اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

تکرار بحران دریاچه ارومیه در خلیج گرگان


رسوب‎های آستارا جمع می‎شود و به گلستان می‎آید که آبراهه‎های موجود را غیرقابل بهره‎برداری کرده است که در آینده‎ای نه چندان دور آبراهه‎های گلستان به بحران دریاچه ارومیه گرفتار خواهند شد و انقطاع دریای خزر از خلیج گرگان اتفاق می‎افتد.

 خبرگزاری فارس: الله‎یار اسعدی امشب در جلسه شورای هماهنگی حمل و نقل استان گلستان که به مناسبت هفته حمل و نقل و راهداری برگزار شد، اظهار کرد: رسوب‎های آستارا جمع می‎شود و به گلستان می‎آید که آبراهه‎های موجود را غیرقابل بهره‎برداری کرده است که در آینده‎ای نه چندان دور آبراهه‎های گلستان به بحران دریاچه ارومیه گرفتار خواهند شد و انقطاع دریای خزر از خلیج گرگان اتفاق می‎افتد.

وی بروز مشکلات خلیج گرگان را ناشی از پس‎روی دریای خزر اعلام کرد و خواستار توجه بیشتر در این زمینه شد.

دولت سرمایه بندرسازی ندارد

رئیس بنادر و دریانوردی گلستان با بیان اینکه فعال شدن بنادر یکی از مطالبات مردم استان است، تصریح کرد: بندر خواجه‎نفس یکی از گزینه‎هاست، دولت سرمایه‎ای برای سرمایه‎گذاری در بنادر ندارد لذا بخش خصوصی باید ورود کند.

اسعدی؛ بندرسازی را یک صنعت گران خواند و بیان داشت: برای هر متر بندرسازی 15 الی 20 میلیون تومان اعتبار نیاز است.

وی یادآور شد: لایروبی در دنیا هفت تا 9 دلار هزینه دارد که میلیون‎ها مترمکعب باید لایروبی شود تا کشتی پهلو بگیرد، دولت سرمایه ندارد که در این راستا هزینه کند لذا بخش خصوصی باید در این زمینه ایفای نقش کند.

گلستان قابیلت دریانوردی تفریحی و گردشگری دارد

رئیس بنادر و دریانوردی گلستان گفت: در صورت حمایت سرمایه‎گذار در فاز نخست شاهد پهلو گرفتن کشتی سوختی در سواحل خواجه‎نفس تا دو سال آینده در این منطقه خواهیم بود.

اسعدی با اشاره به اینکه نظارت بر ساخت و سازهای مجاز دریایی و سواحل استان در حال انجام است از خدمات حمایتی تصادم‎های شناور خبر داد و افزود: در حال حاضر می‎توان روی قابلیت دریانوردی تفریحی و گردشگری مانور داد و از آن استفاده کرد.

وی بیان کرد: اگر گردشگری دریایی در منطقه آشوراده اتفاق بیفتد، کانال و معبر باز شود نسل شناورهای توریستی متفاوت خواهد بود.

این مسئول در پایان با بیان اینکه 10 کیلومتر خلیج داریم، یادآور شد: محیط زیست با هر گونه شمع‎کوبی در این منطقه که حمایت شده است مخالف بوده که برای دسترسی به ساحل دریای خزر 17 کیلومتر مسیر داریم که باید به آن دست پیدا کنیم.پ


ویدیو مرتبط :
دریاچه زیبای چیتگر یا دریاچه شهدای خلیج فارس که دریاچه‌ای مصنوعی است.

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

دلایل ورود مستقیم رئیس‌جمهور به بحران دریاچه ارومیه/ احتمال تبدیل دریاچه به باتلاق



دریاچه ارومیه,علت خشک شدن دریاچه ارومیه,بحران دریاچه ارومیه

دلایل ورود مستقیم رئیس‌جمهور به بحران دریاچه ارومیه/ احتمال تبدیل دریاچه به باتلاق

دولت در اولین جلسه رسمی هیئت وزیران کارگروهی را موظف کرد تا ظرف دوماه راهکار حل بحران خشک شدن دریاچه ارومیه را بیابد. با این حال، در صورت ادامه روند فعلی خشک شدن، تا 4 سال آینده چیزی جز باتلاق از دومین دریاچه بزرگ آب شور جهان باقی نخواهد ماند.

به گزارش  مهر، چند سالی است که موضوع خشک شدن تدریجی دریاچه ارومیه در غرب کشور بر سر زبان ها افتاده است و مقامات وزارت نیرو در دولت قبل اعلام کرده اند در صورت ادامه روند فعلی، تا 4 سال آینده از این دریاچه تنها یک باتلاق باقی خواهد ماند.

از جمله نقدهای جدی ای که در اینباره طی سال های اخیر مطرح شده که با واکنش وزارت نیرو نیز همراه بوده است، سدسازی های بی رویه و بدون کارشناسی در حوزه آبریز دریاچه ارومیه و مناطق تاثیرگذار بر حفظ تعادل آبی این دریاچه است. همچنین برداشت های بی رویه از رودخانه هایی که به این دریاچه می ریزند و از سویی احداث چاه های متعدد در مسیر این دریاچه نیز به عنوان دیگر دلایل وقوع خشکی دریاچه ارومیه یادشده است.

چرا دریاچه ارومیه خشک شد؟
در کنار دلایل ذکر شده، به موضوع استفاده نادرست و غیراستاندارد آب کشاورزی در این حوزه آبریز نیز اشاره شده است. با این حال، مقامات سابق وزارت نیرو اعلام کرده اند سدسازی ها و تغییراتی که در اثر احداث سدهای آبی در مسیر دریاچه ارومیه ایجاد شده است مجموعا 15 درصد دلایل بروز خشکی در این دریاچه را تشکیل می دهد و آنچه که منجر به وقوع چنین اتفاقی شده، خشکسالی های متعددی است که کشور حداقل در یک دهه اخیر با آن مواجه است.

با این وجود، خطر خشکی کامل همچنان دریاچه ارومیه را تهدید می کند و با اینکه گفته می شود سطح آب این دریاچه نسبت به سال گذشته اندکی بهتر شده است، اما هنوز بخش های وسیعی از این دریاچه امکان بازگشت به وضعیت سابق را پیدا نکرده است.

راهکارهای گوناگونی نیز از سوی وزارت نیرو و کارشناسان آبی درباره توقف روند خشکی دریاچه ارومیه مطرح و برررسی شده است که می توان به انتقال آب از سایر حوزه ها از جمله ارس و دریای خزر به دریاچه ارومیه، متوقف کردن سدسازی ها، رهاسازی رودخانه ها و بستن تمامی چاه های برداشت غیرمجاز آب، باروری ابرها در حوزه دریاچه ارومیه و موضوعاتی از این دست اشاره کرد.

خطر نابودی کامل دریاچه ارومیه
این موضوع باعث شد تا دکتر حسن روحانی؛ رئیس جمهوری بر اساس وعده قبلی خود به مردم ساکن در غرب کشور درباره دریاچه ارومیه، در اولین نشست هیئت دولت یازدهم بحران خشکی دریاچه ارومیه را در دستور کار قرار دهد که ماحصل آن مصوبه ایجاد کارگروه نجات دریاچه ارومیه با مسئولیت وزیر نیرو و عضویت وزرای جهاد کشاورزی، کشور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و نماینده معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی بود.

بر اساس تصمیم دولت، این کارگروه ماموریت یافت با استفاده از سوابق مطالعات و اقدامات قبلی به عمل آمده در این زمینه و بررسی های تخصصی و میدانی بیشتر، ظرف 2 ماه راهکارهای نجات دریاچه ارومیه را تدوین و جهت تصمیم‌ گیری نهایی به دولت ارائه نماید.

حمید چیت چیان؛ وزیر نیرو نیز در این خصوص در روز اخذ رای اعتماد خود در مجلس خطاب به نمایندگانی که موضوع دریاچه ارومیه را مطرح کرده بودند گفت: این اطمینان را می‌ دهم که در رابطه با دریاچه ارومیه برنامه کاملی در دست اقدام داریم تا تجدیدنظر در مورد سدسازی‌ها و بازنگری آنها انجام شود و نیز انتقال آب از حوزه‌های دیگر از جمله خزر که رود ارس بخشی از آن است مدنظر وزارت نیرو خواهد بود.

انتقال آب ارس به دریاچه ارومیه
طی روزهای گذشته نیز علی علی لو؛ نماینده مردم شبستر از طرح مجلس برای نجات دریاچه ارومیه در کمتر از 3 سال خبر داد و گفت: برای این طرح چندین ماه کار مطالعاتی صورت گرفته و دو پژوهشکده تحقیقاتی نیز این طرح را مورد مطالعه قرار داده‌اند. هزینه این طرح بسیار مقرون به صرفه‌ تر از هزینه 24 طرح قبلی است و با عملیاتی شدن آن نه تنها دریاچه ارومیه احیاء می‌شود، بلکه بخش کشاورزی نیز رونق و توسعه خواهد یافت.

محمد طاهری؛ کارشناس اقتصاد انرژی نیز در اینباره معتقد است: دریاچه ارومیه که زمانی دومین دریاچه بزرگ شور جهان پس از بحرالمیت با 102 جزیره کوچک و بزرگ به شمار می رفت طبق پیش بینی کارشناسان با وجود 21 رودخانه و 39 مسیل تغذیه كننده از جمله زرینه رود، سیمینه رود، گادر، باراندوز، شهر چای، نازلو و زولا این دریاچه تا چند سال دیگر كاملا خشک خواهد شد.

این کارشناس اقتصاد انرژی با اشاره به اینکه نسبت به 15 سال گذشته یک سوم آب این دریاچه خشک شده است افزود: خطر پراکنده شدن ریزگرهای نمکی از دیگر زیان های خشک شدن دریاچه ارومیه به شمار می رود که می تواند زندگی شهروندان آذربایجانی از جمله تبریز و ارومیه را با خطرات جدی مواجه کند.

وی تصریح کرد: در صورت وقوع طوفان های نمکی، علاوه بر به جا گذاشتن آثار مخرب بر زندگی مردم بر کشاورزی منطقه نیز تاثیر خواهد گذاشت و به دلیل شوری آب و رسوب گرد و غبار، تهدیدی برای مزارع و باغات منطقه به حساب می آید./مهر