اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

تقویم تاریخ -2 تیر



226م:23 ژوئن سال226 میلادی (دوم تیرماه) اردشیر پاپكان در معبد آناهید تاجگذاری كرد و شاه ایران شد و ناسیونالیسم ایرانی را بر محور ملت گرایی و آموزشهای زرتشت احیاء كرد. با پیروی از روش اردشیر، قرنها بعد دیلمیان، صفویان و ... ناسیونالیسم ایرانی را بر محور ایراندوستی و شیعه اثنی عشری زنده كردند.

بقایای دژی را که اردشیر در کرمان بر فراز تپه ساخت (قلعه دختر)


1429م: 22ژوئن سال 1429 میلادی جمشید كاشانی (غیاث الدین) ریاضیدان و فضاشناس ایرانی در سمرقند درگذشت. وی به دعوت الغ بیگ حكمران تیموری وقت و پسر شاهرخ میرزا به سمرقند رفته بود تا در مدرسه عالی علوم این شهر تدریس و در رصدخانه آنجا (كه الغ بیگ، خود آن را تاسیس كرده بود) به اكتشافات فضایی تازه دست بزند. جمشید كاشانی به خاطر كشف قضایای كسینوس در مثلثات، تهیه جدول ستارگان، تكمیل علم حساب و رصد یك خورشید گرفتگی از نامداران تاریخ علوم است. در فرانسه هنوز یك قضیه كسینوس را «تئورم كاشی» می خوانند. جمشید كاشانی كه در سال 1380 میلادی در كاشان به دنیا آمده بود، در زمان خود همچنین بعد (فاصله) بسیاری از ستارگان از زمین و از خورشید و نیز حجم آنها را اندازه گیری كرده بود. وی در زمینه علوم فضایی دنباله كار خواجه نصیرالدین طوسی را گرفته بود.جمهوری اسلامی ایران در تیرماه سال 1358هجری خورشیدی به منظور بزرگداشت جمشید کاشانی یك تمبر پستی منتشر كرد.

 

تصویر جمشید کاشانی


1287ش:دوم تیر ماه 1287 هجری خورشیدی (23 ژوئن 1908) سرهنگ لیاخوف فرمانده روس واحد مركزی قزاق دستور داد كه ساختمان مجلس در میدان تاریخی بهارستان را با توپ گلوله باران كنند.

محمدعلی شاه قاجار روز پیش از این، ضمن صدور اعلامیه ای كه برای مقامات دولتی در تهران و شهرهای دیگر ارسال شد چگونگی انتخاب نمایندگان مجلس و رفتار این نمایندگان را مغایر اصول دمكراسی خوانده و دستور داده بود كه مجلس تا اصلاح این نقائص به مدت سه ماه تعطیل شود. چون بسیاری از نمایندگان حاضر به ترك ساختمان مجلس نشده بودند؛ در اجرای دستور محمدعلی شاه، یك واحد قزاق به بهارستان فرستاده شد تا مجلس را محاصره و نمایندگان را از آنجا بیرون كند كه این نیرو با مقاومت هواداران مسلح مجلس كه از پیش در آنجا سنگربندی كرده بودند رو به رو شد و عقب نشینی كرد. لیاخوف پس از اطلاع از این مقاومت مسلحانه بود كه تصمیم گرفت ساختمان مجلس را با توپ گلوله باران كنند. در پشت پرده، دست انگلستان و روسیه كه با هم رقابت استعماری داشتند ــ هركدام به حمایت از یك طرف ــ دركار بود!. در جریان تیراندازی با توپ به عمارت بهارستان، بسیاری از مدافعان مجلس كشته و یا مجروح شدند و نمایندگان متحصّن، از آنجا به پارك امین الدوله كه در همان نزدیكی واقع بود گریختند و در آنجا پنهان شدند.

قزاقها پس از تصرف مجلس به پارك امین الدوله حمله بردند و نمایندگان را مضروب و دستگیر كردند و به باغ شاه منتقل ساختند. چون جماعتی از مجلسیان و هواداران آنان از جمله تنی چند از اصحاب جراید عازم سفارت انگلستان شده بودند تا در آنجا متحصن شوند، قزاقها باغ سفارت (واقع در محل فعلی ــ خیابان فردوسی) را محاصره كردند و راه آن عده را كه هنوز پای به سفارت نگذارده بودند بستند و آنان را دستگیر كردند كه این عمل باعث اعتراض شدید نماینده سیاسی انگلستان شد. گروهی از دست اندركاران نشریات نیز كه جداگانه دستگیر شده بودند به زندان باغ شاه (پادگان حرّ) منتقل شدند و از همین روز در تهران حكومت نظامی برقرار شد و ... . روز بعد (سوم تیرماه) خبر مربوط به اعدام میرزا جهانگیرخان شیرازی ناشر صور اسرافیل، و ملك المتكلمین و سلطان العلمای خراسانی از دست اندركاران نشریات دیگر به گوش رسید كه در میان بازداشت شدگان بودند و در باغ شاه اعدام شده بودند.

 

سرهنگ لیاخوف

 

1292ش:ماموران پلیس نوین ایران (سبك فرنگ) با لباس ویژه (یونیفورم اروپایی) از دوم تیر ماه 1292 هجری در خیابانهای تهران به پاسبانی سرگرم شدند. تغییر لباس و روش كار پلیس ایران كه «نظمیه» خوانده می شد روز قبل از آن (یکم تیرماه و 22 ژوئن 1913) اعلام شده بود. پلیس تازه ایران توسط چند افسر سوئدی به ریاست سرهنگ وستداهل سازمان یافته بود و وظیفه اش برقراری نظم و حفظ آن بود كه در عین حال باید به صورت ضابط دادگستری هم عمل می كرد كه چون هنوز دادگستری وجود نداشت بعدا در مركز پلیس، دفتری نیز برای مجازات مجرمان عمومی تاسیس شد.

 

سرهنگ وستداهل


1951م: 23ژوئن سال 1951 (تیرماه 1330) علی محمدخان وزیر امور خارجه وقت افغانستان در کابل اعلام کرد که ماموریت دارد تصمیم دولت افغانستان به حمایت کامل از ایران را اعلام دارد و بگوید که افغانستان تا به آخر در کنار دولت کشور برادر، ایران، که در تلاش برای گرفتن حق خود از انگلستان است خواهد ایستاد. دولت افغانستان ملی کردن نفت را حق بی چون و چرای ملت ایران می داند و از مبارزه ضد استعماری دولت ایران پشتیبانی کامل می کند.

 

1951م:23 ژوئن سال 1951 (دوم تیرماه 1330و سه ماه و شش روز پس از تصویب قانون ملی شدن نفت ایران) دکتر مصدق نخست وزیر وقت به دولت عراق که اجازه داده بود یک ناو نظامی انگلیسی وارد شط العرب (اروندرود) شود و عناصر لشکر 15 انگلستان در اطراف بصره موضع بگیرند شدیدا اعتراض، و اشاره کرد که با این عمل، اگر میان ایران و انگلستان درگیری نظامی رخ دهد عراق هم آسیب خواهد دید.

 

Mosaddegh


1331ش:در این روز در سال 1331 هیات منصفه یک دادگاه جنایی تهران با اکثریت هشت رای در برابر 4 رای، رحیم نامور ناشر روزنامه شهباز را از اتهام اهانت به شاه تبرئه کرد. محاکمه نامور دو روز طول کشیده بود. وکیل مدافع او در دادگاه گفته بود که در مقاله مورد نظر در روزنامه شهباز از دربار انتقاد شده، نه از شخص شاه و جو سیاسی کشور هنگام انشاء مقاله به گونه ای بود که بکار بردن چنین لحنی را اقتضا می کرد.

 

1359ش:دوم تیر 1359 هجری خورشیدی (23 ژوئن سال 1980 میلادی) وزارت ارشاد وقت پروانه انتشار روزنامه «سپیده دم» به نام نوشیروان کیهانی زاده (مولف این سایت و سایت های دیگر از جمله روزنامك) که در آن زمان (تابستان 1980) بیست و چهار سال تجربه روزنامه نگاری داشت به شماره 3290 صادر و برای او ارسال داشت ـ روزنامه ای كه تا این لحظه (تابستان 2008) هنوز به صورت چاپی انتشار نیافته است!.

 

روزنامه «سپیده دم»

 

2004م:نیروی دریایی ایران22 ژوئن 2004 سه قایق نظامی انگلیسی را در آبهای ایران در اروند رود توقیف و هشت ملوان آنها را به اتهام تجاوز به آبهای ایران دستگیر كرد كه اقدامی چشمگیر بود. این هشت ملوان پس از چهار روز آزاد شدند. نیروهای مسلح ایران 23 مارس 2007 نیز 15 تن از تفنگداران و ملوانان نیروی دریایی انگلستان را در آبهای ایران و در نزدیکی همان محل دستگیر کردند و آنان را 12 روز در بازداشت خود داشتند. این گروه به دستور احمدی نژاد رئیس جمهور و پس از ملاقات با او، با تغییر لباس به کشورشان بازگردانده شدند. در میان گروه دوم یک ملوان زن دیده می شد.

 

دو تن از ملوانان دستگیر شده انگلیسی در ژوئن 2004

 

1844م:فردریك فروبلF.Frobel بیست و سوم ژوئن سال 1844 میلادی رساله ای درباره «آموزش دبستانی» در ایران باستان منتشر ساخت و در آن نوشت: كودكستانهای «ایران باستان» تنها پسران خردسال را می پذیرفتند و هزینه آنها را دولت تامین می كرد تا همه كودكان به یك چشم نگریسته شوند، و از آموزش و پرورش یكسان (بدون تبعیض) برخوردار باشند و تنها در سایه آموزش و پرورش برابر و یكنواخت است كه می توان استعداد نوجوان را منصفانه سنجید.

 

فروبل


1904م:23 ژوئن زادروز پرفسور Carleton Coon است كه در سال 1904 به دنیا آمد و بزرگترین آنتروپولوژیست ( انسانشناس ) قرن 20 شناخته شده است.

وی ریشه نژادها را به دست داده و كتابها متعدد در این زمینه نوشته از جمله كتابهای «سرگذشت انسان»، «نژادهای اروپایی»، «ریشه های نژادی»، «تحول نژادی»، «انسان شكارگر»، «پژوهشهای نژادی در خاورمیانه»، «مهاجرت آرین ها»، «هفت غار»، «رابطه نژاد و فرهنگ»، «تاثیر آئین های زرتشت و بودا بر اخلاقیات»، «اهمیت كاروان و راههای كاروانی (داد و ستد و مسافرت) در یكنواخت شدن فرهنگ و عادات» و.... كارلتون ششم ژوئن سال 1981 درگذشت.

 

Carleton Coon


1865م:«جورج تاكر» مورخ در روزنامه «ویرجینیان پایلوپ» چاپ شهر نورفك ایالت ویرجینیای آمریكا در مقاله ای که در این روزنامه منتشر ساخته «9 آوریل سال 1865» را به عنوان روزی كه جنگ داخلی آمریكائیان پایان یافت رد كرده و نوشته است: تاریخ درست پایان جنگ داخلی آمریكا 23 ژوئن (روزی چون امروز ) در سال 1865 است؛ زیرا كه در این روز «ستاند واتی» تنها ژنرال سرخپوست آمریكا اسلحه بر زمین گذاشت.

 

ژنرال واتی


1341م:دوم تیرماه زادروز امیر محبیان روزنامه نگار شناخته شده ایران است که درسال 1341 به دنیا آمده است. وی برای تامین خبر و نظر برای رسانه های وطن خبرگزاری آریا را تاسیس کرده است.

امیر که دارای دکترای فلسفه است همچنین یک مرکز مطالعات استراتژیک به نام "مرکز مطالعات استراتژیک آریا (در چند صد قدمی میدان فردوسی تهران، خیابان پارس، کوچه جهانگیر)" دایرکرده است.

 

دکتر امیر محبیان

 

2004م:بانو « اوفرا بیکل » به خاطر كمك به انسانها در ژوئن 2004 مدال دیگری كسب كرد. وی در جهان به عنوان روزنامه نگاری كه در تلاش برای نجات بی گناهان از اتهامات وارده است شناخته شده است. « اوفرا» تاكنون با تعقیب پروندهای قضایی و تهیه گزارش ، نوشته و یا مصور ، برای رسانه ها باعث بازبینی بسیاری از پرونده ها و نجات 11 بی گناه از زندان شده است. او می گوید كه روزنامه نگاری یعنی « همین ».

 

Ofra Bikel

 

494پیش ازمیلاد:روز 23 ژوئن و طبق بعضی نوشته ها, 22 ژوئن سال 494 پیش از میلاد طبقه عوام جامعه روم معروف به «پله بین ها Plebeians یا اختصارا Plebs» كه 90 درصد جمعیت این كشور را تشكیل می دادند, ولی حق دادن رای برای برگزیدن اعضای سنای روم (پارلمان) و شوراهای شهر را ندشتند با قرار قبلی از شهر رم خارج شدند و در دامنه تپه «آون تین Aventine» دست به تظاهرات زدند. سربازان رومی آماده بودند تا اگر تظاهر كنندگان بی نظمی, و یا به اعضای سنا و ژنرالهای ارتش اهانت كنند آنها را سركوب كنند. «اگریپا Agrippa» خطیب رومی كه متوجه قضیه شده بود, رهبری اجتماع را به دست گرفت و آنها را به جای عوام (Plebs) طبقه كارگر و مولد (Working Class) خواند و دعوت به حفظ آرامش كرد. واژه «طبقه مولد» از همین زمان ا ست. «اگریپا» سپس طی یك سخنرانی تاریخی, طبقه عوام را به در پیش گرفتن «راه میان» تشویق كرد و پس از این كه خشم اجتماع, با نفوذ كلام او فرونشست, جمهوری روم راه پیشنهادی «اگریپا» را مبنی بر این كه طبقه عوام از خود مجامع و تریبونهایی (Tribunes of Plebs) داشته باشند و درباره تصمیمات دولتی اظهارنظر كنند, پذیرفت و مساله حل شد.

 

2004م:بیست و هفت مقام و دیپلمات سابق آمریكایی اعلامیه مشتركی را امضاء و منتشر كرده بودند كه در آن حكومت جورج دبلیو بوش ( رئیس جمهور سابق) در مورد اشغال نظامی عراق متهم شده است. این گروه در اعلامیه خود كه در نیمه دوم ژوئن 2004 انتشار یا فت نوشته بودند كه جنگ عراق امنیت امریكا را ضعیفتر ساخته، و جورج بوش و وزیر دفاع كابینه اورا متهم كرده بودند كه بدون برنامه روشن و آمادگی كامل، آمریكا را در خاورمیانه به جنگی پیچیده كشانده اند.

 

دریاسالار ترنر

 

2004م:در پی مرگ یك پرستار بیمارستان به نام «دبرا بردDeborah Byrd» از بیماری سل در آمریكا در ژوئن 2004 و بزرگ شدن قضیه در رسانه ها و ایجاد نگرانی از این بابت، همه كسانی كه با این پرستار در تماس بودند جهت آزمایش به بیمارستان احضار شدند. دبرا در بیمارستان شهر چساپیک ایالت ویرجینیا کار می کرد و هنوز معلوم نیست که چرا درمان نشده است. قبلا گمان می رفت در كشورهای پیشرفته از جمله آمریكا، بیماری سل ناپدید شده باشد. میكرب سل ( باسیل كخ ) كه از طریق تنفس منتقل می شود ممكن است در بدن بسیاری از افراد باشد، ولی تا بدن فرد بر اثر عواملی دیگر به ویژه نارسایی تغذیه و نبود استراحت و ابتلاء به بیماری های دیگر تضعیف نشده باشد امكان فعالیت به دست نمی آورد. واكسن پیشگیری از آن دهها سال است كه در دسترس و در برخی كشورها تزریق آن به كودكان اجباری است. با آزمایش پوستی وجود این میكرب در بدن قابل كشف است. علائم آن تب خفیف دائمی ، بی اشتهایی ، سرفه ، از دست دادن وزن و عرق كردن مخصوصا در ناحیه سر و گردن در خواب است. بیش از نیم قرن است كه داروی این بیماری كه قبلا میكرب آن در برابر داروها مقاومت می كرد كشف شده و در دسترس است و مداوا باید با استراحت و همراه با تغذیه كامل و تقویت نظام دفاعی بدن باشد. معمولا جای این بیماری در كشورهای فقیر و قحطی زده است.

 

Deborah Byrd

 

2004م:23 ژوئن 2004 در ایالات متحده انجمن بیماریهای قلب اعلام داشت که نزدیک به یک چهارم جمعیت این کشور به نوعی بیماری قلب دچار هستند که شمار آنان در آن سال 71 میلیون اعلام شده بود. جمعیت این کشور که در سال 2009 به 305 میلیون نفر است در آن سال 297 میلیون تن بود. طبق اعلامیه تازه، این درصد در پنج سال گذشته تغییر نکرده است. هزینه درمان این بیماران در سال 2004 بالغ بر 329 میلیارد دلار بود. وراثت، دودسیگار، استرس، بیماری قند، چاقی، نکردن ورزش بدنی و مصرف غذای چرب از عوامل بیماری های قلب هستند که جز وراثت قابل پیشگیری اند. کمبود خواب (هشت ساعت در شبانه روز) از عوامل ایجاد مرض قند است.

 

1757:رابرت كلایو انگلیسی با شكست دادن نیروهای هندی، بنگال را تصرف و مستعمره انگلستان كرد .

 

رابرت كلایو

 

1944: یك گردباد شدید در منطقه آپالاچیای آمریكا 153 تن را كشت .

1951: پراودا نوشت که در دریای خزر ( دریای مازندران ) منابع تازه نفت کشف شده که چندبار بیش از برآورد سابق است.

1952: دکتر مصدق که برای دفاع از حق ملت ایران و رد دعاوی انگلستان در دادگاه بین الملل لاهه به هلند رفته بود به تهران بازگشت .

1956:مصریان جمال عبدالناصر را به ریاست جمهوری این كشور انتخاب كردند.

 

جمال عبدالناصر

 

1979: صدام حسین در واکنش به اظهارات آیت الله صدر گفت که اجازه نخواهد داد که تجربه اخیر ایران در عراق پیاده شود.

1985: 23 ژوئن 1985یك جمبو جت هندی (ایرایندیا) كه از كانادا از طریق لندن به مقصد هند در پرواز بود در نزدیكی ایرلند (به فاصله 45 دقیقه از لندن)، در آسمان اقیانوس اطلس ظاهرا بر اثر انفجار بمب ناشی از خرابكاری منهدم شد و همه سرنشینانش كه 329 تن بودند كشته شدند. جدائی طلبان سیك متهم به این بمبگذاری شده بودند. درست 19 سال پیش از آن، در همین روز یك هواپیمای مسافری هندی متعلق به همان شرکت كه از هند رهسپار نیویورك بود بر فراز كوههای آلپ در سویس سرنگون شده بود و 117 تن سرنشینان آن جان باخته بودند.

2004: " پیر ولایت عنایت خان " رئیس کانون جهانی تصوف و مولف کتاب " ندای درویشان " در پاریس در 87 سالگی در گذشت.

منبع:iranianshistoryonthisday.com


ویدیو مرتبط :
رضا عطاران و تقویم تاریخ :))

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تقویم تاریخ -1 تیر



440م:هون ها كه اوایل دهه 440 میلادی توسط ارتش ایران (زمان پادشاهی یزدگر دوم) از قفقاز شمالی به بالكان رانده شده بودند، در جنگ كاتالون در نزدیكی رودخانه لوآر در فرانسه (كه از بیستم تا 22 ژوئن سال 451 میلادی طول كشید) از واحدهای مشترك رومی (ایتالیایی)، فرانك (فرانسوی) و ژرمن (آلمانی) شكست خوردند و به سرزمین مجارستان (كه به نام آنان هونگری = هنگری نامیده می شود) قانع شدند. فرماندهی هون ها را در جنگ كاتالون، «آتیلا» برعهده داشت. پیش از یزدگرد دوم، شاپور دوم (ذوالاكتاف) هون ها را كه در شمال منطقه فرارود (طبق نظر جغرافیون آمریكایی؛ آسیای میانه) قصد ورود به ایرانزمین را كرده بودند درهم شكسته، و فراری داده بود. ایرانیان عهد باستان شدیدا با مهاجرت اقوام با تمدن و فرهنگ ضعیف و منش بدور از اخلاقیات به ایرانزمین مخالف بودند و در طول سیردریا (رود سیحون) به مرکزیت خجند پادگانهای متعدد به نام مرزبان تاسیس کرده بودند که تا پایان کار یزدگرد سوم پابرجا بودند و حذف این پادگانها به طوایف آلتائیک فرصت داد که نخست به فرارود و سپس به چند نطقه دیگر ایرانزمین مهاجرت و بعضا تعرض کنند.

 

آتیلا

 

654م:شهر كرمان در نخستین روز تابستان سال 654 میلادی (در آن سال؛ 22 ژوئن و برابر یكم تیرماه) به تصرف عرب درآمد که «مجاشع بن مسعود سلمی» فرماندهی آنان را بر عهده داشت. مولف تاریخ «منتظم ناصری» وقوع این رویداد را سال 651 میلادی مطابق سال 31 هجری ذكر كرده است.

 

گنبد جبلیه (كرمان)

 

1313م:رضا شاه كه از تركیه دیدار می كرد یکم تیرماه 1313 پس از بازدید و مشاهده طرز كار خبر گزاری آناتولی در این کشور، تصمیم گرفت كه ایران دارای یك خبرگزاری مشابه آن شود و تصمیم خود را به دولت ابلاغ كرد. در اجرای این تصمیم، خبر گزاری پارس 50 روز بعد (19 مرداد 1313 خورشیدی) آغاز بكار كرد و به پوشش خبرهای داخلی (عمدتا موسسات دولتی) و گزارشهای سایر كشورها (عمدتا به صورت ترجمه از خبرگزاری های خارجی و رادیوهای مربوط) پرداخت.

 

1981م:بیست و دوم ژوئن 1981 (یكم تیرماه 1360) آیت الله خمینی پس از دریافت نامه اكبر هاشمی رفسنجانی رئیس وقت مجلس شورای اسلامی، ابوالحس بنی صدر را از ریاست جمهوری ایران بر كنار كرد. بنی صدر قبلا خود را پنهان كرده بود كه بعدا گزارش شد با كمك مجاهدین خلق از ایران خارج شده و به دولت فرانسه پناه برده است. بنی صدر پیش از انقلاب هم در فرانسه بود كه با هواپیمای آیت الله خمینی به ایران بازگشته بود و دارای مقام و منزلت شده بود.

 

بنی صدر


1360م:یکم تیرماه 1360 (ژوئن 1981) علی اصغر امیرانی ناشر مجله خواندنیها و صاحب یك چاپخانه بزرگ در تهران و در آن روز 65 ساله، به حكم قاضی شرع دادگاه انقلاب در زندان قصر اعدام شد.

امیرانی كه كار مطبوعاتی خودرا از روزنامه اطلاعات آغاز كرده بود و به مدت چهار دهه خواندنیها را منتشر می ساخت متهم شده بود كه با اسرائیل و نیز سازمان اطلاعات و امنیت ایران (ساواك) ارتباط داشت و به خواست شاه و در جهت تحكیم پایه های سلطنت پهلوی مقاله می نوشت. امیرانی چهل روز پس از پیروزی انقلاب دستگیر ولی در تیرماه سال 1358 آزاد شده بود. وی چند ماه بعد بار دیگر بازداشت و این بار پس از محاكمه اعدام شد. «عفو بین المللی» كه یك سازمان غیردولتی است در پی دومین بازداشت امیرانی، به حمایت از او دست به تلاش زده بود كه شرح آنها در رسانه ها منعكس شده است.

 

1668م:23 ژوئن زادروز فیلسوف، تاریخدان و سخنران ایتالیایی «جیوانی باتیستا ویكو» است كه در سال 1668 به دنیا آمده بود و 76 سال عمر كرد. وی كه از اندیشمندان دوران روشنگری اروپاست ایرانیان عهد باستان را به راستگویی ستوده و آنان را مردمی به دور از ریا و تزویر و پرهیزگار از تعدّی به حقوق دیگران خوانده و در رساله خود «در اهمیت راستی و حقیقت»، این موارد را ذكر كرده و در فصلی از این رساله با آوردن مثل هایی از منش ایرانیان باستان ثابت كرده است كه اعتقاد و عادت به راستی و حقیقت باعث سازندگی و خلاقیّت می شود كه حاصل آن ارتقاء تمدن بشری است. وی نوشته است که مدنیّت رفیع ایرانیان عهد قدیم نتیجه عادت وسواسانه آنان به راستگویی و درستكرداری و اندیشه نیک بود. «ویكو» آموزش اخلاقیات و مراقبت در رعایت دقیق آنهارا بزرگترین تكلیف و رسالت هر حكمران و مدیرت جامعه قرارداده است.

 

G.B.Vico


1904م:انتشار منظم ستون «ژورنال» در روزنامه ها را ژوئن 1904 ذكر كرده اند زیرا كه یك روزنامه آمریكایی 22 ژوئن این سال به خوانندگانش اطلاع داد كه از شماره 25 ژوئن ستون های «ژورنال» دایر می كند و این ستونها توسط سردبیر و روزنامه نگاران قدیمی تر (كه خوانندگان با نامشان آشنا بودند) نوشته خواهند شد و حاوی مطالبی از جمله مشاهدات روزمره، شرح مسافرت و تداعی و برداشتشان از خبرها، تشریح سابقه رویدادها به علاوه بیان نظر، احساس و عواطف خود نسبت به برخی از آنها و انعكاس ضعف ها و قوّت ها، یادآوری ها، ترسیم وضعیت روزگار، بازتاب كارهای ماندنی، انتقال دانش، و آموزش عمومی خواهند بود. باید دانست كه قبلا در جراید چنین مطالبی به صورت پراكنده و غیر منظم انتشار می یافت كه این روزنامه آمریكایی آنها را به صورت منظم و روزانه درآورد، دیگران اقتباس كردند و جهانی شده است.

 

1340م:در ایران، در نیمه دوم دهه 1340، آن زمان كه دكتر علی اصغر صدر حاج سیدجوادی سردبیر روزنامه اطلاعات بود، چنین ستونهایی در این روزنامه تحت عنوان «پنج ستون از پنج نویسنده» دایر شد و مدتها ادامه یافت كه با رفتن او از روزنامه، این ستون ها هم تعطیل شد. دکتر علی اصغر صدر حاج سیدجوادی که از فعالان بنام انقلاب سال 1357 بود در فرانسه زندگی می کند. وی در زمان حکومت دکتر مصدق جناح سیاسی معروف به «نیروی سوم» را به وجود آورده بود.

 

1756م:22ژوئن سال 1756 به دستور سراج الدین «نواب بنگال» 146 شبه نظامی انگلیسی را در یك اطاق كوچك حبس كردند (که برخی از آنان را از سوراخی كه در سقف ایجاد كرده بودند به داخل اطاق و بر سر دیگران افكنده بودند) و این عمل باعث خفه شدن 123 تن از انگلیسی ها شد. مورخان انگلیسی در تالیفات خود از این اطاق به عنوان «سوراخ سیاه جهنم» نام برده اند.

 

به دهانه توپ بسته شدن هندی ها توسط استعمارگران انگلیسی


1815م:در تاریخ فرانسه «22 ژوئن» یاد آور دو بار تسلیم شدن این كشور در برابر نیروی خارجی است. 22 ژوئن سال 1815، فرانسه پس از شكست در جنگ واترلو تسلیم نیروهای اتحادیه (كشورهای متحد بر ضد ناپلئون - آلمان و انگلستان - شد. ناپلئون، خود سه روز پس از این شكست تسلیم شده بود كه به جزیره سنت هلن تبعید شد و در همانجا در حبس خانگی انگلیسی ها درگذشت.

 

ساختمانی در جزیره سنت هلن که ناپلئون در آن بازداشت بود

 

1922م:فیلد مارشال «سر هنری ویلسون» كه در جنگهای برمه، افریقای جنوبی و جنگ جهانی اول در جبهه فرانسه شركت كرده و مدالهای متعدد به دست آورده بود 22 ژوئن سال 1922 در لندن توسط جمهوری خواهان ایرلند ترور شد.

 

فیلد مارشال


2003م: 20ژوئن 2003 ( 30 خرداد 1382) اصول 400 گانه قانون اساسی «كشورهای متحده اروپا» كه برای تدوین آن 105 نماینده و مشاوران آنها 16 ماه تلاش كرده بودند در اجلاس سران این ممالك که در یونان برگذار شده بود تایید شد. در این اجلاس قرار بر این شد که یک سال بعد، این طرح در بروکسل مورد بررسی نهایی قرار گیرد و سپس برای تصویب توسط یکایک کشورهای عضو به این ممالک ارسال شود و رای گیری درباره آن در هرکشور، از طریق رفراندم و یا پارلمان صورت گیرد، و این کار بیش از سال 2007 طول نکشد. این طرح در چند کشور تصویب شد ولی فرانسویان و هلندی ها آن را رد کردند. با این وضعیت، طرح آینده مبهمی پیدا کرد.

 

سران کشورهای عضو اتحادیه در 21 ژوئن 2007 در بروکسل و بیش از تشکیل اجلاس


2004م:نیویورك تایمز در شماره 21 ژوئن 2004 خود گزارش خبرنگارانش «سومینی سنگوپتا» و «دكستر فیلكینز» در عراق را چاپ كرده بود كه نوشته بودند: دولت موقت عراق به ریاست ایاد علاوی كه بیش از یك دهه همكار «سیا» بوده است بررسی اعلام حكومت نظامی، این بار تحت عنوان «حالت فوق العاده و اعمال مقررات مربوط» در برخی نواحی عراق را تحت بررسی قرار داده كه آن را پس از انتقال قدرت در سی ام ژوئن به اجرا درآورد. طبق این گزارش، این مقررات شامل تحمیل ساعات منع رفت و آمد شبانه، منع برگزاری اجتماعات و تظاهرات خیابانی (دمونستراسیون)، بازرسی و دستگیری بدون مجوز قاضی دادگاه، بازداشت نامحدود بدون ابلاغ اتهام و ... خواهد بود. ایاد علاوی گفته است كه كمیسیونی مركب از چند وزیر را مامور بررسی اعلام حالت فوق العاده در برخی از نقاط عراق كرده است. هدف مقابله با ناامنی است.


2004م:سی. بی. اس - یک شبكه تلویزیونی آمریكا 20 ژوئن 2004 به نقل مطالب سایت «القاعده در شبه جزیره عربستان» تحت عنوان صوت الجهاد پرداخت و گفت كه به ادعای این سایت اینترنتی، پلیس سعودی سمپات القاعده لباس و خودرو با مارك پلیس در اختیار عوامل القاعده گذارده بود و آنان به لباس پلیس در آمده و در مسیر فرودگاه ریاض اقدام به بازرسی اتومبیلها كرده، پال جانسون آمریکایی را یافته، به اتومبیل دیگر منتقل ساخته و ربوده بودند.


2004م:در پی پخش مصاحبه یك ساعته بیل كلینتون رئیس جمهوری سابق آمریكا در 20 ژوئن 2004 با شبكه A.B.C كه در آن بسیاری از ضعف های جامعه این كشور را رو كرد و تلویحا از جورج بوش به انتقاد پرداخت، عوامل حزب جمهوریخواهان حمله به او را از سر گرفتند و حتی بر ضد او به دادن آگهی تبلیغاتی به تلویزیونها دست زدند!.

 

2005م:مجله آمریكایی «جی كیو» در شماره ژوئیه 2005 خود كه دوشنبه 20 ژوئن انتشار یافت مصاحبه با پنج نظامی آمریكایی از ایالت پنسیلوانیا از جمله جسی داوسن25 ساله، جاناتان ریز 22 ساله و شان ا'شی را كه ده ماه زندانبان سلول صدام حسین در عراق بوده و به وطن باز گشته بودند منتشر ساخت كه وسیعا در رسانه های آمریكا نقل شده بود و شبكه های تلویزیونی، خود جداگانه با این نظامیان كه درجه گروهبانی دارند مصاحبه كرده بودند.

 

صدام، زمانی که زندانی بود


2005م:19 ژوئن 2005 شبكه ان.بی.سی. در برنامه «دیت لاین» گزارش مفصل و مصوری از كارخانه های ساخت پوشاك در بنگلادش پخش كرد كه نشان می داد از لحاط شرایط و محیط كار وضعیت چندان مناسبی نداشتند و مزد برشكاران و دوختگران حدود ده سنت (90 تومان) در ساعت بود. محصول كار این كارگاهها عمدتا به آمریكا صادر می شود و در اینجا با به به و چه چه در فروشگاههای بزرگ زنجیره ای همچون «كی مارت» و «وال مارت» بفروش می رسد.


2005م:بیست و یکم ژوئن 2005 «فان وان كای» رئیس دولت ویتنام با جورج بوش رئیس جمهوری آمریكا در كاخ سفید واشنگتن ملاقات و پیرامون گسترش داد و ستدهای دو كشور مذاكره کرد.

فان در جریان دیدار یك هفته ای خود از آمریكا، قبلا با رئیس كمپانی مایكرو سافت ملاقات كرده و ترتیب همكاری این شركت با كارشناسان تكنولوژی پیشرفته ویتنام و نیز آموزش بیش از پنجاه هزار تن از معلمان ویتنامی را كه بعدا بتوانند در مدارس این كشور علوم كامپیوتر درس بدهند داده بود.

 

فان


0: 360 پیش از میلاد ارتش چین به كمان ضامندار (كراس باو) مجهز شد كه در آن زمان یك جنگ افزار پیشرفته محسوب می شد.

80: به امپراتور وقت روم ـ تیتوس ـ گزارش شد كه آمفی تئاتر 55 هزارنفری شهر رم كه ویرانه آن باقی است آماده گشایش شده است.

1777: پول در گردش ایالات متحده (آمریکا) 3 میلیون دلار تعیین، و دستور ضرب سکه طلا تا این مبلغ داده شد.

1870: قانون تاسیس دادستانی کل امریکا معروف به وزارت دادگستری که بر پلیس فدرال و داستانها، دادیارها و بازپرس های سراسری (و تا قرن 21 که وزارت امنیت داخلی تاسیس شد بر اداره مهاجرت) نظارت دارد و از دپارتمان های قوه مجریه و جدا از قوه قضائیه آن کشور است به تصویب کنگره آمریکا رسید. وزارت دادگستری آمریکا در حقیقت امور تحقیق و پلیسی را برعهده دارد.

1948: فاتحان غربی اعلام كردند كه تا مطمئن نشوند امنیت در اروپا برهم نخواهد خورد نیروهای خود را از آلمان خارج نخواهند ساخت (كه نیروهای آمریكایی هنوز هم از آلمان خارج نشده اند!).

1970: طبق اصلاحیه شماره 26 قانون اساسی آمریكا كه از 22 ژوئن سال 1970 به اجرا در آمد حداقل سن " رای دادن در انتخابات" در این كشور به 18 سال تمام كاهش یافت.

منبع:iranianshistoryonthisday.com