اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

تهران 36 سانتی‌ متر کوتاه شد!


بحران آب، برداشت بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی، نشست زمین و در نهایت خطرپذیری بیشتر در برابر زلزله؛ این دومینویی است که سوء مدیریت در زمینه بحران آب به وجود آورده است.

روزنامه آرمان: بحران آب، برداشت بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی، نشست زمین و در نهایت خطرپذیری بیشتر در برابر زلزله؛ این دومینویی است که سوء مدیریت در زمینه بحران آب به وجود آورده است.

مدیرکل مخاطرات زمین‌شناسی و اکتشافات سازمان زمین‌شناسی کشور روز گذشته خبری تکان‌دهنده داشت: دشت تهران (جنوب شهر تهران) ۳۶ سانتی‌متر مربع فرونشست زمین دارد. به گفته محمدجواد بلورچی این اتفاق بی‌سابقه خطرپذیری شهر تهران در برابر زلزله را بیشتر می‌کند.
 
بحران آب یکی از مشکلات مهم در کشور ماست که عوامل متعددی در ایجاد آن نقش دارند. قرار گرفتن کشور ما در یک منطقه گرم و خشک با بارندگی پایین از یکسو و هدررفت بسیار آب در کشور از سوی دیگر باعث ایجاد بحران آب در کشور شده‌اند. بنیاد كمیسیون توسعه پایدار سازمان ملل میزان درصد برداشت از منابع آب تجدیذپذیر در هر كشور را به عنوان شاخص اندازه‌گیری بحران آب معرفی كرده است. براساس شاخص مذكور هرگاه میزان برداشت آب یك كشور بیشتر از 40 درصد كل منابع آب تجدیدپذیر آن باشد این كشور با بحران شدید آب مواجه است.

با توجه به اینكه در ایران هم اكنون 69 درصد كل آب تجدیدپذیر كشور مورد استفاده قرار می‌گیرد ایران در وضعیت بحران شدید آبی قرار دارد. ایران با متوسط بارش سالانه ‪ ۲۵۰‬میلیمتر جزو مناطق خشک دنیا محسوب می‌شود که البته این میزان بارندگی هم در تمام نقاط کشور یکسان نبوده و در بسیاری از قسمت‌ها سرانه بارندگی بسیار پایین‌تر است.

 این درحالی است که میزان هدررفت آب در کشور 25 درصد است که اگر قرار باشد رقم هدررفت آب در کشور را به صورت ریالی به دست آوریم چیزی حدود ۵۳۱۳ میلیارد ریال می‌شود که رقم بسیار تأمل‌برانگیزی است. میانگین مصرف آب شرب خانگی حدود 190 لیتر در شبانه‌روز است درحالی که متوسط مصرف آب خانگی در دنیا برای هر نفر در شبانه‌روز 150 لیتر است و ماجرا زمانی صورت خطرناک‌تری پیدا می‌کند که بدانیم شهر تهران با 36 متر نشست میزان مصرف آب آن برای هر شهروند بین 220 تا 276 لیتر آب در شبانه‌روز است. شهر تهرانی که میزان بالایی از آب آن از سفره‌های آب زیرزمینی تأمین می‌شود و این هدردادن بی‌رویه آب مشکل نشست زمین را بیشتر می‌کند.

نشست 36 سانتی‌متری تهران


کاهش 60 درصدی سطح آب‌های زیر زمینی در ایران اولین اثر نامطلوب آن نشست زمین است. مدیرکل مخاطرات زمین‌شناسی و اکتشافات سازمان زمین‌شناسی گفت: دشت تهران (جنوب شهر تهران) ۳۶ سانتی‌متر مربع فرونشست زمین دارد. هشت سال پیش میزان فرونشست در دشت تهران 17 سانتی‌متر بود اما اندازه‌گیری ما اکنون نشان داده که این میزان دو برابر رشد داشته است. محمدجواد بلورچی با بیان اینکه چون فرونشست در تمام گستره دشت رخ می‌دهد نمی‌توان آن را حس کرد گفت: زمانی متوجه این نشست‌ها می‌شویم که با کوچکترین زلزله‌ای همه ساختمان‌ها و زیرساخت‌های شهری  ویران شود.

او به برداشت بی رویه آب درکشور اشاره کرد و افزود: در 40سال گذشته، بهره‌برداری از منابع زیرزمینی به سرعت افزایش یافته است و به عبارتی آبی که در طول 10 هزار سال ذخیره شده در این مدت کوتاه برداشت شده است. او تصریح کرد: به‌طور میانگین سطح آب زیرزمینی در دشت‌های کشور بین نیم تا یک متر پایین رفته است و با توجه به نبود بارندگی، این آب برداشت شده دوباره برنمی‌گردد. بلورچی افزود: وقتی آب‌خوانی از آب تهی شود فضای خالی شده از آب بدون بازگشت است و دیگر هم با آبی پر نمی‌شود.

او افزود: 92 درصد آب زیرزمینی کشور استخراج و صرف کشاورزی می‌شود، به همین دلیل  در هرجایی که  سرسبزی وجود دارد مناطقی از آب تهی شده نیز وجود دارند. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما او گفت: هم‌اکنون میزان آبیاری در بخش کشاورزی ایران 35درصد است که با این وجود دربخش کشاورزی دیگر نمی توان کشت‌ها را ادامه داد، راندمان باید دست‌کم به 70 درصد برسد تا بتوان وضع کنونی کشاورزی را حفظ کرد.

 یک مدیریت جامع منابع آبی لازم است

یک نماینده مجلس در مورد کمبود آب در کشور به «آرمان» می‌گوید: ما جزو کشورهای کم‌آب دنیا هستیم. با توجه به کاهش بارندگی در کشور لازم است که یک مدیریت جامع برای منابع آبی داشته باشیم. در صورت نبود یک برنامه جامع مشکلات جبران‌ناپذیری روی خواهد داد. مهرداد بائوج لاهوتی می‌افزاید: یک مرکز تحقیقاتی در برلین اعلام کرده است که در کشور ما سالانه زمین دو تا سه سانت نشست می‌کند که این میزان در بعضی از مناطق به 15 سانت و در تهران به 36 سانت می‌رسد. در بعضی از استان‌ها نشست زمین باعث ایجاد شکاف‌هایی شده است. او تصریح می‌کند: مدیریت جامع منابع آب در کشور ما بحث مهمی است زیرا کشور ما در یک منطقه گرم و خشک با منابع کم‌آبی است که هدررفت آب در آن بسیار زیاد است.

 این بحران به جایی رسیده است که در استان‌های شمالی با هزار میلیمتر بارندگی در سال در فصول گرم، کم‌آبی داریم. در صورتی که اگر در زمینه مدیریت آب در شمال کشور برنامه درستی داشته باشیم می‌توان آب این استان‌ها را به استان‌های خشک اطرف انتقال داد و نیاز آبی آنها را تأمین کرد. او تأکید می‌کند: اگر تا چند سال آینده برنامه جامعی برای مدیریت منابع آبی نداشته باشیم در بسیاری از شهرهای کشور شاهد بحران خواهیم بود. نباید دست روی دست گذاشت و بعد از روی دادن بحران به فکر اقدام کردن افتاد. بحران دریاچه ارومیه حادثه‌ای بود که در طول 20 سال روی داد ولی ما به آن توجه نکردیم تا هنگامی که اوضاع بحرانی شد.

ادامه دادن به روال قبل مشکلات را بیشتر می‌کند


یک عضو شورای شهر تهران در مورد حل مشکل بحران آب تهران به «آرمان» می‌گوید: با توجه به مشکل کم‌آبی که شهر تهران با آن مواجه است درحال حاضر صرفه‌جویی در مصرف آب بهترین راه‌حل است. اگر به روال قبل ادامه بدهیم، مشکلات بیشتر می‌شوند. محمد حقانی می‌افزاید: برای حل مشکل آبی یک‌سری راهکارهایی وجود دارد که از آن جمله می‌توان به کنترل جمعیت در شهر تهران اشاره کرد. ترمیم سیستم انتقال آب هم به میزان زیادی می‌تواند از هدررفتن آب بکاهد زیرا 30 تا 35 درصد از آب شربی که برای مصرف شهروندان است در اثر فرسوده بودن شبکه‌های آبی به هدر می‌رود. او تصریح می‌کند: بی‌برنامگی در گذشته و عدم مدیریت باعث ایجاد این مشکلات شده است.

بنابراین لازم است که با یک برنامه جامع و کامل در تمام زمینه‌ها به میزان زیادی بحران آب را مدیریت کرد. او با اشاره به نشست زمین در همه جای تهران می‌گوید: کاهش آب‌های زیرزمینی اثرات زیست محیطی فلج کننده‌ای دارد.30درصد از آب شرب مورد نیاز شهر تهران از جریان‌های آب سطحی تأمین می‌شود اما 50 درصد از نیاز آب شهر تهران از آب‌های زیرزمینی استخراج می‌شود. به‌ویژه در ماه‌های گرم که با کم‌آبی مواجه هستیم بهره‌برداری از آب‌های زیرزمینی بیشتر می‌شود و از عواقب بعدی این مساله این است که زمین در شهر تهران نشست می‌‌کند که برای آینده بسیار خطرناک است.


ویدیو مرتبط :
گفتگو با کوتاه قدترین بازیگر دنیا در ایران | با 85 سانتی متر قد و کوهی از آرزوها

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

وزیر نیرو هشدار داد; تهران سالی 36 سانتی‌متر فرو می‌رود



اخبار,اخبار امروز,اخبار جدید

وزیر نیرو گفت: هر ساله در دشت‌های تهران 36 سانتی‌متر فرونشست داریم که اگر با ایجاد تدابیر لازم منعی برای این امر صورت نگیرد تمام شبکه آب، برق، ساختمان‌ها، مترو و راه‌آهن دچار نشست می‌شوند.

حمید چیت‌چیان در نشست اعضای کمیسیون رسیدگی به آب‌های زیرزمینی که با حضور قضات دیوان عدالت اداری برگزار شد با بیان این‌که شرایط به نحوی است که آبی در پشت برخی سد‌ها یا وجود ندارد یا بسیار کم است، اظهار کرد: این مساله نشان از کاهش باران و برداشت‌های بی‌رویه در بالای رودخانه‌ها دارد.

وی با بیان این‌که مساله آب امروز از یک مشکل معمولی فراتر رفته و به یک بحران تمام عیار تبدیل شده است، اظهار کرد: حل این بحران از یک دستگاه ساخته نیست و باید برای این بحران گسترده که تمام شوون اقتصادی، اجتماعی و امنیتی کشور را تحت تاثیر قرار می‌دهد یک بسیج همگانی صورت بگیرد.

وزیر نیرو با اشاره به نمونه یکی از این همکاری‌ها که به تازگی صورت گرفته، ادامه داد: مشکل رودخانه کشف‌رود در مشهد مقدس با همکاری و اتحاد ارگان‌های مختلف برطرف شد.

چیت‌چیان گفت: اوضاع این رودخانه 49 کیلومتری به نحوی بود که به صورت یک جریان بزرگ فاضلاب درآمده و تمام فاضلاب صنعتی آن منطقه به این رودخانه وارد می‌شد.

وی با بیان این‌که در این رودخانه که در مجاورت شهر مشهد قرار دارد به دلیل این‌که ظرفیت تصفیه‌خانه‌ها کمتر از فاضلاب شهر مشهد است، مشکلاتی به وجود آمده افزود: فاضلاب‌ها وارد این رودخانه شده و یک رودی از فاضلاب در این منطقه جریان پیدا کرده است که این امر نیز موجب مشکلات زیست‌محیطی شده بود.

وزیر نیرو با بیان این‌که در حاشیه این رودخانه توسط عده‌ای کشاورز اشغال شده بود، گفت: این مساله موجب شده بود که بخش عمده‌ای از سبزیجات شهر مشهد با این آب تغذیه شود که خود این موضوع مشکلات بهداشتی زیادی را به همراه داشته است.

به گفته چیت‌چیان علاوه بر این مساله در مجاورت این رودخانه کارخانه‌های صنعتی نیز شکل گرفته بودند که فاضلاب خود را وارد این رودخانه می‌کردند.

وی ادامه داد: از سویی دیگر در مجاورت این رودخانه آلونک‌هایی با معضلات آسیب‌های اجتماعی به وجود آمده بودند، اما با ورود شرکت آب منطقه‌ای، سازمان محیط زیست، شهرداری و نیروی انتظامی توانستیم در طول مدت شش ماه 49 کیلومتر از بستر و حریم رودخانه را پاکسازی کنیم و تاسیساتی که در اطراف رودخانه ایجاد شده بود به‌طور کامل قل و غم شود.

وزیر نیرو با بیان این‌که در حال حاضر در این منطقه فضای سبز ایجاد شده و بسیاری از مشکلات آن حل و فصل شده است، اظهار کرد: این مساله در حالی اتفاق افتاد که نه قانون جدیدی تصویب و نه دستگاه اجرایی جدیدی به وجود آمد، بلکه توانستیم با همان شرایط قبلی تنها با بسیج شدن سازمان‌های مختلف این معضل را برطرف کنیم.

به گفته وی تمام بحران‌های کشور با هماهنگ شدن دستگاه‌های اجرایی در کشور می‌تواند برطرف شود و با توجه به این‌که در حال حاضر کشور دارای بحران آبی است باید برای این مهم نیز تدابیر مهمی در نظر گرفته شود.

چیت‌چیان با بیان این‌که بحران آبی زیادی کشور را در بر گرفته است، گفت: 15 سال است که ایران با مساله‌ی خشکسالی دست و پنچه نرم می‌کند و این در حالی است که متوسط بارش به طور میانگین در سال 250 میلی‌متر به ثبت می‌رسید، اما در چند سال اخیر این عدد به 204 میلی‌متر کاهش پیدا کرده است.

وزیر نیرو یکی‌دیگر از دلایل ایجاد بحران آبی در کشور را مساله تغییر اقلیم عنوان و اظهار کرد: درگذشته بیشتر بارش‌ها به صورت برف و در شرایط فعلی به صورت باران می‌بارد که این مساله نیز تاثیرات زیادی در خشکسالی کشور دارد.

وی ادامه داد: علاوه بر این افزایش جمعیت و مصرف نیز موجب ایجاد خشکسالی و بحران آب شده است. به عبارتی باید گفت که منابع آبی در حال کاهش و میزان مصرف در حال افزایش است.

چیت‌چیان با اشاره به شرایط آب‌های زیرزمینی کشور گفت: در حال حاضر 55 درصد از کل آب مصرفی کشور از آب‌های زیرزمینی تامین می‌شود.

وزیر نیرو با اشاره به اهمیت وجود ذخائر استاتیک در کشور ادامه داد: طی سال‌های اخیر 110 میلیارد مترمربع از ذخائر آب استاتیک مصرف شده است که اگر بخواهیم این میزان را جبران کنیم باید 5.7 میلیارد مترمکعب کمتر از میزان برداشت فعلی از آب‌های استاتیک داشته باشیم.

وی ادامه داد: علاوه بر این نیز باید میزان مصرف از ذخائر دینامیک را پنج میلیارد مترمکعب کاهش دهیم و تنها در این شرایط می‌توانیم به سطح ایستایی دست یابیم.

چیت‌چیان با بیان این‌که برای انجام این کار باید چاه‌های غیرمجاز متوقف شوند و نظارت‌های کشت و بازرسی نیز بیشتر صورت گیرد، اضافه کرد: علاوه بر این نیز باید تاسیساتی را ایجاد کنیم که بتواند روز به روز و ساعت به ساعت منابع زیرزمینی را کنترل کند.

وزیر نیرو با بیان این‌که در حال حاضر اعتبار وزارت نیرو برای طرح احیاء و تعادل‌بخشی آب‌های زیرزمینی نسبت به گذشته 14 برابر افزایش یافته است، ادامه داد: اگر می‌خواهیم بحران آبی در کشور را از بین ببریم باید در ابتدا یک اتحاد بین سازمان‌های مختلف صورت بگیرد.

 

اخبار اقتصادی - ایسنا