اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

تقویم تاریخ - 5 مرداد



1606م:لشكریان شاه عباس كه برای اخراج عوامل عثمانی (تركیه) از چند منطقه در قفقاز ایران وارد این منطقه شده بودند در این روز در سال 1606 میلادی كه در آن تاریخ مصادف با ماه محرم بود شهر گنجه (زادگاه گنجوی شاعر معروف) را كه اینك در جمهوری آذربایجان قرار گرفته است پس گرفتند. در جنگی كه روی داد بیش از دو هزار و پانصد تن از عساكر عثمانی كشته شدند. شاه عباس سپس محمد پاشا فرماندار منصوب از سوی عثمانی در گنجه را كه به اسارت گرفته شده بود به زندان مازندران فرستاد. اندكی بعد، شماخی نیز با جنگ پس گرفته شد كه عثمانی در این نبرد هم سه هزار كشته تلفات داد و تا آن سوی «قارص» عقب نشست. به مناسبت آزاد شدن گنجه، در همان روز این شعر ساخته شد: (در محرم گنجه از عباس شد). عثمانی ها قبلا با استفاده از منازعات داخلی شاهزادگان صفوی به قفقاز ایران تعرض كرده بودند.

 

تصویر شاه عباس یکم با كلاهی كه خود طرح آن را به كلاهدوز داده بود


1952م:27 ژوئیه 1952(پنجم مرداد1331 ) دكتر مصدق وزیران خود را به مجلس شورای ملی معرفی كرد و نام وزارت جنگ را به وزارت «دفاع ملی» تغییر داد. اسامی وزیران 31 تیرماه انتشار یافته بود. مجلس پس از بررسی سوابق وزیران و شایستگی هریک از آنان بر انتصاب همه آنان مهر تایید گذارد.

در كابینه تازه، دكتر مصدق خود سمت وزارت دفاع را بر عهده گرفته بود و باقر كاظمی را به عنوان نایب نخست وزیر تعیین كرده بود. در این كابینه، دكتر غلامحسین صدیقی جامعه شناس معروف ایران وزیر كشور، دكتر مهدی آذر ملی گرای بنام وزیر فرهنگ (شامل فرهنگ و هنر، آموزش و پرورش و ارشاد امروز)، حسین نواب وزیر امور خارجه، عبدالعلی لطفی وزیر دادگستری و مهندس طالقانی وزیر كشاورزی بودند.

 

به ترتیب : مهندس طالقانی وزیركشاورزی ، دكتر صدیقی وزیر كشور ، عبدالعلی لطفی وزیر دادگستری ، باقر كاظمی معاون اول نخست وزیر و وزیردارائی ، حسین نواب وزیر امورخارجه ، دكتر مهدی آذر وزیر فرهنگ ، دكتر عالمی وزیر كار، دكتر علی اكبر اخوی وزیر اقتصاد ملی و مهندس سیف الله معظمی وزیر پست و تلگراف و تلفن

 

1980م:27 ژوئیه 1980 (پنجم مرداد 1359) محمدرضا پهلوی، شاه بركنار شده، در قاهره - بیمارستان ارتش مصر، از بیماری سرطان در 60 سالگی درگذشت و در مسجد الرفاعی همان شهر مدفون شد. وی 26 اكتبر سال 1919 به دنیا آمده بود.

شاه از 16 ژانویه سال 1979 (26 دی 1357) كه ایران را ترك كرده بود با در به دری بی سابقه ای رو به رو بود. كشورهای دیگر حتی دوستان سابقش از جمله پادشاه سابق اردن از پذیرفتن او اكراه داشتند. مكزیك و پاناما به اصرار دولت آمریكا اورا موقتا پذیرفته بودند، تازه در آنجا در سایه ترس از ربوده شدن و یا استرداد به ایران جهت محاكمه به سر می برد. دولت آمریكا كه او را برای انجام عمل جراحی به خاک خود پذیرفته بود با تظاهرات و تصرف سفارتخانه اش در تهران و واكنش های شدید دیگر رو به رو شد و پس از انجام عمل جراحی كشور دیگری را برای اقامت او یافت و به آنجا فرستاد.

 

 محمدرضا پهلوی


1835م:جیوسووی كاردوچی Giosue Carducci ادیب و شاعر میهندوست ایتالیائی 27 ژوئیه (روزی چون امروز) در سال 1835 به دنیا آمد و 16 فوریه سال 1909 در گذشت و در سال 1907 برنده جایزه ادبی نوبل شد.

پدر «كاردوجی» یكی از مبارزان وحدت ایتالیا بود و در تسكانی به حرفه پزشكی اشتغال داشت. كادوچی كه در میهندوستی پا جای پای پدر گذارده بود در دوران مبارزات وحدت ایتالیا شهر به شهر و روستا به روستا می رفت و برای نوجوانان و جوانان آنجا شعر و سرود میهنی می خواند و بیشتر آنان تحت تاثیر همین سرودها داوطلب جنگ با اتریش شدند و به ارتش وحدت پیوستند و نیروهای اتریشی را كه چند برابر آنان بودند درهم كوبیدند و پس از قرنها از ایتالیا بیرون انداختند.

 

Giosue Carducci


1839م:جنگ انگلستان و چین معروف به جنگ اول تریاك از روزی چون امروز در ژوئیه سال 1839 و در پی افكندن صندوقهای حاوی تریاك محصول هند از سوی چینی ها به دریا آغاز شد. انگلیسی ها با صدور تریاك هند به چین، چینی ها را معتاد و خشم برخی بزرگان این كشور را برانگیخته بودند. این جنگ به شكست چین كه تجهیزات نظامی مدرن نداشت پایان یافت. انگلیسی ها نه تنها در هند، بلكه در افغانستان و ایران باعث توسعه كشت خشخاش شدند.


1894م:جنگ ژاپن با چین از 27 ژوئیه سال 1894 آغاز شد. دو روز پیش از این (25 ژوئیه) ژاپنی ها با گلوله باران كردن یك كشتی توپدار چینی جرقه این جنگ را زده بودند. جنگ سرانجام به شكست چین و از دست دادن تایوان، منچوری شرقی و شبه جزیره كره پایان یافت و ژاپن از آن پس همانند سایر قدرت های وقت به مداخله در امور چین پرداخت. ژاپن در دهه چهارم قرن بیستم نیز به چین تجاوز نظامی كرد و در شهرهای چین دست به قتل فجیع صدها هزار چینی زد، موضوعی كه چینیان هرگز آن را فراموش نخواهند كرد. شبه جزیره كره كه سالهای متمادی تحت الحمایه چین بود از 25 ژوئیه سال 1907 به تصرف ژاپن درآمد و این سلطه تا پایان جنگ جهانی دوم (سال 1945) ادامه داشت. مسئله كره كه ریشه در همان زمان دارد هنوز حل نشده و این سرزمین وحدت خود را به دست نیاورده است.


1900م:27 ژوئیه سال 1900، سیصد هزار چینی میهن دوست كه عنوان «مشت زنان (افراد بدون تفنگ)» بر خود گذارده بودند در شهر پكن دست به محاصره سفارتخانه های كشورهای بزرگ و محل سكونت خارجیان و چینی های مسیحی شده زدند و بسیاری را به گروگان گرفتند. این كار چند هفته پیش از آن از شهر Tienstin آغاز شده بود. چینیان از این كه میهن آنان همچون گوشت قربانی میان قدرتهای وقت قسمت می شد و از حاكمیت ملی تنها نامی باقی مانده بود خشمگین شده بودند و تحمل آنان پایان یافته بود.

كشورهای بزرگ - انگلستان، فرانسه، آلمان، آمریكا، روسیه و ژاپن برای سركوب مشت زنان نیرو فرستادند و با وجود اخطاریه (اسمی و ظاهری) امپراتور چین به نیروهای خارجی که مداخله نکنند، این نیروها به قلع و قمع وطندوستان چینی دست زدند، و بسیاری از آنان را پس از دستگیر کردن گردن زدند (عكس زیر) و ....

 

1938م:استالین رهبر وقت اتحاد شوروی 27 ژوئیه 1938 شخصا در ازبكستان به توزیع جوائز و مدالهای «قهرمان سوسیالیستی» به ازبكهایی كه در صنعت و كشاورزی تلاش بسیار كرده و نمونه شده بودند پرداخت. عكس بالا، وی را با دو بانوی ازبك كه در جمع آوری محصول پنبه بیش از حد تلاش كرده بودند نشان می دهد كه یكی از آنان دست خود را روی شانه استالین گذارده است.

این روش دادن مدال قهرمان سوسیالیستی هم كه تشویق بزرگی بود در دهه های آخر عمر شوروی كمرنگ شده بود . در جامعه ای كه نفع شخصی عامل تلاش در تولید نیست، باید چیز دیگری و ازجمله دادن مدال و تقدیر نامه و ... را جانشین آن ساخت تا اقتصاد دچار بحران نشود. اگر به گزارش رسانه های غرب از اوضاع شوروی پس از گشودن درها از سوی گورباچف به روی آنان بنگریم خواهیم دید كه بسیاری اشاره دارند كه فرضا محصول سیب زمینی در مزارع هدر رفته و كسی حوصله و اشتیاق جمع آوری آنها را نداشته و .... این گزارش آکنده از فساد اداری، بیعلاقگی مدیران میانی، تنبلی کارمندان، بوروکراسی پیچیده، و دسترسی نبودن به مدیران بالا و تردید در شایستگی آنان و نشان از تضعیف میهندوستی در همگان بود. به علاوه، ساختار نظام منطقی و علمی نبود. بنابراین نمی توان فرضیه سوسیالیسم را به خودی خود عامل شکست و فروپاشی شوروی به حساب آورد.

 

 استالین رهبر وقت اتحاد شوروی

 

1942م:جنگل العلمین پس از 17 روز در روزی چون امروز (27 ژوئیه 1942) پایان گرفت و نیروهای مشترك آلمان و ایتالیا موفق به در هم شكستن ارتش هشتم انگلستان مركب از سربازان هندی و بلوچ نشدند و به این ترتیب موسولینی رهبر ایتالیا كه به لیبی رفته بود تا در قاهره تصرف مصر را جشن بگیرد با نا كامی به رم بازگشت. ژنرال رومل فرمانده نیروهای آلمان 25 ژوئن 1942 پس از پس گرفتن «طبرق» در لیبی وارد مصر شده بود و 96 كیلومتر در این سرزمین پیشروی كرده بود. هدف این بود كه پس از تصرف مصر، آلمان به مناطق نفتخیز خاورمیانه دست یابد و دست انگلیسیها را از آبراه سوئز و بالاخره هند كوتاه كند كه با شكست العلمین این نقشه نقش برآب شد.

 

درجبهه العلمین كه آخرین حد پیشروی آلمان و ایتالیا در شمال آفریقا به سوی منابع نفت خاورمیانه بود یك سرباز زرهی ایتالیا به سربازان متفقین تسلیم می شود

 

1951م:در این روز در سال 1951 شانزده تن از بیست و یك رهبر حزب كمونیست آمریكا را به زندان شهر نیویورك بردند و بازداشت كردند. دادستان (مدعی العموم) وقت به خاطر منع قانون اساسی، نتوانست «عقیده سیاسی» آنها را دلیل بازداشت قرار دهد و آنها را متهم به عدم وفاداری نسبت به نظام حكومتی آمریكا، تحریك مردم به ضدیت كردن با دولت و قوانین آمریكا و تهیه كردن خوراك تبلیغاتی برای دولتهای مخالف آمریكا (از جمله شوروی) كرد. دادگاه بعدا دستگیر شدگان را مجرم شناخت و به سه تا پنج سال زندان محكوم كرد. پنج رهبر دیگر حزب كمونیست آمریكا از طریق كانادا و مكزیك از كشور خود فرار كردند.

 

چند رهبر كمونیستهای آمریكا به مركز اف. بی. آی (پلیس امنیت داخلی آمریكا) در نیویورك منتقل می شوند

 

1953م:27 ژوئیه 1953 درپی امضای قرار داد ترك مخاصمه دو كره، تفنگها در شبه جزیره كره خاموش شدند و جنگ سه ساله این شبه جزیره كه در آن بیش از 25 هزار آمریكایی كشته و یكصد هزار تن دیگر مجروح شدند پایان یافت. تلفات كره جنوبی بیش از یك میلیون كشته اعلام شده است و ارقام درستی از تلفات طرف دیگر جنگ در دست نیست، اما مسأله تقسیم شبه جزیره كره همچنان لاینحل باقی مانده كه برای جهان آتشی است در زیر خاكستر، مخصوصا كه هنوز 37 هزار سرباز آمریكایی در كره جنوبی به استقرار خود ادامه میدهند. هنگام امضای قرار داد ترك مخاصمه، مالنكوف رهبر وقت شوروی قول داد كه در صورت حمله نظامی آمریكا به كره شمالی دولت متبوع او از این كشور دفاع خواهد كرد. با توجه به این كه شوروی منحل شده است معلوم نیست كه روسیه به این قول وفا كند. شبه جزیره كره از اواخر قرن 19 همواره صحنه كشمكش بوده است ؛ نخست میان چین و ژاپن ، سپس ژاپن و روسیه و بعد آمریكا و چند كشور دیگر با كره شمالی، چین وبه طور غیر مستقیم شوروی.

 

چهار عكس از عملیات نظامیان امریكایی درجریان جنگ كره

 

1954م:دكتر «هوشی مین» كه طبق قرارداد منعقد در 21 ژوئیه 1954 به عنوان رئیس قسمت شمالی ویتنام برسمیت شناخته شده بود 27 ژوئیه (شش روز بعد) اعلام كرد كه این قرارداد را وسیله پایان مسئله نمی داند و یقین دارد كه از آن سوء استفاده خواهد شد و به آن آسانی كلمات كه در متن قرار داد آمده است اجرا شدنش آسان نخواهد بود مخصوصا كه بلوك غرب حسن نیت ندارد و دائما در حال توطئه برضد بقیه كشورهای جهان است تا منافع خود را افزایش دهد.

طبق قرار داد ژنو كه در پی شكست نیروهای استعماری فرانسه در «دین بین فو» امضاء شده بود مدار 17 درجه عرض جغرافیایی را خط تقسیم موقت میان دو ویتنام قرار داده بودند و حكومت قسمت جنوب را به «بائو دای» امپراتور آنام سپرده بودند تا ظرف مدتی كمتر از یك سال، امر وحدت از طریق رفراندم تحقق یابد.

«تاریخ» نشان داد كه هوشی مین درست گفته بود و وحدت ویتنام جز با یك جنگ خونین طولانی محقق نشد.

 

هو

 

1978م:27 ژوئیه سال 1978در پی سالها مبارزه مسلحانه مردم، شورای امنیت سازمان ملل با خلع ید از جمهوری آفریقای جنوبی، به منطقه جنوب غربی آفریقا استقلال داد كه به نامیبیا نامگذاری شد. این منطقه پیش از جنگ جهانی اول از مستعمرات آفریقایی آلمان بود كه پس از جنگ قیمومت موقت آن به جمهوری آفریقای جنوبی داده شده بود كه این دولت دیگر حاضر به تخلیه و دست برداشتن از آن نبود. در این شرایط بود كه مردم نامیبیا راه دیگری جز برداشتن اسلحه و مبارزه مسلحانه نداشتند.


2004م:دوشنبه شب26 ژوئیه 2004 چهل و چهارمین كنوانسیون سراسری حزب دمكرات امریكا كه از لحاظ عضو و هوادار، حزب اول امریكا بشمار می رود در شهر بوستون واقع در ایالت ماساچوست و منطقه معروف به انگلستان نوین آغاز بكار كرد. تفاوت این كنوانسیون با كنوانسیونهای سابق در این بوده است كه همه سران و مقامات این حزب از جیمی كارتر تا كلینتون و ال گور در آن شركت كرده بودند و جملگی با یك زبان سیاست جورج بوش را در مورد انتقاد قرار دادند و خواهان محدود شدن دوران حكومت او به یك دوره شدند.

به همین لحاظ شبكه های تلویزیونی آمریكا سردبیران اخبار خود را مامور پوشش آن كرده اند و نطقهایی كه درآن شد صفحه اول روزنامه های این كشور را پر كرده است.


1675: نیروهای فرانسه در پی كشته شدن مارشال تورن فرمانده آنان ، از ارتشهای اتحاد مثلث اروپایی شكست خوردند.

1795: اسپانیا قسمتی از جزیره هیسپانیولا ( سانتو دومینگو ) را كه بعدا هائیتی نام گرفته است به دولت فرانسه داد.

1909: « اورویل رایت » یكی از دو برادری كه سازنده نخستین هواپیما بودند در این روز موفق شد یك ساعت و 12 دقیقه در آسمان پرواز كند كه قبلا سابقه نداشت.

1933: مسیحیان آسوری در عراق گرفتار یك كشتار جمعی شدند و شمار زیادی از آنان از میان رفتند.

1941: نیروهای امپراتوری ژاپن در شبه جزیره هندوچین كه در استعمار فرانسه و انگلستان بود پیاده شدند.

1952: پس از بركناری فاروق از سلطنت مصر ، در این روز پسر شیرخوار او را رسما به سلطنت برداشتند!!!.


ویدیو مرتبط :
رضا عطاران و تقویم تاریخ :))

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تقویم تاریخ - 1 مرداد



1322م:طبق محاسبه مورخان روس، پوریای ولی (محمود خوارزمی) پهلوان، جوانمرد، عارف و شاعر بنام ایران 23 ژوئیه سال 1322 میلادی (یكم امرداد) درگذشت .


1288ش:یكم مرداد 1288 سلطان احمد شاه كه كودكی بیش نبود از ساختمان تابستانی سفارت روسیه در زرگنده قلهك به كاخ گلستان انتقال یافت. پدرش، شاه مخلوع، تا این روز حاضر نمی شد او را از خود دور سازد كه ایلخان قاجار (پس از تبانی با دولت روسیه) با یك واحد قزاق به سفارت روسیه رفت و احمد شاه را كه با پدر و اعضای خانواده در آنجا متحصن بودند بیرون آورد.

احمد شاه سی ام تیر 1293هجری خورشیدی پس از رسیدن به سن قانونی، تاجگذاری كرد و دولت وقت یكصد هزار تومان هزینه مراسم تاجگذاری او را از بانك انگلستان در تهران (بانك شاهی، و در آن زمان واقع در ضلع شرقی میدان توپخانه ـ ساختمان فعلی بانك تجارت) وام گرفته بود.

 

شاه كوچولوی كشوری كهن با شمشیری مرصع و بلند!


1331ش:اول مرداد ماه 1331 دکتر مصدق كه با جانبازی مردم بر شاه و هوادارانش پیروز شده بود اعلام كرد كه به احترام مقتولان تظاهرات سیاسی سی ام تیر، فردا - دوم مرداد سازمانهای دولتی تعطیل و پرچمها به حالت نیم افراشته در خواهند آمد. وی همچنین قول داد كه ترتیبی خواهد داد كه از آن پس نشود هیچیك از اصول قانون اساسی را نادیده گرفت و جهت تامین منافع فرد و یا افراد معین از آن عبور كرد. وی گفت كه وصیت كرده است كه پس از مردن، او را در كنار گور مقتولان سی ام تیر به خاك بسپارند. او از این مقتولان به نام كسانی نام برد كه جان بركف نهاده بودند تا از حقوق ملت، آزادی و دمكراسی، قوانین وطن، حاكمیت ملی و استقلال كشور دفاع كنند. آنان جان دادند و در خون غلتیدند تا اراده ملت استوار و حاكم باقی بماند.

پس از فوت دكتر مصدق در اسفند 1345 و در حال تبعید غیرقانونی،دولت وقت مداخله كرد و اجازه نداد كه در گورستان مقتولان سی ام تیر ماه دفن شود و به این ترتیب مانع از انجام وصیت یك متوفی شد كه عملی مغایر منش ایرانی است. دولت وقت همچنین اجازه نداد كه مجلس ختم عمومی برای دكتر مصدق برگزار شود، اما نتوانست مانع شود كه میلیونها ایرانی در اسفند 1345 به علامت عزاداری، لباس سیاه برتن نكنند.

 

1339ش:یكم امرداد 1339، شاه درمصاحبه ای در پرسش به سئوالی كه از پیش آماده شده بود به صراحت گفت كه ایران اسرائیل را ده سال پیش برسمیت شناخته و این، موضوع تازه ای نیست. انتشار این مطلب با عكس العمل شدید دولتهای عربی رو به رو شد و جمال عبدالناصر ضمن حمله شدید به شاه، روابط مصر با ایران را قطع كرد و جنگ رادیویی دو كشور آغاز شد كه سالها طول كشید.


2000م:احمد شاملو شاعر، داستان نگار، نمایشنامه نویس و روزنامه نگار معاصر وطن 23 ژوئیه سال 2000 بر اثر عوارض بیماری قند درگذشت. شاملو كه در عین حال یك مبارز سیاسی بود در طول عمر چند بار به زندان افتاده بود. انتقادهای او مخصوصا در سه سال آخر عمر نظام سلطنتی معروفند. وی مبارزه سیاسی خودرا از سفر آمریكا در سال 1976 شدت و گسترش داده بود. از شاملو دهها مجموعه شعر، داستان، داستان كوتاه، كتاب كودكان و مقالات متعدد باقی مانده است. وی در عین حال یك مترجم كتاب و مقاله از زبانهای فرانسه و آلمانی به پارسی بود. شاملو كه هنگام وفات 74 ساله بود در طول عمر چند نشریه عمومی تهران را نیز سردبیری كرده بود. شاملو در تهران و در یك خانواده نظامی به دنیا آمده بود. او می كوشید كه در اشعار خود ذائقه ایرانی را كه با سبك حافظ و ... آشناست رعایت كند.

 

شاملو


1829م:23 ژوئیه سال 1829 ویلیام برت آمریكایی ماشین تحریری را كه ساخته بود و گفته می شود نخستین تایپ رایتر بوده است در ایالت میشیگان به ثبت رسانید ، ولی از آن پس اشاره دیگری به ماشین ساخت ویلیام برت نشده است تا این كه 31 سال بعد

( سال 1867 ) سه آمریكایی دیگر به نامهای كریستوفر شول ، كارلوس گلیدن و سمیوئل در شهر میلواكی ایالت ویسكانسین آمریكا ماشین تحریری را ساختند كه استفاده از آن آسان و عملی بود و كارخانه رمینگتون كه در آن زمان تفنگ و چرخ خیاطی تولید می كرد امتیاز انبوه سازی این تایپ رایتر را به مبلغ 12 هزار دلار از آنان خرید و تحت نام « شول ـ گلیدنShole - Glidden » به تولید صنعتی آن پرداخت كه رو به كامل گذارد و در سراسر جهان وسیله ای عمومی و ضروری شده است. عكس بالا از یك ماشین تحریر « شول ـ گلیدن » كه در سال 1873 ساخته شده و در موزه اسمیتسونین شهر واشنگتن نگهداری می شود برداشته شده است. باید دانست كه تلاش برای ساختن ماشین تحریر تحت نام « تایپو گرافر » از قرن چهاردهم میلادی آغاز شده بود كه تا قرن هجدهم عملی نشد.

 

نخستین ماشین تحریر

 

1935م:دكتر دیوید اروینگ تاریخدان انگلیسی كه در كتاب خود « جنگ هیتلر » و سخنرانی هایش كشتار یهودیان اروپا به دستور هیتلر موسوم به « هالوكاست » را یك افسانه و ادعایی نادرست خوانده است از دیروز به كشور نیوزیلاند هم ممنوع الورود شد. وی قبلا به درخواست شورای جهانی یهودیان به كانادا، استرالیا ، آلمان ، ایتالیا و جمهوری فدرال آفریقای جنوبی ممنوع الورود شده بود. این شورا در درخواست خود خطاب به این دولتها نوشته است : هرجا كه دیوید اروینگ حضور یابد و سخنرانی كند؛ احساسات ضد یهود دامن زده می شود.

با این كه دولت نیوزیلاند اخیرا با دستگیری دو تبعه اسرائیل این دولت را متهم به سوء استفاده از خاك آن كشور و جعل گذرنامه های نیوزیلاند كرده بود، درخواست شورای جهانی یهود را پذیرفت.

دكتر اروینگ كتابهای تاریخی متعدد منتشر ساخته كه از میان آنها دو كتاب او « مسیر روباه صحرا » و « جنگ هیتلر » درباره آلمان نازی است.

وی در یك سخنرانی گفته بود كه طبق یك توافق ضمنی و محرمانه با رضا شاه كه از سال 1935 ( 1314 هجری ) خود را از سلطه و نفوذ انگلستان خارج ساخته بود، هیتلر با كمك ارتش ایران قصد تصرف خاور میانه و خارج ساختن هند از دست انگلستان و دادن افغانستان و اراضی دیگری در شمال و غرب را به ایران داشت تا امپراتوری پارسی ها احیاء شود و به همین منظور به شوروی حمله نظامی برد و رومل ؛ بهترین افسر آلمان را به شمال آفریقا فرستاد. به اظهار دكتر اروین، قرار بود ارتشهای آلمانی از طریق قفقاز و مصر خود را به منطقه نفتخیز خاور میانه برسانند.

 

دکتر اروین


14م:تیبریوس، ژنرال رومی كه بیشتر عمر خود را در جنگ با ایرانیان سپری كرده بود و آثار زخمهای متعدد شمشیر دلاوران ایران را بر صورت و چانه اش داشت در این روز در سال 14 میلادی با رای سنای روم امپراتور روم شد. شورای عالی قوه مجریه روم قبلا او را برای احراز این سمت به «سنا» پیشنهاد كرده بود، ولی سناتورها در انتخاب وی دو دل بودند كه تیبریوس 23 ژوئیه سال 14 میلادی به جلسه سنا رفت و با نشان دادن جای زخمهای خود و شرح جنگهایش در سوریه و فلسطین با ایرانیان، موفق به گرفتن رای شد. سناتور های مخالف در این كه تیبریوس سرباز حرفه ای خوبی بود تردید نداشتند، ولی باور نداشتند كه بتواند امپراتور شایسته ای باشد، قواعد دمكراسی را رعایت، و قوانین مصوب سنا را عینا اجرا كند و به افكار عمومی احترام بگذارد.

 

تیبریوس و آثار زخمهای چانه و صورت


1952م:ژنرال نجیب رئیس گروه "افسران آزادیخواه مصر" كه با یك كودتای نظامی زمام امور را به دست گرفته بود 23 ژوئیه 1952 اعلام كرد كه بر كشور مسلط است و فاروق، پادشاه بر كنار شده مصر، باید این كشور را ترك كند.

وی فاروق را فردی خوشگذران و خودخواه که به آسانی آلت دست بیگانه می شود توصیف و اعلام داشت. با وجود این، ژنرال نجیب در آن روز اشاره به الغای نظام سلطنتی مصر نکرد. معنای آن این بود که پس از فاروق پسر او که طفلی شیرخوار بود جانشین پدر خواهد بود. فاروق چند روز بعد مصر را ترک کرد و به ایتالیا رفت و خوشگذرانی را با پولی که ذخیره داشت دنبال کرد.

فاروق از خانواده محمدعلی پاشا است که به عثمانی در تصرف مجدد مصر کمک کرده بود و بعدا خدیو (پادشاه) مصر شده بود و سلطنت مصر را درخانواده اش موروثی کرده بود. محمد علی پاشا یک مقدونی غیر یونایی بود که به ارتش عثمانی پیوسته و حکمران مقدونیه و قسمتی از یونان شده بود. فوزیه زن اول محمدرضا پهلوی (شاه سابق ایران) خواهر فاروق بود.

یك روز قهرمان ملی بود و روز دیگر متهم به خیانت! - سرانجام قهرمان جنگ «وردن»، مردی كه نیت خدمت به فرانسه داشت

 

1945م:محاكمه فیلد مارشال هانری فیلیپ پتن به اتهام خیانت نسبت فرانسه از 23 ژوئیه سال 1945 آغاز شد و تا ماه بعد از آن ادامه یافت و در پایان كار به مرگ محكوم گردید.

«پتن» در جریان جنگ جهانی اول یك ژنرال فرانسوی بود كه در شكست دادن آلمان نقشی موثر داشت. او در 1916 در «وردن» تهاجم بزرگ آلمان را متوقف ساخت و عنوان قهرمان فرانسه به دست آورد. اگر این حمله متوقف نشده بود، آلمان برنده جنگ اول بود وجهان چهره دیگری داشت. پتن كه فرضیه «دفاع به جای حمله تا پیروزی نهایی» از اوست اواخر جنگ فرمانده كل نیروهای فرانسه و فیلد مارشال این كشور شد. شارل دوگل یكی از افسران زیر دست او در نخستین مراحل جنگ جهانی اول بود.

 

فیلد مارشال هانری پتن


1970م:23 ژوئیه 1970 قابوس بن سعید 30 ساله برضد پدرش سعید بن تیمور كودتا كرد و سلطان عمّان شد. این كشور هنوز فاقد یك قانون اساسی مدون و مجلس مقننه به صورت معمول آن است.

قابوس در انگلستان تحصیلات متوسطه و فنون نظامی را به پایان برده بود كه به عمّان احضار شد و به دستور پدرش در اینجا تحت نظر قرار گرفت، اما دوستان انگلیسی اش می توانستند با او ملاقات كنند. انگلیسی ها هنوز در عمّان نفوذ كامل دارند. این سرزمین كه در سوی جنوبی تنگه هرمز قرار دارد از موقعیت سوق الجیشی ویژه برخوردار است. رفاه مردم عمان نتیجه نفت آن است. قانوس بعدا موفق شد با كمك نظامی انگلستان و شاه وقت ایران به ماجرای ظفار پایان بدهد.

 

قابوس

 

1999م:ژوئیه 1999 عبدالاحد كرزای (كرزایی) از بزرگان یك طایفه ساكن منطقه قندهار وابسته به قبیله پشتون درّانی (تا قرن هجدهم موسوم به ابدالی) در كویته بلوچستان (پاكستان غربی) ترور شد. عبدالاحد با پسرش حامد (رئیس جمهور فعلی افغانستان) و برخی از افراد خانواده اش ازدست حكومت طالبان جلای وطن كرده و به شهر كویته رفته بود. یك هفته پس از قتل او، در 22 ژوئیه اعلام شد كه ترور عبدالاحد كار طالبان بوده است (كه عمدتا غلیزایی = غلزایی هستند، قبیله دیگر پشتون كه میرویس هوتكی پدر میرمحمود فاتح اصفهان از میان آن قبیله برخاست). همچنین گفته شد كه طالبان احتمالا ترور حامد را هم در برنامه كار خود دارند. دیگر پسران عبدالاحد به آمریكا رفته بودند و در آن كشور اقامت داشتند. در آن زمان همچنین گفته شده بود كه حامد از دولت پیشین آمریكا انتقاد كرده بود كه چرا بدون بررسی و برآورد نتیجه كمك كرده است كه طالبان بر افغانستان مسلط شوند. حامد به همین دلیل حاضر به قبول نمایندگی طالبان در سازمان ملل نشده بود و بنابراین طالبان دشمن او شده بودند. طبق گزارش رسانه ها، حامد در طول اقامت در كویته تلاش می كرد تا ظاهرشاه به قدرت بازگردد. حامد در اواخر حكومت طالبان، از احمدشاه مسعود (از تاجیكان = پارسیوانان) كه با طالبان در مبارزه بود هواداری می كرد. مسعود در عین حال از مخالفان كنترل افغانستان توسط آمریكا بود و می گفت كه سیاست واشنگتن به دلایل متعدد برمدار كنترل دائمی افغانستان قراردارد و تاچنین باشد، در منطقه آرامش برقرار و پیشرفت میسر نخواهد شد. در پی قتل مسعود و ماجرای 11 سپتامبر 2001 و لشكركشی آمریكا، حامد كرزای به تشویق این دولت به افغانستان آمد و پس از طی مراحلی ریاست این كشور را به دست گرفت، ولی مسئله افغانستان با درگیرشدن ناتو در این قضیه توسط واشنگتن، پیچیده تر شده و آینده اش قابل پیش بینی نیست.

 

2007م:23 ژوئیه 2007 «محمدظاهر شاه» پادشاه پیشین افغانستان در 92 سالگی در شهر كابل درگذشت. درگذشت او در پی یك بیماری طولانی دستگاه گوارش اعلام شده بود. محمدظاهر كه در نیمه اكتبر 1914 به دنیا آمده بود در سال 1933 پس از ترور پدرش، پادشاه شده بود و تا سال 1973 به مدت 40 سال بر افغانستان سلطنت كرده بود. در این سال، سردار محمدداوود عموزاده و شوهر خواهرش كه نخست وزیر افغانستان بود از غیبت كوتاه او كه به ایتالیا رفته بود استفاده كرد و با یك كودتای بدون خونریزی نظام حكومتی افغانستان را از سلطنت به جمهوری تغییر داد و خود رئیس جمهور شد. با این كودتا، آرامش از افغانستان رخت بربست. محمدظاهر كه چهار پسر و دو دختر از او باقی مانده اند در سال 2002 و پس از سقوط حكومت طالبان، از ایتالیا به كابل بازگشت ولی ادعای سلطنت نكرد. او كه برای تحكیم حكومت حمید كرزای (كه از بستگان دور او است) تلاش كرد از مجلس افغانستان لقب «پدر افغان» گرفت و اجازه یافت كه تا پایان عمر در كاخ سلطنتی زندگی كند. محمدظاهر در طول تبعید در ایتالیا، از كمك مالی شاه وقت ایران برخوردار بود.

 

محمدظاهر شاه از جوانی تا سالخوردگی


636: اعراب مسلمان تصرف سرزمین فلسطین را كه پس از حكومت خسرو پرویز به دست روم شرقی (قسطنطنیه) افتاده بود تكمیل كردند.

1631: ارتش سوئد به فرماندهی گوستاو دوم پادشاه این كشور در « وربن » روسیه بر دشمنان خود پیروز شد . «گوستاو» سوئد را با برقرار كردن نظام وظیفه اجباری و جنگ با كشورهایی كه سوئد را دست كم گرفته بودند به عنوان یك دولت مقتدر وارد صحنه اروپا ساخت . گوستاو در 37 سالگی در ششم نوامبر 1631 در جنگ با آلمانی ها كشته شد.

1759: ارتش روسیه در جنگ بر آلمان پیروز شد و در این جنگ هفت هزار سرباز آلمانی كشته شدند.

1974: حكومت سرهنگها در یونان سقوط كرد. لشكركشی تركیه به قبرس و تصرف منطقه ترك نشین این جزیره عمدتا یونانی زبان، آخرین میخی بود كه بر تابوت حكومت سرهنگها در یونان كوبیده شد.

1954: پارلمان فرانسه قرارداد ژنو در باره سرنوشت ویتنام را تصویب كرد . این قرارداد در پی شكست نظامی فرانسه در « دین بین فو » امضاء شده بود.

1991: حزب كمونیست شوروی در اصل پذیرفت كه در نظام اقتصادی این كشور تجدید نظر شود.

منبع:iranianshistoryonthisday.com