اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

جولان «باربی» در بازار ایران


با وجود آنکه اسباب‌بازی در سال‌جاری وارداتی کمتر از گذشته داشته است اما بازارش همچنان مملو از بازیچه‌های چینی است. جالب است بدانید که سهم ایران از بازار اسباب‌بازی به زحمت به پنج‌درصد می‌رسیده و در یکی، دوسال اخیر این سهم کمتر هم شده است.

روزنامه شرق: با وجود آنکه اسباب‌بازی در سال‌جاری وارداتی کمتر از گذشته داشته است اما بازارش همچنان مملو از بازیچه‌های چینی است. جالب است بدانید که سهم ایران از بازار اسباب‌بازی به زحمت به پنج‌درصد می‌رسیده و در یکی، دوسال اخیر این سهم کمتر هم شده است.

آنچه دست بچه‌هایتان می‌دهید از چین، تایلند و نهایتا آلمان و ایتالیا می‌آید. بازیچه‌های ایرانی نه‌تنها در گذشته طرفداران زیادی نداشت بلکه اکنون هم که رشد قیمت‌ها و بالارفتن هزینه تامین نیازهای ضروری زندگی فشاری بیش از قبل به مردم وارد کرده است، اسباب‌بازی داخلی ارزان‌قیمت مورد توجه و خرید قرار نمی‌گیرد.

کمتر کودکی برای انتخاب سرگرمی خود به سراغ اسباب‌بازی‌های بی‌رنگ‌ولعاب و کم‌کیفیت داخلی می‌رود. ضعف بسته‌بندی و نداشتن تنوع از مهم‌ترین دلایل بی‌علاقگی مشتریان به انتخاب کالای داخلی است. بر این اساس افت واردات اسباب‌بازی که در سال‌های اخیر شاهد بوده‌ایم نمی‌تواند دلیلی بر رونق بازار اسباب‌بازی‌های داخلی باشد. گفت‌وگو با حمید اسحاقی عضو اتحادیه خرازها و اسباب‌بازی هم برای رسیدن به‌کم‌وکیف این بازار صورت گرفته است.

‌ اسباب‌بازی از اقلامی است که کمتر نوع ایرانی آن را می‌بینیم. واردات اسباب‌بازی بیشتر از چه کشورهایی صورت می‌گیرد؟


واردات اسباب‌بازی به ایران از کشورهای آلمان و ایتالیا نیز صورت می‌گیرد ولی به‌دلیل قیمت بسیار بالای این اسباب‌بازی‌ها مردم تمایل زیادی برای خرید آن نشان نمی‌دهند. در بین اسباب‌بازی‌ها، نوع تایلندی از دیگر غیرچینی‌ها موفق‌تر است. چرا که در بین نمونه‌های غیرچینی، اسباب‌بازی‌های تایلندی از کیفیت بالاتری برخوردار بوده اما چون قیمت آن نسبت به محصولات چینی از اختلاف فاحشی برخوردار نیست، توانسته محبوبیت خاصی را در میان متقاضیان ایجاد کند. بیشتر محصولات تولید چینی تحت لیسانس سایر کشورهای اروپایی و آمریکایی قرار دارند و تحت استاندارد CE تولید می‌شوند.

‌ چرا این صنعت در سال‌های گذشته نتوانسته است در ایران پیشرفتی داشته باشد؟


مسایلی نظیر ضعف بسته‌بندی و ضعف طراحی بر بازار کالاهای داخلی تاثیرگذار بوده است اما در کنار این عوامل عدم سرمایه‌گذاری مناسب و فقدان حمایت دولت نیز بر عدم موفقیت داخلی‌ها بی‌تاثیر نبوده است. محصولات ایرانی کیفیت لازم را ندارند، غیرقابل شست‌وشو هستند و قیمت بالایی نسبت به مشابه خارجی دارند.  

‌ چندسال پیش عروسک‌هایی به‌نام دارا و سارا تولید شد. دلیل این اقدام با وجود آنکه بازار محصولات خارجی رونق خوبی داشت چه بود؟


گرچه کیفیت پایین و عدم تنوع تولیدات داخل بازار را تشنه محصولات چینی کرده اما ورود اسباب‌بازی‌های خارجی مشکلاتی را مانند عدم تطابق فرهنگی برای نسل کودک و نوجوان ما ایجاد کرده است. این مساله سبب شد چند سال پیش کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به فکر ساخت عروسک‌هایی به‌نام دارا و سارا بیفتد تا به گمان آن زمان مسوولان رقیب «باربی» شود.

 هرچند این ایده با تبلیغات وسیع اجرایی شد اما گذر زمان نشان داد که این اقدام کانون نیز نتوانست توفیقی به‌همراه آورد. اما این عروسک‌ها را ایران نساخت. به‌دلیل کیفیت نامرغوب عروسک‌های ایرانی، ساخت این عروسک‌ها به چین واگذار شد.

‌ چرا این طرح شکست خورد؟

برخی صاحبنظران عروسک خوب را عروسکی می‌دانند که بتوان با آن به‌راحتی بازی کرد و مانند عروسک‌های باربی امکان تغییر ظاهر و نوع لباس عروسک وجود داشته باشد. این عروسک‌ها را می‌شود بی‌لباس خرید. تنوع لباس‌های باربی به حدی است که می‌توان از او؛ از یک کارگر ساختمانی یا باغبان گرفته تا یک ملکه یا هنرپیشه ساخت و اینها همه تنها به‌وسیله لباس‌های متعدد ساده و گوناگونی است که متناسب با حالات باربی و اتفاقات زندگی روزمره‌اش طراحی و عرضه شده است. ولی لباس‌های فاخر و غیرقابل انعطاف دارا و سارا مانع از بازی متنوع بچه‌ها با آنهاست.

یکی دیگر از تفاوت‌های این عروسک‌ها قیمت آنهاست؛ که همین مساله حتی موجب گرایش والدین به خرید عروسک‌های باربی برای کودکانشان می‌شود. به‌گفته برخی کارشناسان روانشناسی بازی، دارا و سارا در شکل کنونی خود بیشتر عروسک‌های زینتی هستند. آناتومی و ساختمان بدنی باربی ساده و در عین حال متحرک است.

 اما سارا و دارا توان حرکات پیچیده باربی را که در تمامی مفاصل (به‌جز انگشتان پا) از الگوی انسانی تبعیت می‌کنند، ندارند. یکی دیگر از ضعف‌های طراحی عروسک‌های دارا و سارا وزن این عروسک‌هاست و طراحی و تولید به‌گونه‌ای است که بدن آنها توپر است و همین امر وزن عروسک‌ها را افزایش داده که ممکن است برای کودکان خطرساز باشد.


ویدیو مرتبط :
جولان روغن های تقلبی در بازار

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

پایان جولان خودروهای چینی در بازار ایران


در حالی که طی سال های اخیر به واسطه افزایش قیمت خودروهای داخلی استقبال مردم به استفاده از خودروهای وارداتی بیشتر شده، واردات خودروهای متنوع خارجی به کشور نیز متناسب با تقاضای موجود در بازار افزایش یافته است.

نامه نیوز: در حالی که طی سال های اخیر به واسطه افزایش قیمت خودروهای داخلی استقبال مردم به استفاده از خودروهای وارداتی بیشتر شده، واردات خودروهای متنوع خارجی به کشور نیز متناسب با تقاضای موجود در بازار افزایش یافته است.

اما در این میان طی سال های اخیر به واسطه اعمال تحریم های اقتصادی علیه ایران خودروسازان چینی حضور پررنگی را در بازار ایران داشته و با ارائه محصولات متنوع با آپشن های مختلف جایگاه ویژه ای را در بازار ایران به دست آورده اند.

این در حالی است که طی یک ماه گذشته و همزمان با حصول توافق نهایی هسته ای میان ایران و گروه 1+5 و احتمال حضور خودروسازان معتبر اروپایی در ایران، آینده خودروهای چینی در بازار داخل کشور در ابهام قرار گرفته و همین موضوع نیز بر قیمت این خودروها تاثیرگذار بوده است.

در حالی که بسیاری از کارشناسان کاهش 10 تا 15 درصدی قیمت خودروهای وارداتی را در دوران پس از توافق هسته‌ای پیش بینی کرده بودند خودروهای چینی بیش از این موضوع به توافق هسته ای واکنش نشان داده اند و دلیل اصلی آن نیز رایزنی های خودروسازان معتبر اروپایی برای حضور در بازار ایران است.

البته در این میان علت‌های مختلفی برای کم‌رنگ شدن نقش چینی‌ها در بازار عنوان می‌شود اما مهم‌ترین گزینه‌ای که در حال حاضر کارشناسان بر آن تاکید دارند باز شدن درهای ایران به روی غول‌های خودروسازی جهان است.

تاریخچه صنعت نوین خودروسازی چین به سال 1978 بازمی‌گردد. در آن دوران چین فقط دو شرکت خودروساز داشت؛ «اف‌ای‌دبلیو» و شرکت دیگری که اکنون به نام «دانگ‌فنگ» می‌شناسیم. دولت چین در آن زمان تصمیم گرفت طرح تحول در صنعت خودروسازی را آغاز کند. به همین دلیل به مدت چند سال، راه برای تاسیس شرکت‌های خودروسازی جدید باز شد و شرکت‌های جدید «چری»، «جیلی» و «برلیانس» وارد بازار خودروسازی چین شدند.

سیاست های حمایتی دولت چون در زمینه صنعت خودروسازی منجر به این شد که بر اساس آمار سازمان بین‌المللی تولیدکنندگان خودرو، چین در سال 2014 با تولید 23.7 میلیون انواع خودرو سبک و سنگین (از سواری تا اتوبوس)، بزرگترین خودروساز جهان لقب بگیرد. بعد از چین، آمریکا با 11.6 میلیون خودرو، ژاپن با 9.8 میلیون خودرو، آلمان با 5.9 و کره جنوبی با 4.5 میلیون خودرو در رده‌های بعدی قرار گرفته‌اند. بر این اساس، چین به تنهایی بیش از مجموع کشورهای اتحادیه اروپا، خودرو تولید می‌کند و تقریبا یک چهارم خودروهای جهان در اختیار شرکت‌های چینی است.

تعداد شرکت‌های خودروسازی چینی قابل توجه است و در سال‌های اخیر بین 20 تا 30 شرکت در نوسان بوده که هر یک به چند شرکت زیرمجموعه تبدیل می‌شوند. شرکت‌های خودروساز چینی برای ایجاد کارخانه‌های مشترک با خودروسازان معتبر جهان، با یکدیگر رقابت تنگاتنگی دارند؛ مثلا محصولات «جنرال‌موتورز» یا «تویوتا» از طریق چند شرکت مختلف در چین تولید می‌شود و در مجموع، تعداد کارخانجات تولید خودرو در چین در پایان سال گذشته 123 کارخانه گزارش شده است.

اما در حالی که چینی ها بزرگترین تولیدکننده خودرو در جهان به شمار می روند در سال های اخیر از ظرفیت بازار ایران به خوبی استفاده کرده اند و توانستند به سهم 5 درصدی در بازار ایران برسند. اما هم اکنون با تغییر وضعیت ایران در عرصه جهانی آینده حضور خودروهای چینی در بازار ایران در ابهام قرار گرفته و به نظر می رسد چینی‌ها باید به فکر برنامه دیگری باشند.

اما این ابهام در رابطه با آینده فعالیت خودروسازان چینی در بازار ایران موجب شده تا قیمت خودروهای چینی با کاهش قیمت مواجه شود و در برخی موارد تا 2 میلیون تومان نیز کاهش یابد و یا شرکت های عرضه کننده خودروهای چینی با مزایای بیشتری اقدام به فروش این خودروها کنند.

در حالی که این روزها بسیاری از تجار و چهره های اقتصادی کشورهای اروپایی به تهران سفر می کنند و همکاری در زمینه صنعت خودرو از جمله برنامه های هیات های اقتصادی اروپایی در سفر به ایران عنوان شده است باید دید سرانجام چه سرنوشتی در انتظار خودروهای چینی خواهد بود.