اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

تولید روزانه 8 تن ذرات مرگبار در تهران!


رییس کنترل کیفیت هوای شهر تهران از تولید روزانه 8 تن ذرات معلق در نتیجه ترافیک تهران خبر داد.

خبرگزاری ایسنا: رییس کنترل کیفیت هوای شهر تهران از تولید روزانه 8 تن ذرات معلق در نتیجه ترافیک تهران خبر داد.

 دکتر وحید حسینی صبح امروز در همایش ملی مدیریت آلودگی هوا و صوت با بیان اینکه همیشه همگان به وضعیت ذرات معلق در هوا توجه می‌کنند، گفت: این در حالی است که از نظر سایر آلاینده‌های هوا وضعیت مناسبی نداریم.

وی با بیان اینکه امسال 85 روز ناسالم و سه روز بسیار ناسالم در سامانه به دست رسیده است، گفت: این در حالی است که سال گذشته 113 روز ناسالم و 10 روز بسیار ناسالم به ثبت رسیده است و می‌توان گفت که به دلیل پایش مداوم کیفیت سوخت، امسال نسبت به سال گذشته هوای بهتری داشته‌ایم.

رییس کنترل کیفیت هوای شهر تهران ضمن هشدار به افزایش ذرات معلق گفت: یافته‌ها و مطالعات نشان می‌دهد که ذرات معلق براساس سایز به سلامتی بدن ضربه می‌زند و هرچقدر که سایز آنها کوچکتر باشد، صدمه بیشتری به بدن می‌زند.

حسینی با بیان اینکه برای اولین بار تعداد ذرات معلق کوچکتر از 0.7 پی ام در ایستگاه نمونه‌ای در طول 24 ساعت اندازه‌گیری شد، گفت: در بررسی‌ها مشخص شد که در هر ساعت 100 هزار تا 200 هزار ذرات معلق در هر سانتیمتر معلق وجود دارد و این در حالی است که در شهری همچون زوریخ این تعداد به 10 هزار می‌رسد.

وی با بیان اینکه تعداد ذرات معلق هرچقدر کوچکتر باشد نفوذ در ریه بیشتر خواهد بود، ادامه داد: بررسی‌ها نشان داد که تعداد ذرات معلق در هنگام صبح به خصوص در ساعات 6 الی 7 صبح که پیک ترافیک صبحگاهی است افزایش می‌یابد.

رییس کنترل کیفیت هوای شهر تهران با بیان اینکه رابطه جدی بین ترافیک و میزان تولید ذرات معلق وجود دارد، گفت: ترافیک تولیدکننده ذرات معلق در تهران است.

حسینی در مورد آلایندگی خودروها در تولید ذرات معلق نیز گفت: این تحقیق بر روی خودروهای دارای استاندارد یورو2 انجام شده است و مشخص شده است که خودروهایی در هنگام تولید یورو2 داشته‌اند، این استاندارد در آنها پایدار نبوده و بعد از مدتی این خودروها به منبع آلایندگی بدل شده‌اند.

وی همچنین وضعیت آلایندگی خودروهای گازسوز نسبت به بنزین سوز را بدتر عنوان کرد و گفت: درست است که ما به سمت سوخت پاک حرکت کرده‌ایم اما این حرکت شکلی بوده است و به مراتب فاصله زیادی با استانداردهای یورو 2 داریم.

رییس کنترل کیفیت هوای شهر تهران با بیان اینکه کیت‌های تبدیل بنزین‌سوخت به گازسوز درست نصب نشده است، گفت: در حال حاضر از منظر آلایندگی خودروهای گازسوز وضعیت بدتری از خودروهای بنزینی دارند.

حسینی در بخش دیگری از سخنان خود موتورسیکلت‌ها را مهم‌ترین منبع آلاینده ذرات معلق عنوان کرد و گفت: در شهر تهران موتورسیکلت‌های 125 سی‌سی کاربراتوری تردد زیادی دارند و این در حالی است که این موتورسیکلت‌ها به مراتب فاصله زیادی با استاندارد یورو2 دارند و جای سوال است چطور اینگونه موتورسیکلت‌های بنزینی همچنان تولید می‌شود.

وی با بیان اینکه براساس نتایج تکان‌دهنده‌ای مشخص شد روزانه 8 تن ذرات معلق از ترافیک تهران تولید می‌شود، افزود: این در حالی است که سهم عمده تولید این ذرات متعلق به کامیون و موتورسیکلت‌ها است و در زمینه تولید آلاینده ناکس نیز خودروهای سواری بیشترین نقش را دارند.

رییس کنترل کیفیت هوای شهر تهران با بیان اینکه ذرات معلق بیشتر در مرکز و حاشیه شهرها که موتور و کامیونت تردد می‌کنند، ایجاد می‌شود، گفت: برحل این مساله باید به ورود موتورسیکلت‌های غیربنزینی و خروج خودروهای فرسوده بالای 10 سال توجه ویژه داشت.


ویدیو مرتبط :
تولید باسكول جاده ای 50 تن و 60 تن تریلی كش 09122020544

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تولید روزانه 11 هزار تن زباله در تهران



 اخباراجتماعی  ,خبرهای اجتماعی, زباله در تهران

تهرانی‌ها روزانه به‌طور میانگین بین ٧ تا ٧٥٠٠ تن زباله تولید می‌کنند؛ حالا در آستانه بهار و درحالی‌که خانه‌های شهر را می‌تکانند تا آماده آمدن بهار شوند، میزان تولید زباله در تهران ٤٠‌درصد افزایش یافته و در آخرین هفته‌ سال مردم تهران تولید زباله را به ١١‌هزار تن رسانده‌اند.

به گزارش شهروند این روزها در گوشه و کنار هر کوچه‌ای در تهران، هر جا سطل زباله‌ای هست، زباله‌ها نه فقط سطل‌ها را پر کرده ‌است که تا شعاع چندمتری سطل‌های زباله تهران آکنده است از انواع وسایلی که روزی در خانه‌ای به کار می‌آمده و حالا در شمار دورریختنی‌هاست.

در سال‌های اخیر اقداماتی برای بازیافت زباله‌های حجیم در تهران آغاز شده و سازمان مدیریت پسماند آن دسته از زباله‌های حجیم را که می‌تواند به‌عنوان اجناس دست دوم بار دیگر با تغییرات یا تعمیراتی مورد استفاده قرار بگیرد، جدا می‌کند و به این ترتیب ممکن است برای مثال کاناپه‌ای که امروز در خانه شما غیرقابل استفاده است با کمی تغییرات و تعمیرات به دست فرد نیازمندی برسد که توان خرید آن را ندارد.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند دیروز از  افزایش تولید زباله در تهران به‌ویژه زباله‌های حجیم در آخرین هفته‌ سال ٩٤ خبر داد و ‌گفت که حجم تولید زباله تهرانی‌ها در آخرین روزهای سال ٤‌هزار تا ۱۱‌هزار تن افزایش یافته است و با توجه به خانه‌تکانی و نظافت شب عید، بر میزان تولید زباله‌های حجیم افزوده شده است.      

به‌گفته او براساس تجربه سال‌های گذشته تولید زباله در شهر تهران به‌طور تقریبی در ۱۰روز اول اسفندماه  ۱۰‌درصد افزایش پیدا می‌کند و آن هم تحت‌تاثیر خانه‌تکانی‌های شب عید است، اما در آخرین هفته ‌سال تولید زباله رکورد می‌زند و ٣٠ تا ٤٠برابر بیشتر از حد معمول می‌شود.

به‌گفته او تهرانی‌ها در روزهای عادی ‌سال بین ٧ تا ٧٥٠٠ تن زباله تولید می‌کنند، اما این روزها آمار روزانه تولید زباله تا ١١‌هزار تن در روز هم می‌رسد.

حسین جعفری، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران در این‌باره می‌گوید که اگر شهروندان همراهی کنند و دورریزی زباله‌های حجیم را در روزهای آخر هفته قرار دهند، یعنی فقط پنجشنبه‌ها و جمعه‌ها، هم شهر سیمای بهتری خواهد داشت و هم روند تفکیک زباله آسان‌تر خواهد شد.

او با بیان این‌که اگر پسماندهای حجیم با زباله‌های دیگر در طول ایام هفته مخلوط شود، تفکیک زباله را با مشکل مواجه می‌کند، افزود: این نوع از پسماندهای حجیم خودروهای حمل زباله را با اختلال روبه‌رو می‌کنند، چراکه خودرو‌های خاصی که این پسماندها را حمل کنند در طول هفته به‌طور محدود در شهر تردد می‌کنند و به همین دلیل جابه‌جایی این زباله‌ها با مشکل مواجه می‌شود، درحالی‌که برخی از این پسماندهای حجیم هنوز قابل استفاده است و می‌توانیم آنها را دوباره بازیافت کنیم. درصورت تفکیک پسماندهای حجیم، آن دسته از پسماندهایی که قابل استفاده نباشد، در روزهای پایانی هفته در بخش استحصال قرار می‌گیرد که به فرآورده‌های دیگری همچون نئوپان تبدیل خواهد شد.

به‌گفته او تهرانی‌ها همچنین می‌توانند درخصوص انتقال وسایل و پسماندهای حجیم خود با سامانه ۱۳۷ شهرداری تهران تماس بگیرند.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران با تاکید بر این‌که بعد از تحویل این وسایل حجیم در پروسه‌ای این وسایل به افراد نیازمند داده می‌شود، افزود: این لوازم در اختیار افراد دیگری که به این وسایل نیاز دارند، قرار می‌گیرد که این موضوع هم می‌تواند کمک کند تا پسماندهای شهر مدیریت شود و هم نیاز قشری از جامعه را برطرف می‌کند. آن‌طور که مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند می‌گوید، وسایل حجیمی که قابلیت استفاده دارند، پس از یک دوره تعمیر و بهسازی در اختیار شهروندان نیازمند قرار می‌گیرند.

 

 اخبار اجتماعی  - شهروند