اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

توضیحات مدیرعامل شرکت راه آهن درباره قیمت بلیت قطار



اخبار ,اخبار اقتصادی ,قیمت بلیت قطار

 

اخبار اقتصادی -  افزایش قیمت بلیت قطار از مهرماه

مدیرعامل شرکت راه آهن با تاکید بر اینکه قیمت بلیت قطار از مهر ماه افزایش می‌یابد، گفت: تا پایان سال 100 واگن مسافری جدید و 2 هزار واگن باری به ناوگان حمل و نقل اضافه می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، محسن پورسیدآقایی امروز در نشستی خبری در پاسخ به پرسش مهر در خصوص افزایش ناوگان مسافری و باری تا پایان سال اظهار داشت: تاکنون 4 قطار مسافری را به دلیل قدمت واگن ها از خط خارج کردیم و برنامه داریم که تا پایان سال 100 واگن مسافری جدید بازسازی شده به ناوگان مسافری اضافه شود.

وی افزود: در بخش باری امیدواریم که تا پایان سال 2 هزار واگن باری جدید خریداری شود، البته ممکن است تمام اینها تا پایان سال وارد شبکه نشوند.

مدیرعامل شرکت راه آهن در پاسخ به پرسش دیگر مهر در خصوص برقی کردن خطوط راه آهن گفت: به جز برقی کردن قطار تهران مشهد که تا پایان سال آغاز می‌شود، برقی کردن مسیر گرمسار-گرگان هم در دستور کار ما قرار دارد که در این خصوص در حال مذاکره با کشور روسیه هستیم.

پورسیدآقایی با اشاره به اینکه قیمت بلیت قطار مسافربری تا پایان سفرهای تابستانی افزایش نمی‌یابد، گفت: از آذرماه سال 92 افزایش قیمتی در بخش مسافربری نداشتیم اما از اول مهرماه افزایش قیمت به صورت قطار به قطار خواهیم داشت.

وی با بیان اینکه شرکت‌های خصوصی نباید متضرر شوند، افزود: بخش مسافری سود زیادی ندارد، بنابراین باید با ایجاد مشوق انگیزه آنها را افزایش دهیم.

معاون وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه وظیفه اساسی ما توسعه زیربناهای ریلی در کشور است، ادامه داد: سیاست‌گذاری و ارائه مجوزهای لازم به بخش خصوصی در بار و مسافر از دیگر وظایف شرکت راه آهن است.

وی با بیان اینکه باید بخش خصوصی را جذب صنعت حمل و نقل کنیم، بیان کرد: وظیفه دیگر ما نظارت بر عملکرد بخش خصوصی و دفاع از حقوق مسافران است.

مدیرعامل شرکت راه آهن در خصوص توسعه فعالیت های ترانزیتی در بخش بین الملل گفت: در این حوزه درگیر سیاستگذاری هستیم و ارائه مشوق ها در این بخش از وظایف شرکت راه آهن است.

مدیرعامل شرکت راه آهن با تاکید بر اینکه در بخش زیربنایی امسال به راه آهن دو هزار میلیارد تومان اعتبار داده شده است، تصریح کرد: با این بودجه، کارهای زیادی را از جمله دو خطه کردن گلوگاه های راه آهن برنامه‌ریزی کردیم تا بدین وسیله علاوه بر کوتاه شدن زمان سیر قطارهای مسافری خدمات دهی به واگن‌های باری هم افزایش پیدا کند.

پورسیدآقایی با اشاره به اینکه دو خطه کردن مسیرهای ریلی اولویت ما است، گفت: امسال در مسیر بافق به اصفهان و اردکان-چادرملو دو خطه کردن مسیر را آغاز می کنیم.

معاون وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: در خط مسافربری هم دو خطه کردن اهواز-بندرامام خمینی (ره) شروع شده که در حال حاضر زیرسازی 40 کیلومتر از مسیر انجام شده است.

وی با اشاره به چهار خطه کردن مسیر ریلی تهران-کرج که بخش مهمی از آن برای قطارهای بین شهری استفاده می‌شود، بیان کرد: دو خط جداگانه برای تهران-کرج تامین می‌شود، زیرا ظرفیت متروی کرج اشباع شده است، بنابراین راه اندازی قطار حومه ای کمک زیادی می کند تا حمل و نقل خوبی داشته باشیم.

مدیرعامل شرکت راه آهن با بیان اینکه دو خطه کردن مسیر کرج- قزوین را هم در برنامه داریم، افزود: پس از اینکه مسیر میانه تا تبریز راه اندازی شود و مسیر قزوین-رشت هم به افتتاح برسد، گلوگاه‌های زیادی را خواهیم داشت که همه اینها هم به قزوین برای رسیدن به تهران ختم می شود، بنابراین پیش بینی می کنیم که دو خطه کردن تهران-قزوین این ترافیک را پوشش دهد.

پورسیدآقایی با اشاره به اینکه تجهیز سیستم های علائم ارتباطات در بخش هایی از شبکه، گفت: در شرکت راه‌آهن سیستم کنترل اتوماتیک قطار را که به کنترل لحظه ای سرعت قطار کمک می کند، راه اندازی می کنیم که این اقدام سهم زیادی را در ایمن بخش مسافری دارد.

معاون وزیر راه و شهرسازی با شاره به اینکه در مسیر تهران- مشهد تا پایان تابستان این سیستم اتوماتیک راه‌اندازی می شود، گفت: از دو هفته پیش به صورت آزمایشی راه اندازی شده است اما از اول مهر ماه عملیاتی می‌شود.

وی همچنین با بیان اینکه در مسیر جنوب از قم تا اهواز کل علائم را تغییر می دهیم، افزود: این مسیر اولین مسیر راه آهن سراسری است که از بندر گز تا بندر امام خمینی(ره) فعلی کشیده شده است، بنابراین در این مسیر هم نیاز به بازسازی و نصب کنترل سرعت اتوماتیک قطار هستیم.

مدیرعامل شرکت راه آهن با تاکید بر اینکه در خطوط راه آهنی عملیات بازسازی و تجهیز علائم شروع می‌شود، گفت: پس از اجرای نصب کنترل اتوماتیک سرعت قطار و دو خطه کردن تراک بندی، یعنی امکان حرکت قطارها پشت سر هم به اجرا می رسد که باعث افزایش ظرفیت خواهد شد.
اخبار اقتصادی - مهر

 


ویدیو مرتبط :
بلیت قطار پردیس بلیط قطار پردیس بلیت قطار رجا خرید بلیت قطار فروش بلیت قطار

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

حذف ۴ قطار رجاء توسط راه‌آهن؛قیمت بلیت رجاء کمتر از شهربازی!



 

حذف ۴ قطار رجاء توسط راه‌آهن؛قیمت بلیت رجاء کمتر از شهربازی!

 

مدیر عامل شرکت رجاء با بیان اینکه قیمت بلیت قطارهای رجاء از بلیت قطار شهربازی کمتر است، گفت: شرکت راه آهن به بهانه کاهش مسافر، ۴ قطار رجاء را حذف کرد در حالی که در همان زمان، قطار یک شرکت خصوصی دیگر را در همین مسیر مورد بهره برداری قرار داد.

ناصر بختیاری در گفتگو با مهر با انتقاد از قیمت پائین بلیت قطارهای رجاء اظهار داشت: قیمت بلیت قطار در حومه بسیار پائین است، بطوریکه قیمت بلیت پیشوا وارمین ۲۵۰ تومان است درحالیکه قیمت بلیت قطار شهربازی بیش از ۲ هزار تومان است.

وی با بیان اینکه رجاء در بخش حومه زیان های بیشتری به نسبت دیگر مسیرها متحمل می شود، افزود: رجاء قصد افزایش قیمت بلیت را ندارد اما انتظار می رود که مسئولان راه آهن قیمت بلیت های ما را با دیگر قطارهای بخش خصوصی همسان سازی کنند تا بسیاری از مشکلات ما در این بخش حل شود.

مدیرعامل شرکت رجاء با اشاره به اینکه شرکت راه آهن ۴ قطار این شرکت را ازمسیر تهران مشهد حدف کرد، گفت: به ما اعلام کردند که حذف این قطارها به دلیل کاهش تعداد مسافر است اما در همان مسیر قطارهای جدید از دیگر شرکت های خصوصی را افتتاح کردند.

بختیاری با بیان اینکه مسئولان اعلام کرده اند که این اقدام در راستای بهسازی و بازسازی قطارها صورت گرفته است، بیان کرد: این قطارها برای شرکت رجاء است و اگر بنا به بازسازی و نوسازی باشد به این شرکت مربوط است و باید براساس زمانبندی ما انجام گیرد.

وی با انتقاد از تعیین نرخ دستوری قیمت بلیت قطارهای رجاء، اظهار داشت: بسیاری از قطارهای رجاء با ضریب اشغال پایین حرکت می کنند و اغلب برای شرکت همراه با ضررو زیان هستند بنابراین اگر شرکت راه آهن اصرار دارد که این قطارها به حرکت خود ادامه دهند باید مابه التفاوت نرخ واقعی با نرخ کنونی را بپردازد.

مدیرعامل شرکت رجاء درباره قیمت پیشنهادی این شرکت برای تعیین قیمت بلیت، تصریح کرد: ما پیشنهادی نداریم اما معتقدیم که مسئولان راه آهن بیایند و قیمت تمام شده را محاسبه کنند.

وی افزود: شرکت رجاء در دوسال اول هم سودی دریافت نخواهد کرد و فقط قیمت تمام شده را به عنوان بلیت از مسافران دریافت می کند زیرا ما اصراری بر دریافت هزینه های بالا از مردم نداریم.

بختیاری بابیان اینکه قیمت بلیت های رجاء به دلیل تنوع مسیر بسیار متنوع است، اظهارداشت: قیمت تمام شده برای تمامی مسیرها متفاوت است اما فقط می توان گفت که بسیار با قیمت های کنونی بخصوص در بخش حومه متفاوت است..... / خبرگزارى مهر