اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

«تورم تک‌رقمی» دست‌یافتنی است



اخبار ,اخبار اقتصادی ,تورم

 

اخبار اقتصادی - «تورم تک‌رقمی» دست‌یافتنی است

اگر سری زمانی تورم ماهانه را دنبال کنید، کاملا مشخص است که حتی با تورم ماهانه بین 5/1 تا 2 درصدی، شاخص تورم (میانگین) تا پایان سال به پایین‌تر از 20 درصد خواهد رسید. هدف 20 درصدی با تداوم وضعیت موجود کاملا دست‌یافتنی است و لازم است تا نهاد پولی نیز با اصلاح هدف 25 درصدی به 20 درصد و اثرگذاری بر انتظارات، زودتر به این هدف برسد.

ضمن آنکه می‌تواند بر اعتبار خویش نیز بیفزاید؛ زیرا فراتر از هدف خود عمل کرده است و باید این عملکرد در اذهان عمومی پر‌رنگ‌تر شود.

 هر چه اعتبار بانک‌مرکزی بیشتر شود، مدیریت انتظارات نیز ساده‌تر خواهد شد. هرچند هنوز ریسک روابط بین‌المللی به قوت خود باقی است، اما این ریسک به‌گونه‌ای نیست که لطمه به دستاورد‌های تورمی بزند و در بدترین حالت توافق 6 ماهه می‌تواند برای 6 ماه دیگر تمدید شود. از این رو می‌توان این تغییر در تورم هدف را سریع‌تر به عاملان اقتصادی انتقال داد.

کار سخت‌تر هنوز باقی مانده است، تورم تک رقمی. چراکه تورم در حال نزدیک شدن به سطوحی است که به‌طور تاریخی در آنجا درجا می‌زند و بسیار دشوار می‌توان تورم را تک‌رقمی کرد. اما معتقدیم اگر مجموعه دولت و بانک‌مرکزی اعتقاد کامل داشته باشند که تورم می‌تواند از این منطقه هم عبور کند و مقامات پولی با یک سیاست ارتباطی قوی، انتظارات قیمتی را از تجربه تاریخی گذشته خود دور و این امید را زنده کنند که می‌توان تورم تک رقمی در بلندمدت داشت، آنگاه این هدف دست‌یافتنی است.

یکی از مشکلات آن است که وقتی تورم به سطوح 12-10درصدی می‌رسد، مقامات دیگر چون گذشته روی هدف تورمی تاکید نمی‌کنند و شرایط برای سیاست‌های انبساطی فراهم می‌شود. اگر مجموعه دولت بر این نظر اجماع کنند که باید سیاست‌های ضد تورمی را تا آنجا ادامه داد که تورم تک‌رقمی شود و چشم‌انداز آن حداقل در بازه‌ای یکساله بدون ریسک تورمی باشد و سپس سراغ معضل رکود از طریق سیاست‌های مالی بروند، می‌توان از تورم مزمن و تاریخی گذر کرد و برای اولین بار عنوان کرد که مشکل تورم مانند بسیاری از کشور‌های جهان، در ایران نیز حل شده است. نباید از یاد ببریم که اگرچه در طول یکسال گذشته و با کاهش تورم، کار خاصی نیز برای تولید نشده است، اما رکود هم عمیق‌تر نشده است و حتی با تداوم وضعیت فعلی می‌توان از رشد اقتصادی 3-2 درصدی برای سال فعلی سخن گفت. به همین شکل این گونه نیست که با رفتن به سوی تورم تک‌رقمی نیز تصور کنیم رکود بزرگی در پیش خواهد بود. تورم تک‌رقمی آنچنان امیدی را می‌تواند زنده کند که پیامش برای بخش تولید نیز بسی ارزشمند خواهد بود. این دستاورد آن قدر بزرگ هست که دولت آقای روحانی برای رسیدن به آن مقاومت کند.

وقتی دولت نتیجه مراجعه نکردن به منابع پول پر قدرت را به این وضوح می‌بیند، چرا نخواهد این راه را ادامه دهد؟ اگرچه نهاد پولی خود باید اصلاحات زیادی را در اهداف، ابزار و عملکرد خود دهد تا بتواند تورم را در سطحی که مثلا در کشور‌های توسعه یافته وجود دارد حفظ کند، اما تک‌رقمی محقق می‌شود، اگر حمایت دولت هم چنان وجود داشته باشد، بر سیاست‌های انقباض پولی به جای انضباط تاکید شود و انتظارات به این سو رود که در سال 1394 تورم مزمن به‌طور چشم‌گیری مهار می‌شود.

مدیریت انتظارات قطعه اصلی پازل است. به‌طور سنتی مردم ما به حداقل 10 درصد افزایش سالانه در کالاها و خدماتشان عادت دارند. برای پیروزی بزرگ باید این عادت را از بین برد. راهش کسب اعتبار بیشتر برای نهاد پولی، نشان دادن دستاورد‌های تورمی تا امروز و سپس اثرگذاری بر انتظارات است، اما قبل از آن اجماع و ایمان تمام دستگاه‌های دولتی به تحقق هدف بزرگ است که اهمیت دارد.         

اخبار اقتصادی - دنیای اقتصاد

 


ویدیو مرتبط :
تورم در آستانه تک رقمی شدن

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اواخر تابستان به تورم تک رقمی دست می‌یابیم



 اخباراقتصادی ,خبرهای  اقتصادی , نرخ  تورم

رییس پژوهشکده پولی و بانکی گفت: نرخ سود به دلیل اینکه تورم به سمت تک رقمی شدن در حال حرکت است قابلیت کاهش را دارد.

علی دیواندری در گفت‌وگو با ایلنا در مورد کاهش نرخ سود بانکی اظهار داشت: کاهش نرخ سود بانکی به دلیل کاهش نرخ تورم از یک ثباتی برخوردار شده و تداوم نیز خواهد داشت ، اما اینکه نرخ سود چه زمان و چه درصدی مجددا قرار است افت کند فعلا مشخص نیست زیرا تصمیم خاصی هنوز گرفته نشده است.

وی افزود: به نظر می رسد که با حضور فعال بانک مرکزی در بازار غیر بانکی و کاهش مؤثر نرخ سود بین بانکی زمینه برای کاهش نرخ سود بیش از گذشته فراهم شده است.

رییس پژوهشکده پولی و بانکی در پاسخ به این پرسش که با توجه به بالا بودن نرخ بهره در بازارغیرمتشکل آیا امکان کاهش نرخ سود وجود دارد؟ خاطر نشان کرد: این موضوع تنها مربوط به بازارغیر متشکل نمی‌شود، در بازار متشکل و غیرمتشکل همیشه تک روی‌هایی دیده شده و دیده می‌شود اما هدف بانک مرکزی این است که آن دسته از مؤسسات و بانک‌هایی که به دلیل مشکلات ساختاری توان مدیریت نقدینگی ندارند را از بازار متشکل جدا کنند و بازار دارای اداره و کنترل باشد.

دیواندری با بیان اینکه تا اواخر تابستان به تورم تک رقمی خواهیم رسید، گفت: با ادامه این رویه طبیعی است که نرخ سود به سمت کاهش حرکت کند.

وی ادامه داد: ما دو ضرورت داریم که ما را به سمت کاهش نرخ سود می کشاند یکی اینکه ما سپرده‌هایمان نباید در بانک‌ها قفل شود بلکه باید به سمت فعالیت‌های مولد ، بورس و سایر حوزه‌ها و مسکن و غیره حرکت کند.

دیواندری با اشاره به اینکه هدف اصلی رسیدن به رونق اقتصادی مطلوب است، گفت: یکی دیگر از بحث ها این است که سپرده گذار حس نکند که بانک تنها یک صندوق است که با بالاترین بازدهی سرمایه شخص را حفظ می کند و نباید فعالیت مولد داشته باشد و حتی اگر فعالیت مولدی دارد آن را محدود به بانک کند.

وی تصریح کرد: در اقتصاد کلان و سیاست های اقتصادی این موضوع به سمتی در حرکت است که این منابع در گردش بیشتر باشد.

وی ادامه داد: موضوع بعدی وضعیت بانک‌های ماست زیرا بانک‌های ما تاب و تحمل سودهای بالا را برای سپرده گذاری ندارند و صورت های مالی بانک‌ها نشان می دهد که حاشیه سود رو به کاهش است و در برخی دیگر از بانک‌ها حاشیه سود به سمت منفی در حرکت است و صورت های مالی بانک‌ها تاب و تحمل هزینه تمام شده بالا را ندارند.

 دیواندری گفت: بانک‌ها به تدریج باید یاد بگیرند که با مدیریت حرفه ای و اقتصادی با حاشیه سود پایین بتوانند خود را حفظ کنند که این نیز یکی از ضرورت هایی است که بانک مرکزی هم از آن استقبال کرده و این بحث همیشه مطرح بوده که نرخ سود دستوری به دلیل اینکه پایدار نمی‌ماند و بقیه زیرساخت‌های آن آماده نیست ممکن است آثار این روش های دستوری به جای بهبود اوضاع ، شرایط را وخیم تر کند کما اینکه در سال‌های گذشته نیز این موضوعات تجربه شده اند و بارها از این محل ضربه و آسیب دیده ایم.

وی ادامه داد: بحث های کارشناسی در بانک مرکزی به سمتی است که اگر بستر آماده باشد بانک مرکزی از آن استقبال می‌کند اما بازار غیربانکی مسئله مهمی است که اگر بستر آماده نباشد مشکل ساز خواهد شد.

وی افزود: ابتدا باید اولویت بندی شود که کدام یک مهمتر است ما روندی غیر متعارف داریم مانند بازار غیررسمی پول و یا بازار غیر متشکل .

وی افزود: در دنیا شکل ها متفاوت است کمپانی ها رقیب بانکها می شوند و بازدهی های خیلی بالایی  هم داشته اند و سود بالا و اغوا کننده دارند و مشتریان را به سمت خودجذب می کنند، که تحت عنوان بانکداری در سایه معروف هستند.

وی افزود:  در کشور ما نیز این موضوع تا حدودی مطرح است و فعالیت هایی در بازار غیررسمی و سایر جاها انجام می شود مانند برخی از پیش فروش ها و یا مواردی که در کشور رخ می دهد برای پروژه ای خاص سرمایه گذاری هایی انجام می شود.

دیواندری تصریح کرد: اولویت بندی باید صورت گیرد البته این پدیده یک‌روزه رخ نداده و یک پدیده‌ای است که ریشه در سه تا چهار دهه گذشته دارد و طبیعتا سپرده گذاران زیادی هم به این پروژه‌ها اعتماد کرده‌اند.

 

 اخبار اقتصادی  -  ایلنا