اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

تقویم تاریخ - 23 مرداد



1694م:سیصد و 12 سال از زمانی می گذرد كه وزیر اعظم ایران با تحریف مطلب (جعل آن) به وصیت شاه متوفی اعتنا نكرد، مصالح وطن و هموطنان را قربانی خود خواهی هایش ساخت، و سلطان حسین را كه نه مدیر بود و نه مدبر به شاهی برگزید. صدر اعظم با این خیانت به امانت ( تحریف و جعل توصیه متوفی) باعث جنگ داخلی ایرانیان و انحطاط ایران شد. این تجربه تلخ باید درسی برای نسلهای ایرانی باشد.

شاه سلیمان صفوی كه دارای هفت پسر بود پس از 28 سال سلطنت درگذشته بود و پیش از آن، وصیت كرده بود: با این كه سلطان حسین فرزند ارشد اوست، به دلیل حجب و كمرویی وعلاقه مندی اش به عزلت و تن آسایی، و عدم شایستگی برای اداره امور كشور و نداشتن تجربه در سیاست و تنظیم امورات ارتش، به مصلحت مملكت و ملت است كه سلطان مرتضی پسر كوچكتر را شاه كنند ....، ولی وزیر اعظم و بیشتر درباریان كه مادرانشان گرجستانی بودند!! به منظور رسیدن به مقاصد مادی خود و از دست ندادن قدرت، وصیت شاه متوفی را تحریف كردند و 14 اوت سال 1694 اعلام داشتند كه شاه سلیمان وصیت كرده كه بزرگان كشور از میان سلطان حسین صلحجو و آرام و سلطان مرتضی سختگیر و رزمی یكی از انتخاب كنند و از آنجا كه سلطان حسین بزرگتر و مردی حلیم است وی را انتخاب كرده ایم!.... «تاریخ» نشان می دهد كه این انتخاب مغرضانه، كشور را در آستانه نابودی قرار داده بود كه نادر آن را نجات داد.

ضعف شاه سلطان حسین و انتصابات نادرست او از جمله سپردن فرمانداری قندهار به یك گرجستانی كه آشنا به آداب و رسوم و خلق و خوی ساكنان محل نبود باعث وقوع جنگ داخلی خونینی شد كه به زوال صفویه انجامید. انتصاب گرگین خان گرجی به فرمانداری قندهار (به توصیه مقامات گرجستانی دربار) تنها به خاطر به اسلام گرویدن او و نوعی پاداش بود.

میر محمود قندهاری (غلیجانی یا غلیزایی) كه با مختصر نیرویی در اكتبر سال 1713 میلادی اصفهان را تصرف كرد، قبلا دو بار كرمان را متصرف شده بود، یك بار در سال 1709 و بار دیگر در سال 1711 (دو سال بعد از آن) كه بار اول، شهر كرمان به دست قندهاریهای میر محمود غارت شده بود.


1811م:14 اوت 1811 ترجمه یادداشت های سلیمان سیرافی كه در قرن نهم میلادی از چین دیدار كرده بود در پاریس انتشار یافت (سیراف یك بندر باستانی ایران در ساحل شمالی خلیج فارس است). این یادداشت ها در نیمه اول سده سوم هجری خورشیدی به زبان فارسی تنظیم شده بود. مترجم اروپایی این یادداشتها، به كتاب عنوان تاریخ داده بود حال آن كه عنوان اصلی آن « یادداشت های سفر به چین برای ماندن در تاریخ» بود. رفتن و برگشتن سیرافی (به استثنای زمانی را كه در چین گذرانیده بود) پنج ماه طول كشیده بود. طبق ترجمه یادداشتها، وی نوشته است كه در زمان اشكانیان و ساسانیان، دولت ایران همیشه یكی از برجسته ترین و آگاه ترین مقامات خود را به عنوان سفیر به چین می فرستاد و این مقام باید در عین حال آداب دان و كارشناس مسائل بازرگانی بین المللی بود، حال آن كه سفیر اعزامی ایران به رم، از میان نظامیان و یا مقاماتی كه عیاری (جاسوسی) می دانستند و بر زبان رومی (لاتین) تسلط داشتند و هوشمند بودند انتخاب می شد. مترجم یادداشتها از سلیمان به عنوان یك تاجر و بازار یاب نام برده حال آن كه طبق روایات ایرانی، او یك جهانگرد عارف و فردی بدون توجه به مادیات (نعمات دنیوی) بود.


19‎53م:شاه (سابق) سیزدهم اوت 1953 (22 مرداد 1332) نامه بركناری دكتر مصدق را از نخست وزیری ایران امضاء كرد و با زنش ثریا به رامسر و از آنجا به كلاردشت رفت تا اگر در بركناری مصدق شكست بخورد بتواند از آنجا به خارج از كشور بگریزد. نامه بركناری دكتر مصدق و نامه انتصاب سرلشكر بازنشسته زاهدی به نخست وزیری كه هر دو مغایر قانون اساسی بود، به اصرار خارجی و به صورت محرمانه امضاء شده بود و مردم از آن آگاه نبودند. قانون اساسی آن زمان، بركناری نخست وزیر را در دست مجلس شورای ملی و پس از رای عدم اعتماد مجلس به او قرارداده بود و انتصاب نخست وزیر تازه نیز باید پس از ابراز تمایل مجلس به فرد مشخص صورت می گرفت. نظام حكومتی ایران بر پایه قانون اساسی سابق، نظامی «پارلمانی» بود. بنابراین بركناری دكتر مصدق مخصوصا پس از كناره گیری بسیاری از نمایندگان مجلس و تایید انحلال آن دوره مجلس (دوره هفدهم) در رفراندوم، عملی مغایر قانون اساسی بود و شاه با امضای بركناری نخست وزیر قانونی مرتكب نقض قانون اساسی و كودتا (براندازی دولت منتخب مردم) شده بود و قاعدتا خودش باید بركنار و مجازات می شد.

در همان شب، دو تن از همكاران دكتر مصدق (زیرك زاده و حق شناس) توسط افراد گارد شاه دستگیر شدند و سرتیپ مدبر رئیس شهربانی كل تحت فشار قرار گرفته بود كه برای تضعیف دولت دكتر مصدق از كار خود كناره گیری كند و .... همزمان تنی چند از افسران از جمله پاره ای كه توسط دكتر مصدق بازنشسته شده بودند و عده ای از سیاسیون وقت از جمله عبدالرحمن فرامرزی (سرمقاله نویس) در گوشه ای محرمانه (طبق گزارش ها، باغ مصطفی مقدم) چگونگی كودتا بر ضد حكومت مصدق را بررسی كردند.

 

شاه و ثریا

 

1971م:چهاردهم اوت 1971 انگلیسی ها به بحرین 660 كیلومتری مركب از 33 جزیره كوچك و بزرگ كه امروزه حدود 700 هزار تن جمعیت دارد استقلال دادند. انگلیسی ها در طول سلطه بر بحرین تلاش بسیار كردند تا ماهیت ایرانی آن را تضعیف كنند. در طول سلطه انگلیسی ها، همواره بر سر بحرین میان دولت ایران و دولت لندن مشاجره بود و این مشاجرات در زمان حكومت دكتر مصدق به اوج رسیده بود. پارلمان ایران با تصویب یك قانون، بحرین را استان 14 ایران قرار داده بود.

بحرین از آغاز تاسیس ایران واحد در زمان كوروش بزرگ، بخشی از وطن بود و «میش ماهیگ (گوشفند ماهی - ماهی گوسفند شكل)» خوانده می شد. در زمان ساسانیان، اعراب كوشیدند كه به آنجا مهاجرت كنند كه شاپور اول و شاپور دوم (ذوالاکتاف) آنان را اخراج كردند. شاپور دوم اعراب مهاجم را از شانه هایشان به طناب كشید تا باردیگر وارد بحرین نشوند.

 

شاپور دوم (ذوالاکتاف)

 

1357م:در نیمه دوم مرداد 1357 كه اعتصابات، تظاهرات و راهپیمایی برضد سلطنت رو شدت گذارده بود، شاه و اطرافیانش مشاوره با آگاهان از جمله روزنامه نگاران و تحصیلكردگان طرف اعتماد را آغاز كرده بودند كه برای آرام كردن مردم راه حل نشان دهند. برخی از این روزنامه نگاران همكارانشان را از مفاد این مذاكرات آگاه می ساختند تا در جریان قضایا باشند. در آخرین جلسه مرداد ماه آن سال که از این دست بود و كه در كاخ نیاوران برگزار شده بود، به شاه پیشنهاد شده بود كه برای آرام ساختن مردم یك برنامه تلویزیونی راه اندازی كند و هر روز 30 دقیقه تا یك ساعت، شخصا و بدون واسطه، ملت را از جزئیات امور، آگاه سازد و به پرسشهای تلفنی و یا حضوری آنان پاسخ دهد و ....

شاه پس از شنیدن این پیشنهاد ابرو درهم كشیده و گفته بود كه گوینده تلویزیون شدن، دون شئون یك شاه است و كوچك كردن خود نشانه ضعیف تلقی خواهد شد و مخالفان و ناراضیان را تشویق به گسترش تظاهرات خواهد كرد كه گفته اند «اشك كباب باعث طغیان آتش است!».

می دانیم كه علاقه مندی ونزوئلایی ها به هوگو چاوز از زمانی چند برابر شد كه وی برنامه رادیو تلویزیونی برای خود ایجاد كرد و مستقما مردم را از مسائل آگاه ساخت و به همین صورت سیاستمداران و دولتمتردان دیگر از جمله ال گور و .... در سالهای اخیر بسیاری از سران دولت ها برای خود وب سایت (وبلاگ) شخصی ساخته اند كه در آن حرفهایشان را می زنند و خبرها را می دهند و بدون واسطه پیامهای مردم را دریافت می دارند، و از این راه در جریان اوضاع قرار می گیرند، و به موقع اقدام می كنند و پاسخ لازم را می دهند. همین وب سایت های كم هزینه ( كه متفاوت از روزنامه نگاری سایبر = آنلاین، دیجیتالی و مولتی میدیایی هستند) منبع دست اول اخبار برای رسانه های عمومی قرار می گیرند. طبق گزارش مورخ 14 اوت 2006 خبرگزاری ها، محمود احمدی نژاد آخرین رئیس دولتی است كه چنین وب سایت شخصی دایر كرده است.

 

شاه سابق


1900م:14 اوت 1900 نیروهای اعزامی قدرت های وقت- آلمان، ژاپن، انگلستان، فرانسه، روسیه و آمریكا، وارد شهر پكن پایتخت بی دفاع چین شدند تا به قیام میهندوستان چینی پایان دهند كه برای قطع نفوذ این خارجیان از وطن خود كه بمانند گوشت قربانی، آن را در میان خود قسمت كرده بودند بپاخاسته بودند. این قیام در تاریخ به نام «مشت زنان» معروف شده است. همان دولتها اینک مدعی هستند که چرا دولت چین عوامل و "تحریک شدگان" آنها را دستگیر و مجازات می کند. غرب که در طول قرون، لذت قدرت را برده و از منافع آن برخوردار شده است نمی خواهد که این قدرت به شرق منتقل شود.


1945م:14 اوت 1945 مصادف است با پایان جنگ جهانی دوم در همه جبهه ها. در این روز ( ظهر 15 اوت به وقت توکیو) هیروهیتو امپراتور وقت ژاپن اعلامیه تسلیم بدون قید و شرط این کشور را امضاء کرد و جنگ در خاوردور نیز پایان یافت. شرایط تسلیم ژاپن در كنفرانس پوتسدام به تصویب سه بزرگ وقت (سران شوروی، آمریكا و انگلستان) رسیده بود. قرارداد نهایی تسلیم، دوم سپتامبر 1945 در عرشه ناو میسوری امضاء شد. ژاپن در پی دو بمباران اتمی، با این نیروهایش مناطق خارجی متعدد در اختیار داشتند از ترس بمباران سوم، تسلیم شد. آلمان قبلا شكست خورده و از پای درآمده بود.

 

روزنامه ها به مناسبت پایان جنگ فوق العاده منتشر کرده بودند - فوق العاده ایونینگ گازت


1945م:مارشال «هانری پتن» قهرمان ملی فرانسه و فاتح جنگ «وردن» روز 14 اوت سال 1945 به جرم خیانت به وطن به اعدام محكوم شد. وی 89 ساله بود. پتن در 22 ژوئن سال 1940 كه ارتش فرانسه از آلمان شكست خورده بود به درخواست مردم نخست وزیر فرانسه شد و راه حل و جلوگیری از تلفات و زیانهای بیشتر را در امضای قرارداد ترك مخاصمه با هیتلر تشخیص داده بود و جرم او همین بود كه پس از جنگ متهم به حمایت از هیتلر و خیانت به وطن شده بود.


1893م:14 اوت 1893 نخستین گواهینامه رانندگی جهان در فرانسه كه از همان روز در آن كشور شماره گذاری اتومبیل و آزمایش رانندگی جهت صدور گواهینامه اجباری شده بود صادر شد. پس از فرانسه، این كار در سایر كشورها اجباری شده است.

 

410: آلاریک ها شهر رم را غارت کردند این شهر شش دهه بر جهان غرب سلطه داشت.

1385: پرتغالی ها حکومت کاستیل اسپانیا را در جنگ شکست دادند و استقلال خود را حفظ کردند.

1457: نخستین کتاب که دارای تاریخ انتشار است و این تاریخ در صفحه سوم آن درج شده است به چاپ رسید.

1842: سرخپوستان سمینول از نظامیان دولت واشنگتن شکست خوردند و در پی آن،دولت واشنگتن بومیان(سرخپوستان) مناطق شمالی فلوریدا را هم به نقطه دور دست آن زمان " اکلاهما " تبعید کرد و از مناطق شرقی این کشور که هزاران سال در آنجا زندگی کرده بودند دور ساخت.

1935: لایحه رفاه اجتماعی در آمریکا ( سوشیل سکیوریتی ) به صورت قانون درآمد که به موجب آن، افراد پس از رسیدن به سن معین بازنشسته و از مزایای آنبرخوردار می شوند؛ به این شرط که در طول عمر خود دست کم شانزده فصل ( جمعا چهار سال ) کار کرده و درصد مقرر از درآمد ناشی از کارکردن خود را به این صندوق پرداخت کرده باشند. میزان دریافتی باز نشستگی متناسب با دریافتی ایام کار کردن و میزان درصدی است که به صندوق رفاه اجتماعی داده شده است.


ویدیو مرتبط :
‫عملکرد لژیونرها در هفته گذشته (نود 23 مرداد) 1296/5/23‬‎

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تقویم تاریخ -23 اردیبهشت



590م:مورخان اروپايي ماه مه سال 590 ميلادي را به دلايل متعدد آغاز پايان كاردودمان ساسانيان ايران نوشته اند كه يكي از اين دلايل؛ كنار گذاشتن، بازداشت و احيانا قتل مديران مجرب و ايراندوست كشوري و لشكري بود. در اين ماه «بزرگمهر» وزير معروف و باتدبير خسرو انوشيروان نيز به دستور خسرو پرويز كشته شد و ايرانيان از داشتن يك مدير شايسته، مدبر، انديشمند و ميهندوست عاري شدند.

 

1032م:مسعود غزنوي 13 مه 1032 ميلادي احمد عبدالصمد شيرازي را به وزارت خود برگزيد و به او لقب «شمس الوزراء» داد. قبلا احمد حس ميمندي وزير مسعود غزنوي بود كه درگذشته بود. محمود غزنوي پدر مسعود احمد حسن ميمندي را به زندان انداخته بود كه مسعود از او اعاده حيثيت كرد و به وزارت برداشت.


1332ش:در پي انتشار خبر پرواز دو هواپيماي انگليسي بر فراز جزيره ايراني «تنب مار» كه بيست و دوم ارديبهشت 1332 در صفحات اول روزنامه هاي تهران به چاپ رسيده بود مقامات دولت وقت، احزاب و مردم دست به اعتراض زده و روزنامه ها سرمقاله هاي خود را به محكوم كردن اقدام انگلستان اختصاص داده بودند. روزنامه اطلاعات حتي به تفسير واژه پارسي تنب( از مصدر تنبيدن و تنبانيدن به مفهوم آوار ، انباشته بودن ، روي هم ريخته شدن اشياء ) پرداخته بود كه به دليل در هم ريختگي خاك و نيز انبوه مارها در اين جزيره، آن را از قديم الايام چنين ناميده اند و .... اين خروش ايرانيان غرب را به انديشه فرو برد.


1358م:در جريان تصفيه مقامات نظام سابق، بيست سوم ارديبهشت 1358 در تهران بيست استاد دانشگاه از كار خود بركنار شدند. يازده تن از اين استادان، مدرس پزشكي و علوم وابسته به پزشكي بودند. اسامي بركنار شدگان در روزنامه هاي تهران انتشار يافته بود. در آن زمان هنوز ممنوعيت خروج مردها از ايران كه از زمان پيروزي انقلاب برقرار شده بود به قوت خود باقي بود.


2008م:پژوهشکده «ماکس پلانک» 13 می 2008 اعلام کرده بود که طبق نتایج به دست آمده از آزمایش ها و بررسی های این انستیتو، رشد توان مغزی (قدرت تفکر، درک و قضاوت) انسان در چند دهه گذشته سریعا در حال افزایش یافتن بوده است و دسترسی انسان به اطلاعات و نیز معلومات عمومی برای تحلیل این اطلاعات و نتیجه گیری، به رشد نیروی مغز که «قضاوت درست» بخشی از آن است در دهه یکم قرن 21 شتاب بیشتری داده است. افزایش توان مغز؛ انسان را منطقی تر، قانونمندتر و برخلاف تصوّرقبلی، اخلاقی تر می کند.


1914م:هوارد اسميت روزنامه نگار آمريكايي كه 88 سال عمر و 63 سال روزنامه نگاري كرد 12 مه 1914 به دنيا آمد. بيشتر كار او در خبرگزاري يونايتدپرس اينترنشنال و شبكه هاي تلويزيوني «سي بي اس» و «ا.بي. سي.» گذشت. هوارد از سال 1939 تا دسامبر 1941 اخبار آلمان و سالهاي اول جنگ جهاني دوم را از برلين گزارش مي كرد و بارها با هيتلر و مقامات ديگر رايش سوم مصاحبه اختصاصي كرده بود. وي آخرين روزنامه نگار آمريكايي بود كه پس از اعلان جنگ آمريكا به آلمان از برلين خارج شد و در اين باره كتابي تحت عنوان «آخرين قطار از برلين» تاليف كرده كه هاليوود آن را به صورت فيلم سينمايي درآورده و هوارد در آن شخصا نقش خود را ايفاء كرده است.

 

هوارد


1311ش:غلامحسين صالحيار موسس خبرگزاري راديو ـ تلويزيون ملي (واحد خبر)، بنياد گذار نخستين خبر گزاري غير دولتي ايران (پرس ايجنت) ، دو بار سردبير روزنامه اطلاعات، نخستين سردبير روزنامه آيندگان، سردبير خبرگزاري پارس، از موسسان سنديكاي روزنامه نگاران ايران و مولف چندين كتاب از جمله «چهره مطبوعات معاصر» 24 ارديبهشت سال 1311 در تهران پا به عرصه وجود گذارد و 19 آذر 1383 در72 سالگي فوت شد.

 

صالحيار

 

1607م:دسته اي انگليسي كه با سه كشتي به آبهاي شرق آمريكا (دماغه هنري - ويرجينيا بيچ امروز) وارد شده بودند، پس از يک توقف کوتاه در دهانه خليج چساپيك و طي مسافتي بيش از 60 مايل در آبراهي كه آن را «جيمز ريور» نام نهاده بودند، 13 ماه مه سال 1607 در اين آبراه به نقطه اي جزيره شکل و کوچک رسيدند و پس از اين که آن محل را جايي امن و قابل دفاع در برابر حملات احتمالي اسپانيايي ها يافتند روز بعد (14 مه)، هر 104 تن از كشتي ها فرود آمدند و در آنجا سنگ بناي نخستين كلني ماندگار انگليسي را در قاره غربي به نام جيمزتاون بر زمين نهادند (كه حصار آن دوازده روزه ـ تا 26 مه ساخته و توپ قلعه، تنها عامل برتري اروپاييان نصب شد). کارساختن اطاقکهاي چوبي قلعه تا 15 ژوئن ادامه داشت.

 

مجسمه پوكاهونتاس دختر رئيس قبيله سرخپوستان پوهاتان

 

2007م:در ماه مه سال2007 به مناسبت 400 ساله شدن ايالات متحده (استقرار انگليسي ها در کلني جيمز تاون ويرجينيا)، مراسم متعدد برگزار شده و ملکه انگلستان از اين محل ديدن کرده بود.

انگليسي ها 22 سال پيش از استقرار در ويرجينيا، وارد جزيره «رونوک» در شرق کاروليناي شمالي امروز (و نه چندان دور از دهانه خليج چساپيک) شده بودند که اين مهاجران به طرز اسرار آميزي ناپديد شدند و لذا استقرار در جيمز تاون، ملاک تاريخ مهاجرت قرار گرفته است.

 

1857م:دهم ماه مه سال 1857 و دو ماه پس از لشكركشي انگليسي ها به ايران به منظور جداساختن افغانستان از پيكر ميهن، هندياني كه به عنوان نظامي محلي به استخدام انگلستان درآمده بودند پس از پي بردن به نيات اين دولت از استقرار در شبه قاره هند، دست به عصيان و نافرماني زدند، افسران انگليسي خود را كشتند و روز بعد (11 مه) دهلي را تصرف و به امپراتور تيموري هند مهر «بي عرضگي» زدند و او را در كاخش بازداشت كردند. اين هنديان از روز بعد در دهلي و هر نقطه اي را كه آزاد مي كردند، انگليسي ها نابود مي ساختند. آنان در اندك زماني بر سراسر مناطق مركزي، شمالي و شمال شرقي و شمال غربي هند استيلا يافتند و نزديك به يك سال با انگليسي ها كه پي در پي نيروي كمكي مي فرستادند جنگيدند. هنديان به اين قيام كه نخستين بپاخيزي آنان برضد انگليسيهاست افتخار و مباهات مي كنند.

 

مقر انگليسي ها پس از بپاخيزي هنديان به اين صورت درآمد


1907: بانو «دافنه دو موريه» داستان نگار انگليسي 13 ماه مه 1907 به دنيا آمد و 82 سال عمر كرد. وي با نوشتن دهها داستان جالب از موفقترين داستان نگاران قرن 20 بشمار مي رود. دافنه چند كتاب داستان كوتاه هم دارد. داستان «ربكا» كه در سال 1938 انتشار يافت، دافنه را مشهور جهان ساخت. نخستين داستان دافنه در سال 1931 انتشار يافت و آخرين كتابش كه حاوي بيوگرافي او بود و نيز نامه هاي جالبي كه دريافت داشته بود در سال 1995 به زير چاپ رفت. دافنه 19 آوريل سال 1989 فوت شد.

 

دافنه

 

2004: برخي از رسانه ها پايين رفتن ميانگين سهام ( داو جونز ) را در بورس نيويورك و قرار گرفتن در زير خط 10000 واحد را كه در اين روز صورت گرفت به حساب انتشار عكسهاي زننده شكنجه زندانيان عراقي در زندان ابو غريب و يك اردوگاه در جنوب عراق كه عواطف جهانيان را جريحه كرده گذارده بودند. ميزان سقوط سهام 127 واحد بود.