از جمله نهادهای نظارتی و اجرایی برای کنترل بازار، دست به دامان خصوصی‌سازی می‌شدند تا در بورس سهم عرضه کند و از عطش خرید سهام در بورس با این روش کاسته شود.

 

اما دیدید که خصوصی‌سازی هم چه عرضه‌هایی در بازار سهام داشت و با آن عطش مردم برای خرید سهام چه رفتاری شد. جلوتر که می‌رویم می‌بینیم متولی بازار برای کنترل شرایط اصطلاحا گاوی بازار پا را فراتر گذاشته و تعدادی از نمادهای معاملاتی حاضر در بازار را تنزل رتبه داد. البته قصد ما حمایت از این نمادهای معاملاتی نیست، چرا‌که به واقع رشد قیمت سهام بیشتر این نمادهای موسوم به اخراجی غیر‌طبیعی و غیرمنطقی جلوه می‌کرد، اما به واقع آیا اخراج و تنزل رتبه اولین راه و اساسا تنها راه موجود بود؟ چقدر از اعتماد مردم سرمایه‌گذار در بورس در پی اخراج این نمادها از بین رفت؟ ما که نمی‌دانیم شما پاسخ دهید.


باز هم کمی جلوتر که می‌رویم به کمک گرفتن از رسانه‌ها برای کنترل بازار می‌رسیم «جاده بورس لغزنده است، مراقب باشید» «سهامداران احتیاط کنند، بورس هیجانی است»، «هشدار به هیجان‌زدگی معامله‌گران»، «احتمال شکل‌گیری حباب در بورس» و... تنها بخشی از گفت‌و‌گوها و اظهار‌نظرهای مدیران، متصدیان و گاه کارشناسان بازار سرمایه است.


اندکی جلوتر که البته بورس در آن زمان از حالت رونق خارج شده بود، به اعمال محدودیت‌های فروش می‌رسیم. اقدام و تصمیمی که به‌طور مستقیم نقدشوندگی بازار سرمایه را با مخاطره مواجه ساخته بود. بعضی از بازار سرمایه‌ای‌ها اعمال این محدودیت‌ها که بلافاصله پس از ایجاد هیجان فروش ناشی از تصمیم مجلس درباره نرخ خوراک پتروشیمی‌ها اتخاذ شده بود را به عنوان آغاز جریان ترس از سرمایه‌گذاری در بورس قلمداد می‌کنند. هر‌چند این محدودیت‌ها چند روز بعد برداشته شد، اما در مقطع خود در کاهش ضریب اطمینان بازار سهام اثر‌گذار بود.


اما در سال 93 هم این گونه اقدامات در بازار سرمایه همچنان در حال تکرار است. نمونه بارز آن توقف نماد هلدینگ خلیج‌فارس به بهانه شفاف‌سازی است؛ نماد بزرگ‌ترین شرکت بورس با ارزش بازاری حدود 37 هزار تومان دو هفته‌ای است که متوقف شده، مسوولان شرکت هم خبری از دلایل توقف ندارند اما سازمان بورس ضرورت شفاف‌سازی را به عنوان دلیل توقف نماد هلدینگ خلیج‌فارس در بورس عنوان کرده است.


اما این توقف بدون دلیل هر چند سبب شد تا افت شاخص بورس کمی کنترل شود، اما موجب تقویت فشار فروش روی یکسری دیگر از سهم‌ها شده است.


بررسی‌ها نشان می‌دهد 80 درصد از صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک «سهمی» سرمایه‌هایشان هنوز در سهام شرکت‌ها درگیر است. به عنوان مثال صندوق سرمایه‌گذاری مشترک پیشتاز که جزو صندوق‌های مورد توجه و بزرگ بازار با 20میلیارد تومان ارزش است، 20 درصد از سرمایه خود را در صنعت پتروشیمی متمرکز کرده و 18 درصد از سرمایه‌گذاری خود را هم به صنعت مخابرات اختصاص داده است.


حال این سوال ایجاد می‌شود که این صندوق باید در برابر درخواست ابطال واحدهای سرمایه‌گذاری چه کند؟


آیا با توقف نماد هلدینگ خلیج‌فارس که همراه با دیگر سهام پتروشیمی 20 درصد از ارزش پرتفوی این صندوق را به خود اختصاص داده، چاره‌ای جز در صف فروش قرار گرفتن نمادی مثل ایران خودرو یا سایر صنایع برای مدیران این صندوق وجود دارد؟


به جرات می‌توان گفت بخشی از دلیل تشدید ذائقه فروش در معامله‌گران به‌دلیل همین توقف نماد بوده است.


همچنین روز یکشنبه آمار تولید ایران خودرو منتشر شد. این شرکت در 3 ماه نخست امسال 120 هزار دستگاه خودرو تولید کرده است و این در حالی است که مدیرعامل این گروه خودرو‌سازی در چندین مصاحبه از هدف تولید 700 هزار دستگاه خودرو توسط غول خودرو‌سازی ایران سخن گفته است. آیا این شرایط شفاف‌سازی مضاعف نمی‌خواهد، آن هم در شرایطی که معادل 440 هزار دستگاه به عنوان پیش‌بینی تولید در سال جاری مطرح شده است. اینجاست که به این ضرب‌المثل معروف و بنیادی می‌رسیم که «خود‌کرده را تدبیر نیست». وقتی خود ما به کنترل بازار سهام به صورت «دستی» اقدام می‌کنیم، کنترل این شرایط هم سخت است.

 

وقتی در بازار سرمایه اقداماتی انجام می‌دهیم که موجب ایجاد دیوار بی‌اعتمادی و ترس می‌شود، طبیعی است که بازار واکنش لازم را دارد. اعتمادی که رفته به این زودی‌ها بر‌نمی‌گردد و به واقع «خراب کردن چه آسان درست کردن چه مشکل». باید بپذیریم که خودمان در بخشی از شرایط کنونی بازار مقصر هستیم و در کنار همه این عوامل آنچه تیشه به ریشه بورس زده، فقط ابهامات موجود در سرانجام پرونده هسته‌ای و شرایط اقتصادی نیست.

اخبار اقتصادی - دنیای اقتصاد

 


ویدیو مرتبط :
فرق تدبیر اولیاء خدا با تدبیر ما- استاد آیت الله وفسی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

پور محمدی:مشایی نقش زیادی در خروج من از كابینه داشت/در برابر تحریم‌ها تدبیر مناسب نداریم



پور محمدی:مشایی نقش زیادی در خروج من از كابینه داشت

دولت رئیس داشت و رئیس این چنین تصمیم گرفت و فعالیت‌های ما را مفید ندانسته‌اند. حتما آقای رئیس جمهور و رئیس دفترشان نقش زیادی داشتند.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: جمهوری اسلامی آمد این دو حوزه یعنی حوزه استکبار با اقتدار نظامی، سیاسی و اقتصادی و حوزه تمدن غرب به عنوان فرهنگ حاکم و به اصطلاح لیبرال دموکراسی را به چالش کشید.

 

اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

 

به گزارش ایلنا، حجت‌الاسلام مصطفی پورمحمدی با حضور در جمع طلاب حوزه علمیه حضرت ولیعصر (عج) بناب گفت: بی‌شک انقلاب اسلامی ما تأثیرات بزرگی در عرصه جهانی گذاشته است. در این کسی تردید ندارد و چنانچه حرفی باشد در کم و زیادش است. قدرت نظامی آمریکا و هم پیمانانش بیش از شصت درصد قدرت نظامی دنیا است و قاعدتا نباید برای ایران دغدغه داشته باشند. ولی واقعیت این است که بیش از وزن مادی ما ذهن آنان را اشغال کرده و برایشان دغدغه آفرین هستیم.

جنبش عدم تعهد قدرت عملی چندانی ندارد اما با اهمیت است

وی ادامه داد: به ما گفته می‌شود شما قصد ساخت بمب اتمی دارید. وضع بمب اتمی در دنیا چطور است؟! آمریکا شش هزار کلاهک اتمی دارد. روسیه هم هشت هزار کلاهک اتمی دارد. این‌ها می‌توانند چندین بار دنیا را نابود کنند. ولی نگران قدرت نظامی ایران هستند. در حوزه سیاسی درست است که اجلاس جنبش غیرمتعهد‌ها حرکت خوبی بود که به همت مسئولین و پیگیری آنان انجام شد. ولی به هر حال فشار سیاسی جهان بسیار سنگین است. دشمنان ما را محاصره کرده و در معرض محدودیت‌های سیاسی قرار دادند. اهمیت جنبش غیرمتعهد زیاد است ولی قدرت عملی چندانی ندارد. اما از باب قدرت تأثیرگذاری نهادهای رسمی بین المللی موثر‌اند.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به قدرت تأثیرگذاری رسانه‌ای جهان گفت: در مقابل این حجم از رسانه‌های جهانی، رسانه‌های ما خیلی کم هستند. امکانات رسانه‌های دنیا فوق العاده گسترده است و حتی از ماهواره‌های فرستنده شبکه‌های تلویزیونی ما را محدود می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد: از لحاظ اقتصادی به ما اجازه جابجایی پول نمی‌دهند. به بانک‌ها گفتند اگر پول ایران را جابجا کردید تحریم می‌شوید؛ اگر با بانک‌های ایران ارتباط داشته باشید ما با شما کار نمی‌کنیم. قدرت اقتصادی آمریکا نیز مانند قدرت نظامی‌اش حدود شصت، هفتاد درصد قدرت اقتصادی دنیا است.

رییس سازمان بازرسی کل کشور ادامه داد: الآن اجازه نمی‌دهند نفت ما را بخرند و حتی به خودشان هم ضربه می‌رسد ولی چون می‌خواهند مانع تأثیرگذاری ما شوند حاضرند خودشان هم ضربه ببینند. در کنار همه این مسایل قدرت ما قابل توجه است. اگر ما جایگاه نداشته باشیم و از قدرت برخوردار نباشیم این قدر با ما مقابله نمی‌شود. چرا که جمهوری اسلامی ایران از یک قدرت پیام دهی ناب برخوردار شده است.

جمهوری اسلامی ایران نظام سلطه جهانی و فرهنگ ضد انسانی را به چالش کشیده است

پورمحمدی گفت: از تمام ابزارهای خود استفاده کردند تا در کشور‌ها نفوذ پیدا کنند ولی امروز شاهد شکست سخت آنان هستیم. چرا که حادثه‌ای رخ داده است و این حادثه پیام ناب و جذاب تولید کرده است. این حادثه انقلاب اسلامی است که دو حرف بزرگ دارد؛ یک نفی سلطه جهانی و نفی فرهنگ بربریت و ضد انسانی است. این دو جلوه از یک منبع نشات می‌گیرد. یکی بحث فرهنگی است و دیگری بحث سیاسی، نظامی و اقتصادی است. جمهوری اسلامی آمد این دو حوزه یعنی حوزه استکبار با اقتدار نظامی، سیاسی و اقتصادی و حوزه تمدن غرب به عنوان فرهنگ حاکم و به اصطلاح لیبرال دموکراسی را به چالش کشید.

قدرت فرهنگی و فکری عقبه نظام جمهوری اسلامی است

وی در ادامه با اشاره به نقش روحانیت گفت: سرباز این پیام، ماشین تولید این پیام ناب و جذاب حوزه‌های علمیه و روحانیت است. تفکر شیعی و اهل بیتی ما است که این پیام را تولید می‌کند. قدرت فرهنگی، فکری و تولید پیام، عقبه نظام جمهوری اسلامی ایران است. امروز اینترنت، ماهواره‌ها، شبکه‌های تلویزیونی با همه هجوم و خسارت‌هایی که دارند به نفع ما عمل می‌کنند. انسانیت از این پلیدی‌ها، رذیلت‌ها و... خسته شده است. انتهای این مسیر بن بست وحشتناک است. این در حالی است که انسان‌ها دنبال سعادت و کمال می‌گردند. طبع بشر این است و اگر پیامی به آنان برسد که پیام حیات و کمال است آن را می‌گیرد. به همین خاطر بیشترین گرایش دینی در غرب به اسلام است.

وی در بخش دیگر از سخنان خود گفت: روحانیت جایگاه مهم و بزرگی دارند که باید آن را حفظ کنند. ما باید بفهمیم که صحنه سختی است و مسیر بزرگی را در پیش داریم. سرمایه طلبه‌ها علم، عمل و اخلاص است و باید آن را حفظ کرد. اینکه مقام معظم رهبری می‌فرمایند در پیچ تاریخی قرار داریم به خاطر تأثیر گذاری‌های ما در دنیا است. مسیر دنیا در حال تغییر است ولی مهم آن است که چه کسی می‌تواند محرک و ماشین این تحول باشد. انقلاب اسلامی ظرفیت‌های خوبی از خود نشان داد. اگر بتوانیم از مشکلات و چالش‌ها عبور کنیم این ظرفیت می‌تواند مبنای تحول دنیا باشد. در این شرایط آگاهی به ما کمک می‌کند تا خوب انتخاب کرده و نگاه‌مان نافذ باشد.

حرف های امروز من ربطی به انتخابات ندارد

رئیس سازمان بازرسی کل کشور در بخشی از این نشست به سؤالات طلاب پاسخ گفت.

وی در پاسخ به این سؤال که اگر شما رئیس جمهور شدید و جریان انحرافی نیز همچنان باقی بماند چه کار خواهید کرد؟!، گفت: حرف‌های امروز من ربطی به انتخابات ندارد. اگر قسمت و تقدیر این باشد و بنده در این مسیر قرار بگیرم داستان دیگری است. حضرت امام (ره) فرمود حکومت به دست نااهلان نیافتد. امیرالمومنین (ع) هم در آخرین وصیت خودشان فرمود امر به معروف را‌‌ رها نکنید. این نقش همه ما است. تنها یک امر حکومتی نیست. در جامعه باید اخیار و صلحا حکومت کنند. اگر نسبت به این موضوع بی‌توجهی کنیم غیر صلحا و اخیار حکومت می‌کنند. بنابراین این موضوع امری است که من و شما آن را انجام می‌دهیم. چندی بعد انتخابات شورای شهر برگزار می‌شود، باید افرادی را انتخاب کنید که بتوانند شهردار خوبی را انتخاب کرده و مشکلات شهر کاهش یابد. همچنین انتخابات ریاست جمهوری را در پیش داریم. باید همت کرده و مدیر اجرایی خوبی انتخاب کنیم که همکاران خوبی را انتخاب کند. اگر نسبت به این موضوع بی‌توجهی کنیم این سرنوشت رقم خواهد خورد. خدا نیز در قرآن می‌فرماید که سرنوشت هیچ قومی تغییر نخواهد کرد مگر به اراده و اذن خودشان. خداوند این قدرت را به ما داده است که سرنوشت خود را رقم بزنیم.

تلاش کنیم با کمترین هزینه از شرایط فعلی عبور کنیم

حدود ۹ ماه دیگر به انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده است و باید تلاش کرد سرنوشت خوبی برای خود رقم بزنیم. ما باید تلاش کنیم با کمترین هزینه از شرایط فعلی عبور کنیم.پورمحمدی در بخش دیگر از سخنان خود ادامه داد: همه باید تلاش و مراقبت کنیم که با مشکل مواجه نشویم. این‌که در مباحث اخلاقی هم بر مراقبه تأکید می‌شود به خاطر آن است که حواس انسان جمع باشد چرا که اگر یک لحظه غفلت کنیم، مشخص نیست به کجا کشیده شود. جامعه هم همین وضع را دارد. اگر امر معروف و نهی از منکر در جامعه تضعیف شود به شدت به تخلف و فساد گرایش پیدا می‌کند.

با جار و جنجال و فضاسازی و اتهام زنی میدان را خالی نمی‌کنیم

وی افزود: متاسفانه در دستگاه‌های اجرایی نظارت پذیری نیست. ما تلاش کردیم فرهنگ نظارت در کشور را جا بیاندازیم. پیوسته به هر کجا می‌رویم بر فرهنگ نظارت تأکید می‌کنیم. تاسف بیشتر آنکه امروز ما با یک نظارت ستیزی روبرو هستیم؛ عده‌ای با نظارت می‌جنگند. از‌‌ همان ابتدا تلاش می‌کنند علیه ما موضع‌گیری کنند. می‌گویند سازمان بازرسی و پورمحمدی سیاسی عمل می‌کند. اما معلوم است که چرا این حرف‌ها را می‌زنند، برای این‌که مانع نظارت شوند. من به آن‌ها گفتم با این حرف‌ها صحنه را خالی نمی‌کنم. اینکه برخی‌ها فکر کنند با اینجار و جنجال‌ها و فضاسازی‌ها، دروغ و تهمت‌ها میدان را خالی می‌کنیم این طور نیست. اگر شما حرف حساب و سندی دارید به دادگاه ارائه و مقابل دادگاه از خودتان دفاع کنید. اگر هم علیه ما حرف دارید چرا جار و جنجال کرده و دروغ‌پردازی می‌کنید بروید در دادگاه مطرح کنید. افراد به ماجراجویی دست نزنند. فکر نکنند با فحش و افترا می‌توانند کارهای خود را جلو ببرند.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور در پاسخ به این سؤال که چطور با ضعف‌های فرهنگی که در کشور است می‌توانیم برای دنیا الگو باشیم، گفت: من ضعف‌ها را رد نمی‌کنم. حرف من این است که ما یک فرهنگ فاخر انسانی ارائه دادیم. ضعف‌هایی هم داریم ولی‌‌ همان مقدار که در فرهنگ ما زمینه‌های پاک وجود داشت تأثیرگذار بود.

وی در پاسخ به اینکه علت ضعف تبلیغ تشیع در دنیا چیست، گفت: تمام امکانات دنیا در اختیار دشمن است. آنان به صورت گسترده تبلیغ می‌کنند. همین کاری که انجام شد خوب است و باید با قدرت و قوت ادامه پیدا کند. ظرفیت‌هایی که در این مسیر ایجاد کردیم بسیار بیشتر از توان ما است.

کاهش مصرف بنزین به خاطر سهمیه بندی بود نه به خاطر هدفمندی یارانه‌ها

پورمحمدی همچنین در پاسخ به این سؤال که درباره هدفمندی یارانه‌ها چه توضیحی دارید، گفت: اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها به این خاطر بود که بسیاری از کالا‌ها به قیمت واقعی ارائه نمی‌شد. مثلا امروزه بنزین در ترکیه لیتری دو و نیم دلار است. اگر با قیمت ارز مرجع دولت محاسبه کنیم این مقدار بنزین سه هزار و پانصد تومان قیمت دارد. در این شرایط باید چکار کرد؟!

حرف این بود که این کالا‌ها به قیمت‌های واقعی نزدیک شود. چون این قیمت‌ها واقعی می‌شد به جامعه فشار می‌آمد باید مبلغی به جامعه ارائه می‌شد. البته این‌که گفته می‌شود با هدفمندی یارانه‌ها مصرف بنزین کاهش پیدا کرده است را قبول نداریم. چرا که علت آن به خاطر سهمیه بندی بنزین است نه هدفمندی یارانه‌ها. ما حرف‌های فنی در این رابطه با مجلسی‌ها و دولتی‌ها داریم. قانون اصلاح حمل و نقل جامع که در سال ۸۶ تصویب شد و بعد از آنکه بنزین سهمیه بندی شد، موجب کاهش مصرف شد. درباره هدفمندی یارانه‌ها نکته دوم این است که این مقدار پول تزریق کردن به جامعه موجب افزایش نقدینگی و گرانی می‌شود.

از طرف دیگر دولت اینقدر درآمد ندارد و مجبور است که از جاهای دیگر برداشت کند که باید این مشکلات را حل کند. این مبحثی است که بار‌ها از سوی مراجع مختلف مانند دیوان محاسبات، مجلس و سازمان بازرسی مطرح شده است.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور در پاسخ به سؤالی درباره احتمال حمله آمریکا به ایران، گفت: آمریکا اگر به ایران حمله کند یک جنگ فرسایشی رخ می‌دهد. این جنگ برای او خیلی خطرناک است. بنابراین اگر فکر کند دست به این کار نمی‌زند.

در برابر تحریم‌ها تدبیر مناسب نداریم

تحریم‌ها سؤال بعدی طلاب حوزه علمیه بناب از پورمحمدی بود. وی در پاسخ به این سؤال که «آیا دولت در برابر فرمایشات مقام معظم رهبری برای مقابله با تحریم‌ها کوتاهی نکرده است؟»، خاطرنشان کرد: در برابر فرمایشات مقام معظم رهبری همه ما کوتاهی کرده‌ایم. همه به حرف‌های رهبری گوش نکرده و در برابر تحریم‌ها تدبیر مناسب نداشتیم. دشمن از روش‌های ناجوانمردانه استفاده می‌کند ولی آنچنان که باید برنامه ریزی‌های ما نیز قوی نبود.

نیازمند اتخاذ تدابیر قوی برای جلوگیری از فشار تحریم هستیم

یکی از افراد حاضر پرسید، با توجه به وضعیت نابسامان بازار ارز وظیفه سازمان بازرسی چیست؟ که رئیس سازمان بازرسی در پاسخ گفت: ما درگیر بازار ارز آن طور که شما فکر می‌کنید نیستیم ولی با بخشی از بانک مرکزی در ارتباطیم و این موضوع را از آن طریق پیگیری می‌کنیم. البته باید قبول کنیم که شرایط کشور ویژه است و باید تدابیری به خرج بدهیم که هم فشار تحریم را کم کند و هم جلوی فساد افراد مفسد را بگیرد. با این وجود تا کنون این تدابیر قوی نبوده است و نیازمند اتخاذ تدابیر قوی هستیم.

وی درباره اتهامات یکی از اعضای دولت که سؤال یکی از حاضران بود، گفت: اولاً کسی حق ندارد درباره اتهامات فردی که در محاکم قضایی ثابت نشده است، حرفی بزند. پرونده‌ای بود و به دادگاه ارسال کردیم و منتظر رسیدگی هستیم. آنچه درباره من گفته شد خلاف و دروغ بود. دلیل آن را هم گفتم. هر کس با فساد مبارزه کند باید تاوان آن را هم بدهد. هر کس بخواهد دست خطاکار را قطع کند باید خسارت آن را بدهد. آن‌ها هم اگر مطلبی دارند باید به دادگاه ارسال کرده و دادگاه رسیدگی کند ولی چرا تهمت زده و به جای دادگاه این مسایل را از تریبون عمومی مطرح می‌کنند.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور در پاسخ به این سؤال که نقطه چالش انتخابات ریاست جمهوری آینده چیست، گفت: من فکر می‌کنم نقطه چالش انتخابات آینده برنامه اقتصادی و اداری است که در فضای آینده انتخابات جدی خواهد بود. یکسری هم فضای بین المللی است. اگر در فضای انتخابات اخلاق مداری حاکم باشد این مسایل به حاشیه‌های مضر نخواهد انجامید ولی اگر بی‌اخلاقی باشد به کشمکش‌های ناروا و ناصحیح کشیده می‌شود. بنابراین باید از کارهای ناصواب پرهیز شود. اگر بنا باشد هر کسی در فضای انتخاباتی حق و یا ناحق به هر کسی مسئله‌ای را نسبت دهد می‌تواند جزو چالش‌های انتخابات قرار گیرد.

تحریم‌ها و بی‌تدبیری‌ها بر وضعیت اخیر بازار ارز اثر گذاشته است

وی همچنین در پاسخ به این سؤال که دلیل وضعیت اخیر بازار ارز و سکه چیست، گفت: ما گزارش‌های مفصلی درباره ارز و سکه برای بانک مرکزی و دولت فرستادیم ولی توجه کافی نشده است. پیامد‌های ناگوار را هم پیش بینی کرده بودیم. طی سال گذشته چند گزارش مفصل خدمت رئیس جمهور و برخی وزرا ارسال کردیم که توجهی به آن نشد. ولی باز هم تأکید می‌کنم این طور نیست که صرفا بی‌تدبیری‌ها شرایط کشور را به اینجا رسانده است بلکه تحریم‌ها هم بر آن اثر گذاشته است

.وی در پاسخ به این سؤال که آیا مسئولین برای تحریم چاره‌ای اندیشیده‌اند؟ گفت: این‌که از دشمن انتظار داشته باشیم کوتاه بیاید این طور نخواهد شد. دشمن به دشمنی خود می‌پردازد. او می‌خواهد ما را مضمحل کند. راهی جز مقاومت نداریم. مهم این است که این مقاومت با هزینه کمتر صورت بگیرد. باید دقت کنیم تا چه مقدار می‌توان با برنامه ریزی هزینه مقاومت را کاهش دهیم. می‌توانیم تدابیری بیاندیشیم تا مشکلات اقتصادی کشور را کاهش بدهیم. برخی از نقد‌ها و تذکرهایی که ما داریم به خاطر این است که خواستار تدبیر بیشتر هستیم.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور در واکنش به یکی از روحانیون حاضر در جلسه که پرسید «دلیل خروج وزرای کارآمدی مانند شما و دیگران از کابینه چه بود و آیا جریان انحرافی در این زمینه نقشی داشتند، گفت: دولت رئیس داشت و رئیس این چنین تصمیم گرفت و فعالیت‌های ما را مفید ندانسته‌اند. حتما آقای رئیس جمهور و رئیس دفترشان نقش زیادی داشتند.

وی همچنین در پاسخ به یکی از حاضرین درباره وزارت اطلاعات گفت: وزارت اطلاعات نهاد توانمندی است. خدمات بزرگی به کشور در این سال‌ها انجام داده است. وزارت اطلاعات از دوم خرداد کمی تضعیف شد. بعد از دوم خرداد نگاه‌ها به وزارت اطلاعات معیوب بود ولی حتما باید حمایت شوند. نیروهای بسیار توانمندی در این وزارت خانه حضور دارند.

اگر تکلیف باشد و حس کنم همراهی و حمایت هست کاندید می‌شوم

پورمحمدی در واکنش به سؤال یکی از طلاب بنابی که پرسید دلیل کاندیداتوری شما در انتخابات چیست و چه برنامه‌ای برای کشور دارید؟! گفت: اگر تکلیف باشد و فضا بطلبد و حس کنم حمایت و همراهی است خودم را در این معرض قرار می‌دهم. هر چه اراده خدا باشد محقق می‌شود و ما برای تکلیف آماده‌ایم.

وقتی هم وارد این صحنه شدیم برنامه ارائه می‌کنیم. ولی معتقدیم هر برنامه‌ای باید وضعیت فعلی کشور را اصلاح کند. هر فرد وارد این عرصه شود باید بتواند برنامه‌ای برای اصلاح در امور مختلف ارائه دهد تا این وضعیت به شکل مناسبی تحول پیدا کند؛ باید بتواند شرایط سخت اقتصادی فعلی کشور را بهبود ببخشد. وضعیت فرهنگی که آسیب دیده است را اصلاح کند؛ وضعیت دیوان سالاری و حوزه سیاسی که آسیب دیده است را اصلاح کند. هر کس توفیق پیدا کند این انتظار عمومی است و مردم توقع دارند که رئیس جمهور آینده در این مسیر حرکت کند./ایلنا