اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

تلاقی ترافیک مجامع و گزارش‌ها در بورس



اخبار ,اخبار اقتصادی ,بورس

 

اخبار اقتصادی  - یک هفته با تپیکس
تلاقی ترافیک مجامع و گزارش‌ها در بورس

بازار سهام پس از دریافت خبر مربوط به تمدید مذاکرات هسته‌ای واکنش متعادلی را از خود به نمایش گذاشت و همگام با اوج‌گیری برگزاری مجامع سالانه شرکت‌ها و دریافت گزارش‌های سه ماهه رشد 5/1درصدی را ثبت کرد.

 به این ترتیب با نزدیک شدن شاخص کل به سطح 75 هزار واحد، سهامداران نسبت به بازگشت شاخص 79 هزار واحدی امیدوارتر شده‌اند تا در صورت تحقق این سناریو، بازار سهام در سال 93 در نقطه صفر (معادل ابتدای سال) قرار گیرد.

 

در همین حال در این هفته پس از پایان فصل مجامع و بازگشایی نمادها با افت قیمت طبیعی ناشی از تقسیم سود، شاخص ارزش گذاری با همان میانگین نسبت قیمت بر درآمد سهام در محدوده 5/8 واحد ایستاد که با توجه به روند تاریخی بورس تهران یک ارزش‌گذاری متعادل محسوب می‌شود و نشان از منطقی بودن قیمت‌های سهام نسبت به سودآوری شرکت‌ها دارد.

 

با این حال، با فرض ثبات نرخ فعلی ارز، تغییر نکردن نرخ سود بانکی و نیز فقدان تحول جدید در پرونده هسته‌ای به نظر می‌رسد انگیزه‌های روانی و اقتصادی رشد بازار در کوتاه‌مدت کافی نباشد و از همین منظر حفظ فضای تعادل حول نرخ‌های کنونی سناریویی محتمل برای بورس تهران در کوتاه‌مدت خواهد بود.

 گزارش‌های پرشمار، شگفتی‌های اندک
مطابق ضوابط رسمی سازمان بورس، شرکت‌های پذیرفته شده تا پایان اولین ماه پس از هر فصل فرصت دارند تا گزارش عملکرد فصل قبل به همراه جدیدترین پیش‌بینی بودجه سالانه خود را به صورت عمومی منتشر سازند.

 

در این هفته مقارن با اتمام مهلت قانونی مزبور، سیل گزارش‌های عملکرد فصل بهار به همراه پیش‌بینی‌های جدید از بودجه سالانه شرکت‌های بورسی به سایت اطلاع‌رسانی بورس (کدال) سرازیر شد که هر چند از لحاظ تعداد بسیار چشمگیر بود، اما به لحاظ محتوا شگفتی زیادی در بر نداشت؛ به این معنا که مفاد اکثر گزارش‌های انتشار یافته با انتظارات سهامداران مطابق بود و نسبت به پیش‌بینی‌های قبلی خود شرکت‌ها نیز تفاوت فاحشی نشان نمی‌داد.

 

از بین گزارش‌های متفاوت، وضعیت برخی شرکت‌های بزرگ و مهم نظیر پتروشیمی مارون و پردیس به علت تعمیرات فصلی و نیز مشکلات تامین خوراک (در فصل زمستان برای پردیس) جلب توجه می‌کرد که منجر به اعلام پوشش ضعیف سودآوری نسبت به بودجه و حتی کاهش پیش‌بینی سود (در مورد «شپدیس») شد.

 

برخی فولادسازان نیز به علت تعمیق رکود اقتصادی حال و روز خوشی نداشته‌اند و در بارزترین رویداد، فولاد خوزستان 16 درصد پیش‌بینی سود خود را کم کرد تا مهر تاییدی بر حساسیت بسیار بالای سودآوری شرکت به نرخ فروش محصولات (و به تبع آن نرخ ارز) بزند. از سوی دیگر، داروسازان غالبا عملکردی بهتر از حد انتظارداشتند و در برخی موارد تعدیلات مثبت و عموما پوشش‌های سودآوری مناسب را گزارش کردند که با توجه به رکود فصلی فعالیت این صنعت در فصل بهار قابل اعتنا است.

 

سیمانی‌ها به‌رغم عدم افزایش نرخ فروش در فصل بهار و رشد قیمت انرژی، گزارش‌های جالب توجهی را از عملکرد خود منتشر ساختند تا به این ترتیب در صورت جدی‌تر نشدن بحران عراق سهامداران خود را نسبت به اعلام تعدیلات مثبت پیش‌بینی سود در گزارش‌های 6ماهه امیدوار سازند. ساختمانی‌ها هم که در این هفته پس از دریافت خبر احتمال افزایش وام مسکن به 80 میلیون تومان، به عنوان گروه پیشتاز نزد معامله‌گران شناخته شدند، وضعیت ضعیفی را در عملکرد فصل خود منعکس ساختند و به نظر می‌رسد اگر رکود فعلی بازار املاک تداوم یابد و روش‌های معمول در زمینه جابه‌جا‌یی درون مجموعه‌ای املاک به‌منظور پوشش سود در شرکت‌های این گروه اجرا نشود، در اغلب موارد به‌منظور تحقق پیش‌بینی سالانه با دشواری روبه رو خواهند بود.

 آخرین برگ از پرونده مجامع سالانه
با برگزاری تعداد زیادی از مجامع سالانه در دقیقه 90، سرانجام پرونده بررسی عملکرد مالی سالانه بخش عمده‌ای از شرکت‌های بورسی به‌طور رسمی بسته شد. در همین راستا، در مجمع نفت بهران 500 تومان سود نقدی بین سهامداران توزیع شد. در این جلسه، همچنین به ارائه‌ درخواست افزایش نرخ 20 درصدی فروش به سازمان حمایت اشاره شد که در ازای محاسبه نرخ ماده اولیه با ارز آزاد در بورس کالا انجام خواهد شد و در صورت تحقق اثر سود و زیان مثبتی بر بودجه «شبهرن» دارد.

 

در مجمع کاشی‌سازان بر ورود بازار مصرف به رکود تاکید شد، هر چند برخی شرکت‌های این گروه (نظیر کاشی و سرامیک سینا) به لحاظ دارا بودن کیفیت بهتر در محصولات تاثیر کمتری از رکود فروش پذیرفته‌اند. در مجمع پتروشیمی جم، امکان افزایش تولید در افق کوتاه‌مدت به علت مشکلات تامین خوراک و عدم راه‌اندازی به موقع فازهای پارس جنوبی و نیز زمانبر بودن راه‌اندازی واحدهای استحصال خوراک اتان، منتفی اعلام شد.

 

به این ترتیب، پتروشیمی جم احتمالا با همین ظرفیت کنونی 70 درصدی به فعالیت خود در سال 93 ادامه می‌دهد. جم با تقسیم 310 تومان سود نقدی، صد درصد افزایش سرمایه از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران را اجرا کرد تا منابع آن را در در طرح 1200 میلیارد تومانی تولید ABS به‌کار گیرد؛ طرحی که تا‌کنون 200 میلیارد برای آن سرمایه‌گذاری شده و انتظار می‌رود با نرخ بازدهی سالانه 30 درصد در سال 1395 به بهره‌برداری برسد. در مجمع شرکت سایپا هم بر رشد 28 درصدی تیراژ تولید در روزهای سپری شده از سال 93 تاکید شد که کماکان فاصله قابل توجهی با ارقام سه رقمی درصد رشد تولید در رقیب سنتی یعنی ایران خودرو نشان می‌دهد.

 

در این راستا، اظهار امیدواری شد که با استفاده از منابع نقدی حاصل از پیش‌فروش خودرو، وضعیت تولید در چند ماه آتی بهبود یابد. علاوه‌بر این، در خصوص سودآوری شرکت اشاره شد که خروج از زیان‌دهی در سایپا نیازمند افزایش 20 درصدی تولید نسبت به سطوح فعلی است که نسبت به تحقق آن در افق کوتاه‌مدت ابراز امیدواری شد. همچنین، در این مجمع بر فروش خودرو با نرخ‌های جدید شورای رقابت و عدم کاهش آن تاکید شد.

 

در مجامع بانکی نیز دو نکته مشترک به چشم می‌خورد: نخست؛ پیش‌بینی اکثر مدیران ارشد بانکی بر عدم کاهش نرخ سود سپرده‌ها تا پایان سال جاری و دوم؛ مخالفت صاحبان سهام با الزام بانک مرکزی مبنی بر معرفی شخصیت حقیقی به جای حقوقی در هیات‌مدیره بانک که در اکثر موارد منجر به تنفس مجامع فوق‌العاده بانک‌ها با موضوع اصلاح اساسنامه شد. به این ترتیب پرونده مجامع پرشمار شرکت‌های بورسی در چهار ماه نخست سال 93 بسته شد تا به‌دلیل نیاز بخش عمده‌ای از مالکان دولتی و شبه دولتی، سهامداران خرد شاهد مجامعی پربار و استثنایی به لحاظ تقسیم سودهای نقدی باشند.

اخبار اقتصادی - دنیای اقتصاد

 


ویدیو مرتبط :
سرمای بورس در فصل داغ مجامع شرکت ها

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

بورس در ترافیک گزارش‌های بهاری



اخبار ,اخبار اقتصادی ,بورس

 

اخبار اقتصادی - شاخص کل بدون تغییر باقی ماند
بورس در ترافیک گزارش‌های بهاری

تعدیل 2/1 واحدی شاخص کل بورس تهران در اولین روز کاری هفته جاری در حالی اتفاق افتاد که به عقیده کارشناسان، فصل مجامع تقریبا به پایان رسیده و شرکت‌ها گزارش‌های 3 ماه اول امسال را نیز منتشر کرده‌اند که به نظر، مورد توجه سهامداران قرار گرفته است و می‌تواند به رشد بازار در هفته‌های آتی منجر شود.

پرداخت سودهای نقدی تاثیر منفی و البته طبیعی بر قیمت سهام داشته و معاملات توافقی و بلوکی نیز به کمک بازار آمده است.


در بازار دیروز روند افت ارزش برخی سهام در حالی تا ساعات میانی بازار کاهش تقریبا 80 واحدی را نصیب شاخص کرد که دوباره با باز شدن نماد مپنا و فملی، با همین میزان افزایش روبه‌رو شدیم و در نهایت در پایان معاملات تنها 2/1 واحد از میزان شاخص کل کاسته شد و رقم شاخص بر 74 هزار و 840 واحد قرار گرفت. در مجموع دیروز در 40 هزار دفعه معامله و دادوستد 836 میلیون سهم، ارزش معاملات تقریبا تا 2545 میلیارد ریال بالا رفت؛ درعین حال حجم معاملات غیر‌بلوکی 349 میلیون سهم به ارزش 1006 میلیارد ریال بود.

 

معاملات بلوکی توافقی در این روزها عمدتا بین حقوقی‌ها نقش مهمی را در بازار برعهده گرفته و در شرایطی که بازار به‌دلیل پرداخت سودهای نقدی در مجامع که اصولا پس از بازگشایی نمادها، کاهش میزان همین سودها را از رقم ارزش سهم در پی دارد، رونق بهتری یافته است.

 

این در حالی است که بسته ماندن برخی نمادهای اصلی بازار را نیز نباید در این روزها از نظر دور داشت. بازار سهام در پایان فصل مجامع شاهد حرکت‌های امیدوار‌کننده‌تری است؛ هیجان‌های پیشین از بازار رخت بر‌بسته و البته اتخاذ سیاست‌های جدی دولت در قالب بسته‌های برون‌رفت از رکود بدون افزایش تورم، فاز جدیدی از تلاش‌ها برای تطابق استراتژی‌های شرکت‌ها با متغیرهای واقعی اقتصاد را به نمایش خواهد گذاشت؛ البته واکنش این شرکت‌ها به‌مرور قابل تعدیل و ترمیم است و به نظر می‌رسد که مسیر این تعدیل‌ها از کانال تعدیل‌های مثبت و گزارش‌های
 3 ماهه به تدریج قابل رصد باشد؛ مسیری که نشانه‌های آن، این بار سهامداران را راضی‌تر کرده است. همین معاملات توافقی نشان می‌دهند که خارج از برخی اعداد و ارقام، برخی سهامداران نسبت به آینده سهام شرکت‌ها نظری بلندمدت و البته خوش‌بینانه‌تر دارند.

 گزارش‌های 3 ماهه انتظارات را مرتفع می‌کند
مدیر امور ناشران بورسی در این زمینه معتقد است گزارش‌های منتشر شده 3 ماهه شرکت‌ها کمترین انحراف را از بودجه شرکت‌ها داشته و برخلاف قبل که این گزارش‌ها چندان به مذاق سهامداران خوش نمی‌آمد، این دوره به نظر می‌رسد انتظارات سرمایه‌گذاران را مرتفع کرده است.


به گفته سید‌روح‌الله حسینی‌مقدم، در عین حال انتظار از گزارش‌های 3 ماهه به‌دلیل اینکه این گزارش‌ها همزمان با برگزاری مجامع چندان دقیق نیست و جزئیات زیادی را مورد نظر قرار نمی‌دهد، نباید بیش از حد هم باشد، با این وجود این دوره مزیت دیگری نیز دارد و اینکه کلیت شرکت‌ها به نحو مطلوبی در نظر گرفته شده است. در برخی صنایع مشکلات تولید و فروش وجود دارد که البته در برخی شرکت‌ها، ساختار خود شرکت‌ها دلیل این امر است و در برخی دیگر فضای بازار محصول تولیدی با مشکلاتی مواجه است.


وی همچنین در‌خصوص پیش‌بینی فصل دوم بازار امسال با توجه به گزارش‌های 3 ماهه نیز گفت: فصل آتی بازار با بازدهی 6 ماهه را شاید نتوان به راحتی بر مبنای گزارش‌های 3ماهه تحلیل کرد اما بررسی روند تطابق بازار با متغیرهای کلان اقتصادی در نگاه عمومی سرمایه‌گذاران تاثیر مهمی دارد. برخی صنایع نیز P/E بالاتری را می‌توانند بپذیرند.


به گفته حسینی‌مقدم، دولت در بخش کنترل تورم موفق بوده و با اینکه نرخ تورم تیرماه هنوز اعلام نشده‌، اما مشخص است که نرخ رشد تورم در 3ماه امسال تقریبا یک درصد بوده؛ ضمن اینکه خوش‌بینی‌ها به روند کنترل بیشتر تورم و رسیدن به یک تورم دو رقمی معتدل زیادتر شده است. دولت با هدف پرهیز از تحمیل فشارها بر مردم، بیشترین فشار را متوجه بخش صنعت کرده که البته با توجه به افزایش قیمت حامل‌های انرژی، بالا رفتن برخی قیمت‌ها و ریسک‌های بیرونی، نرخ تورم موجود نرخ معتدلی است. به گفته مدیر امور ناشران بورسی امید می‌رود با توجه به روند کاهشی تورم، نرخ بهره بانکی کاهش یابد که فرصت خوبی را برای صنایع و فضای کسب و کار فراهم خواهد کرد. این اتفاق می‌تواند سیمانی‌ها و فلزی‌ها را به شرایط بهتری برساند و قیمت‌های پایدار‌تری را برای سهام آنها ایجاد کند.


نرخ تورم معتدل در کنار بهبود متغیرهای کلان اقتصادی اگر با افت نرخ بهره بانکی توام شود سرمایه‌گذاران را به پرداخت قیمت‌های بیشتر برای سهام ترغیب می‌کند. با کاهش هزینه‌های تولید، سهام شرکت‌ها P/E بالاتری را می‌تواند به خود جذب کند. به‌طور مثال اگر سهمی دارای P/E برابر با 5 باشد در یک شرایط با چشم‌انداز بهبود شاخص‌های اقتصادی، سرمایه‌گذار P/E برابر با 7 را نیز برای این سهم قابل قبول می‌داند.


او در پاسخ به شرایط محتمل برای صنعتی همچون خودرو در بازار سهام نیز گفت: شرایط تولید و فروش اخیر خودرویی‌ها نشان داده که این صنعت در بازار سهام از پتانسیل‌های خوبی برخوردار است و در مجموع استنباط این است که انتظار سودآوری در این صنعت نسبت به برخی صنایع بیشتر است. حسینی‌مقدم همچنین در‌خصوص نتایج محتمل کارآیی بسته منتشر شده توسط دولت برای خروج غیر‌تورمی از رکود نیز تاکید کرد: دولت نمره قابل قبولی درکنترل تورم گرفته و عملكرد  آن رضایت‌بخش بوده است. عملیاتی کردن برنامه‌های منتشر شده نیز خوش‌بینی زیادی به همراه دارد که انتظار می‌رود فضای کسب و کار را بهبود بخشد.

 افزایش جذابیت حضور شرکت‌ها با تصمیم جدید شورای‌عالی بورس
حسینی‌مقدم همچنین گفت: با تصمیم اخیر شورای‌عالی بورس در خصوص تغییراتی در سقف معافیت‌های مالیاتی شرکت‌های بورسی، ضریب شناوری که به عنوان یک ضریب تعدیل‌کننده در سهام شناور آزاد به‌کار می‌رفت، واقعی‌تر شده است.


وی با اشاره به اینکه حداقل این معافیت مالیاتی برای شرکت‌هایی که در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده‌اند، 10 درصد است، ابراز كرد: چنانچه این شرکت‌ها درصد بیشتری از سهام را در بازار سهام منتشر کنند، به عبارت تخصصی‌تر، درصد سهام شناور آزاد خود را به بالای 20 درصد افزایش دهند، این معافیت مالیاتی از 10 به 20 درصد افزایش می‌یابد.


حسینی‌مقدم در‌خصوص تاثیر این تصمیم بر شرکت‌های بورسی و بازار سرمایه ابراز كرد: ضریب شناوری که به عنوان یک ضریب تعدیل‌کننده در سهام شناور آزاد به‌کار می‌رفت، واقعی‌تر شد زیرا نماد بسیاری از شرکت‌های بورسی به دلایلی خارج از اختیار و کنترل خودشان متوقف می‌شد.


وی با اشاره به اینکه در شرایط جدید نقدشوندگی سهم افزایش یافته و تعداد و درصد مشارکت‌کنندگان جدیدتر در شرکت بالا می‌رود، خاطرنشان کرد: چنین فضایی موجب می‌شود تا مدیران افکار توسعه‌ای خود را گسترش دهند. در این صورت، تضارب آرا که با ورود سهامداران جدید و با افزایش سهام شناور آزاد شکل می‌گیرد، باعث می‌شود تا برنامه‌های بلندمدت شرکت توسعه یابد.


به گزارش «دنیای اقتصاد»، دیروز در بازار سهام در حالی سه نماد تاپیکو، خودرو و پارسان شاخص کل را تا ساعت 10 صبح کاهش دادند که در ادامه بازار نمادهای فملی، رمپنا، وبصادر و وبانک تاثیر سبز خود را بر شاخص باقی گذاشتند. در بازار دیروز معاملات بلوکی و توافقی وپارس، فولاد، کروی، پارسان، فملی، وتوسم و فجر به ترتیب بین 158 میلیون تا 5 میلیون سهم را شاهد بودند که بیشترین ارزش بازار را به ترتیب از 473 میلیارد ریال تا 66 میلیارد ریال در رده بیشترین ارزش معاملات رقم زدند.

 

اخبار ,اخبار اقتصادی ,بورس

اخبار اقتصادی - دنیای اقتصاد