اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

خودرو گران می شود یا ارزان؟



اخبار,اخبار اقتصادی , بازار خودرو

دعوای نرخ گذاری خودرو به گفتگوی ویژه خبری کشید. رئیس انجمن خودروسازان گفت ماشین 10 درصد گران می شود و رئیس شورای رقابت گفت هزینه خودروسازان پایین آمده و معلوم نیست مجوزی برای گران شدن خودرو بدهیم.

به گزارش خبرآنلاین، امید قالیباف مجری تلویزیون، باز هم یک گفتگوی ویژه را در شبکه 2 سیما برگزار کرد که بخش هایی از آن بسیار داغ شد و با بگو ومگوی مهمانان روبرو شد.

مجری برنامه امشب 27 اردیبهشت ماه دو مهمان داشت، دکتر رضا شیوا، رئیس شورای رقابت و مهندس امید نعمت بخش رئیس انجمن خودروسازان به صورت حضوری و تقی زاده، معاون بازاریابی و فروش سایپا هم به صورت تلفنی در این گفتگو شرکت کردند.

قالیباف در ابتدای سخنانش گفت زمزمه افزایش قیمت خودرو عده ای را سردرگم کرده خودرو بخرند یا نخرند. شورای رقابت قیمت را تعیین می کند یا خودروسازان؟ او بلافاصله از دکتر رضا شیوا رئیس شورای رقابت پرسید آیا شرط و شروط شورای رقابت مانند تنظیم بازار و اجباری نبودن آپشن ها را خودروسازان عملی کردند؟


رضا شیوا در پاسخ گفت: درباره ارزیابی 5 شرطی که شورا گذاشت عملکرد قابل قبول کرده ولی در دو سه مورد تذکر جدی به آنها دادیم. مهمترین بحث، آپشن ها و بازار حاشیه ای و قراردادها بود. تولید را هم وزارت صنایع کمک کرد افزایش یابد. قراردادها منصفانه شد و الان هیچ شکایتی از طرف خریداران نداشتیم.

مجری پرسید: چرا قیمت ال90 در کارخانه و بازار فرق دارد؟
شیواگفت: برای ال 90، خودروسازان با رنو پارس و رنو که باید قطعات را به ایران بدهد، مشکلات زیادی دارند. قراردادشان شفاف نیست. با هر یک صحبت کردیم. ما حق را به هیچ وجه به آنها نمی دهیم. قرارداد باید شفاف باشد، تولید کنندگان نباید تعهد برای خود داشته باشند و وقتی به قرارداد خرید قطعه مطمئن نباشند نباید پیش فروش کنند. وقتی پیش فروش می کنند آن اتفاقات برای خریداران می افتد.


خودروسازان: 10 درصد افزایش قیمت می خواهیم
مجری از رئیس انجمن خودروسازان پرسید: وام خرید خودرو تا سقف 15 میلیون تومان افزایش یافت و شما هم صحبت افزایش قیمت را مطرح کردید، آیا اینها با همدیگر منافاتی ندارد؟


امید نعمت بخش پاسخ داد: اینها منافاتی ندارد، قدرت خرید مردم کم شده، رونق خودروسازی باعث می شود 60 صنعت از رکود خارج شود. ما 40 درصد ورق فولاد مبارکه را مصرف می کنیم. اگر ما رشد کنیم صنعت فولاد هم رشد می کند. ما برای تقاضای افزایش قیمت چند دلیل داریم.

قالیباف از دلایل افزایش نرخ خودرو پرسید. نعمت بخش گفت: هیچ جای دنیا برای خودروساز قیمت تعیین نمی کنند. هیچ جا ورودی صنعت را آزاد نمی گذارند ولی از افزایش نرخ خروجی نهایی جلوگیری کنند. جایی نیست که ورق را در بورس بخریم ولی خروجی را قیمت گذاری کنند. کدام کالا در سال گذشته 3 درصد افزایش یافته؟ هیچ کالایی به جز خودرو نیست که 3 درصد افزایش یافته باشد. دلایل ما برای افزایش قیمت، نرخ ارز مصرفی است. سال گذشته ارز مبادله ای که ما استفاده می کنیم 2500 تومان بود امسال برای ما شده 2800 تومان. مواد اولیه وارداتی و داخلی هم افزایش نرخ یافته. ضمن اینکه ارز مورد مصرف ما که مبادله ای بود، ارز آزاد شده. ارز 2600 تومان بوده، امسال شده 3400. تعرفه واردات هم 6 درصد افزایش یافته. مواد اولیه داخلی هم گران شده. امسال فولاد آلیاژی گرم 3.5 درصد افزایش یافته است. افزایش دستمزدها هم 17 درصد بوده. آب و برق و گاز هم افزایش یافته. لذا ما حدود 10 درصد تقاضای افزایش قیمت را به شورای رقابت داده ایم.

خودرو با پنیر و ماکارونی قابل مقایسه نیست
شیوا رئیس شورای رقابت در پاسخ گفت: چند بار از ایشان شنیدم که خودرو را با پنیر و ماکارونی مقایسه می کند. این مقایسه خوب نیست. سبد نهاده های تولید خودرو 100 قلم است که ما هیچ نقشی در تعیین نرخ تورمش نداریم، بانک مرکزی این کار را می کند. درباره ارز هم سبد ارزی خودروها بیشتر یورو است تا دلار و یورو هم از اسفند سال 92 تا اسفند 93 بیش از 10 درصد کاهش قیمت داشته. اصلا بحث ایشان مربوط به صحبت ما نیست. بانک مرکزی بر اساس نهاده های تولید این سبد، به ما رقم تورم داده که خوشبختانه به نفع مصرف کننده و تولید کننده بوده است. تورمی که می گویند بالا رفته، در سبد بانک مرکزی برای خودرو، اینطور نیست.


ارز یورو 10 درصد کاهش یافته و این ارزان شدن نقش اساسی در کاهش قیمت تک تک نهاده های تولید خودرو دارد. فکر نمی کنم این رقمها صحیح باشد. وقتی می گویند 10 درصد باید زیاد شود، ما 2 درصد باید برای بهره وری کم کنیم، تورم به هیچ وجه این رقم نیست.

مجری پرسید: برآورد خودروسازان برای افزایش نرخ، حدود 10 درصد بود. تصور شما چقدر است؟
شیوا گفت: ما در برخی خودروها کاهش قیمت داشتیم و در برخی از تولید کنندگان سبد تولید که دلاری بود، 10 درصد کم شدن ارز یورو شامل حالش نشده. الان اینطور نیست که بگوییم افزایش داریم.

گزارش سایپا از افزایش کیفیت رد شد
در این بخش از برنامه رضا تقی زاده معاون فروش شرکت سایپا به صورت تلفنی روی خط آمد و به این سئوال پاسخ داد: مقدار افزایش نرخ پیشنهادی شما چقدر است و با چه دلیلی؟


تقی زاده گفت: مبنای ما بر اساس قانون و آیین نامه شورای رقابت یک نرخ تورم بخش صنعت خودرو است به علاوه ضریب کیفیت خودرو که وزارت صنایع مشخص می کند. تمام کارمندان دولت، هر سال افزایش حقوق دئارند، این به معنی افزایش پست و رتبه آنها نیست. بلکه برای جبران هزینه های جاری روزمره است. خودروساز نیز تابع فرمولی است که ارتباط با تورم و کیفیت دارد.

مجری پرسید: آیا کیفیت خودروهای شما تغییر یافته؟
تقی زده گفت: بله، بر اساس گزارش بازرس مستقل وزارت صنعت بین 5 تا 6 درصد محصولات ما رشد کیفی داشته.

شیوا بلافاصله حرف او را رد کرد و گفت شرکت سایپا به خاطر کاهش کیفیت محصولاتش جریمه شده است. او گفت: شرکت سایپا چون یک نوع خودرو پراید دارد که درباره آن صحبت می کنیم -2.57 % جریمه می شود به خاطر خوب نبودن کیفیت تولید.

تقی زاده گفت: این آمار رشد کیفی را ما از بازرس مستقل گرفتیم که -80 بودیم که شدیم -75.

شیوا گفت: ایشان از فرمول ما استفاده نکرده و منهای 2.5 به خاطر کیفیت پایین بوده که سایپا بر همین اساس هم جریمه شده.

سایپا دلالی املاک می کرد
مجری از امید نعمت بخش پرسید: آیا به جای افزایش نرخ خودرو، روش های مدیریتی و کاستن از هزینه ها برای خودروسازان بهتر نیست؟
رئیس انجمن خودروسازان گفت: ما 3 درصد سال گذشته افزایش قیمت دادیم ولی سال گذشته ما 53 درصد افزایش تولید داشتیم. یعنی با همین نیروهای موجود که 900 هزار خودرو تولید کرده بودیم توانستیم 1 میلیون و 130هزار دستگاه تولید کنیم. این یعنی افزایش بهره وری.

مجری پرسید پس چرا خودروسازان درگیر در املاک و خرید و فروش ملک و مانند آن شده اند؟
نعمت بخش گفت: یکی از خوردوهای ما یعنی به طور مشخص شرکت سایپا این کارها را کرده که مربوط به مدیریت دوره قبل بوده و الان دارند جبران می کنند. برای افزایش بهره وری، این کارها را کرده ایم. شما چطور بهره وری ما را کم می کنید؟ ما حقوق پرسنل مازاد را پرداخت می کنیم. به وزارت کار گفته ایم که این نیروها را باید اخراج کنیم می گویند این کار را نکنید چون مشکل به وجود می آید و ما پول بیمه بیکاری نداریم بدهیم.


شیوا گفت: شما افزایش نیروی کار ندارید. با این وضع موجود باید 2 درصد افزایش کیفیت داشته باشید. شما در سال گذشته استخدام نداشتید و نباید هم بکنید.

نعمت بخش گفت: برخی بازنشسته شدند و رفته اند.

شیوا گفت: این بهتر که شما نیروی مازادتان را از دست داده اید.


خودروسازان به قطعه سازان ایرانی بدهکارند و سراغ چینی ها رفته اند
مجری وارد بحث شد و گفت: بدهی خودروسازان به قطعه سازان چقدر است؟
نعمت بخش گفت: حدود 4 هزار تا 4500 میلیارد تومان است ولی قرارداد 3 ماهه برای پرداخت قیمت قطعه سازان دارند.

مجری پرسید: چطور خودروسازان از طرفی 4 هزار میلیارد تومان بدهکارند و از سوی دیگر جزء واردات 6 قلم اول، قطعات خودرو است؟
شیوا گفت: واقعیت این است که برخی از خودروسازان ما قطعاتشان را از چین استفاده می کنند. چون برخی از قطعه سازان طلبشان را می خواهند. آقای یکه زارع (مدیرعامل ایران خودرو) گفته بودند ما هیچ بدهکاری ای به قطعه سازان نداریم. من شک دارم این جمله درست باشد.

نعمت بخش گفت: بر اساس قراردادها، حرف ایشان (یکه زارع) درست است. ایران خودرو 3 ماهه بدهکار است نه بدهی برای امروز دارد. بنگاه را بگذارد قرارداد خودشان را داشته باشند. نه می گذارند قیمت تعیین کنیم نه می گذارند قرارداد ببندیم. پس هیات مدیره کارخانه ها چه کاره اند؟
شیوا گفت: نباید از قدرت مسلط بودن خود استفاده کنید. اگر شما قطعه نخرید، قطعه ساز چه کند؟

نعمت بخش گفت: می رفتید یک قطعه ساز هم دعوت می کردید. بر اساس سیاست وزارت صنعت، تعرفه های واردات قطعه طوری تعیین شده که مصرف تولیدات ساخت داخل را بیشتر ترغیب کند. پس خود سیاستگذار طوری عمل کرده با ابزار تعرفه گذاری گمرکی قطعه را از داخل بسازند. وقتی یک قطعه ساز نمی تواند به موقع قطعه را برساند یا کارش کیفیت ندارد، ما چه کنیم؟ مردم به ما اعتراض می کنند چرا قطعه کیفیت ندارد. سال گذشته 1 میلیون و130 هزار خودرو تولید کردیم ولی همین میزان تولید، کمتر از خودروهای وارداتی ارز برده است.

قالیباف، مجری برنامه پرسید: پس ژست خودروی ملی درست نبود؟
نعمت بخش گفت: نمی شود که همه چیز را با هم مطرح کنید.
شیوا گفت: اگر خودروهای داخلی ما کیفیت خوبی داشته باشند دلیلی ندارد افراد خودروی خارجی مصرف کنند. شما بارها گفته اید درباره خودروها، نمی توان کیفیت شما را با خارجی ها مقایسه کرد. واردات زیاد شده، چون خودروسازان مقصر هستند و جوانان خودروهای شما را نمی پسندند چون کیفیت ندارد.
نعمت بخش گفت: خودروساز در سال قبلی مالی 6 هزار میلیارد تومان ضرر کرده، وقتی خودروساز، سرکوب مالی می شود، وقتی افزایش قیمت را اجازه نمی دهید، ما هم نمی توانیم به قطعه سازان افزایش قیمت بدهیم او هم در کیفیت کم می گذارد.

خودروی باکیفیت قبل از دولت احمدی نژاد چه بود؟
شیوا گفت: تا سال 90 که می گفتید کسی دخالت نکرده، توانستید خودروی باکیفیت بسازید. قبل از احمدی نژاد، خودروی باکیفیت شما چه بوده؟

تقی زاده معاون فروش و بازاریابی سایپا به صورت تلفنی وارد گفتگو شد و گفت: درباره کیفیت این نکته را باید گفت، ما از ارز یورو استفاده بسیار کمی کردیم و خریدهای ما بیشتر از چین و با دلار بوده. در خودرو فقط اینطور نیست، در صنعت داروسازی، مخابرات و مانند آن از محصولات آسیای شرقی استفاده کردیم. ما جزئی از اقتصاد کشور هستیم. ما هدایت شدیم به سمتی که احیانا کیفیت قطعات افت کند البته دلایل خارجی مانند تحریم داشت.

مجری گفت: ولی در شرایط تحریم، ما توانستیم موشک بسازیم، انرژی هسته ای بسازیم، صنعت فضایی را دنبال کنیم، چرا می گویید تحریم ها باعث مشکل کیفیت در خودرو شده؟
نعمت بخش گفت: این قابل مقایسه نیست، اینجا در صنعت خودرو موضوع تولید انبوه است، این با صنعت هسته ای و صنایع هوایی قابل مقایسه نیست. آنها هر چه می خواهند هزینه می کنند. ولی ما هزینه می کنیم و شورای رقابت اجازه افزایش نرخ نمی دهد.

شیوا گفت: درباره کدام هزینه صحبت می کنید؟ رفتید خارج از کشور سایت ساختید و مردم باید هزینه شما را بدهند؟
امید نعمت بخش گفت: مگر شما رئیس جمهور هستید؟ وقتی رئیس جمهور به شما دستور می دهد، چه می کنید؟
شیوا گفت: اتفاقا رئیس جمهور به من هیچ دستور غیر منطقی نمی دهد.
در این بخش از گفتگو، طرفین در سخنان یکدیگر وارد شدند و تشخیص سخنانشان غیرممکن بود.

مجری وارد بحث شد و از رئیس انجمن خودروسازان پرسید: چقدر حاضرید برای یک پراید پول بدهید؟
امید نعمت بخش گفت: آلومینیوم سال گذشته 8300 تومان بوده ولی شده 9100 تومان. با این حال آقای شیوا مجوز 3 درصد افزایش قیمت را داده اند.

شیوا گفت: بیش از صد قلم کالا در خودرو مصرف می شود و نمی شود یک آلومینیوم را مثال زد. تورم .....
نعمت بخش گفت: شما دارید به خودروسازان ظلم می کنید...
شیوا گفت: چرا ظلم می کنیم؟ شما دارید به ظلم می کنید که کیفیت را پایین نگه می دارید....
دوباره بگومگوی دو مهمان باعث شد مخاطبان چیزی از سخنان دو طرف درک نکنند.
مجری با این جمله، گفتگوی ویژه خبری را فیصله داد: این هفته شورای رقابت تعیین می کند که کاهش یا افزایش قیمت خودرو یا تثبیت نرخ خودرو چقدر مورد رضایت مصرف کنندگان است.

 

اخبار اقتصادی - خبرآنلاین

 


ویدیو مرتبط :
خودرو گران می شود یا ارزان؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

همه خودرو هایی که ارزان و گران شدند


بازار خودرو کشور هفته گذشته را با نوسان قیمتی پشت سر گذاشت، به نحوی که برخی خودروها با افزایش قیمت مواجه شدند و برخی دیگر نیز ارزانی را تجربه کردند.

آن طور که نمایشگاهداران خودرو پایتخت می‌گویند، در هفته گذشته برخی مدل‌های پژو به روند گرانی خود ادامه دادند، اما سمند مالتی پلاکس با کاهش قیمت روبه‌رو شد.

همچنین در بازار خودروهای وارداتی نیز، هیوندایی IX55 کاهش قیمت را به خود دید و تویوتا لندکروز نیز جهشی دو میلیون تومانی را تجربه کرد.

گرانی دنباله دار پژو
اگرچه پژو 206 هم اکنون محصول شماره یک ایران خودرو به شمار می‌رود و دارای بیشترین تیراژ است، اما با این وجود روند افزایش قیمت 206 (در برخی مدل‌ها) طی هفته گذشته نیز ادامه یافت.

به گفته فعالان بازار، در این بین پژو 206 تیپ 6 که دنده اتومات به حساب می‌آید، باز هم گرانی را تجربه کرد و قیمت آن به 20 میلیون و 500 هزار تومان رسید. تیپ 2 این خودرو نیز با قیمتی معادل 15 میلیون و 700 هزار تومان خرید و فروش می‌شود. این در حالی است که قیمت پژو 206 تیپ 3 با افتی 150 هزار تومانی به 16 میلیون و 250 هزار تومان کاهش یافت.

در بین مدل‌های صندوقدار 206 نیز، V8 قیمتی برابر با 18 میلیون و 100 هزار تومان دارد. از 206 که بگذریم، «پژو 207 آی» نیز هفته گذشته را با رشد قیمت در مدل اتومات خود پشت‌سر گذاشت. آن طور که فعالان بازار می‌گویند، قیمت این خودرو در هفته گذشته به 20 میلیون و 800 هزار تومان رسید، اما مدل دنده‌ای آن با همان قیمت 18 میلیون و 700 هزار تومان خود خرید و فروش شد. این خودرو تیراژ چندان بالایی ندارد.

در بین دیگر محصولات ایران‌خودرو، هم اکنون سمند LX مالتی پلاکس 15‌میلیون و 100 هزار تومان قیمت دارد و سورن ELX هم 18 میلیون تومان خرید و فروش می‌شود. پژو 405 و پارس نیز به ترتیب 13میلیون و 400 و 17 میلیون و 900 هزار تومان به فروش می‌رسند. پارس در هفته گذشته 100 هزار تومان گرانی را تجربه کرد. اما سوزوکی گرند ویتارا نیز که ظاهرا هنوز با کمبود قطعات و بروز اختلال در تولید، روبه‌رو است، با افت قیمتی 500 هزار تومانی، 57 میلیون و 500 هزار تومان در مدل اتومات خود خرید و فروش می‌شود.

ماکسیما کم شد و گران
اما به سراغ سایپا و پارس خودرو برویم و ببینیم اوضاع قیمت آنها در بازار هفته گذشته به چه شکل بوده است.

آن طور که خبر می‌رسد، در بین محصولات سایپا، ریو با افزایشی 200 هزار تومانی در هفته گذشته روبرو شد و قیمت آن به 15 میلیون و 200 هزار تومان رسید. این خودرو ظاهرا فقط تا پایان امسال در سایپا مونتاژ می‌شود. از ریو که بگذریم، پراید 132 هفته گذشته را با گرانی پشت سر گذاشت و قیمت آن به هشت میلیون و 800 هزار تومان کاهش یافت.

تیبا نیز که همچنان قیمتی زیر کارخانه دارد، 11 میلیون و 500 هزار تومان خرید و فروش می‌شود.

همچنین از بازار پارس خودرو نیز خبر می‌رسد که ماکسیما و مگان این شرکت افزایش قیمت را تجربه کرده‌اند. در حال حاضر مگان اتومات که فاصله زیادی بین قیمت کارخانه و بازار آن به چشم می‌آید، 35 میلیون و 500 هزار تومان خرید و فروش می‌شود و این موضوع از رشد قیمت 200 هزار تومانی آن حکایت می‌کند.

ماکسیما نیز که ظاهرا با کمبود عرضه روبه‌روست، با جهشی 500 هزار تومانی، هم اکنون 44 میلیون تومان در مدل اتومات به فروش می‌رسد. نوع دنده‌ای این خودرو نیز یک میلیون تومان افزایش قیمت را تجربه کرده و 39 میلیون تومان قیمت دارد.

در بین دیگر محصولات پارس خودرو، تندر-90 مدل E1 افزایشی 250 هزار تومانی را تجربه کرده و قیمت آن به 14 میلیون و 750 هزار تومان رسیده است. این در شرایطی است که تندر E2 با قیمتی معادل 15 میلیون و 800 هزار تومان خرید و فروش می‌شود. به گفته فعالان بازار، تندر ایران خودرو قیمت اندك نسبت به همتای پارس خودرویی خود دارد.

افت قیمت مزدا2
سری هم به بازار خودروهای وارداتی و مونتاژی بزنیم، بازاری که هفته گذشته را با نوسان قیمت پشت سر گذاشت.

بنابر اخبار رسیده از بازار، مزدا2 افتی یک میلیون تومانی را تجربه کرده است، به نحوی که با قیمتی برابر با 32 میلیون تومان به فروش می‌رسد. همچنین هیوندایی IX55 نیز که یک و نیم میلیون تومان ارزان شده، قیمتی برابر با 82 میلیون تومان دارد. دنده عقب این دو خودرو در حالی است که تویوتا لندکروز با جهشی دو میلیونی، 130 میلیون تومان به فروش می‌رسد. همچنین کیاموهاوی نیز قیمتی برابر با 77 میلیون تومان دارد. در بین دیگر خودروهای وارداتی، مزدا3 با قیمتی معادل 49 میلیون تومان خرید و فروش می‌شود و تویوتا پرادو نیز 112 میلیون تومان به فروش می‌رسد. همچنین کیاسراتو نیز 47 میلیون و 500 هزار تومان قیمت دارد و هیوندای جنسیس نیز 89 میلیون تومان خرید و فروش می‌شود.

آن طور که خبر می‌رسد، در بین خودروهای مونتاژی کشور نیز هیوندای ورنای اتومات با جهشی یک میلیونی، 27 میلیون تومان خرید و فروش می‌شود. آوانته اتومات نیز 33 میلیون تومان قیمت دارد. همچنین لیفان 620 نیز که خودرویی چینی به شمار می‌رود، 20 میلیون تومان به فروش می‌رسد. دیگر چینی بازار یعنی MVM مدل X33 نیز 30 میلیون و 500 هزار تومان خرید و فروش می‌شود.

منبع: دنیای اقتصاد